Гестационен диабет - тема 4

• 53 751
  • 846
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Обикновено се въздържат ако в последните 6-8 месеца е правено, но като съдя по собствения си опит, всеки лекар си е със собствено мнение. Но това  в 10-та седмица каква му е целта, с диабет ли си? Иначе стандартното обременяване е 24-28 седмица, в 10та едва ли нещо ще покаже, освен ако нямате тежък диабет.
Нямам диабет. Имам ИР. Резултатите от обременяването ми през март са тези. Реално тя не се вдига захарта, дори на 1вият час... Малко са странни резултатите на захарта.

Ето ги и тези от преди седмица, предишната вечер ядох пица, домашна...

# 346
Нямате ИР, с тази чудесна захар - за обременяването говоря. Дали има проблем с малко завишен инсулин не мога да кажа.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 18:04 от Одри ♡

# 347
  • София
Нямате ИР, с тази чудесна захар. дали има проблем с малко завишен инсулин не мога да кажа.
Тогава писах в темата за ИР, всички момичета ми казаха, че имам. Отидох при доктор Хедер в Надежда и тя каза, че имам и ми предписа глюкофаж. Аз имах проблеми с цикъла от октомври до Март. Изведнъж се повредих и започна да ми идва на 42-49 дни. Може да е било и от завишеното тсх, която януари беше 8... Забременях на вторият нормален за мен цикъл от 30 дни. Нещата се нормализира ха след започването на глюкофажа, не знам от него или просто му е дошло времето... Мисля да не се обременявам с глюкоза, сега, ще пазя диета, а на докторката какво да и кажа, не знам...

# 348
Хома индексът е височък, Коралче, ако този над 4 е актуалният, макар и да не е страшно, внимавай с храните. Успех! Simple Smile

# 349
  • София
Хома индексът е височък, Коралче, ако този над 4 е актуалният, макар и да не е страшно, внимавай с храните. Успех! Simple Smile
Това е последното изследване, макар че нещата много варират, 2 дни преди него пак пусках, тогава Homa беше 3,5. Аз се чудя, когато ТСХ се вдигне дали оказва влияние върху нивата на КЗ и инсулина. Аз се стараех през цялото време от Март до сега да ям ниско въглехидратно, с малки прегрешения(пицата примерно).

# 350
Това е последното изследване, макар че нещата много варират, 2 дни преди него пак пусках, тогава Homa беше 3,5. Аз се чудя, когато ТСХ се вдигне дали оказва влияние върху нивата на КЗ и инсулина. Аз се стараех през цялото време от Март до сега да ям ниско въглехидратно, с малки прегрешения(пицата примерно).

Да, донякъде са свързани, но за мен храната има най-пряк ефект. В дни след прегрешения ми е излизал много по-висок инсулин. Движи се също колкото можеш. Нормално е да варира инсулина, но е хубаво да си стои до 4 хомата. Не е много полезен за теб и бебче, макар че е почти невъзможно човек д не прегреши 9 месеца, важното е да не става системно.

За Тсх сте взели мерки също, предполагам.

# 351
  • София
Да, още същият ден, ми вдигна дозата от 50мг еутирокс на 100/125мг(рвдувам ги). Тсх рязко се е изтреляло на горе след имплантацията... И това на фона, че не съм пропускала и съм си пила най-редовно хапчето по всички правила... Благодаря момичета! Аз се ограничавам, ( без хляб, без ориз, без картофи, без сладко) дори съм смъкнала 0,5 кг, през последната седмица. Надявам се да устискам до край така...

# 352
И аз съм в отбора, седмица 7 (още не съм минала преглед), диагностицирана с ИР през март (но реално вероятно е от преди предната бременност  - април '21 се роди дъщеря ми).
Бях на Иногинол и 500 глюкофаж, на положителен тест спрях глюкофажа.
Диетата ми е желязна, без никакви прегрешения, в 5та седмица измерих захар на гладно 4.5, и за сега се надявам да са ок нещата.

# 353
Здравейте,
Да се запиша: развих ГД, научих за това в 28г.с.
Обременяването в 20г.с. беше ок, но сегашното е със следните стойности:
0 - 5.13
60 - 10.20
120 - 6.51
Гликирания хемоглобин е 5.3
Определено съм уплашена. В момента съм на строга диета. Водите са в норма, но бебето върви 2 седмици напред. Първото ми дете се роди 4.150, но тогава никой не ме е карал да изследвам за ГД.
Какво да очаквам сега? Има ли някакъв риск за детето от малформации? Трябва ли още нещо да изследвам? Стойностите на глюкомера през деня са наред, само сутрешната все е висока, като максимума е 5.70.
Следя се при доктор Хедер в Надежда.
Не се тревожи, радвай се, че изобщо е хванат ГД, с диета и движение всичко ще си дойде  на място.
Моят ГД го откриха с 24г.с. бебето също като твоето вървеше 2 седмици напред, беше с ужасно затлъстяло коремче, водите бяха завишени, но със строга диета и много движение го вкарах в релси и се роди чудесните 3300гр.😊

# 354
Възможно ли е да има ГД с ниска кръвна захар на гладно(близка до долна граница)

# 355
  • до най-прекрасния мъж
Възможно ли е да има ГД с ниска кръвна захар на гладно(близка до долна граница)
По-скоро не, но направете си Кръвно-захарен профил, ако се притеснявате. По-леко се понася от организма и показва при ежедневно хранене как се движат стойностите на КЗ.

# 356
Здравейте и от мен. В 35 +1 седмица съм . Преди великденските празници си пуснах една кр.захар ,която беше 5.2. Еднокринолобката ,която следи щитовидната ми ,каза ,че е добре да си направя обременяване. В 28-ма седмица направих и излезна това.

Коментара на еднокриноложката беше диета. Започнах я,свалих малко захарта под 5. След месец говорих с АГ и той ми каза кр.зарях да не е над 5.6 . Бебето ми върви нормално ,водите също нито напред ,нито назад. Започнах да си позволявам някой сладки неща , но пак в малки количества,диня също. Купувам си хляб с ниско съдържание на въглехидрати и захари ,хапвам си бобови и някой път прегреша с някой картоф. Кръвната ми захар пак се движи 5.3-5.5 най-много. Има дни и когато е 4.6-4.8 ,но забелязвам ,че ако съм вечеряла късно и съм станала по-рано е по-висока. Та нямам поставена диагноза ,казаха ми внимавай. Има дни в ,които много го мисля и ми става гадно ,че с тези прегрешения вредя на бебето. Много ли е фатално според вас да си позволявам понякога малко картоф и сладко? След хранене нямам проблем със захарта,само сутрешната играе. Първото ми детенце е родено 4 кг когато бях на 21 години. Никой за захар не е говорил и така и не съм се тествала,за щастие е здрав . Благодаря Simple Smile
Забравих да добавя ,че до 5 м бях с повръщане и свалих около 4 кг ,сега съм същите кг с ,които забременях .

Последна редакция: сб, 02 юли 2022, 18:30 от Гергана Иванова 695954

# 357
Престраших се и си направих ОГТТ( АГ го иска заради води на горна граница и качени кг) ето резултатите ми, ако може някой да ми помогне с тях, 25г.с? Имам ли ГД или инсулинова резистентност?
Инсулин
на гладно 2.6 mIU/l (3-25)
60 мин 35.9 mIU/l (3-45)
120 мин 21.9 mIU/l (8.7-30)
Глюкоза
на гладно 3.76 mmol/l (3.5-6.1)
60 мин 6.46  mmol/l (3.5-11.1)
120 мин 5.46 mmol/l (3.5-7.8 )

# 358
Нямате ГД, а при всички бременни има ИР, така че инсулина не се гледа.

# 359
Не съм лекар, та не знам дали трябва да ви успокоявам. Аз като бях бременна с ГД, препоръката на ендокриноложката беше да имам по малко бавен въглехидрат на всяко хранене. 1 картоф или 1 филия хляб, или 1-2 лъж ориз. Да започна така, да правя няколко дни захарен профил (меря захар преди и 1ч след хранене) и ако някоя храна ми вдига захарта много, да я спра или намаля. Също сладък плод ако ядете да е на самостоятелно междинно хранене с протеин, за да не вдигате захарта. Реално диня със сирене ще ви е по-добре от само диня. Различно влияят на всички, знам момичета са спирали напълно въглехидратите и пак са имали нужда от лекарства. Други им се е разминало по-леко. Ако се тревожите, мерете захарта и вижте дали ви понася. За сладкото - знам че ви се хапва, но то поне нищо полезно и незаменимо не ви носи. Ако можете да го спрете, няма да сбъркате. Аз с диета 2-3 месеца преди да родя почти не напълнях през бременността, бебето беше 3кг на термин, всичко му беше наред, даже височко, защото съм хапвала повече протеин. Не че не напълнях после с кърменето, ама това е друга история. Малко ви остава, вижда му се края вече.

Здравейте и от мен. В 35 +1 седмица съм . Преди великденските празници си пуснах една кр.захар ,която беше 5.2. Еднокринолобката ,която следи щитовидната ми ,каза ,че е добре да си направя обременяване. В 28-ма седмица направих и излезна това.

Коментара на еднокриноложката беше диета. Започнах я,свалих малко захарта под 5. След месец говорих с АГ и той ми каза кр.зарях да не е над 5.6 . Бебето ми върви нормално ,водите също нито напред ,нито назад. Започнах да си позволявам някой сладки неща , но пак в малки количества,диня също. Купувам си хляб с ниско съдържание на въглехидрати и захари ,хапвам си бобови и някой път прегреша с някой картоф. Кръвната ми захар пак се движи 5.3-5.5 най-много. Има дни и когато е 4.6-4.8 ,но забелязвам ,че ако съм вечеряла късно и съм станала по-рано е по-висока. Та нямам поставена диагноза ,казаха ми внимавай. Има дни в ,които много го мисля и ми става гадно ,че с тези прегрешения вредя на бебето. Много ли е фатално според вас да си позволявам понякога малко картоф и сладко? След хранене нямам проблем със захарта,само сутрешната играе. Първото ми детенце е родено 4 кг когато бях на 21 години. Никой за захар не е говорил и така и не съм се тествала,за щастие е здрав . Благодаря Simple Smile
Забравих да добавя ,че до 5 м бях с повръщане и свалих около 4 кг ,сега съм същите кг с ,които забременях .

Общи условия

Активация на акаунт