Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 180
  • 690
  •   1
Отговори
# 225
Ако е само за малки пристъпи, опитайте с петинимид.При сина ми нямаше никакви станични ефекти, повлияха се малките пристъпи.

# 226
В момента е за малките. Явно Конвулекса или не действа, или му е ниско новото. Чакам го в четвъртък уж да излезе и да видим как ще се процедира.

# 227
Конвулекса не влияе на малките, петинимид е от друга група.При нас валпроата беше в горна граница и пак си получаваше големите, беше на пет медикамента и с ежедневни пристъпи...по време на сън по няколко пъти.

# 228
Ужас. Нашите уж бяха овладяни, дори се надявах скоро да започнем спиране, обаче няма да е. Пак по-малкото зло и добре че беше по време на почивката ни по празниците, че иначе не ми се мисли. Утре цял ден ще я мисля на училище.

# 229
  • Пловдив
Страничните ефекти, които описвате на Ламиктала са при предозиране.

# 230
Frozenn, преди година и половина комбинацията от Конвулекс Хроно и Петинамид се отрази зле на дъщеря ми. Започна да се държи странно - стана затворена, гадеше й се от всичко, не даваше да я докосваме и накрая наистина повърна. Не искаше да яде, въобще все едно не беше нашето дете. Тогава се обадих на лекуващата невроложка и спряхме Петинамида по схема. По предложение на лекарката направихме консултация с доц. Димова, за която чакахме 4 месеца и тя замени конвулекса с Левебон и каза, че ако няма ефект ще трябва пак да се добави  Петинамид. На моя опит да възразя, "ама тя нали не го понесе", отговора й беше, че Конвулекс с Петинамид не е добра комбинация и не се учудва на страничните ефекти. Освен това, каза че за момиче на нейната възраст 12г., Левебон е по-добре от Конвулекс. Вече почти година е на Левебон, първите 2 ЕЕГ бяха чисти, сега на последното пак има някаква активност, но за сега остава на Левебон само. При дъщеря ми видимо няма пристъпи, но на ЕЕГ и дневно и сънно имаше, въпреки че тя не помръдна. През март пак сме на преглед и ще видим как ще е. Така, че според мен от лекарствата за епилепсия всичко може да се очаква. Последните два месеца е много изнервена, но навлиза й в пубертетна възраст, та се чудя дали е само от възрастта или и от Левебона.🤔

# 231
Цвети,колко време дава Петинимид и след колко време се появиха тези реакции? Как се отрази на ученето? Че моята дъщеря и сега е назад.
Единствено Петинимид и Ламиктал предложи, като сякаш предпочита Петинимид, защото е сироп.
То май на всеки различно се отразяват лекарствата, не знам вече какво да мисля. Чудя се дали да не даваме някаква минимална доза, но тогава пък може да няма ефект върху пристъпите. Притеснява ме, че оказва влияние и на валпроата в кръвта и не се знае дали ще го намали или увеличи, та и там ще трябва по-често да следим.
Иначе това е валпроата от онзи ден. В норма е, но е със 100 единици по-ниско от нивото лятото. Ще вдигнем с 50 мг и там.

# 232
Каквото и да давате, започвате с малки дози и наблюдавате реакциите. При всеки човек/дете е различно. Ако има нещо, което ви притеснява се обаждате на лекуващия, назначил медикамента.
Има неща, които с времето изчезват /например косопад/, но има други, които говорят за непоносимост.
Когато се стигне оптималната доза, се наблюдава дали пристъпите са намалели или спрели и пак се обсъжда с лекуващия. Това е период минимум два месеца. Ако има възможност да се изследват нивата, направете го. Аналогично на валпроата е.

Как ще се отрази на развитието на детето може само да се гадае.

Комбинация Петинимид + Валпроат е по добра от комбинация Ламиктал + Валпроат. Така поне е посочено във взаимодействия между медикаментите.

# 233
  • Някъде там
Дъщеря ми е диагностицирана от две годишна с епилепсия
Пие Репитенд и Конвулекс, но напоследък наблюдавам неща, които ме тревожат.
Споделих на лекуващата,но според нея дъщеря ми си играе и често децата си измислят.
Получава халюцинации и не изглежда, като да са измислици.
Цялото семейство забелязваме промяна в поведението ѝ, дистанцирана е от нас, много дистанцирана, което е странно, тя е доста гушлива,сега ни избягва и се осамотява.
С детски психиатър ли трябва да направя консултация?
Имаме чисто ЯМР,ЕЕГ ще правим накрая на месеца в Свети Наум, възможно ли е тези халюцинации да са свързани с нови пристъпи?

# 234
В Свети Наум има детски психиатър, ако лежите в болницата, може да съчетаете прегледите.И щом усещате нещо, не се оставяйте да ви убедят, че е нормално.Търсете и друго мнение, други лекари...Вие си познавате детето.Не казвате на колко години е, ако е пубертет, може и да е нормално.Но консултация с психиатър няма да навреди.

# 235
  • Някъде там
В Свети Наум има детски психиатър, ако лежите в болницата, може да съчетаете прегледите.И щом усещате нещо, не се оставяйте да ви убедят, че е нормално.Търсете и друго мнение, други лекари...Вие си познавате детето.Не казвате на колко години е, ако е пубертет, може и да е нормално.Но консултация с психиатър няма да навреди.
На 10 годинки е.

# 236
Frozenn, Петинамид-а беше таблетки 250мг. Започна го в средата на месец август, към 3-4 септември след като беше стигнала дозата от 3х1 таблетка започна да се държи странно и 2-3 дни след това повърна и започнахме да го спираме, реално около третата седмица и при достигане на максималната предписана доза се получи реакцията. За ученето не мога да кажа, защото бяха още във ваканция.

# 237
В момента е на монотерапия с Конвулекс. Но заради пристъпите около нова година, които според невролога по описанието са абсанси - изключване за 20-макс 30 секунди, почти без тремор на крайниците, имаше много лек само веднъж, без заспиване и продължаване на действието от преди пристъпа, ще добавяме Петинимид.
За Ламиктал каза че страничните ефекти са обрива и късогледство. Дъщеря ми е с вродено далекогледство и астигматизъм.
Не знам кой би бил по-добрият вариант с по-малко странични ефекти.

# 238
Има ли лекарства, които не трябва да се дават заедно с Петинимид? Не съм сигурна дали педиатрите в нашия град са запознати. Благодаря.

# 239

Общи условия

Активация на акаунт