Гестационен диабет - тема 4

• 52 625
  • 846
  •   1
Отговори
# 645
Към родилите мами,
колко време след раждането ви се нормализира усвояването на захари? Кога се очаква да започне да отшумява ГД?

# 646
Здравейте, мами! Заради съмнения за гестационен диабет, породени от покачване на кг при мен - около 16 и по-голямо бебче - 31+4 седмица 2054 гр., следящият ме АГ по ЗК ми пусна изследване на кръв само сутринта на гладно, където резултатът беше 3,6. Каза ми, че всичко е нормално и няма да предприемаме друго. Другият АГ, при когото ходя на частно, ме изпрати на обременяване с глюкоза и среща с ендокринолог, защото според него бебето е 2 седмици напред, кг ми са много и е наложително. Всичко това много ме стресира и започнах да се обвинявам, че съм подходила безотговорно към храненето - повече въглехидрати и най-вече сладко. Направих обременяването, като предната вечер спах около 5 часа. Резултатите от обременяването излезнаха завишени - 4,19/10,9/9,01 (гладно/60 мин./120 мин.). На консултацията с ендокринолога след това ми беше изписан глюк0ф@ж 750 сутрин, заради ГД, да продължа с диетата, която бях започнала вече от около седмица и да си купя глюкомер, за да следя на гладно сутрин, два часа след основните хранение и вечер в 22ч. Преди да започна да пия лекарството реших няколко дни да следя стойностите си, сутрин ми е до 5, на първия час след хранене ми е около 6, най-много 6,4 един ден, в който бях яла сладолед, а два часа след хранене ми е винаги под 6, най-често 5,6/5,7. И сега идва въпросът ми, да продължа ли само с диетата, или да започна да пия изписаното лекарство? Следващият ми час при ендокринолога е август, в момента е отпуска, през седмицата мога във вторник най-рано да се консултирам с друг. Моля за съветите Ви!

# 647
И аз съм с изписан глюкофаж и подобни стойности със следене с глюкомер. Тук там се качва над 7.1 и категорично отказвам да пия глюкофаж... Изчетох листовката, нищо хубаво не пише и пише,че е забранен за бременни. Също така моя ендокринолог ми каза, че едва от 1г някъде го изписват на бременни и не ми се ще да съм опитно зайче и само си седи рецептата (листовката я има онлайн). Един път не съм го пила и нямам намерения. Общо взето с диета и движение се контролират нещата доста добре, трябва да са стриктни нещата обаче. Без въглехидрати, без захари и тнт.

Никой във форума не може да Ви каже да го пиете или не. Медицински съвет можете да получите само от ендокринолог, но като чета изписването така бързо без проследяване първо как вървят стойностите ... Бих потърсила още едно мнение все пак. Вече при другия ендокринолог с резултатите от обременяването + записано какво и колко е хапвано и кръвна захар 1ч / 2ч след това.

Винаги при съмнение второ мнение от лекар, ако трябва и трето.

# 648
някой може и да го изписва от една година, но в Германия и други европейски страни (и не само) Метформин се изписва от повече от 20 години и има доказателства за много добра поносимост, а и в България Катя Тодорова например го изписса от доста години, а тя се ползва с доста добро име. Нямаше да сте опитно зайче. Има доста информация по чужди сайтове за безопасностга му особено в ниски дози. Но ако успявате да контролирате захарта без него, не е нужен, определено. Но трябва да сте готова да спазвате стриктно диетата до края на бременността си.

# 649
Здравейте.  А някоя майка или бъдеща такава , която е била с предиабет преди забременяване? Как се процедира в такива случаи? Не намирам в коя тема да питам .
Утре ще излезнат и резултатите от инсулина от същия ден .
Не съм бременна, но много искаме бебче ... не знам обаче с тези резултати дали е добра идея .

# 650
  • до най-прекрасния мъж
Аз бях с ИР и вземах Глюкофаж до положителен тест. После до края на бременността го спрях, но бях на диета с минимум въглехидрати и захарта ми беше чудесна през цялата бременност. Даже свалих 10 кг за първите 3 месеца, 9 от които качих обратно до раждането. И така, влязох да раждам с 1 кг по-лека, отколкото забременях. Но аз имах много тежко гадене първите месеци и почти не се хранех.

# 651
  • Бургас
Аз също бях с ИР диагностицирана 4 месеца преди да забременея. Пих глюкофаж до 12гс, сега съм с гестационен диабет на инсулин, въпреки стриктната диета преди и по време на бременността. Каквото е такова, дано го избутаме до края.

# 652
Мики, аз бях с преддиабетно, но имах килограми за сваляне, бях на метформин и диета и много движение и преди да забременея свалих 18кг и влязох в средата на нормата за моите ръст и възраст, след отслабването се отдалечих от диабета - вече казваха просто хиперинсулимия (даже не ИР). От друга тема обаче видях, че ти нямаш за сваляне, тогава е по-особено иди се консултирай.
Иначе развих ГД, но се справих само с диета, качих 12-13 кг (както се вижда по-малко от колкото съм стигала без да съм бременна). Взимах по 1 метформин вечер до 10 г.с.

Понеже наскоро се обсъждаше пак, аз съм писала няколко пъти в темата. Има ново изследване, че не е толкова ОК да се взима през цялата бременост -- 2018-2022 е изследването, проследили са деца до 4 годишна възраст и тези на майки вземали метформинови препарати са определено по-затлъстели от другите, дето не са, не знам колко им е голяма статистиката обаче.

# 653
Бих искала да видя това изследване, аз не намирам такова, което е доказало, че разликите сочат че метформин е вреден за децата и че разликите са сигнификантну. Намирам изследвания, в които се посочва че са използвали 1000 мг метформин - според това, което знам по темата и по-ниски дози могат да са ефективни, но и там пише само че БМИ е бил по-висок ( и то само при момчета на определена възраст - от 0 до 12 ), но да говорим за затлъстели е малко крайно. Във всички останали групи не е имало сигнификантна разлика

https://www.healio.com/news/endocrinology/20230306/metformin-exp … men-with-diabetes

Доколкото разбирам жените са били лекувани и с инсулин

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 11:15 от magi g

# 654
Според откритията на изследователите децата на жените, които са приемали метформин за СПКЯ, докато са били бременни, е по-вероятно да страдат от наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с децата на участничките, които са получавали плацебо по време на бременността. Въпреки че лекарството не влияе върху теглото при раждане, тенденцията се очертава след първите шест месеца. При навършване на 4-годишна възраст децата на жените, взели участие в групата на метформин, имат по-висок индекс на телесна маса и повече се доближават до критериите за наднормено тегло и затлъстяване в сравнение с потомството на дамите, които са приемали плацебо по време на проучванията.

Още за Употребата на метформин по време на бременност може да доведе до затлъстяване при детето от Framar.bg: https://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1% … D0%B5%D1%82%D0%BE

Това което вие цитирате е още по-ново.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 14:00 от Одри ♡

# 655
Прави ми впечатление, че и в това изследване дозата е била 1700 до 2000 мг. На мен предписаната ми доза за ИР по време ня бременност беше 500 мг с цел профилактика срещу диабет. Според мен ниските дози на метформин също са ефективни

# 656
  • София
Здравейте! Поради по-едро бебе според следящият ме лекар, ми беше назначено обременяване с глюкоза. Моля за съдействие относно резултатите- на пръв поглед ми се струват в граници, но все пак ще помоля за по-компетентно мнение Simple Smile Благодаря!

# 657
За бременни стойностите са до 5.1 на гладно, до 7.8 на 60 мин и до 6.7 на 120 мин. Най-добре се консултирайте с ендокринолог. Вероятно ще ви сложат на хранителен режим.

# 658
  • София
За бременни стойностите са до 5.1 на гладно, до 7.8 на 60 мин и до 6.7 на 120 мин. Най-добре се консултирайте с ендокринолог. Вероятно ще ви сложат на хранителен режим.

Благодаря! Аз не намерих подобна информация за референтни стойности при бременни- защо за толкова занижени в сравнение със стандартните такива?

# 659
Това са изискванията на ендокринолозите. Докато гинекологът каза, че щом на гладно съм с 5.3 всичко е ок, ендокринолог ме подложи на режим. Ами не съм се задълбочавала защо са такива стойностите и не исках нищо да чета. Приех какво се иска от мен и следях с глюкомер да не надвишавам тези стойности. Обясниха ми, че след 24-28 седмица нещата се влошавали, но при мен промяна нямаше. И пак да кажа, за захарта най-важно е да сте спокойна. Да няма стрес и нерви, защото захарта се влияе дори от лош сън.

Общи условия

Активация на акаунт