Гестационен диабет - тема 4

• 52 640
  • 846
  •   1
Отговори
# 570
Аз тотално се обърках вече с това мерене и всичко. Вторник успях да мина на ендокринолог и казаха диета. До 7.8.след хранене не било страшно, хубаво е да не е над. Забраниха ми голямо количество въглехидрати,  овесени ядки можело, но 3с.л. и тнт. Аз от събота насам, деня след обременяването,  си ям нормално както си ям и меря. И повече от 6.5 кръвна захар след хранене с определено повече въглехидрати отколкото ми казаха вече във вторник, НЕ съм имала. И шоколад черен ми забраниха и всичко, а ето днес ден пореден с една и съща закуска -на гладно 4.9 / 5.1 най- високо я мери глюкомера, 1час след 50гр овесени ядки на каша с плод  ми е 4.2 / 5.0 най- високо.  Утре ще ходя пак, искаше да види 3 дни като правя профил вкъщи какво ще стане и дали лекарства евентуално ще трябват. Обаче 5 след хранене с въглехидрати не е ли ок? Или 6.5, което ми е максимум?

Вече почвата да се съмнявам в лабораторията и резултатите от обременяването.  До колко е възможно да са грешни?

# 571
zuhta, идеята на инсулина като лечение на ГД е, че диабетът от тип втори преминава в тип първи - организмът вече не успява да произведе достатъчно инсулин, за да свали кръвната захар.
Лечението с Метформин наистина е проучено и се препоръчва като по-щадяща алтернатива на инсулина, предизвикваща по-малко хипогликемии. На мен ми беше изписан Метформин само заради риск от ГД, но не успях да се спрявя с вътрешната си съпротива да приемам това лекарство и в крайна сметка карах само на Инозитол и диета.
Аз имах много висок инсулин със съответните симптоми - жажда и силна отпадналост и на мен Зоната не ми беше достатъчна - трябваше да махна всякаква захар, за да съм добре

# 572
Лечението с инсулин е и защото бебето започва да произвежда инсулин и при ГД произвежда повече, за да помага и да му се спести тази свърх секреция.

Но вчера хапнах сутринта мекипки много ми се хапваха и после малко ориз и получих сърцебиене и премерих захарта час лед храна беше 9 а два часа след това 7.3 и много се уплаших... Писах на ендокринолога каза да огранича въглехидратите, сдладко и тестено и ако на гладно ми е под 5.3 няма проблем.....
35 седмица сте, издръжте без мекици и захар.

За мен е много объркваща цялата информация свързана с ГД, особено от лекарите. При двама ендокринолози съм ходила, единия ми обясняваше как това, че съм била с висок инсулин преди да забременея не е драма и няма проблем да се тъпча с каквото ми се яде, ако се наложи ще ми изпише метформин, който преди бил забранен за бременни, ама си им го изписвали, сега се водели проучвания и вече можело без проблем да се приема. Другият ендокринолог от ден 1 на бременността ме наплаши, че с такъв инсулин е много вероятно да развия ГД и единственото лечение е инжекции с инсулин.
Мен ако питате и двамата не са прави, напълно възможно е да се справите с диета и да не се налагат лекарства.
За метформина има изследване от преди пет години, че ок да се използва метформин.
Има обаче още по-ново изследване 2018-2021, което хвърля силно съмнение върху първото (аз не бих ползвала след пътви триместър):
Скрит текст:
Според откритията на изследователите децата на жените, които са приемали метформин за СПКЯ, докато са били бременни, е по-вероятно да страдат от наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с децата на участничките, които са получавали плацебо по време на бременността. Въпреки че лекарството не влияе върху теглото при раждане, тенденцията се очертава след първите шест месеца. При навършване на 4-годишна възраст децата на жените, взели участие в групата на метформин, имат по-висок индекс на телесна маса и повече се доближават до критериите за наднормено тегло и затлъстяване в сравнение с потомството на дамите, които са приемали плацебо по време на проучванията.

Още за Употребата на метформин по време на бременност може да доведе до затлъстяване при детето от Framar.bg: https://media.framar.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1% … D0%B5%D1%82%D0%BE

# 573
Някоя мама от темата да е ходила при диетолог, който да е помогнал с диетата и не се е стигало до хапчета/инсулин? Става дума за град Варна.

Ако може координати или да сподели хранителен режим с точни храни и порции?

# 574
Одри, Маги, много полезна информация, благодаря! Зоната може наистина да не е съвсем подходяща за всички, но е вариант да се пробва. То и там има значение какви въглехидрати ще използваш в рецептата, а и честото хранене (каквото се изисква по зоната) като цяло не е препоръчително според мен. При мен лично зоновите хранения не вдигат КЗ извън норми, просто ми е много трудно с тези мерки и теглилки всичките ми хранения да са такива и затова си правя само по някое десертче по зоната.

Аз лично не бих рискувала с метформин по време на бременността, за инсулина се съгласявам с всичко написано горе от по-знаещите, но аз лично си имам огромни съмнения до колко ползите са повече от вредите - и за плода, и за майката, при вече висок инсулин да го правим още по-висок с медикаменти - при всички положения трябва опитен ендокринолог да прецени това в конкретния случай. За мен диетата е спасителният пояс, който всяка една от нас може да хване и да си държи резултатите в прилични норми, отделен е въпросът, че с качествена храна цялостно може да се поддържаме в добро здраве, така че това е достатъчна мотивация да си спазваме режима.

Minty, не мога да помогна по въпроса с диетолога, но мога да те насоча към темата за Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - като източник на полезна информация за този тип хранене. В първия пост е събрана мнооого информация, има и линкове към блогове с рецепти, а и пишещите там са много отзивчиви на въпроси. Темата не е за бременни, но висковъглехидратното хранене си е приложимо и при ГД и при ИР, а има и момичета, преминали през бременност с ГД. Не те съветвам да мериш точни порции, по-скоро яж докато се почувстваш сита, но от правилните храни. До колкото виждам резултатите ти според мен малко ти трябва, за да си в норма.

# 575
Здравейте, бременна съм в 27 г.с. Пуснах ПКК и глюкозата от серум ми излезна 5.47, но бях хапнала 2 часа преди това, както и бях пила вече безалкохолно. Дали може това да е повлияло на резултата има ли нещо притеснително?

# 576
Принципно ПКК / кръвна захар проба се взима на гладно тъй че е напълно възможно да е от хапването и от безалкохолното да е такъв резултата.

# 577
Принципно ПКК / кръвна захар проба се взима на гладно тъй че е напълно възможно да е от хапването и от безалкохолното да е такъв резултата.
Мисля да направя обременяване с глюкоза, но трябва ли да се консултирам с АГ преди това ?

# 578
Мисля да направя обременяване с глюкоза, но трябва ли да се консултирам с АГ преди това ?

С АГ, да, и с ендокринолог ако имате съмнения. На своя глава не е добра идея защото е натоварващо изследване и ако нямате предпоставки, за да бъде назначено може и да не се прави. Отново - консултация с АГ / ендокринолог първо и вече след това.

# 579
Здравейте мили дами, правих натоварване с глюкоза в 26г.с. Резултатите са доста стресиращи ( преди бременност бях с ИР). Сега ендо каза да меря вкъщи преди всяко основно и след 1 час, т.е. 6 пъти на ден и да изпратя резултатите, за да реши каква да е терапията.
Лабораторните резултати от ОГТТ ще кача като снимка. Домашните измервания са доста по-приемливи, но се старая да се храня балансирано без да прекалявам с въглехидратите. Преди храна макс до 5,2 ммол, а след хранене макс до 6,2 до сега. Според вас дали ще ми изпишат инсулин?

# 580
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми вече е бил коментиран. Не съм бременна, на 24 години съм, направих си изследване глюкоза на гладно заедно с други показатели профилактично (венозно) и ми излезе стойност 5.12. Това значи ли, че ако сега забременея ще имам гестационен диабет? И също така възможно ли е тази стойност да е повлияна от прием на доста сладки неща седмица преди изследването? Благодаря предварително

# 581
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми вече е бил коментиран. Не съм бременна, на 24 години съм, направих си изследване глюкоза на гладно заедно с други показатели профилактично (венозно) и ми излезе стойност 5.12. Това значи ли, че ако сега забременея ще имам гестационен диабет? И също така възможно ли е тази стойност да е повлияна от прием на доста сладки неща седмица преди изследването? Благодаря предварително

Кръвната захар по време на бременност пада, затова и реф. стойности са различни. Хубаво е да се пазите ако имате предразположеност, ИР и т.н.

# 582
Не съм бременна, на 24 години съм, направих си изследване глюкоза на гладно заедно с други показатели профилактично (венозно) и ми излезе стойност 5.12.

това е напълно нормална стойност

# 583
Здравейте, момичета. В 27 г.с. съм и днес ми правиха обременяване с глюкоза (75 грама). Моят лекар все още не е коментирал резултатите и затова се допитвам до вас, дали имам гестационен диабет. Благодаря предварително!

# 584

Общи условия

Активация на акаунт