Гестационен диабет - тема 4

• 52 555
  • 846
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, имах кетони и аз, но пише само (+) - лаб.Рамус, лекарката каза да увелича течностите и да
Пия няколко дни по 500-1000 мл чай от
Шипка. Но аз дъщо знам ме кетоните вредат на плода, защото това си е ацетон.

Не са много кетоните, които имате.
Пийте наистина повече вода и чай от лилка. Също, ако нямате проблем със стомаха може сутрин на гладно да изтискайте 1/2 лимон, заедно с 1/2 ч.л. Сода за хляб. Тази течност е много неприятна, но ми бе препоръчана от ендокринолог. Не знам ефекта, сега те първа ще проверя.
В кой месец сте? В начална бременност имах 2+ и бързо ги изчистих.

Аз съм в 30 гс вече, днес си купих тестови ленти от аптеката и уви пак има кетони, дори са средно към високо ниво по скалата. Уж пия повече вода.. но май ке консумирам достстъчно въглегидрати..
И сега незнам да се оритеснявам ли инза това:(

Консултирайте се с ендокринолог. По принцип, ако захарта Ви е в норма, може да сте намалили въглехидрата. Увеличете го и следете кръвната захар. Опитайте и с чай от Шипка и лимон и сода (описала съм малко по-горе).
Бях на преглед и се оказа, че съм с околоплодни води на горна граница. По принцип съм с гестационен диабет и казаха, че се дължи на това, но се притеснявам.
Има ли някой със същия проблем? В 29 гс съм.

# 136
  • София
Аз съм в 30 гс и съм с околоплодни води на горна гранкица от около месец поне. Причината е, че при бебето минава повече глюкоза заради ГД и затова то пишка повече. Това обясни проф. димитрова на фетслната млрфология. Ако кръвната захар се контролира млже да намалеят водите до края. Важно е да не минават над нормата, тогава млже да не усоее бебето да заеме добра позиция за раждане, да се наложи секцио и тн..

# 137
Аз съм в 30 гс и съм с околоплодни води на горна гранкица от около месец поне. Причината е, че при бебето минава повече глюкоза заради ГД и затова то пишка повече. Това обясни проф. димитрова на фетслната млрфология. Ако кръвната захар се контролира млже да намалеят водите до края. Важно е да не минават над нормата, тогава млже да не усоее бебето да заеме добра позиция за раждане, да се наложи секцио и тн..

Меря си 6 пъти на ден кръвната захар и като цяло съм в норма. Веднъж в месеца си правя изследвания и в лаборатория, там даже понякога резултати са ми малко по-ниски от  резултатите с  глюкомера в домашни условия. Възможно ли е вечер докато спя да
вдигам много захарта и да вредя на бебето? Четох, че увеличенкте околоплодни води водят до малоформации на плода 😫😫😫

# 138
  • София
Ако захарта се контролира с хранителен режим, не би следвашо нощем да се вдига над нормите. Сутрин на гладно дибре ли е захарта? При мен в лаборатория и на глюкомера има 1ца разлика, тоест глюкомера мери с 1 повече. Инаме аз също съм винаги в нормата по глюкомера.
Но лекарката ме посъветва да правя през 2 седмици КЗП в лаборатория за да семвиди реално картината. Също ми обясни че понякога е възмлжно да се наложи постъпване в болнкца за да се следи захарта и нощем, но това се налага когато не е дибре контролирана захарта, когсто пациентката си е с диабет или ИР преди бременността. Тогава нощем се получавали скрити хипогликимии които също са опасни.
Според мен консултирахте се с ендокринолога си, но не вярвам ночем да се вдига захарта толкова, щом орез останалото време е в нормите.

# 139
Ако захарта се контролира с хранителен режим, не би следвашо нощем да се вдига над нормите. Сутрин на гладно дибре ли е захарта? При мен в лаборатория и на глюкомера има 1ца разлика, тоест глюкомера мери с 1 повече. Инаме аз също съм винаги в нормата по глюкомера.
Но лекарката ме посъветва да правя през 2 седмици КЗП в лаборатория за да семвиди реално картината. Също ми обясни че понякога е възмлжно да се наложи постъпване в болнкца за да се следи захарта и нощем, но това се налага когато не е дибре контролирана захарта, когсто пациентката си е с диабет или ИР преди бременността. Тогава нощем се получавали скрити хипогликимии които също са опасни.
Според мен консултирахте се с ендокринолога си, но не вярвам ночем да се вдига захарта толкова, щом орез останалото време е в нормите.

Успявам да я контролирам вече няколко месеца, просто вечер се събуждам и пия между 0.5-1 л вода. Това ме наведе към мисълта, че е възможно вечер да я вдигам. Преди при ставане до тоалетна вечер съм си мерила захарта и си е била в норма. Може би трябва отново да започна.
Иначе и аз в началото си “Сверявах часовника” с изследване в лаборатория, но с покачването на случаите на Ковид ме е страх. Миналата седмица имаше едно момиченце, което се оказа с положителен тест за Ковид и стоя вътре в лабораторията на топло и бях контактна. Няколко дни бях притеснена дали всичко ше е наред. Както и да е, много задълбах.
Просто вече съм крайно ошашкана и с поредния проблем с увеличените околоплодни води….

# 140
  • София
Сооред мен не се шашкай за нивото, при ГД е нормално. Но това пиебе на вида нощем наистина е странно, аз едвам дикарвам до 2 вода на ден, не ми се пие просто. Може би да питаш следящия ендокринолог.
Инаме аз ходя само в лаборатории лъдето не тестват за ковид..

# 141
Сооред мен не се шашкай за нивото, при ГД е нормално. Но това пиебе на вида нощем наистина е странно, аз едвам дикарвам до 2 вода на ден, не ми се пие просто. Може би да питаш следящия ендокринолог.
Инаме аз ходя само в лаборатории лъдето не тестват за ковид..

Преди да забременея пиех много вода, налагах си го на работното място и сега по време на бременноста пия може би по 2.5-3 л през деня. Може би при мен навика от преди граничи с “наливане” в буквалния смисъл. А вечер се събуждам жадна с пресъхнала уста.

# 142
Момичета, водите е нормално да са повече при ГД, не се притеснявайте.

# 143
Здравейте!
Минавам през тази тема понеже в 22 г.с. на фетална морфология, която мина доста хаотично, разсеяно и набързо, докторът ми подметна "леко са Ви завишени водите, ето и корема на бебето е 93 персентил", при положение че същата докторка на първата морфология ми измести термина седмица напред и бебето наистина върви цялото още от първите седмици напред заради ранна овулация.
Моята АГ след това не видя повече води,  но все пак ме насочи към ОГТТ, за да сме сигурни.
Резултатите ми в Бодимед от днес са
1 глюкоза- 3.79; 2 глюкоза- 4.71; 3 глюкоза- 5.59
Така като сравнявам, явно наистина не съм развила гестационен диабет, но все пак се обръщам и към вас за мнение.
Благодаря предварително!

# 144
Обърни внимание на глюкозата ти на нулев час. Имаш ли изследвана кръвна захар преди това, за да се сравни. Не, нямаш гестационен диабет според мен.

# 145
Имам два пъти измервания сутрин през тази бременност. Едната беше 3.8 пак, а другата 4.4.
Тези с по 3.8 са в дни, когато предната вечер съм вечеряла леко и рано, т.е. с почти 12 часа разлика от последното хранене ми е измерването сутринта на гладно. С първата ми дъщеря пак така беше 2018та, една 3.8 и една 4.9, сега погледнах.
Съпругът ми е с първи тип диабет, развит преди 3 г и с неговия глюкомер се меря, но пък се оказва, че дава големи отклонения от реалното и то по-високи стойности..
Обърни внимание на глюкозата ти на нулев час. Имаш ли изследвана кръвна захар преди това, за да се сравни. Не, нямаш гестационен диабет според мен.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 17:16 от s.ganeva

# 146
Момичета, на някой от вас правили ли са терапия с кортикостероид в трети триместър за подпомагане на белия дроб на бебето при рискова бременност?
В болница съм на терапия с дексаметазон, от който бях предупредена, че ще вдигна захарта. Сега преди вечеря я измерих 7.0. Много се стресирах. Предполагам,че ще ми включат инсулин 🥺
Някой имал ли е подобен проблем? Много ме е страх, че вредя на бебето, а това те първа е началото на терапията?
Евентуално може да се наложи хоспитализация в друга болница с ендокринологично отделение за определяне на дозата инсулин. Вас хоспитализирали ли са ви определяне на дозата инсулин или сте правили само прегледи и консултации?

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 22:19 от Amalia.amalia

# 147
Здравейте, момичета Blush бременна съм за втори път, първото ми детенце е на 10 месеца. Засега нямам проблем с КЗ, с първата бременност също всичко беше наред май. Единствено съм имала ИР година-две преди първата бременност, като тогава приемах метформин. Този път ендокринологът ми даде глюкомер, за да следя КЗ, защото при много бременни вече се стига до гестационен диабет.
Радвам се, за което, защото нямам възможност да обикалям лаборатории, заради детето, а и през първата бременност аз лично настоявах за обременяване с глюкоза, защото се притеснявах заради ИР, а и съм фамилно обременена, обаче щях да пукна (буквално). Правила съм няколко пъти обременяване с глюкоза, обаче последния път беше кошмарно…
Та, въпросите ми са следните - прочетох първия пост с информацията и там пише следните стойности: на гладно под 6, един час след хранене - под 8 и два часа след хранене - под 6.6
След това зачетох част от постовете в темата и там една от вас беше написала следните стойности, което ме обърка

В крайна сметка, кое е вярното?
При мен на гладно глюкозата е 3.89, днес измерих и един час след хранене 4.2
В 15 г.с. съм

# 148
Стойностите над съответно 5.1, 10 и 8.5 за бременни говорят за гесртационен диабет, но това при контролирано натоварване с глюкоза и излседване на венозна кръв в лаборатория.
При нормално хранене и мерене в къщи - по-скоро бих казала 5.3, 7.8 и 6.6, а аз гледах на 1ви час да съм под 7.
Надявам се е по-ясно.

# 149
Да, това са за изследването от лаборатория, а иначе с глюкомера на мен ми казах: 1 час след храна - до 7.8, а 2 часа след храна - до 6.7 Ако след някое хранене е над тези стойности, то добре би било да не го хапваш повече или да го хапваш по друг начин, или път да имаш активност след хапването, за да се изгори.

Общи условия

Активация на акаунт