Гестационен диабет - тема 4

• 52 568
  • 846
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря ви за отговорите.
Диета тепърва ще коригирам + измерване с глюкомер в къщи и предстои консултация с ендокринолог. Кофти в моя случай е, че в началото на бременността отключих колит с кризи на дебелото черво и болки в продължение на дни. За съжаление диетата която тогава ми назначиха беше варени картофи и ориз с протеини и мисля, че от нея си докарах ГД. Ще се радвам ако има и други с този проблем да споделят как процедират с храната. Иначе за сега другите показатели са добре освен, че бебето изпреварва със седмица, като килограми съм +3 даже се бях шашнала защото в началото бебето вървеше по малко с две седмици. Надявам се с диета да успея да проконтролирам нещата и да отшуми след раждането.
А да попитам как се справяте с хипогликемиите ?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 10:34 от Bybs

# 676
Моето състояние не е определено ..уж не е ГД,  преддиабетно ли е, ИР ли е ....?
Но съм на режим от АГ-то и си меря кръвната захар с глюкомер вкъщи /по мое желание, АГ каза, че е излишно/ , когато преценя!
Аз не ям бяло брашно и бяла захар!
Пия само вода, като се старая водата да не е по-малко от 1.5 л. за деня, а на мен това ми е много трудно, защото не ожаднявам аххаха.
Старая се да се храня балансирано, храненето ми най-много се доближава до Зоната.
4 хранения за деня имам: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря
Хубаво е да се разхождаш сред ядене, но не винаги имам възможност...
Ям риби, месо, всякакви нискомаслени млечни продукти ...
Много пресни плодове и зеленчуци.../като внимаваш и с плодовете/
Ядки, зехтин, авокадо, маслини ...
Картофи, ориз, паста и подобни ...ям по-малко и на обяд...
Правя си десерти без брашно и захар, като според мен за бременни единствения полезен подсладител е стевията, но на мен ми горчи, така че изобщо не използвам такива.
Меря си сутрин на гладно захарта, в началото я мерех и на първия час след всяко хранене защото там ми беше отклонението от нормата...сега я меря, когато съм си позволила картоф например, за да проверя дали всичко е наред ...режима при мен има ефект, дано остане така до края ....
Много още неща мога да напиша, но моя съвет е да си отидеш при ендокринолог, ако трябва на диетолог за да ти помогне с диетата...за начало, докато отидеш на преглед, изключваш бялото брашно и бялата захар, може в интернет да видиш храни с нисък гликемичен индекс ..
Всичко ще е наред бъди спокойна и търпелива!

# 677
Как трябва да варират стойности при мерене с глюкомер в къщи? До колко трябва да е сутрин на гладно захарта ( измерено с глюкомер) и над колко изписват инсулин. Другата седмица съм на лекар, за сега следя с глюкомер и променям режима си. Сутрин обаче ми се вдигна захарта 5,1 до 5,6 , а един час след това е 6,5-6,6. След това през деня даже спадат стойностите на захарта преди хранене .

# 678
Според моята ендокриноложка - сутринта до 5.1, 1ч след хранене до 7.8. Според една книга от щатите,  която взех е до 5 на гладно и 6.5 1ч след хранене.

На мен няколко пъти като вдигнах 5.6 сутринта и над 6.0 вече ми изписаха глюкофаж, който така и не пих, а просто тотално въглехидратите аут.

Инсулин вече като не действа диета и при много високи стойности мисля. Но с диета и движение повече в повечето случаи се контролира идеално.

# 679
Да ви попитам понеже аз съм с упорит запек и до сега само Лактулоза ме спасяваше без да ми дразни червата нооо засякох с глюкомера че вдига КЗ и вече отпада.
Някой дали има представа с какво мога да сменя ?  Фрутилакс също отпада от него правя кризи на дебелото черво ....

# 680
Да ви попитам понеже аз съм с упорит запек и до сега само Лактулоза ме спасяваше без да ми дразни червата нооо засякох с глюкомера че вдига КЗ и вече отпада.
Някой дали има представа с какво мога да сменя ?  Фрутилакс също отпада от него правя кризи на дебелото черво ....

Магнезий. От слонските дози магнезий за крампите + контракции от 5м, които имах, много помагаше за запека.

# 681
Магнерот пия 3,4 пъти на ден по едно и не ми действа слабително не знам повече дали е ОК освен да попитам АГ.

# 682
Магнерот запича, от страничните ефекти е. Пише го в листовката. Погледнете други видове магнезий. Аз пиех високо усвояем на VIRIDIAN, който е.

Магнерот пия 3,4 пъти на ден по едно и не ми действа слабително не знам повече дали е ОК освен да попитам АГ.

# 683
О благодаря ви, че ми казахте наистина не бях обърнала внимание ще говоря задължително с АГ да го сменим.

# 684
точно в листовката на Магнерот пише, че разхлабва и може да доведе до диария. На мен ми действаше разхлабващо също.

# 685
Да и аз четох одеве наистина пише, че може да предизвика кашави изпражнения. АГ каза да пия 4*1 не вярвам да има слабителен ефект magi g вие по колко сте приемали ? Кофти е, че повечето плодове вдигат КЗ а трябва и да внимавам с фибрите заради дебелото черво и кризите, които правя но ще му мисля ...

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 18:44 от Bybs

# 686
Bybs, аз съм с колит и ме следяха да не развия ГД. Бях си намерила какво да ям. Но няма разнообразие. Все едно и също. Търпиш в името на бебчето.

# 687
https://edin.bg/n-112244-%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D1%81_% … B2%D0%B8%D0%B5#h2

Боровинките са ви добър вариант, ако не ви дразнят, от зеленчуците също тиква и тиквичка. Една круша на ден не е проблем от към ГД също.

# 688
Да боровинки консумирам, също тиквички задушени сега установих и че чушките не ми дразнят и от тях хапвам. Наистина няма разнообразие за мен това не е проблем дисциплинирана съм в името на това всичко да върви нормално за бебенцето както и за мен. Така или иначе наблягам на протеините и мазнините сега проучвам варивата как ми влияят на КЗ. " И аз съм тук " може ли да споделиш ако иска може на лично, кое е работело при теб за да избягваш кризите, кои храни. Благодаря ви много момичета голяма упора сте 🌷❤️

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 22:02 от Bybs

# 689
Аз пиех общо шест магнерота на ден, разделени на три приема. Беше кашава работата, но на мен не ми пречеше, защото пък нямах никакви болки, крампи и т.н. и ходех много лесно веднага след ставане.

Общи условия

Активация на акаунт