Гестационен диабет - тема 4

• 51 858
  • 846
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, момичета. Идвам да помрънкам, защото съм потресена. С ГД съм, който котролирам с диета. Заради други усложнения решиха да ме приемат в болница за вливане на дексаметазон. Казаха, че ще ми повиши захарта и заради това минах на ниска доза инсулин.
В болницата, частна, обаче се оказа, че няма меню за диабетици. Нищо, че си плащам. Ок, донесох си някакви неща, но за мен това не е нормално. И лекарите тук ми вдигат рамене,трябва постоянно да се извинявам и обяснявам защо не искам да ям това или онова, все едно съм няккава капризна принцеса.
Някои дори не могат да разберат, че стойност 10.1 един час след ядене на супа и една филия черен хляб е висока!

# 556
Частна или държавна, за съжаление това е положението. Като раждах първия път в стаята с мен имаше майка с диабет. Закуската всяка сутрин беше някаква кифла, която тя не можеше да докосне заради диабета, а аз пък заради непоносимост към глутен.

Момичета, овесени ядки може ли на закуска? Става дума за чисти овесени ядки, не мюслита/гранола. На едното място в интернет пише да, на другото не и вече тотално се обърках.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 11:32 от MintyMohito

# 557
Не може овесени ядки - имат висок гликемичен индекс.

# 558
Ако е една лъжица осесени ядки в мляко може и да е ОК, глюкомера ще покаже.
Аз така си тествах какво може. Примерно час след кюфтета с лютеница и салатка - купешки - ми беше изненадващо висока захарта (7 примерно) и после чак схванах, че в кюфтета има хляб, а в лютеницата захар.

Моля за съвет. И какво да очаквам от тук натам? За 1м, днес се мерих, съм качила 5кг. 15кг от началото на бременността....  Лекарства ли ще пия, диета ли ще ми сложат?

Имате гестационен диабет. Очаквайте диета, може вече да си купите глюкомер, а лекарсва ще има, ако диетата не е достатъчна.

# 559
Глюкомер имам. Деня след обременяването съм проверявала кръвната захар сутрин на гладно, 1ч преди и 1ч след хранене и интересното е, че над 4.6 не отиваше. Днес обаче от същата закуска,.буквално дословно същата закуска, вместо 4.5 както беше предния ден беше 7.  Петък чак ще се вредя на ендокринолог да отида. Иначе до тогава ще меря и ще записвам.

Да очаквам ли да ме пратят втори път на обременяване или по стойностите, които меря вкъщи с глюкомера ще се реши дали има нужда от лекарства/инсулин?

Аз така си тествах какво може. Примерно час след кюфтета с лютеница и салатка - купешки - ми беше изненадващо висока захарта (7 примерно) и после чак схванах, че в кюфтета има хляб, а в лютеницата захар.

Моля за съвет. И какво да очаквам от тук натам? За 1м, днес се мерих, съм качила 5кг. 15кг от началото на бременността....  Лекарства ли ще пия, диета ли ще ми сложат?

Имате гестационен диабет. Очаквайте диета, може вече да си купите глюкомер, а лекарсва ще има, ако диетата не е достатъчна.

# 560
Аз направих обременяване в началото на 4 ти месец, веднага щом спря да ми се гади и знаех, че мога да го понеса. Докторката ми предложи да повторя след месец, защото стойностите са странни. Отклонение с 0.2 на гладно и в норма на 60 и 120 мин. Отказах й. Предпочетох да приемем, че имам ГД и да мина на режим. Меря с глюкомер в къщи. Положението е същото. До макс.5.3 на гладно и до 5.7 на 60 мин без значение дали съм яла въглехидрат или не. Притеснявам се да не ме накара да правя пак обременяване в периода 24-28 седмица и от сега се чудя как да откажа. Не спазвам стриктен режим, но съм с много кг отпреди бременността и ще трябва за мина на режим. Имам качени между 2-3 кг досега. В 6 ти месец съм. Даже не е зле да сваля. Имах и леки съмнения в глюкомера, но измерих веднага, след като ми взеха кръв в лаборатория и имаше разлика 0,2 (по-високо беше с глюкомера). Стойност 5.3 на гладно сутрин е проблем за ендокринолозите, но не и за следящия ме гинеколог, както и за д-р Маринов, при когото бях на фетална ехокардиография. Следя ви, има полезни мнения и такива, които ме объркват. Факт е обаче, че каквото и да ям, стойността на 60 мин. остава почти непроменена.

# 561
А някакъв чай или хранителна добавка, примерно хром, дали може да се пие за сваляне на захарта? Четох за канела и кисело мляко, чай от дафинов лист, че свалят..

# 562
  • София
следващо обременяване не би трябвало да има поне 6 месеца.
Глюкомер имам. Деня след обременяването съм проверявала кръвната захар сутрин на гладно, 1ч преди и 1ч след хранене и интересното е, че над 4.6 не отиваше. Днес обаче от същата закуска,.буквално дословно същата закуска, вместо 4.5 както беше предния ден беше 7.  Петък чак ще се вредя на ендокринолог да отида. Иначе до тогава ще меря и ще записвам.

Да очаквам ли да ме пратят втори път на обременяване или по стойностите, които меря вкъщи с глюкомера ще се реши дали има нужда от лекарства/инсулин?

# 563
Не се свалят килограми по време на бременност и не се пие нищо без консултация с лекар. От горенето на мазнини се отделят токсини, ако няма как е едно, но не го предизвиквайте сами - тоест не си налагайте калориен дефицит в никакъв случай. Моята ендокриноложка ми даде дя пия инозитол, някои лекари предписват даже метформин по време на бременност, но лекуващият ендокринолог ще прецени.

# 564
Ендокринологът ми каза, че метформин по време на бременност категорично не се дава. Ето затова чета тук и сверявам информация. И това ме обърква. Различни мнения от различните ендокринолози.

# 565

По глюкомера ще се реши.
Някой път си мислим, че ядем същото, но сме изяли по-голямо количество, не сме се движили и хоп друга захар.

А някакъв чай или хранителна добавка, примерно хром, дали може да се пие за сваляне на захарта? Четох за канела и кисело мляко, чай от дафинов лист, че свалят..
Мен много ми помагаше 15-30 мин разходка веднага след храна, трудно е за организация, ма прави чудеса.

# 566
В България не е популярен метформинът по време на бременност, така е, но има лекари, които са за прилагането му. Въпросът е да не се взима нищо на своя глава

# 567
A диабетичните шоколади и тези, които да 90-99% какао позволени ли са? И неща с етикет 'без захар'?

# 568
За мен е много объркваща цялата информация свързана с ГД, особено от лекарите. При двама ендокринолози съм ходила, единия ми обясняваше как това, че съм била с висок инсулин преди да забременея не е драма и няма проблем да се тъпча с каквото ми се яде, ако се наложи ще ми изпише метформин, който преди бил забранен за бременни, ама си им го изписвали, сега се водели проучвания и вече можело без проблем да се приема. Другият ендокринолог от ден 1 на бременността ме наплаши, че с такъв инсулин е много вероятно да развия ГД и единственото лечение е инжекции с инсулин. Което също е странно предвид, че хора като мен, които още изначално са с висок инсулин какво става като им набиеш още инсулин, едва ли е много добре за здравето..... Та според мен най-сигурния и безопасен начин да се регулира положението е със стриктна диета. За щастие при мен резултатите от обременяването излязоха добри, но все пак си спазвам режим на нисковъглехидратно хранене (либерален, не стриктен) и следя захарта с глюкоме. Ако прекаля с някоя „забранена“ храна гледам после да си организирам разходка на по-бърз ход и това сваля захарта, поне при мен.

Относнодиабетичните шоколади и нещата „без захар“ - те обикновено са с подсладител и то много често по-вреден такъв от захарта - до колкото съм чела подсладителите не са особено здравословни и е по-добре ако ще е нещо сладичко да е нещо домашно с обикновена захар/ мед/ фурми/ агаве/ сушени плодове без захар, просто в малко количество и винаги съчетано с мазнина и протеин (например аз си правя кекс с 1-2 лъжици кокосова захар, банани или ябълки, яйца, щедро извара, малко кисело мляко и пълнозърнесто брашно - не е „режимен“, но си позволявам по някое малко парченце след хранене). Другият вариант е натурален шоколад над 75%. Има и много хубави рецепти за десерти по зоната, която като режим на хранене се отразява добре на повечето хора с висока КЗ.

# 569
Здравейте и аз да се включа с проблем.... Преди пременност ми откриха ИР и приемат метформин ограничава се.....От както забрвменяхте мк спряха метформин спазва режим в началото доста до 5 месец но след това взех да си по хапвам доста неща и си меря така захарта с глюкомер не всеки ден ама един два пъти в седмицата и е ок..... Но вчера хапнах сутринта мекипки много ми се хапваха и после малко ориз и получих сърцебиене и премерих захарта час лед храна беше 9 а два часа след това 7.3 и много се уплаших... Писах на ендокринолога каза да огранича въглехидратите, сдладко и тестено и ако на гладно ми е под 5.3 няма проблем..... Днес сутринта премерих и беше 4.3. Бремненна съм в 35г.с.Има ли други като мен.......

Общи условия

Активация на акаунт