Гестационен диабет - тема 4

• 53 726
  • 846
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
Да се запиша: развих ГД, научих за това в 28г.с.
Обременяването в 20г.с. беше ок, но сегашното е със следните стойности:
0 - 5.13
60 - 10.20
120 - 6.51
Гликирания хемоглобин е 5.3
Определено съм уплашена. В момента съм на строга диета. Водите са в норма, но бебето върви 2 седмици напред. Първото ми дете се роди 4.150, но тогава никой не ме е карал да изследвам за ГД.
Какво да очаквам сега? Има ли някакъв риск за детето от малформации? Трябва ли още нещо да изследвам? Стойностите на глюкомера през деня са наред, само сутрешната все е висока, като максимума е 5.70.
Следя се при доктор Хедер в Надежда.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 00:32 от Чакалката

# 331
Здравейте,
Да се запиша: развих ГД, научих за това в 28г.с.
Обременяването в 20г.с. беше ок, но сегашното е със следните стойности:
0 - 5.13
60 - 10.20
120 - 6.51
Гликирания хемоглобин е 5.3
Определено съм уплашена. В момента съм на строга диета. Водите са в норма, но бебето върви 2 седмици напред. Първото ми дете се роди 4.150, но тогава никой не ме е карал да изследвам за ГД.
Какво да очаквам сега? Има ли някакъв риск за детето от малформации? Трябва ли още нещо да изследвам? Стойностите на глюкомера през деня са наред, само сутрешната все е висока, като максимума е 5.70.
Следя се при доктор Хедер в Надежда.

Не се притеснявайте, има и по-лоши стойности на гладно, спокойствието също е важно за захарта. Движете се, ако не ви е противопоказно, спазвайте режима, разхождайте се след хранене и всичко ще бъде наред, поне според мен. Ако след хранене захарта е под 7,8 и 5,7 на гладно е инцидентно, не бих се тревожила излишно на този етап, а вече лекуващият Аг и ендокринолог ще преценят дали има нужда от медикамент.

# 332
  • София
Здравейте, аз съм съвсем в началото, но тъй като съм с ИР и високо Тсх, ме сложиха на диета от сега. Но започвам да имам гадене и откровено ми става лошо от месо и се чудя направо как ще издържа и какво да ям. А аз съм по принцип мръвкарка... Ще карам за сега на сирене и извара, но до кога така? Съвети? Може би рибата остава опция, не ми се сгажда при мисълта за нея...

# 333
Здравейте, аз съм съвсем в началото, но тъй като съм с ИР и високо Тсх, ме сложиха на диета от сега. Но започвам да имам гадене и откровено ми става лошо от месо и се чудя направо как ще издържа и какво да ям. А аз съм по принцип мръвкарка... Ще карам за сега на сирене и извара, но до кога така? Съвети? Може би рибата остава опция, не ми се сгажда при мисълта за нея...

диетата е за ИРто, надявам се за виското ТСХ да са ви увеличили хормона. Колко в началото сте? Пробвайте с чушки с яйца и сирене, миш маши, броколи със сирена, кисело мляко, таратор, яйца със спанак, яйца по други начини. Аз също имах непоносимост към месо докато ми се гадеше , но се оказа че месо от партньори и примерно пиле от това жълтото дето го хранят само с царевица ми понася добре. Гаденето според мен идва основно от това че месото по магазините е гадно. пробвайте да си намерите чисто месо. Иначе салатки различни с яйце и сирене сега поне е лято и има вкусни зеленчуци.

# 334
  • София
Да, увеличиха ми хормона заради Тсх, в момента редува 100/125 мг Еутирокс. Аз от зимата се опитвам да се придържам към НВД - ВМ хранене, но си признавам, че не бях много стриктна. И моят ендокринолог е доктор Хедер в Надежда. Каза до 10та седмица да не спирам глюкофажа - 1000мг, и в 10 та седмица да направя обременяване, ако всичко е ок в 24 също.... В 7ма седмица съм. Гаденето започна преди 3-4 дни, а това с месото е от 2. Сега на обяд си взех пържола със салата и изхвърлих пържолата... Ще карам на миш маш и подобни. И яйца нещо чисти не ми се ядат... Правих си вкъщи, руло Стефани... Не можах да го ям.

# 335
  • до най-прекрасния мъж
Аз карах на домати и сирене с малко черен хляб и принцеси с кашкавал доста дълго време. Месо проядох към 5-6 месец, яйца от време на време, от манджи ми се гадеше само от миризмата. Оцелява се. Свалих 10 кг, 9 върнах по време на бременността. След 6ти месец проядох по малко сладко, че имах кетони в урината.

# 336
не се вманиачавай, просто внимавай с въглехидратите, а като мине гаденето и вече не си на лекарства, ще можеш да ядеш повече видове протеини,  дори и сега да не ти се струва така. ир не е гаранция за гестационен диабет в никакъв случай, просто е добре да се внимава.

за сладко със захар и принцеси (предполагат консумация на доста хляб) не съветвам, макар и да разбирам че зависи от индивидуалното състояние на захарнаъа обмяна. Кетоните могат да се избегнат и без сладки неща, макар и да е по-бързо да сгънеш някой бонбон. Разбира се, зависи много от състоянието, но сладкото и хлябът качват инсулина независимо от захарта, а това по време на бременност може дв се усеща още по-неприятно отколкото иначе - отпаднялост, жажда, лесна уморяемост.

Следенето с глюкомер дава някаква информация за това как влияят храните на тоя етап, за да си спокоен поне че си далеч от ГД. Един глюкомер струва около 20 кинта с 20 лентички, за още 20 си взимаш и резервни 50 и може да се тестваш от време на време особено след някоя вредна храна как се движат нещата и кое да изключиш със сигурност.

Движението помага много също, но пак е зор, докято има гадене.

# 337
Ще ги пробвам и аз тези домати със сирене, че вече съм 6м. и не спира да ми се гади, но сякаш не ми се гади от въглехидратите, а от мазните неща знам ли.

# 338
  • София
Ще ги пробвам и аз тези домати със сирене, че вече съм 6м. и не спира да ми се гади, но сякаш не ми се гади от въглехидратите, а от мазните неща знам ли.
Е точно де... И аз съм така. Ядат ми се само въглехидрати. Аз и предната бременност бях така. Намрази месото и ми се ядеше само баница и филии с лютеница. И качих 30 кг. От тях свалих 15 и си останах с 15 отгоре. Най-вероятно ИР, развих заради наднорменото тегло. То си е комплексно метаболитнно нарушение... Тсх, както казах също е високо, заради Хашимото и тн и тн.

# 339
Според мен трябва да слушаме интуицията Joy като тялото не ще месо е безумно да се насилваме, но това си е мое мнение. Разбира се без сладки работи и джънк фууд.

# 340
  • до най-прекрасния мъж
Е, аз не съм нагъвала само принцеси. Например, принцеса с кашкавал за закуска, с черен домашен хляб. На обяд един голям домат със сирене, понякога чушка със сирене, понякога яйце. По едно време умирах за стар фасул, ядях и него, студен, без хляб. И вечеря салата някаква или нещо леко без хляб. Така че, една филия не е грях. Сладко имам предвид блокче черен шоколад, или сладък плод или нещо друго дребно за десерт, някой сладолед отвреме навреме, без прекаляване и не за наяждане.

# 341
Здравейте, в 29г.с съм. Месец преди да забременея направих обременяване с глюкоза и според ендокринолога има “лека ИР”
Хома=4,6
Инсулин 0=17
Инсулин 60=154
Инсулин 120=97

КЗ=5.8
КЗ 60= 7.36
КЗ 120=6.37

Не знам дали е от значение, че половин година преди изследването спазвах кето режим и заради изследването лекарят ми каза 2 седмици да увелича сладко, торти, пасти и т.н

В заключение каза в предвид планиране на бременност, няма да пия лекарства.

Сега изследвахме пак КЗ =5,4
АГ каза диета за диабетици, ендокринологът каза добре е тази стойност.
Един месец не приемам брашно, захар, картофи, ориз. Притеснявам се, че може вече да съм развила ГДиабет. Освен това съм и с Хашимото, втора бременност, последните години около 64/65кг поддържам. Имам обремененост в семейството от диабет.

Ще съм благодарна на всякакви съвети!

# 342
Ами ИР по време на бременност е нормално състояния, масово инсулинът особено след 20 седмица не се следи, при всички е завишен. По-важна е кръвната захар, т.к. сте правили обременяване преди около 8 месеца, ако сега не е препоръчително, може да си пуснете поне кръвно-захарен профил. но пак ендокринолог трябва да каже дали ще е показателно за него в този период от бременността. Правилно е на диета, без въглехидрати и ако може КЗ да падне под 5.

Внимавайте и с плодовете, те са пълни със захар. Друг вариант е да си вземете глюкомер и да си следите вкъщи захарта, но пак е добре лекар да каже има ли смисъл при вас.

Обикновено при ГД има и допълнителни маркери-повече околоплодни води, по-едро бебенце за срока на бременността. Аз съм с гранична КЗ след обременяване и съм на лека диета, КЗ ми се върти около 4,5 последните месеци/ в 9ти месец съм сега/, бебенцето даже се води по-малко . Не се напрягайте излишно, но се следете често и ако лекарят не ви обръща внимание, го сменете.

# 343
  • София
Mexicana, аз правих обременяване месец Март, ендокриноложката каза да направя  пак в 10 седмица и ако всичко е наред и в 24? В момента съм в 7-ма. Аз се чудя това не е ли прекалено товарене. Март месец правих това изследване за първи път... Щях да припадна, толкова лошо ми стана.

# 344
Обикновено се въздържат ако в последните 6-8 месеца е правено, но като съдя по собствения си опит, всеки лекар си е със собствено мнение. Но това  в 10-та седмица каква му е целта, с диабет ли си? Иначе стандартното обременяване е 24-28 седмица, в 10та едва ли нещо ще покаже, освен ако нямате тежък диабет.

Общи условия

Активация на акаунт