КГБ = Клуб на Готините Баби - 206

• 56 584
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Ехааа, Кари и Фло, къде ме върнахте с тоз Никола?!Като деца,винаги ,когато си пътувахме за село с мама я пеехме тази песен и едно друга -домиле ми Ягодо,домиле ми Ягодице, домиле ми в село да се върна.....
   Баба ми по майчина линия ни пееше много ,ама много народни песни и не само.Назад,назад и Никола бяха номер едно.
    И аз пея на Кати,нищо ,че в нас казват ,че пея фалшиво.

# 526
Здравейте готини дами!
Честит Никулден!
Честит празник на всички именици, моряци, банкери, рибари!
Честит празник на Бургас!
Честити , здрави , много щастливи, благословени да са : Пипи , Съпруга и внука на Фло, съпруга на Дидимити, внука на Бабет, на Танитка зетко и моят зетко имат двойни празници, внучката на Кремчето, на банкерките-
 Кари и дъщерята на Гъбка.
Вчера бяхме на село и на връщане купихме шаран - 3 кг. Ние го обичаме пържен , та го опържих , хапнахме , много е вкусен. За вечеря ще сме на гости у зетко и щерката  пак на риба. Чакаме и сина да си дойде тази вечер,
И аз си пуснах песента за Никола. Много ми харесва.
Пожелавам ви хубава ,весела празнична вечер!
Наздраве , за здравето на всички , които имат повод да празнуват!

# 527
Леле момичета! ПАНАИИИИР! Не съм мислела, че ще ми се случи. !!! Наш Йойо 2 месеца почти в къщи. Учил-недоучил. Утре присъствено, ще го изпитват на местоимения. Аз - теле в железница. И тук Господ ми праща Янка. Решила да ме чуе, милата. По някое време аз питам дали знае някоя от нас да ги знае тия работи - местоименията. "Ми аз" - вика Янка, добричката.. И ето ги на сега двамата в месинджър - Янка преподава като по ноти. Йоан слуша като хипнотизиран и изпълнява. Ами разбират се!!! Аз се изнизах по терлици, щото разбрах внезапно, че съм гОла вОда.
Фръкна ми капата! Еееей, даскалът си е даскал. Другите сме гОла вОда, както вече казах.

# 528
  • Вила Великула
Много благодаря за прекрасните пожелания.
Да са здрави всички, които имат повод да празнуват днес.

# 529
  • София
Честит Никулден на имениците, на моряците, на банкерите и на морските! Да са живи и здрави, Светеца да ги пази!
Не изброявам за да не изпусна някого.
Снимките с почерпки са много вкусни.
Ние ще сме скромно на картофена салата и пържен шаран.
По старовремски, на тигана ще си го правя. Питиетата се подразбират.
Кари, пиши по-често, не изчезвай така.
Здравке, сетих се какъв бизнес може да развиете със Янка.
Може да преподава уроци по Месинджър на съучениците Йойови. Хем ще ги учи, хем и тя няма да скучае в къщи.

# 530
И от мен честити празници 3 в 1 на всички! Да ви са вкусни рибите на трапезите, да ви са пълни сърцата с радостни емоции!/color]

От мен толкова. Отивам   на ИД на внучката.

# 531
  • София
КАГ, весело изкарване при внучката!
Аз си хапнах шаранчето - много вкусно беше. До сега Лидл няма грешка - не мирише, почистен беше. Ама беше....
А наздраве! Beers  Cocktail Wine Glass

# 532
  • Кубрат/ Пишурка
Честит празник на всички празнуващи! Да са здрави и благословени!
На мен този празник хич не ми е весел поради някои и други причини, но дано всички празнуващи да си изкарат хубаво!
Здравчее, то си беше удоволствие с умно дете като Йойо!

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 22:32 от Янче-то

# 533
  • София
Янке, гуш. По-горе ти намерих работа покрай съучениците на Йойо.
А сега - юруш на късметите тук -  https://www.bg-mamma.com/?action=koleda2021&c=Y2FyZF8zMV8xMl84LnBuZw== 
да се забавляваме от утре.
От тази вечер по БНТ дават хубав, нашумял сериал -  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10463990 
Аз го гледам на руски сайт от няколко дни. Препоръчвам.

# 534
Благодаря за пожеланията!:heart:
КАГ, честит празник на внучката. Весело да ви е !
Ето за това не изброявам, винаги пропускам някой. Честито на всички "ВИНОВНИ" Flowers HibiscusCocktail:wine_glass
Янче, може ли един ден и аз да се възползвам!

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 23:49 от babet69

# 535
  • Кубрат/ Пишурка
Бабет, нямаш проблем!
Айша, благодаря за идеята, ама предпочитам да помагам на приятели. Иначе не е лошо Blush

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 00:08 от Янче-то

# 536
  • Варна
Кагебейки, благодаря ви за пожеланията към моя зет!  Kiss

Днес времето във Варна беше повече от прекрасно. С хорчето участвахме в празника на рибарите, моряците, банкерите... попяхме им, хапнахме от вкусния курбан от седем вида риба, който бе приготвен в близко военно поделение, ама майстор-готвача си го бива, голяма вкусотия! Някои сте видели снимките от празника във фейса.
Никито и Дидимити не бяха на празника, че бяха на работа, но избрахме Никито по телефона и както се предполага певици и певци го поздравихме с песен, "Имала майка едно ми чедо..." Много се зарадва и на песента и на пожеланията.
Да е жив и здрав, все така чаровен и с такова голямо и добро сърце!  Sparkling Heart
Вече чакаме следващите празници и банкети.

Лека!   Nerd

# 537

Добро утро, момичета!
Хайде на кафенце.
Вън е още мрачно и вали. Надявам се да се оправи за разходката.
Днес ще ходя при един приятел - лекар, който ще ми приготви някакъв " бъркоч" да ми бие за ръката. Дано помогне.  Стискайте палци. Идват още празници и трябва да сме здрави за да ги посрещнем.
Усмихнат ден!  BlushHeart EyesKissing Heart

# 538
  • София
Добър ден!

Момичета, навън при нас е зимна приказка. Вярно, че не обичам много-много снега, но толкова тихо вали навън, че направо е прелест. Особено зад стъклото. Но след обяд ще се разшетам из снега, меко е времето и е свежо, пречистено някак. Знам, че Гъбката обича такова време и може би Кари. Simple Smile

Бабет, имаш стиснати палчета. Дръж се, от младите бабетки си, нЕма да се даваш! Wink

Ох, Грети и твоята внучка, и внучката на Кремчето  бяха именички вчера, ама нали знаеш, един акъл за всичко. Да са здрави момиченцата ви и щастливи!

Като изпих силното си сутрешно кафе, което не беше много ранно, ми дойде музата и се захванах с втората порция сладки - щолен и линцер. Сега отлежадат в хладилника, може би привечер ще ги пека. А украсата по-нататък.

Иначе съм се загледала в един скандинавски сериал, четох книгата наскоро и ми хареса, да го видя как е във филма. Криминале е, интересен ми е, когато имам време го гледам. Че други занимания ме отвличат. Wink

Оставям ви със здраве и усмивки, не ги  забравяйте никога!
И нещо за душата от любим мой автор.

Скрит текст:
НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ

БАБИ

– Я сега кажи ти кого по обичаш – баба си Събка или баба си Дона?
 Аз мълча, въртя се наляво-надясно и току измънкам:
 – И двете по равно.
 И двете по равно, ама друг път. Не ми е известно на тоя бял и черен свят да се обичат по равно две баби. Слънцето колкото месечината ли го обичаш? Съмнявам се.
 Изобщо слънцето и месечината са си две яйца – едното снесено от бяла, другото – от черна кокошка. Но хората обичат слънцето повече, защото през деня не ги е страх. А нощем треперят и бързат да заспят, да им се махне страхът от главата.
 Макар и снесени от две различни кокошки, слънцето и месечината са си яйца. И за да се наядеш, трябва да ги счупиш и да ги опържиш заедно. Животът е пържени яйца в края на краищата. Голяма работа, че кокошките, дето ги снасят, са черни и бели.
 Лъжех аз, че обичам еднакво и двете си баби – едната по майчина, другата по бащина линия, и ми ставаше гузно, щото все едно предавах баба си Дона. А тая баба Дона как я обичах, думи нямам.
 Нямам думи, защото ѝ обичах и потта под мишниците, и потта по врата, и големия, леко синкав нос с пъпка най-отгоре. Обичах ѝ късите ръце и крака, сбръчканата кожа по пръстите и дланите, месестите ѝ големи уши също обичах – цялото ѝ същество с вид на гъба ми беше любимо.
 Обичах забрадката на главата ѝ и особено възела, който стягаше почти по средата на челото си.
 Обичах да я гледам как готви пържено с домати и лук, манджа с картофи, рибена чорба само с печени мренки, боб с джанки и много девесил. Обичах я и докато преглъщаше – голямо преглъщане падаше при нейното ядене, лакома си беше жената. Често се давеше, та се налагаше да я тупам по гърба, да се оправи.
 Но най обичах, дето не ме караше да правя нищо, абсолютно нищо -  оставяше ме да се шляя в палещите лета по цял ден покрай Вита, да гоня с прашка съсели и гугутки, да бъркам под камъните за риба, да не чета нито един ред от никакви книги и даже да си глътвам по две-три глътки ракия още на обяд и така да ходя замаян до вечерта.
 А най, ама наистина най-много обичах това, че на другите деца им даваха по десет, най-много по двайсет стотинки, а тя на мене – петдесет. Петдесет стотинки – майчице мила, това си бяха много пари за едно момче тогава.
 Баба ми Дона си беше скръндза за пари, стисната, та повече не може, но за мене се отпускаше, разтапяше се като буца масло и всеки ден – по петдесет стотинки. Как да не обичаш такава баба повече от другата?
 А другата ми баба Събка, по майчина линия, живееше в село Голяма Брестница. Няма река, няма голямо шляене, само един гол баир и ме стягаше яко.
 Караше ме да чета Достоевски. Откъде се беше взел в Голяма Брестница тоя Достоевски, не знам, но като прочетох „Бедни хора“ и „Неточка Незванова“, щях да откача. Спрях да ям два дена и коремът ми се залепи за гърба.
 Караше ме тая жена да свиря на цигулка, да паса една коза, а веднъж ме викна посред нощ да гледам как се праси свинята. Учеше ме да броя едва ли не, като ме караше да запомням и отчитам колко прасенца са се родили и да ѝ го повтарям – едно прасенце, бабо, три прасенца, бабо, седем прасенца... Като стигнах до единайсетото, и баба се успокои.
 Такива уроци ми преподаваше, обаче като ме накара да разтривам прасенцата със слама, след като се родят, завинаги уби математика в мен. И до ден днешен най-много да преброя до единайсет.
 Нямаше начин след тия мъки да обичам баба Събка колкото баба Дона. Да не съм луд да чета, да свиря и да броя прасенца, като мога да се развявам на ален фес, да не правя нищо и даже да си глътвам по малко сливова ракия, четирийсет и един градуса и половина точно?
 В едно от тия блажени гложенски лета при баба си Дона аз обаче изведнъж катастрофирах безвъзвратно. Катастрофира изведнъж моята обич към тая най-скъпа за мен баба. Не че после не съм я обичал, не е така, но едно стъписване, една пепелива гузност, ако щете, и някаква мъка ми заседнаха под лъжичката и под сърцето.
 Сигурно е било неделя – неделя следобед, и майка и татко са се готвели да си тръгват с колата за града. Те си идваха в събота привечер и в неделя следобед изчезваха.
 Аз пощурях да се глезя тогава. Тичах и тропах като луд из къщата. Търкалях се отвън под колата, ровех в багажника.
 Нашите се суетят, карат се нещо, подвикват на баба за това и за онова, карат я да носи някакви буркани, да скубе лук и кой знае какво още. Нареждат ѝ как да ме облича, с какво да ме храни, какво да ми забранява... Дадоха зор лично да обещая, че няма да се виждам повече с Тони Пенов и Дачо, щото сме пушели цигари „Слънце“ баш под Гложенския манастир и сме се къпели, докато ни посинеят устата, в Молевски вир. И какво ли не...
 Но най-много опяваха на главата на баба и буквално я затиснаха със заръки.
 Аз – да не слушам повече, избягах във вътрешната стая и се мушнах под леглото. Скрих се направо.
 Тогава в стаята влезе баба Дона. Седна на крайчеца на леглото и се разплака. Даже ченето ѝ леко потракваше, както не го бях чувал никога. Поплака малко и каза на глас, по-скоро изпъшка:
 – Оффф, веднъж да си тръгнат, да ми олекне! И да го вземат и тоя малкия с тях, че ми дойде до гуша от него.
 Писнаха ми ушите, оглушах, мислех, че ще ми се пръсне главата. Никак, ама никак не можех да повярвам, че моята мила и премила баба Дона иска да ме разкара, да изчезна от Гложене и да ме няма. И че иска също майка и татко да се разкарат.
 Измъкнах се изпод леглото и така, както бях – с паяжините и прахта по косата и анцуга, се развиках:
 – Майко, татко, тя ни пъди! Баба ни пъди и иска да се махаме!
 Баба Дона ме хвана през кръста, почна да ми запушва устата и да ме целува, но аз ревях и виках.
 Влязоха майка и татко и като чуха какви ги приказвам, го удариха малко на смях, малко на несериозно. И така излезе, че ми се е причуло и нещо не съм разбрал.
 Като обясних с голямо хълцане и на пресекулки какво точно съм чул, баба се закле, че не е вярно. Да умра, вика, ако съм рекла такова нещо. Баща ми ми удари един шамар. Майка обаче пребледня и малко по-късно ме дръпна встрани. Подсмръкна, както подсмърчаше, когато е разстроена, и каза:
 – Аз, Николайчо, никога, ама нииикога  един ден с твоите деца такова нещо няма да направя, да го знаеш!
 Какво да кажа – любов, любов, ама на хората и даже на бабите също им идва до гуша и искат да са сами, да са по-свободни и от любов, и от грижи и да им е тихо на главите. Много рядко ни е тихо на нас, хората, и много често ни е шумно. Не остана тишина около нас.
 Разправям ги аз тези работи на дъщерите си преди известно време, а те се подсмихват.
 – Вие поне не сте чували такива работи от моята майка, нали?
 А моята майка се раздаваше за внучките си като за малки господчета.
 За да ги научи да слушат приказки и приказките да са съвсем близко до тях, понякога ги спускаше със стълба в една каца хилядница, побирала по два тона сливи, останала от старите времена, и там им разказваше истории всякакви.
 – Само така – викаше тя – приказките се въртят в кръг и не се забравят.
 А веднъж прегази придошлата Вита, да им покаже, че ги обича най-много и че още е яка и я бива. Разболя се от пневмония, но не влезе в тетевенската болница като хората, ами сама си биеше инжекциите, както е права, в крака, само и само да е с тях.
 Това знаех и виждах аз, но дъщерите ми казват:
 – Баба Марче ли? Като нея няма! Нищо че веднъж я чухме да приказва на сестра си тайно от нас: Тотке, утре стават два месеца, откакто ми ги оставиха, и не са стъпвали да ги видят. Много се карат тия момичета, ма! Като кучета се карат! Веднъж да си ги вземе баща им в София, та да се родя...
 Баби – какво да ги правиш?

# 539
  • София
Добро утро от ледената София.
Хич не ми харесва пейзажа от прозореца, но - време му е.
Честит Осми декември на всички бивши студенти в темата!
И на сегашните в семействата ви - също честито!
Марина,  моля сподели кой е сериала и книгата?
Харесват ми скандиванците, въпреки че сняг и студ не обичам.
Ще трябва да излеза после - до Спиди и на МОЛ.
Може би си спомняте, че лятото исках да харесате клипче със стихотворение на китайски на племенника Христо. Детето се класира на 3то място в състезание по китайски. На първо и второ бяха внучките на директорката на частното у-ще с преподаване на китайски в София....
Та той има награда ваучер за 100 лв. за Ориндж център, но в Търново такова чудо няма, а и не важи за онлайн поръчки. Затова отивам да го взема и оползотворя. Със сестра му си харесаха някакви книжки и  неща от сайта, дано ги има на едно място.

Общи условия

Активация на акаунт