Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 229
  • 690
  •   1
Отговори
# 210
Frozenn, съжалявам! Дано няма повече гърчове! Валпроат изследвали ли сте скоро?

# 211
Благодаря, Форест. Изследвах началото на август, беше в златната среда. На 3-ти пак ще я водя да видим как е.

# 212
  • Варна
Здравейте и Честита Нова Година! Пожелавам здрави и излекувани дечица само, дано четем повече такива новини!
Детето на братовчедка е на 13. От няколко години прави тикове с очите. Силно примигва с двете, присвива и завърта. ЕЕГ и образна диагностика/скенер /са чисти. Друго като симптоматика няма. Не са правени в София. Възможно ли е все пак това да е някаква форма на епилепсия, която не се открива при такива изследвания?

# 213
Честита Нова година!
Тиковете са еднотипни движения, които се повтарят периодично. Засичат се на ЕЕГ, като тикове, а не като пристъпи.
При моята дъщеря се получиха подобни, но не точно тикове, защото бяха различни - примигване, изкривяване на лицето и т.н. Няма загуба на съзнание, деориентация или друга индикация, коята да говори за епипристъп.
Включиха Клонарекс. Засега пак се получават, но са леки и значително редки, не толкова видими. Все пак тя има сериозно увреждане на мозъка.

# 214
Честита нова година.
Трябваше ли да се изчака няколко дни след пристъп, за да направим ЕЕГ? Или можем и сега, въпреки че преди 12 часа пак направи пристъп. Не знам как е най-добре.
И ще помоля с препоръки за детски невролози в Пловдив.

# 215
Цитат
И ще помоля с препоръки за детски невролози в Пловдив.
Професор Иванов.
https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84+%D0%B8% … d=chrome&ie=UTF-8

# 216
Мнения за Рамус за изследване на валпроева киселина? До сега там не съм изследвала. Благодаря.

# 217
Frozenn, това трети гърч ли е? Проф. Иванов  лекува и моето дете.  Засега съм доволна. Изследвай валпроат във ВМИ според мен. Специално за това на тях им вярвам най- много.

# 218
Общи направи 3 или 4 за 24-36 часа. Аз по принцип пускам в Синево или в нашия град в една лаборатория и те пращат към Цибалаб.
В областен град няма един лекар, който да направи ЕЕГ на дете днес, просто нямам думи.

# 219
Мнения за Рамус за изследване на валпроева киселина? До сега там не съм изследвала. Благодаря.

В Рамус стойностите са в ug/mL, a в други лаб.са в mmol/L, да не се стреснете от стойността, трябва да се преизчисли. Случих на лаборантка, която не знае, че трябва венозна кръв за това изследване, че звъня на шефове да пита вярно ли е.

# 220
Аз съм го правила и с периферна и с венозна. И по двата начина може, важно е количеството.

# 221
На нас винаги с венозна кръв са го правили.

# 222
Здравейте. Може ли мнение за комбинацията Конвулекс + Петинимид? Как се отразява при децата, наблюдават ли се странични ефекти, поведенчески проблеми, заспиване, лошо запомняне/усвояване на нов материал и други. Всичко ще ми бъде много полезно. Другата ни опция е Ламиктал. Благодаря.

# 223
Сега какво пие детето?При синът ми петинимид повлия абсансите, но големите пристъпи останаха.Пиеше пет месикамента тогава.Опитахме с ламиктал, но още от половин хапче се появи обрив и двойно виждане.Последваха всякакви лекарства.След години в болнична обстановка включиха епитрижин, което е със същата съставка като ламиктала и още на следващия ден пристъпите спряха.
Това е моя опит.Сега е на конвулекс хроно, клонарекс, епитрижин и от миналата година замениха левебон с бривиакт и спряха петинимида.

# 224
В момента е на монотерапия с Конвулекс. Но заради пристъпите около нова година, които според невролога по описанието са абсанси - изключване за 20-макс 30 секунди, почти без тремор на крайниците, имаше много лек само веднъж, без заспиване и продължаване на действието от преди пристъпа, ще добавяме Петинимид.
За Ламиктал каза че страничните ефекти са обрива и късогледство. Дъщеря ми е с вродено далекогледство и астигматизъм.
Не знам кой би бил по-добрият вариант с по-малко странични ефекти.

Общи условия

Активация на акаунт