Неочаквана бременност

• 18 221
  • 631
  •   2
Отговори
# 180
  • Варна
Тези, които защитават "нероденото" да си кажат честно - наистина ли смятат, че тя може да роди и да отгледа това дете без да лишава другите две? И наистина ли смятат, че  тя няма да поиска от тях помощ в гледането му? Щото аз по-скоро ще повярвам, че луната е направена от сирене. Практиката показва, че на по-големите деца рано или късно им се налага да гледат малкото. Налага им се сещате се от кого.

# 181
Да не навлизаме в болезнен натурализъм, но това не е "неродено дете", а току що имплантиран и ембрион от недиференцирани клетки. Не се различава особено от която и да е друга тъкан в организма.

# 182
Фрау, въпрос на гледна точка. 18-годишните се мислят за много големи, но истината е, че са деца в много отношения. Аз пък мисля, че е егоистично да отречеш правото на един тийнейджър в тази ситуация да е объркан, ядосан, да се чувства предаден, дори да се срамува и т.н. Аз на 18 вероятно щях да се чувствам по всички гореописани начини. Не само майката има чувства! На по-зряла възраст, не бих отрекла правото на детето ми да се чувства така, ако внеса в живота му бебе от непознат баща.
Разбира се, винаги има вариант децата да приемат новината от слънчевата страна и дори да обикнат бебето много.

# 183
Да благодаря първо на Сигма, че без нея нямаше да ми просветне каква е тази щастлива магия 'майчинство 90% от брутната заплата'.

Второ, авторката не е лапнала въобще. Май се търси висока издръжка в уравнението.

Мненията, че нероденото трябва да плати с живота си комфорта на наличните деца, ми идват повечко. Ако жената страда само от мисълта, че трябва да прекъсне бремеността, не трябва да го прави. Неотгледани са само неродените деца.
Ами добре, ще може ли първата година да гледа със своите доходи между 1 и 3 деца, а втората 1 или 2? Зависи дали каките работят, ама какво ли може да работи и какви пари да взима един незавършил гимназия, пък и таксите за кандидатстване във ВУЗ не са по три за лев, нито семестрите са евтини - като стигнат и до тоя момент.

# 184
Хм. Да се срамува? Да се ядосва, да има въпроси, съмнения, притеснения и тревоги - да, но да се срамува?
Да направиш аборт с аргумент "балове на наличните деца" за мен е безумие, би било безумие на 18, имала съм дискусия с близки по подобен повод и мнението ни беше еднакво. Не искам да влизам в подробности, че съм лесно разпознаваема, а историята не е моя.
Иначе не защитавам нероденото и правата му, но определено не мога да защитя и правото на родените на бални одежди и тържества.
Това, което разбирам е колебанието на майката, на което тя също има право.

# 185
  • Варна
Тео, това е много егоистично. Ако в реала някой ми каже това бих се дистанцирала.

Този някой в реала,  може да бъде само 18 годишното ми дете и аз ще се дистанцирам от него?  Е, летният романс ще стане трагедия. Всъщност, хич не е рядкост младите да проявят разбиране и да няма драма, но тези каки с това бебе, никога няма да са брат и сестра. Просто голяма разлика, няма ка да се изгради пълноценна връзка.
Авторката трябва да обмисли и емоционалната страна на нещата (за родените вече и за нероденото), ясно че с материалната ще е трудно.

# 186
Ма какви бални одежди, бе, момичета? Вие деца не гледате ли, не ги ли развозвате, не им ли купувате учебници и тетрадки, не взимате ли болнични за техните болести, студенти не ги ли пращате?

# 187
Ами, авторката ако е решила да ражда, какво ни занимава с глупости?
Горкия грък, има да го мъкне по експертизи. И жена му наистина, като разбере или ще го зареже, или дружно ще й теглят една.. на авторката.

# 188
Ма какви бални одежди? Това е много повърхностен прочит. Разбира се, че много тийнейджърки биха се срамували, ако майка им роди от женен непознат.

# 189
Ма какви бални одежди, бе, момичета? Вие деца не гледате ли, не ги ли развозвате, не им ли купувате учебници и тетрадки, не взимате ли болнични за техните болести, студенти не ги ли пращате?
Гледам две. Училището ми е до блока. Не развозвам, не съм шофьор. Дъщеря ми от 9-годишна се научи да ходи сама на уроци, вярно не сме София. Водя я два пъти, за да й покажа къде да слезе и от къде да се качи на връщане, защото е зле с обясненията и ориентацията и се оправя. Супер отговорна е в това отношение. Сега прибира брат си от занималнята - тя се чувства значима, голяма, отговорна, а той се радва. И не, тези отговорности нито я правят преждевременно пораснала, нито отнемат от детството, нито я ощетяват по някакъв начин, напротив - дават й самочувствие и й помагат да се научи да се справя самостоятелно, което е особено важно за нея и бъдещето й.
Болнични вземам супер рядко, но пък разчитам на майка ми да дава лекарства и да има възрастен у дома с болното дете. За 17-18 годишни какъв болничен да взема тази майка? Учебниците ги има и на втора употреба, а и не се купуват всеки ден. Ако учат в едно училище със сигурност малката ползва от каката, т.е се взема само за голямата. Тетрадките при 11-12 клас също са минимален разход.

# 190
Цинично е да се сравнява заченато детето с прекъснат полов акт, ползване на презерватив, спешна контрацепция. Щом авторката възприема аборта като убийство, кои сте вие, та да и обяснявате, че било чудо голямо.

# 191
Бални одежди споменах, понеже и балът се спомена поне няколко пъти назад. Наравно с университета, квартирата и други наистина важни житейски точки. Еднаква ли им е важността в живота?

# 192
  • София
Гледам две. Училището ми е до блока. Не развозвам, не съм шофьор. Дъщеря ми от 9-годишна се научи да ходи сама на уроци, вярно не сме София. Водя я два пъти, за да й покажа къде да слезе и от къде да се качи на връщане, защото е зле с обясненията и ориентацията и се оправя. Супер отговорна е в това отношение. Сега прибира брат си от занималнята - тя се чувства значима, голяма, отговорна, а той се радва. И не, тези отговорности нито я правят преждевременно пораснала, нито отнемат от детството, нито я ощетяват по някакъв начин, напротив - дават й самочувствие и й помагат да се научи да се справя самостоятелно, което е особено важно за нея и бъдещето й.
Т.е си натоварила едното дете с отговорност за брат си. А колко деца според теб живеят до училището и са на 1 пряка от него?

# 193
Тези 17 -18 годишни едва ли се нуждаят от развеждане, айде моля. И няма значение къде живеят. И да, уча децата си да са отговорни и да се грижат едно за друго. Това е идеята да са две - да могат да разчитат един на друг, да имат връзка помежду си, което не отменя моите задължения, нито съм ги прехвърлила на тях. Прибирането на братчето от занималня е непредвидена ситуация породена от извънредни обстоятелства в работата ми, засягащи работното ми време, над които нямам контрол и не могат да бъдат променени за известно време. И до магазина пращам и не защото аз не мога да отида, а защото съм преценила, че е важно за детето ми.

# 194
Нещо не се разбрахме май, аз коментирам хипотеза, при която това дете се ражда и с него идва нуждата от още пари и време. И не смятам каките и техните , да кажем, сервитьорски заплати, щото едва ли са с компетенции да отидат в колцентър за 1500 лв заплата, нито смятам времето им, защото след лекции и заработване за хляба и семестъра едва ли ще искат да изкарат свободното си време като детегледачки, нито са длъжни.

Общи условия

Активация на акаунт