Витамин В 12 - тема 8

• 46 515
  • 757
  •   2
Отговори
# 285
Аз лично не съм приемала фолиева с В12, когато съм засичала дефицит на фолиева тогава. Фолиевата при нас си е в мкг и 400 е профилактична доза, това 5мг е много

# 286
  • София
В Гърция фолиевата е по 5мг. Там талъсамията е доста често срещана, та дозата е като за тях. За човек не страдащ от тази анемия дозата е висока.

# 287
Приемах Б12 Анкерман 1 месец и половина. Колко време е нужно да направя пауза и да пусна контролно изследване?

# 288
Доколкото знам минимум 2 седмици, а най-точно би било след 3 месеца. Аз обаче се чудя дали без да се спират не може да се пусне другото изследване, май беше активен б12. Иска ми се без да спирам и аз да проверя как вървят нещата.

# 289
Пропуснах да вметна, че съм бременна. Така че ще изчакам 2 седмици и ще пусна контрола.

# 290
Хм, тогава мисля, че не се спира. А вие искате да проверите за да разберете дали усвоявате конкретната форма ли? Доколкото виждам тези Анкерман да цианкобаламин, не е най-добрата форма на витамина. По-добри са метилкобаламин и хидроксикобаламин.

# 291
Здравейте. Преди 3 месеца писах и сега се включвам отново. Наваксах май някои дефицити, но все пак искам мнението ви. Ще приложа старите и новите. Благодаря

# 292
Фолата е добре, вит.Д може поддържаща доза 1500-2000 единици, за да не падне още.
В12 има нужда още малко да се вдигне, защото сега е на ръба на дефицит - 442pg/ml , под 450 е дефицит.

Този ниския феритин е хубаво да се види от какво е, желязото е добро т.е. активното в кръвта, но не се трупа запас. Освен да се изследват мед и цинк да се видят нивата им

# 293
Фолата е добре, вит.Д може поддържаща доза 1500-2000 единици, за да не падне още.
В12 има нужда още малко да се вдигне, защото сега е на ръба на дефицит - 442pg/ml , под 450 е дефицит.

Този ниския феритин е хубаво да се види от какво е, желязото е добро т.е. активното в кръвта, но не се трупа запас. Освен да се изследват мед и цинк да се видят нивата им
Благодаря моя докторке. Ще пусна тези дни, иначе феритина го изследвам за първи път и не знам как е бил преди 3 месеца.

# 294
  • София
Здравейте, момичета! Извинявам се, че така нахлувам в темата. Предисторията ми е дълга, накратко - с мъжки фактор, два ин-витро опита, две загуби (първия път в 12 г.с., втория - кухо яйце). Тъй като предстои да започнем подготовка за ЗЕТ, ако всичко е наред с микробиологията ми и вирусологичната биопсия на матката, която отново ще ми правят, бих искала да попитам следното. Изследвах на своя глава хомоцистеин - резултат 4.1 (референтните са от 0 до 12). Приемам Вигантол (3-4 капки на ден), Неофолик мета, вит. Б 6 и Б 12 метилирани форми на Natural factors и чай от листа от малина за лигавицата на матката. Според вас този резултат задоволителен ли е? Дали е компрометиран, защото не се сетих да спра витамините преди да го изследвам....аз ги приемам всъщнотс сериозно от Нова година насам, преди това си бях дала 20-30 дена почивка от всякакви добавки. Благодря предварително за вскякакви съвети! Бъдете здрави!

# 295
mal1na разсмя ме Laughing

Ninfa като резултат мисля, че е добър, те за забременяване го искат нисък до 5 мисля беше.
Погледнах тук в тази лаборатория пише за условията за изследване на хомоцистеин -  15 дни без прием на витамини и хранителни добавки съдържащи В12 и фолиева киселина, така, че вероятно е повлиян донякъде
https://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=lekarstvfeno_monito … irane:homocistein

# 296
  • София
Сърдечно благодаря за отговора!
За съжаление сглупих и не прочетох предварително това за спирането на витамините, но тъй като, живот и здраве, ако са наред нещата, може от следващ цикъл да стартираме подготовката на ЗЕТ, не ми се иска да ги спирам, защото пък ме е страх да не ми паднат нивата непосредствено преди евнетуална бременност.... Та ще приема, че съм добре, пък да видим...
Малко извън темата, но TSH със стойност 0.99 мисля, че е добра, нали? Аз съм на Еутирокс 75 микрограма един ден, а на следващ - 50 микрограма. Дозите ги напасваме горе-долу около година, за да съм със стойност под 2, защото без прием на медикамента ми е около 2.9 - 3 стойността. Благодаря сърдечно за съдействието!

mal1na разсмя ме Laughing

Ninfa като резултат мисля, че е добър, те за забременяване го искат нисък до 5 мисля беше.
Погледнах тук в тази лаборатория пише за условията за изследване на хомоцистеин -  15 дни без прием на витамини и хранителни добавки съдържащи В12 и фолиева киселина, така, че вероятно е повлиян донякъде
https://www.cibalab.com/dokuwiki/doku.php?id=lekarstvfeno_monito … irane:homocistein

# 297
ТСХ е добър да, но принципно са важни и другите хормони на щитовидната Т3 и Т4, които никой лекар почти не гледа. Когато се получи бременност ги провери задължително. Еутирокса вероятно няма да го спреш цял живот, така че не си прави експерименти особено докато забременееш, и си бременна и кърмиш.

Успех желая от сърце!

# 298
  • София
Благодаря ти сърдечно за отговора!
Ами...честно казано, доста ме стресна - аз по принцип нямам уж Хашимото (според ендокринолога, който ме гледа на ехограф в началото на 2021 г.), а имам нещо, наречено дифузна струма. Иначе никога не съм приемала никакви лекартсва и са ми казвали, че съм със здрава щитовидна жлеза...уж. Само че като ни почнаха битките за дете и след загубата ми през 2020 г., която приех доста зле и взех сама да чета и да се образовам по опредлени въпроси, разбрах, че трябва сериозно да се следи стойността на TSH, а и FT3 и FT4. Tа мисълта ми е, че аз си мислех, че ако дай Боже, някога се случи чудото да родя здраво детенце, след това ще мога постепенно да намаля и да спра приема на този Еутирокс, ако не се повиши над горната референтна стойност? Може и да не съм права, не знам...

И също -УАУ, СТРАХОТНА си - сърдечно благодаря първо за отговорите, а и за този сайт, който беше споделила в предната си публикация - има доста подробна и стойностна информация за много изследвания, за които съм си играла сама да опитвам да откривам по нещо от интернет, за да си ги разтълкувам. Лекарите обикновено са доста обрани откъм разяснения...Така че - БЛАГОДАРЯ МНОГО!!! Бъди здрава! Simple Smile

# 299
Хм, тогава мисля, че не се спира. А вие искате да проверите за да разберете дали усвоявате конкретната форма ли? Доколкото виждам тези Анкерман да цианкобаламин, не е най-добрата форма на витамина. По-добри са метилкобаламин и хидроксикобаламин.

Ами аз след 3 седмици прием бях направила проверка без да го спирам и се беше вдигнал с Анкерман от 170 на 340 за 3 седмици. Сега ми остават още 5-6 хапчета, ще направя пауза 10 дни и ще направя контрола, за да е малко по-реален резултата.

Притеснявам се, че даже още от преди да забременея приемам спрея на Бетър ю с витамин Д. Не съм го спирала и докато съм бременна, правя контроли, покачва се витамина, но е още в долни граници. Може ли да се навреди на бебето, ако се приема витамин д спрея на бетър ю с к2 по 3 впръсквания на ден през цялата бременност?

Общи условия

Активация на акаунт