Гестационен диабет - тема 4

• 52 626
  • 846
  •   1
Отговори
# 630
Нямам кой знае колко опит с гестационния диабет, но мога да Ви кажа няколко неща.

Първото и най-важното е да бъдете спокойна. Знам, че е трудно и от хормоните не става по-лесно, но е важно защото и от прекалено силни емоции също се влияе кръвната захар.

Другото което е - от опит и от четене (за жалост в БГ нямаме литература в книжарниците на тази тема, та от САЩ поръчах книгата Real Food For Gestational Diabetes) разбрах няколко неща. С диета всичко може да си контролира. Не е лесно, особено като си бременна и ти се яде и това и онова и всичко на практика 😅 обаче с режим с ниско съдържание на въглехидрати  (държа ги под 50гр на ден) се държат нормални нива на кръвната захар. В България ги дават под 5.1 на гладно, 7.8 един час сред хранене, в САЩ  под 5.0 на гладно и 6.5 1час след хранене (поне в книгата, която четох тези са препоръчителните).  Щом стойностите са в норма на гладно сутрин (веднага след ставане) и 1час след хранене всичко е добре.

Вземете си глюкомер. В началото може да мерите сутрин на гладно, преди хранене и 1 час след, за да видите как се движи захарта и коя храна как влияе.  После може и само сутрин на гладно и 1 час след хранене да остане.   Наблегнете на пресни зеленчуци и протеин на всяко хранене , за да се намали чувството на глад. Можете да хапвате зелена (кисела ябълка) , всичко категоризирано като berries (ягоди, малини, къпини, боровинки).

Важното е да сте спокойна. Изчела съм и аз всички ужаси, които могат да се случат после. Но могат и да НЕ се случат изобщо.

# 631
Аз обаче се осъмних за гестационен диабет и вчера си направих огтт, който не е с добри резултати. На гладно е добре, но след това на 60мин-11,4, а на 120-11,1.

MintyMohito, много добре го е написала, само искам да добавя да си изберете ендокринолог и да идете с резултатите и да ви следи, защото АГ-то не винаги му разбира главата от ГД. Всичко ще бъде наред.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 13:21 от Одри ♡

# 632
Много благодаря и на двете ви за отговорите! Имам час за ендокринолог утре и ще видя той какво ще ми предложи. Единственият ми страх е, че може да съм го имала доста месеци и като е бил неконтролиран да е навредил на бебето. Надявам се все пак че щом редовните прегледи и двете фетални морфологии са добре всичко ще бъде добре!!! Благодаря ви още веднъж, много ми е криво наистина, а когато човек получи подкрепа се чувства малко по-добре!

# 633
Само да добавя към това, което момичетата са Ви казали. Направете консултация не просто с ендокринолог, а с такъв, който следи бременни с ГД. Има разлика. И това, което знам от моя ендокринолог - и при най-малък стрес или дори недоспиване през нощта захарта скача. Спокойствие, разходка и правилна храна.
Добавям: пуснете и гликиран хемоглобин. Той ще ви покаже ситуацията два три месеца назад. За бременни до 5.9 е добре.

# 634
Не се притеснявай излишно! Бях по същия начин - на гладно ок, а на 60-та и 120 около 10,5-10,8 Посещавах ендокринолог три пъти.
Ограничих само въглехидратните храни - сладко, хляб, ориз, картофи... Ще свикнеш.
В 30-та г.с. още веднъж направихме обременяване. Резултатите бяха сходни. Доизкарах си така - с много ококоплодни води и огромен корем, който си тръгна така отначало още. И бебето все вървеше по-едро.
Родих планово секцио 38+5. 3690 гр. 52 см. Всичко е наред.
Просто внимание към сладкото и вечеря не по-късно от 19:00 вечер (около 3-4 часа преди лягане).
След като родих,  от гестационния диабет няма и помен. Пожелавам ти и на теб така!
Ендокринологът ще те насочва.

Здравейте! Предварително се извинявам за дългия пост, но съм много притеснена!
В началото на месеца бях на фетална морфология в 30 г.с и там лекарката установи, че имам околоплодни води на горна граница и бебето върви с 9 дни напред. Каза ми да спра бързите въглехидрати и това е. АГ която следи бременноста също ме постави на диета. Аз обаче се осъмних за гестационен диабет и вчера си направих огтт, който не е с добри резултати. На гладно е добре, но след това на 60мин-11,4, а на 120-11,1. Супер много се шашнах, най вече защото се притеснявам, че този диабет може да е от доста дълго време тъй като корема ми тръгна голям още в началото на бременността! Страхувам се за детето и какви ли последици е имала тази висока КЗ върху него, прочетох много страшни неща и не спирам да плача! Моля Ви, ако някой има повече опит нека да ми сподели!

# 635
Много много ви благодаря! Ходих при АГ тя ме изпрати да отида във София при Емил Начев тъй като съм от малък град и тук няма такъв ендокринолог. Като цяло ме успокои, че ако съм стринктна в диетата според нея няма да има проблем и силно се надявам да се така! Благодаря Ви още веднъж за съветите и помоща! Бъдете здрави!

# 636
  • Бургас
Здравейте на всички Simple Smile
Бременна съм в 13гс. Преди бременността бях с инсулинова резистентност на глюкофаж до 12гс. Днес си правих огтт и нещо резултатите са кофти. Като цяло не съм фен много на сладкото, обичам зеленчуци и плодове, млечни, месо рядко хапвам. Някакви съвети?

# 637
А защо са ви спрели Глюкофажа. На мен тепърва искаха да ми го предписват 15-та седмица, но на мен никога не ми е понасял добре, аз бях изорала интернет да чета статии на немски и английски според които глюкофаж е ок по време на бременност. Иначе спазвайте диета без бързи въглехидрати.  Друго няма. Месото е важно за бебето, следете Б12 ако не ядете месо.

# 638
Зеленчуци особено зеленолистни, домати, краставици, всичко с нисък гликемичен индекс. Отделно наблегнете на протеина - яйца, месо (пилешко, телешко,  избягвайте свинско и мазни меса като агнешко например), риба (сьомга, треска). Ограничете бързите въглехидрати и въглехидрати като цяло. Следете кръвната захар сутрин на гладно веднага след ставане (под 5- 5.1) и 1 час след хранене (по БГ препоръки до 7.8, по тези от щатите до 6.5). Движението помага доста. Хапвате и веднага 30 минутна разходка някъде. От плодовете всичко категория berries може, банан също, но без точки. Зелени (кисели) ябълки ... Моите стойности бяха много зле, но с диета се контролира. Имам няколко инцидентни по-високи стойности, но е рядкост. Важното е да е стриктно всичко и да се следи. А ако качите малко по-висока захар - бъдете спокойна, от нерви/стрес се качва захар.

Здравейте на всички Simple Smile
Бременна съм в 13гс. Преди бременността бях с инсулинова резистентност на глюкофаж до 12гс. Днес си правих огтт и нещо резултатите са кофти. Като цяло не съм фен много на сладкото, обичам зеленчуци и плодове, млечни, месо рядко хапвам. Някакви съвети?

# 639
  • Бургас
А защо са ви спрели Глюкофажа. На мен тепърва искаха да ми го предписват 15-та седмица, но на мен никога не ми е понасял добре, аз бях изорала интернет да чета статии на немски и английски според които глюкофаж е ок по време на бременност. Иначе спазвайте диета без бързи въглехидрати.  Друго няма. Месото е важно за бебето, следете Б12 ако не ядете месо.
Единия ендокринолог при който ходех преди бременността каза като настъпи бременност веднага моментално се спира. Но аз понеже видях, че някои го пият в началото и отидох при друг ендокринолог, който ми каза в 12гс се спира задължително.

# 640
Таничка, ГД си е това, без глюкомер няма да минеш, почваш да следиш захарта и гледаш кое ти я качва и коригираш. Ако не ядеш сладко може би тестени повечко или ориз/картофи ядеш.
Ендокринологът ще каже и той какво пропоръчва. 

# 641
  • Бургас
Таничка, ГД си е това, без глюкомер няма да минеш, почваш да следиш захарта и гледаш кое ти я качва и коригираш. Ако не ядеш сладко може би тестени повечко или ориз/картофи ядеш.
Ендокринологът ще каже и той какво пропоръчва.  
Преди и след всяко хранене ли трябва да следя захарта? Можете ли да препоръчате глюкомер?
Иначе ориз не ям, картофи понякога се отпускам, сладко много рядко, тестено от време на време. Наблягам на зеленчуци и млечни, месо рядко ям. Бобови хапвам също.

# 642
Хубаво е ендото да те посъветва. Аз мерех сутрин на гладно след ставане, 1 час след закуска, точно преди обяд, 1 час след обяд и същото преди и след вечеря. Само 3 дни с седмицата, другите, ако искам да проверя някоя храна само. Но аз имах проблем само на 1ви час, при теб има и на втори може нещо друго да кажат.
Ти колко дена след спиране на глюкофажа прави натоварването?

# 643
Аз бях със завишени от самото начало стойности на обременяването. Каза ми ендокриноложката само ако е над 7.8 кръвната захар 1 час след хранене да меря и на 2рия час.  Иначе сутрин след ставане веднага, 1 час след закуска/обяд/вечеря.

# 644
  • Бургас
Хубаво е ендото да те посъветва. Аз мерех сутрин на гладно след ставане, 1 час след закуска, точно преди обяд, 1 час след обяд и същото преди и след вечеря. Само 3 дни с седмицата, другите, ако искам да проверя някоя храна само. Но аз имах проблем само на 1ви час, при теб има и на втори може нещо друго да кажат.
Ти колко дена след спиране на глюкофажа прави натоварването?
точно 1 седмица преди огтт спрх глюкофжа.
Мойта лекарка днес не успяла да дойде на преглед. Писах й на вайбър, каза че ще минавам на инсулин и в четвъртък да дойда на преглед. Ама тия кетони в урината ме притесняват.... Каза ако не се чувствам добре, да отида в болницата да ме приемат в патологична  бременност? Колко време е престоя там?

Общи условия

Активация на акаунт