Бързи здравословни въпроси и отговори – 31

• 33 791
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, искам да отида профилактично на ехография на мастни жлези. До няколко дни ще ми дойде МЦ, имам болки в гърдите. Знам, че се препоръчва да е през няколко дни от МЦ, но пък ме е шубе и не ми се чака. Има ли голямо значение периода?

# 121
Аз знам, че гърди се преглеждат като са спокойни и нехормонално напрегнати, както е дни преди настъпване на менструацията.
Изчакай да дойде цикъла, да мине кръвотечението и тогава иди.

# 122
Здравейте, искам да отида профилактично на ехография на мастни жлези. До няколко дни ще ми дойде МЦ, имам болки в гърдите. Знам, че се препоръчва да е през няколко дни от МЦ, но пък ме е шубе и не ми се чака. Има ли голямо значение периода?
Ходи се след цикъл, когато гърдите са спокойни.

# 123
Здравейте, имам малко засукан проблем.  Между 13сти и 17сти този месец бях с болки в глава, субфибрилитет и умора. На 18сти, в събота, се събудих с двойно виждане и се почна ходене по лекари - кръвни изследвания (2 пъти за разл неща) - чисти, няма мръднал показател, вкл. този за възпаление, СУЕ - всичко ок, ЯМР на мозък - няма нищо,освен 1 арахноидна киста (доброкачествена,вродена),която спорят притиска ли, не притиска ли, но и да  - тя е далеч от очите и не може да причини двоенето. Ехо на корем и вс органи - вс точно. Сифилис и 100 др теста - отрицателни. Ковид - отрицателен и не съм срещала вируса. Ходих при невроофталмолог - пареза на 6ти нерв, очен - от това е двойното виждане. Лаймска болест IgM - при референция 20 за сива зона,аз имам 41. IgG - няма. Днес ходих в НЦЗПБ за имуноблот тест, който ще излезне след 3 дена, той ще потвърди или отхвърли дали е лаймска. Странно им е да е от нея парезата на очния нерв,защото това IgM ,без IgG говорило за ранен стадий на болестта,когато не са типични неврологични симптоми. Обаче пък Елайза тестът за лаймска можело да е фалшиво позитивен заради разни автоимунни заболявания. Някой има ли идея какви може да са тези автоимунни?

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 13:07 от FlameV

# 124
https://acibademcityclinic.bg/proceduri/detaili/ehografiya-na-mlechni-zhlezi
Как да се подготвите
Не се изисква специална подготовка преди изследването.Необходимо е да планирате ехографията съобразно менструлния си цикъл - най-подходящо време е периода между 3 и 7 ден от началото на цикъла.
Много странно ..

# 125
FlameV, мисля, че е възможно да има зрителни промени от Лаймска болест. Вижте във фейсбук има група за Лаймска болест, защо не попитате там.

# 126
Кое е странно? На такъв преглед се ходи точно в първите дни от цикъла аз го знам 5-10 ден.
Не, че при нужда не може по всяко време, да се отиде, но ако е планиран преглед е добре до около 10-ти ден да се отиде.

# 127
veseuka, възможно е, да, но на втори стадий, пък при мен уж се води 1ви - мн високи IgM, никакви IgG, скорошна инфекция. Съмняват се за фалшиво положителен тест и дали не е нещо автоимунно, на което тестът да реагира и аз просто седя и се панирам. Т.е явно ще си се панирам докато излезне имуноблот тестът да каже това ли е, не е ли, др ли да търсим. Леко се бъгвам вече.

# 128
Затова ви съветвам - вижте в групата, хората имат опит. И аз съм там, че преди години ме налазиха кърлежи бебета и бях откачила. Мисля, че ми се е мяркало хората да имат проблеми със зрението с Лаймска болест, сега дали във втори стадий - всичко е индивидуално. Дано да ви е отрицателен тестът, но и да е положителен - лекува се.Щом ЯМР не показва нищо притеснително, опитайте се да се успокоите. Принципно и от напрежение може да се получи това със зрението, от кръвното, от антибиотици на мен ми се е случвало. Може от всичко. Но влезте и попитайте в групата, има доста информирани хора там, поне ще ви насочат - Лаймска болест България - Lyme disease Bulgaria

# 129
Докторът Ви е видял колко тежите и все пак е изписал тази доза. Вие нямате диверие на него, а питате в бг-мамма за дозиране на антибиотик!? Тази тема е за бърза справка и ориентация. Ако не се доверявате на този лекар потърсете второ лекарско мнение.
Докторът не е проверил колко тежа, трябваше да попълня една бланка, без да съм се теглила написах 45кг, но явно съм отслабнала доста, след антибиотика се претеглих-43 бях.

# 130
Стегнете се с този антибиотик вече, голям лиготия! Аз също тежа 45 кг и пих същия антибиотик, когато ми го предписаха. Спирайки го, вече сте компрометирала лечението си и не знам какво толкова се чудите - прецакала сте се, и сега не можете да пиете същия антибиотик. Тъжно е, че в 21 век хората не са наясно с антибиотичната резистентност и рисковете, които една непълна, незавършена или неспазена терапия крие. Като толкова Ви е страх, да не го бяхте почвала. Лекарство за три дни е това, пълен абсурд.

Мога ли да си продължа лечението с антибиотика, но по половин таблетка на ден 250мл, не цяла, която е 500мл.
Докторът нищо не ми казва. Обясних му че бъбреците ми се натоварват и усещам болка. Също нямам 45 кг, пише че 500 мл се дават само ако теглото е над 45 кг. Аз съм 43.
С притеснение, че може да е хроничен синузит.

# 131
Докторът Ви е видял колко тежите и все пак е изписал тази доза. Вие нямате диверие на него, а питате в бг-мамма за дозиране на антибиотик!? Тази тема е за бърза справка и ориентация. Ако не се доверявате на този лекар потърсете второ лекарско мнение.
Докторът не е проверил колко тежа, трябваше да попълня една бланка, без да съм се теглила написах 45кг, но явно съм отслабнала доста, след антибиотика се претеглих-43 бях.
Два килограма по-малко едва ли са проблем. Нищо няма да ви стане.
Останалото вече е коментирано.
Във Вашия случай се свържете със същият или друг лекар по преценка. Разкажете случката, обсъдете какво що.
Принципно синузит си е дългосрочна диагноза по мое  мнение но НЕ съм лекар само потърпевш.

# 132
Съгласна съм с мнението на OutOfNowhere. Голяма драма за 3 хапчета.

# 133
Аз като казах, че се превзема, някои ме нападнаха.

# 134
Някой носил ли е колан за изправяне на гърба? Изгърбила съм се жестоко и се вбесявам, имам неправилна стойка от малка, която вече си е моята правилна стойка. Има ли изобщо файда от тези колани, ако да, какво да гледам като купувам? Гледам, че цените са от 30 до над 100 лева.

Общи условия

Активация на акаунт