Гестационен диабет - тема 4

• 52 628
  • 846
  •   1
Отговори
# 615
Диня може ли да ям? На едното място пише да, на друго не...  От няколко дни само ги гледам в Била и съм като анимационен герой на Уорнър. Вляза в Била, надушвам я и там се спирам за по 10 минути докато се освестя 😅

# 616
по принцип не, но ако много ви се прияде, хапнвте си едно парче със сирене или друг протеин

# 617
Здравейте,
Какво мислите за следните резултати:

Според референтните граници нямам ГД, но в темата видях по-различни реферетни и реших да се консултирам и с вас Simple Smile. Благодаря!

# 618
Точно тези са за бременни, добре сте до тук Simple Smile

# 619
Точно тези са за бременни, добре сте до тук Simple Smile
Благодаря, в 25 + 4 г.с са правени.

# 620
Здравейте момичета извинявам се предварително,че така нахълтвам в темата .Бременна съм в 25 седмица и днес направих обременяването с глюкоза.Резултатите доста ме стресираха ,отидох и на ендокринолог който ми каза ,че имам гестационен диабет и ми изписа да пия глюкофаж за който ми каза ,че няма много проучвания все още понеже е разрешен от една година …направо съм в шах и мат какво да правя. Каза ми да пия и Иногинол хранителна добавка,имате ли наблюдения над нея?Много Ви моля ,погледнете изследванията ми и кажете мнението си спрямо тях наистина ли съм с гестационен диабет,какво мислите за приема на глюкофаж по време на бременност? Бебето расте и не изпреварва с килограми,отговаря си на седмицата. Ще Ви бъда безкрайно благодарна 🌹

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 23:40 от Бонбон911

# 621
Моите стойности на 60 и 120мин бяха по-високи и ми назначиха единствено диета и ежедневно следене с глюкомер. Вече близо 3 месеца захарта ми е супер.
Не съм експерт изобщо, но за Вашите стойности не бих пила лекарства и бих потърсила второ мнение.

# 622
Потърсете второ мнение. Моите стойности направо светеха в червено и трите. На първия час беше 13 кръвната захар. И пак ме оставиха на диета и мерене с глюкомера.  Имам и рецепта за глюкофаж, който ми е казано само ако са високи стойностите (над 6 сутринта, над 8 след хранене 1чад) тогава да го пия. С диета се задържат в границите.

И честно, като прочетох листовката на глюкофаж в Интернет направо реших и рецептата да я затрия някъде. Категорично няма да го пия защото предназначението му е за съвсем различно нещо от гестационен диабет и даже пише в листовката от бременни да НЕ се приема.

Потърсете още едно мнение задължително.  Вашите стойности са идеални според мен. Само 1 единица над нормата първия час си е перфектен резултат според мен, който не налага лекарства по никакъв повод. Щом в моя случай на яко завишени само го изписаха за всеки случай да имам рецептата, а не директно да го пия значи при Вас сигурно е ненужно. Не съм лекар, мнение е по пътя на логиката ..

# 623
По това изследване имате гестационен диабет, но само стойността на гладно ви е висока, но може да се сте яли нещо много въглехдиратно вечерта. На първи час е в норма (до 10)
За бременни референтните са други -- 5.1, 10, 8.5 (както в изследването на NiBoa)

Повторете захар на гладно.
Има изследване от преди 5 години, че метформиновите препарати са ок, но има по-ново, че не са толкова ОК, та аз не бих позлзвала след 1ви триместър.
Консултирайте се с друг как да се храните и как да се следите.

# 624
По това изследване имате гестационен диабет, но само стойността на гладно ви е висока, но може да се сте яли нещо много въглехдиратно вечерта. На първи час е в норма (до 10)
За бременни референтните са други -- 5.1, 10, 8.5 (както в изследването на NiBoa)

Повторете захар на гладно.
Има изследване от преди 5 години, че метформиновите препарати са ок, но има по-ново, че не са толкова ОК, та аз не бих позлзвала след 1ви триместър.
Консултирайте се с друг как да се храните и как да се следите.

Похапнах да ,но имаше отстояние от 10-12часа без прием на храна. Определено след коментарите Ви ще направя още една -две консултации ,тъй като изобщо не мисля да бъдат опитното зайче ,с глюкофаж…на мен едното такива стойности ми написа за бременни че по нито едно от тях не излиза ,че съм в норма на гладно беше до 5,1 на 60минута до 8,9 ,на 120 минута до 6,7 и като видях се паткосах много яко…..благодаря Ви много за насоките 🌹

# 625
Уж това са референтните стойности, но на мен ендокринолог ми иска 5.1 на гладно, 7.8 час след храна, 6.7 два часа след храна. Като се поразрових, открих точно тези стойности. Аз имам отклонение на гладно само, но ендокринологът каза, че метформинови препарати при бременност НЕ се приемат. Диета и това е. Ако много се влоши състоянието, инсулин. Това обикновено очакват да се случи след 28 седмица. Не се плашете, но отидете при друг ендокринолог, който следи бременности, а не при случаен и си спазвайте режим на хранене. Той помага наистина.

# 626
Уж това са референтните стойности, но на мен ендокринолог ми иска 5.1 на гладно, 7.8 час след храна, 6.7 два часа след храна.

Разбира се, това са референтните при контролиран прием на глюкоза - за изследването. Нормалното ежедневно хранене е съвсем друг въпрос. Мен даже до 7 ми искаха на 1ви час.

# 627
Ами доста е объркващо. Стойностите на лабораторията всъщност могат да ни заблудят, че всичко е ок. Аз например си мисля, че тсх 3.2 е ок, щото референтните са до 4.1. Да, ама била проблемна. Та така и с гестационния диабет. Още повече, че различните ендокринолози тълкуват различно стойност 5.2 на гладно. За едни е огромен проблем, за други е приемливо.

# 628
Разликата е че преди изследването има голямо натоварване с глюкоза, каквото сигурно ще се случи, ако изядете де да знам - 2 шоколада. Затова при отклонение се пази диета. Задайте си всички въпроси на ендокринолога, ако нещо се чудите, примерно - защо има разлика.
5.2. на глюкомера е ОК, там са малко завишени стойностите, ако е в лаборатория от венозна кръв не е толкова ОК.

# 629
Здравейте! Предварително се извинявам за дългия пост, но съм много притеснена!
В началото на месеца бях на фетална морфология в 30 г.с и там лекарката установи, че имам околоплодни води на горна граница и бебето върви с 9 дни напред. Каза ми да спра бързите въглехидрати и това е. АГ която следи бременноста също ме постави на диета. Аз обаче се осъмних за гестационен диабет и вчера си направих огтт, който не е с добри резултати. На гладно е добре, но след това на 60мин-11,4, а на 120-11,1. Супер много се шашнах, най вече защото се притеснявам, че този диабет може да е от доста дълго време тъй като корема ми тръгна голям още в началото на бременността! Страхувам се за детето и какви ли последици е имала тази висока КЗ върху него, прочетох много страшни неща и не спирам да плача! Моля Ви, ако някой има повече опит нека да ми сподели!

Общи условия

Активация на акаунт