Гестационен диабет - тема 4

• 53 710
  • 846
  •   1
Отговори
# 315
А млечни продукти позволени ли са?
Привет,
Аз по този въпрос получих много противоречива информация. Откриха ми ИР преди години. Сега стриктно ме следят за ГД.
Следящата ендокриноложка ми забрани млечните почти изцяло (2 пъти седмично в ограничени количества), особено прясното мляко и мазни сирена ми каза да изключа, защото според нея вдигат страшно инсулина.
Следящата АГ каза да наблегна на млечни да ги ям 4-5 пъти седмично - извара, скир, кисело мляко, сирене крема, освен месото и яйцата , за да ми е добре общия белтък и да не вдигам захар.
Захар следя сутрин на гладно,  през деня и преди хранене, 1 час след хранене и 2 часа след хранене, като съм си дала целевите стойности в глюкомера и той съответно има индикатор ( зелен - ок, жълт - предупреждение и червен - аларма) и храненията гледам да са ми всичките в зелената зона. Друг въпрос е , че вече се чудя какво да измислям за ядене Laughing

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 16:28 от Демерара

# 316
Благодаря за инфото. Изключително объркана съм. По принцип не ям месо и ми изписаха протеин да пия, макар че не ми е нисък. На мен проблемите ми дойдоха от гаденето и яденето на тесто и сладко за да го спирам. Съответно качих доста кг.
Просто се чудех ако спазвам диета за ГД но и в същото време ям протеини без да е месо откъде да ги набавям. Тотално се обърках. Уж казват, че не трябва да променяш генерално храненето си по време на бременността.

# 317
  • София
Това ми казаха 2-ма ендокринолози.
Да, но е препоръчително да са по-нискомаслени.
А млечни продукти позволени ли са?

# 318
Благодаря за инфото. Изключително объркана съм. По принцип не ям месо и ми изписаха протеин да пия, макар че не ми е нисък. На мен проблемите ми дойдоха от гаденето и яденето на тесто и сладко за да го спирам. Съответно качих доста кг.
Просто се чудех ако спазвам диета за ГД но и в същото време ям протеини без да е месо откъде да ги набавям. Тотално се обърках. Уж казват, че не трябва да променяш генерално храненето си по време на бременността.
С месото и аз се затруднявам, че не съм вегетарианец, но обичам повече постно.Но за протеин ям яйца и бяло пилешко месо. От скоро ям риба, преди ми се гадеше от нея. Иначе протеин има в разните варива - нахут, боб, леща, вече не знам дали е достатъчно. Ям и едни протеинови барове, които според моята АГ не са особено полезни, според ендокриноложката може.

# 319
Здравейте! Нова съм тук, чета и се запознавам с темата. Търся насоки за добър АГ, който има опит с гестационен диабет - ще съм благодарна за препоръки. Случаят ми накратко е, че съм с ИР и Хашимото (ИР я установихме в началото на бременността,все още не знаех, че съм бременна). В 12+2 г.с. кръвна захар на гладно ми е 5.30 (инсулинът и ХОМА индекса са в норма, следвам ниско-въглехидратна диета), стойностите вървят надолу от първото засичане на ИР преди 3 месеца. Лекарката, която извърши прегледа по ФМ бе доста притеснена от стойностите и директно каза - гестационен диабет, а АГ-то ми каза, че са си в норма и нямало от какво да се притеснявам. Тъй като мненията са доста крайни и противоположни, търся насоки за АГ, които имат опит в следенето на такъв тип бременности.
Благодаря ви предварително!

# 320
Здравейте! Нова съм тук, чета и се запознавам с темата. Търся насоки за добър АГ, който има опит с гестационен диабет - ще съм благодарна за препоръки. Случаят ми накратко е, че съм с ИР и Хашимото (ИР я установихме в началото на бременността,все още не знаех, че съм бременна). В 12+2 г.с. кръвна захар на гладно ми е 5.30 (инсулинът и ХОМА индекса са в норма, следвам ниско-въглехидратна диета), стойностите вървят надолу от първото засичане на ИР преди 3 месеца. Лекарката, която извърши прегледа по ФМ бе доста притеснена от стойностите и директно каза - гестационен диабет, а АГ-то ми каза, че са си в норма и нямало от какво да се притеснявам. Тъй като мненията са доста крайни и противоположни, търся насоки за АГ, които имат опит в следенето на такъв тип бременности.
Благодаря ви предварително!
Здравейте, Ако става въпрос за София, препоръчвам Мариана Мирчева във болница Вита 2. Аз се следя на две места, но специално заради ИР ходя при нея. Направи ми режим за хранене и засега поддържам нормална КЗ. Следи всички показатели, които показват има ли ГД. Измервания правя сутринта на гладно, преди хранене, на 1час след това и два часа след това.
И трябва читав ендокринолог, аз смених двама преди да намеря точния.

# 321
  • София
Момичета, колко врмее след раждането отшумяват нещата с диабета? Кога е добре да се проверят изслвдванията дало са вече в норма?

# 322
Здравейте! В 26 г.с. съм, от началото още бебето “върви напред” със седмица. Досега не обръщах внимание, но се зачетох повече за теглото на бебето - определено по всички графики е на “горна граница” (ако приемем меренето на ехографа с точност, де), а това, в което изпреварва с даже повече от седмица, е обиколката на коремчето. Докторите нищо не са казали или намекнали.
Но аз направих грешката да чета :/ И сега не ми излиза от ума тази обиколка на коремчето.
.. Дали според вас може ли да се говори за ГД по този показател?
Иначе всичко друго сякаш е ок до момента:
Околоплодни води - в норма (пише 14, и виждам, че това е точно медианата)
Коремът ми стърчи много напред, но поне расте само той, не съм качила прекомерно дотук (+5 кг, като по-скоро съм слаба).
Кръвната ми захар, многократно проверявана на гладно по време на Б, варира от порядъка на: 4.00, 4.30, 4.60, най-високо е била 4.79, но пък ГД се проявявал след 24-та седмица и не знам има ли значение всъщност колко е “била досега”. Тесто и сладко ограничавам, наблягам на протеини, плодове и зеленчуци.

# 323
Здравейте! В 26 г.с. съм, от началото още бебето “върви напред” със седмица. Досега не обръщах внимание, но се зачетох повече за теглото на бебето - определено по всички графики е на “горна граница” (ако приемем меренето на ехографа с точност, де), а това, в което изпреварва с даже повече от седмица, е обиколката на коремчето. Докторите нищо не са казали или намекнали.
Но аз направих грешката да чета :/ И сега не ми излиза от ума тази обиколка на коремчето.
.. Дали според вас може ли да се говори за ГД по този показател?
Иначе всичко друго сякаш е ок до момента:
Околоплодни води - в норма (пише 14, и виждам, че това е точно медианата)
Коремът ми стърчи много напред, но поне расте само той, не съм качила прекомерно дотук (+5 кг, като по-скоро съм слаба).
Кръвната ми захар, многократно проверявана на гладно по време на Б, варира от порядъка на: 4.00, 4.30, 4.60, най-високо е била 4.79, но пък ГД се проявявал след 24-та седмица и не знам има ли значение всъщност колко е “била досега”. Тесто и сладко ограничавам, наблягам на протеини, плодове и зеленчуци.

една седмица напред не е нещо рядко срещано и съвсем не е нужно да е признак на проблем, не мисля че има от какво да се тревожите при тази кръвна захар и щом спазвате здравословно хранене. Някои бебета изпреварват и с повече седмици, сменят им термини и т.н, и пак без да има признаци за гд. А щом от началото върви със седмица напред, по-скоро овулацията е настъпила по-рано и терминът ви не е точен

# 324
Докато се роди бебето ще има различен темп на растеж, плюс минус седмица-две. Един път ще е напред коремчето, друг път главичката и така до края когато съвсем не отговарят на никакви стандартни размери за ехографа. Следящия Ви АГ щеше да забележи ако има проблем. Мисля, че излишно се тревожите. Simple Smile

# 325
Много благодаря ☺ Понякога просто човек има нужда и да си го излее някъде, така като си чета сама написаното и май ми се подрежда по-добре в главата, хах. И пустия навик нещо да прочета и да се филмирам .. (в случая, че обиколката на коремчето насочвала..  а днес бях на преглед, 26+2 по ПРМ, коремчето 28+0 😳, но приемам, че ако е тревожно, ще ми се каже и лягам да спя спокойно!)
Благодаря за подкрепата още веднъж.

# 326
Като човек, който се страхуваше от хиляда диагнози и благодаря на Господ за момента нито една от тях не ми се “сбъдна”  😀 не четете, АГ са достатъчно компетентни да ни насочат. Иначе напрежението в един момент идва повече, поглеждаш назад - било е излишно Simple Smile

# 327
С първата бременност бебето беше все по 1 седмица напред. В един момент някакъв обрат и казаха, че изоставало и после пак изведнъж стана 1 седмица напред, та родих и по-рано. Този път отново върви 1 седмица напред, но и водите са ми на горната граница кг са ми повече, а КЗ между 3-4. Знам си, че прекалих със сладките и съм ги спряла окончателно след 2 седмици ми е обременяването.

# 328
  • до най-прекрасния мъж
Не се притеснявайте. И моето момиченце вървеше седмица напред. С доказана ИР съм много преди да забременея. Още от трансфера спрях сладкото, започнах да ям отново към 7ми месец. Вследствие на ужасно гадене свалих 10 кг за първите 3 месеца и до края върнах 9 от тях. Правих кръвно-захарен профил, не обременяване. Всичко беше наред и не съм се притеснявала излишно. Родих 2 седмици преди термин и въпреки че ме убеждаваха, че чакаме голямо бебе, всъщност дъщеря ми се роди 47 см и 3160 гр. И при нея все я глава, я корем бяха напред, а крачето й даже беше 2 седмици напред. Вчера стана на 6 м, нито е дълга, нито е едра, съвсем в нормите си е. Та, на ехографа не му вярвайте много. Единствено АГ позна теглото. 3 дни преди да родя, каза, че е 3100-3200 макс. Имаше периоди растеше много, после малко, аз се следях на 2 седмици и винаги гледах как е на месечна база.
Всичко ще е наред, храни се балансирано, бебето има нужда от всичко.
Дописвам Около 7ми месец започнах да ям по малко сладко, без да прекалявам, защото почти непрекъснато имах кетони в урината и бях качила много малко. Аз изкарах повечето бременност на домати и сирене, само това приемаше организмът ми. Също принцеси с черен домашен хляб и кашкавал за закуска, че много ми се гадеше и трябваше да хапна, иначе повръщах от хапчетата. Аз набавях въглехидрати от черния хляб и плодовете. Много важно е също, че забременях доста килограми - на трансфера бях 85 кг, влязох да раждам 84. Не трябваше да качвам повече, затова спрях сладкото, а и честно казано не ми се ядеше. Когато организмът си го поиска, започнах да ям отново.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 11:31 от blue.angel

# 329
Много разумно мнение, не като повечето които изпадат в крайности! Бебето наистина има нужда от всичко. Не прекалявайте с ограниченията.

Общи условия

Активация на акаунт