Гестационен диабет - тема 4

• 52 622
  • 846
  •   1
Отговори
# 660
На мен ендокринолог ми го обясни така. Първо относно разликата с глюкомер и в лабораторията - еритроцитите 'ядат' захарта и с глюкомер на момента е най-точна. Отделно по време на бременност обема на кръвта е по-голям и захарта се 'разрежда' един вид. Тоест кръвната захар е още нагоре, но понеже е разредена кръвта е такава. Другото, което от АГ го знам е че при всички бременни се наблюдава инсулинова резистентност в някаква степен. Според него е по-скоро инсулинова резистентност отколкото диабет. Като инсулина не може да си свърши работата защото клетките отказват да реагират, захарта седи горе.

Хубавото е, че с диета всичко се контролира и като се роди бебето, на теория, и проблема веднага спира. Казвам на теория, защото вече и наследственост и гени също помагат. Бременността отключва автоимунни заболявания. Целия организъм се пренастройва 1 път по време на бременността, 1 път след раждането, 1 път докато не се приключи с кърменето... Та може след раждането всичко да е нормално, може и да се отключи диабет тип 2. До 5г слез раждането е най-висок риска.

За бременни стойностите са до 5.1 на гладно, до 7.8 на 60 мин и до 6.7 на 120 мин. Най-добре се консултирайте с ендокринолог. Вероятно ще ви сложат на хранителен режим.

Благодаря! Аз не намерих подобна информация за референтни стойности при бременни- защо за толкова занижени в сравнение със стандартните такива?

# 661
Излязоха ми резултатите от обременяването с глюкоза за съжаление при второто взимане на кръв /60 минути след глюкозата/ ми е над нормата и то с много /11 при норма 10, а даже на места чета, че за бременни била даже 8 нормата/
АГ каза да не изпадам в паника, а да спра тестени и сладки храни! В понеделник все пак ще я видя на живо на го обсъдим де!
Вие какво мислите?

# 662
Колко ти е на 2ри час?
Коя гестационна седмица?

# 663
Колко ти е на 2ри час?
Коя гестационна седмица?
7 при норма 7.8 е след 120 минута...
На мен и АГ и лаборантката ми казаха, че е достатъчно едно отклонение от трите измервания, за да се вземат мерки ...
Ще питам АГ да ендокринолог, но независимо от нейното мнение вероятно ще посетя такъв!

# 664
7.8 е на 60 та мин.
6.7 е на 120 мин.
В лабораториите не отчитат, че за бременни стойностите са други.

# 665
7.8 е на 60 та мин.
6.7 е на 120 мин.
В лабораториите не отчитат, че за бременни стойностите са други.

Това е като се храниш вкъщи, за изследването е 10 и 7.8.

Tsvetkova17, хубаво че пада на втори час, диета е наложителна да и следене с глюкомер също (така си коригираш диетата много по-лесно).

# 666
Щом казвате. Не го твърдя аз, а ендокринолог, който следи бременни жени.

# 667
Е то не съм го измислила аз, също е от ендокринолог, който следи бременни жени.

Понеже съм с ИР, правих натоварване още в 10 г.с.

Беше ОК

В 22 г.с. вече не беше ОК

До 7.8 се следях на глюкомера да е 1 час след ядене (даже моята казваше да гледам да е до 7), така че мисля че от там идва грешката, защото не знам какво трябва да изядем за приемам толкова много глюкоза колкото е в натоварването.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 20:49 от Одри ♡

# 668
Момичета, днес захарта ми е супер...мерих я 9 пъти 🤭 преди ядене, 60 мин. след и 120 мин. след на трите си основни хранения...това ме кара да се чувствам по-добре емоционално и в същото време ме мотивира да продължа да балансирам храната си!
Искам все пак да отида скоро на ендокринолог, препоръчаха ми д-р Ангел Маринчев! Вие имате ли впечатления от него?

# 669
  • Бургас
ОГТТ при бременност
на гладно <5.1 mmol/L
след 1ч <10 mmol/L
след 2ч <8.5 mmol/L

Това са стойностите, като ми казаха, че при 2 от тях ако са извън границите се води ГД. Ако само едното е извън граници правиш режим и следиш нещата.

# 670
А какви са стойностите вече като се роди бебето? На гладно, 1ч след хранене и на обременяването. Предполагам нормалните, като за не бременна и ако всичко е в норма всичко е точно?

# 671
А какви са стойностите вече като се роди бебето? На гладно, 1ч след хранене и на обременяването. Предполагам нормалните, като за не бременна и ако всичко е в норма всичко е точно?

Да, но не другия ден след като се роди. Има някакво време за възтановяване.
Аз правих контролно 3 месеца след раждане. Вече и инсулин пусках.

ОГТТ при бременност
на гладно <5.1 mmol/L
след 1ч <10 mmol/L
след 2ч <8.5 mmol/L

Това са стойностите, като ми казаха, че при 2 от тях ако са извън границите се води ГД. Ако само едното е извън граници правиш режим и следиш нещата.

Да точно така бяха, но аз бях разбрсла, че и една да пак е ГД. При мен беше само 1ви час.

# 672
Привет на всички,  споделям своите резултати от обременяване, бременна съм в 28 + 2 дни г.с. ( 0 Мин.- 4,91 / 60 мин. - 11,96 / 120 мин. - 11,55 ) много странни стойности но е ясно, че имам ГД. Зачудих се в кои случаи се прибягва до инсулин при какви стойности ? Някой дали е запознат?

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 15:20 от Bybs

# 673
До инсулин се прибягва, ако захарта остава висока въпреки диетата, която вече трябва да сте започнали.

# 674
+1
Винаги първо се опитва само с диета, независимо какво показва изследването.

Общи условия

Активация на акаунт