Гестационен диабет - тема 4

 • 39 791
 • 846
 •   1
Отговори
# 540
 • Мнения: 380
Здравейте, в 31г.с. и днес ми излезе кръвна захар на гладно 5.48. Каква е горната граница за бременни? Трябва ли да направя обременяване с глюкоза според вас?

# 541
 • Мнения: 1 131
Здравейте, тази седмица съм при Ендокринолог, но все пак да се допитам до вас. На 35 години съм бременна 27 г.с. + 6
Гестационен диабет ли имам или инсулинова резистентност? И какво следва от тук нататък? 🤷🏼♀

# 542
 • Мнения: 3 283
Нямате ГД, а инсулинова резистентност имат всички по време на бременност.

# 543
 • Мнения: 330
Днес си правих ОГТТ и излезе на гладно 3,95,60мин-5,43,120мин -8.06 .На втория час е завишено това нещо притеснително ли е?

# 544
 • Мнения: 702
Здравейте мили момичета, днес направих натоварване с глюкоза, понеже гликирания хемоглобин ми беше с 1% над горната граница. И 3те боцкания са от вената.
В 22гс + 1 ден съм с близнаци.
Как ви се струват резултатите?

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 16:05 от Believe*

# 545
 • Мнения: 3 283
Добре са ти, Белийвче Simple Smile
Ендотото вече ще каже там дали трябва малко да намалиш въглехидратите заради гликирания.

Поздрави от мен за теб и двете чудеса Simple Smile Flowers Four Leaf CloverFlowers Four Leaf Clover

# 546
 • Мнения: 11
Гликираният хемоглобин може да в "фалшиво" повишен, ако желязото ви в ниско. И според мен изследванията са добре 😊

# 547
 • Мнения: 702
Благодаря ви мили момичета ❤️!
Одри 🤗❤️😘! Страхотни сте!
Чакам отговор и от док, изпратила съм изследванията.
Желязото е горе долу добре 15,40 (11,60-31,30), но ЖСК е високо 87,50 (45—75). Феритина е зле 14,15 (13,00-150,00).
Предстои ми вливка с феринжект.

# 548
 • Мнения: 288
Привет на всички!
С гестционен диабет съм в 24 седмица, откриха ми го в 22 г. с.
От тогава съм на режим и сутрин на гладно захарта ми е 4,6-5, а след хранене е до 6. Снощи пих една таблетка Сорбифер (желязо) и днес сутринта захарта на гладно беше 6,5, а час след хранене 8, 2. Много се притесних, защото не съм променила нищо в режима на хранене и спазвам всичко необходимо. Според вас възможно ли е да е от желязото? Бях го спряла точно в този период, в който ми откриха гестционен диабет и не го приемах известно време.
На второто хранене беше 4,6 след него 5,3.

# 549
 • Мнения: 1 464
Здравейте. Днес бях при ендокринолог и ме изпращат на обременяване с глюкоза. Последните месеци кръвната захар (следя всеки месец кръвна захар+ щитовидни хормони и ходя на ендокринолог) си е доста под 5.1 както ми беше обяснено в началото на бременността, че е гранично висока стойност при бременни. Първите 3 месеца беше около 5 - 5.1, но не е качвало нагоре. Нямам роднини с диабет, не съм била с наднормено тегло преди забременяване... Последното изследване на кръвна захар даже беше 4. Та защо ме пращат не съм наясно. Отговора беше в стил да си вържем гащите. Както и да е. След седмица влизам в  7м.  Въпроса ми е следния...

От много четене из интеренет разбрах, че може да се почувства човек много зле след изпиване на глюкозата. И тъй като съм от типа 'замайване/гадене/припадане' при взимане на кръв, и ме чакат 3х боцкания... Бих искала, ако може да споделите опит колко бързо минава неразположението след приема на глюкозата? И какво точно да очаквам ? Питам защото 2ч след последната проба съм и на АГ (този петък ме пращат на обременяването) и се притеснявам много да не би да се проточи дълго това неразположение.  Извинявам се, ако звучат тъпо тези притеснения хаха Май хормоните от бременността си казват думата.

# 550
 • Мнения: 2 291
като ви вземат последната кръв хапнете нещо балансирано - сандвич с месо и кашкавал, шепа ядки, нещо такова и пийте вода и бързо ще се почувствате добре. Не е задължително да ви стане зле от глюкозата. Бъдете спокойна доколкото е възможно. Натоварването е рутинно изследване след 28 г.с., не е нужно да имате проблем, но граничната стойност на захарта е допълнителен повод. После със сигурност ще ви олекне. Успех и лека бременност

# 551
 • Мнения: 1 464
като ви вземат последната кръв хапнете нещо балансирано - сандвич с месо и кашкавал, шепа ядки, нещо такова и пийте вода и бързо ще се почувствате добре. Не е задължително да ви стане зле от глюкозата. Бъдете спокойна доколкото е възможно. Натоварването е рутинно изследване след 28 г.с., не е нужно да имате проблем, но граничната стойност на захарта е допълнителен повод. После със сигурност ще ви олекне. Успех и лека бременност

Благодаря много! С първата бременност така и не правихме обременяване и за това сега съм притеснена. Хем не съм бременна за първи път, хем за първи път някои неща свързани с бременността ще ги правя 😅

# 552
 • Мнения: 1 131
На мен първия път ми стана лошо след изпиването на глюкозата...... горе-долу 30-40 минути ми беше зле.

# 553
 • Мнения: 289
По принцип ако нямате проблем с кръвната захар (както се очаква при вас всичко да е наред) не би трябвало да ви стане лошо. На повечето хора им става лошо от рязката промяна в нивата на кръвната захар, която се получава ако организма не може да се справи с преработката на изпитата глюкоза. Носете си вода и нещо за хапване след последното боцкане (както са написали по-горе - балансирано - да не е чист въглехидрат, а да има протеин и мазнини), може да пийвате по малко вода по време на цялото изследване. Аз бях с гранични и даже малко над позволените стойности на гладно и доста се притеснявах да не ми стане лошо при обременяването, но всичко излезе наред и не ми е ставало лошо. Имах лек дискомфорт след като изпих глюкозата, тъй като е ужасно сладка, но после не съм имала проблем. Не се стресирайте излишно, защото това допълнително може да вдигне кръвната захар.

# 554
 • Мнения: 1 464
Момичета, от 1 до 10 колко съм я загазила? Всеки месец от началото на бременността правя и глюкоза преди да отида на ендокринолог за щитовидната да проследи. С изключение в началото точно на бременността,  всичко е ок. Даже под 5. Днес правих обременяването... и, проблем. Като гледам е гигантски проблем.На АГ съм след малко. На ендокринолог чак май месец на 19ти, но май ще ходя извънредно при нея или днес или във вторник. Моля за съвет. И какво да очаквам от тук натам? За 1м, днес се мерих, съм качила 5кг. 15кг от началото на бременността....  Лекарства ли ще пия, диета ли ще ми сложат?

Общи условия

Активация на акаунт