Гестационен диабет - тема 4

• 52 633
  • 846
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря много!
Поне това нямам. 😀

# 586
Момичета, след 1 седмица боц боц боц по 173612636 пъти на ден (знам, че не са толкова обаче пръстите ми се усещат така 😅) разбрах, че на салата и без допълнителни въглехидрати най-добре ми е захарта. Проблема е, че по някое време следобед кръвната ми захар пада и то рязко... Първата седмица я изкарах с намалено количество въглехидрати,  1ч след хранене не е била повече от 6.5 в повечето случаи. 1 път стигна 6.8 само. Сега 1час след хранене е 4.5 или 5.0. Горе долу режима ми е:

Закуска: 2-3 яйца, няколко парчета бекон, 1/2 безточест банан.

Обяд: салата рукула, домати, краставица,  маслини, малко зехтин и пиле/риба.

Като за вечеря ям същото като на обяд. Обаче между обяд и вечеря става някакъв срив и пада до 3.8... Вчера беше същата работа, че и бях леко настинала.  Около 15ч всичко дето намерих вкъщи сладко беше изядено (1 протеиново барче cliff, 2 мини бадемови блокчета с черен шоколад тип сусамка и 1 кутия малини пресни) и кръвната ми захар очаквах 1ч след това да е 6 и нагоре, а беше 5.1. Нещо бъркам ли с режима? Първата седмица от обременяването свалих 1кг, а имах въглехидрати на всяко хранене от страх да не стане кетоза.

Още си чакам книгата за гестационния диабет от Англия да дойде, че и една от САЩ с примерни рецепти и тнт, но до тогава се притеснявам, че следобедната въглехидратна закуска,която започва да се налага сама е проблем и причинява вреда на бебето. Нищо,че ендокриноложката ми каза над 7.8 след хранене било проблем и иначе било нормално.  Аз обаче вече не знам кое е нормалното...

# 587
Елиза 123, резултатите ти са перфектни. Какво искат ендокринолозите, въпреки референтните стойности :
На гладно - до 5.1
На 60 мин. - до 7.8
на 120 мин -до 6.7
Minty,защо не пробваш между обяд и вечеря да хапнеш нещо: плод, айрян...Аз понеже не закусвам, макар и бременна, докторката ме остави на плод. И ми каза, ако имам нужда и следобедната закуска да е плод. При обяд и вечеря без плод.

# 588
Първата седмица пробвах с плод + протеинов шейк си правех, обаче пак ставаше така. Както е стабилна изведнъж долу на дъното. Вкъщи как да е, обаче сме навън с детето е най-зле защото тогава супер носа ми надушва всичко за ядене 🫣 и ми става още по-зле като се усетя, че това на което ми мерише мога само да го гледам. Докато намеря златната среда май ще вземе да се роди това бебе 😅 така почвам да си мисля.

# 589
Минти, при мен ставаше същото. Малко са ти въглехидратите на обяд според мен. Ниската кръвна захар също не е добре за бебето, а глюкомерът често отчита по-високи стойности от серумните. Спокойно хапвай нещо, ако падне и според мен си въведи междинно хранене преди да се стигне до спадане на кръвната захар. Но само домати и краставици за мен не са достатъчно въглехидрат.

Впрочем, моята лекарка ми беше казала че спокойно мога да изям някой друг бонбон ако стане така, но аз предпочиах по-здравословни варианти.

# 590
Уж и протеин имам, наблягам там повече обаче май ще трябва да добавя малко въглехидрати отгоре. Високо - зле, ниско -зле, кетони -зле 😅 добре че остава малко, че и може по-рано 2 седмици да ме вкарат заради ГД. Просто не знам от къде ги извади  лабораторията тези стойности при положение, че аз като меря и дори като се изпусна по-сериозно не скача над 7. Те 13 ми измерили ...

# 591
Защото натоварването е с 75 гр глюкоза, след тях сте с 13, ако някакси изядете толкова пак ще сте с 13.

# 592
Minty, много строга е тази диета, ще си докарате кетони, а и не само. Аз съм 1+ в урината (а си позволявам малко въглехидрати) и ендото каза да увелича въглехидратите.
Хапвам разлипни видове месо, дори картофи в супа, мусака или т.н., черен хляб, млечни продукти.. като цяло си позволявам тези неща. Разбира се
следейки с глюкомера, кое как ми се отразява.
Не виждам нищо лошо 1ч. след хранене стойността ви да е 7, дори малко над 7. Все пак границите които са позволени са 1ч. след хранене - 7.8 и т.н. другите са го написали вече.
Понякога съгрешавам, тялото ми го иска 😃 Вчера бях на бирария и ядох паниран шницел с картофи и о чудо захарта ми 1ч. след хранене беше 6.6.
Стойностти под 4 са твърде ниски.
Мой приятел, диабетик, смята че и тези стойностти на гладно от 4 и нещо също са ниски.
Моят съвет е да хапвате повече неща и просто да се следите, кое как ви се отразява. Така и така се бодете. Разбирам много добре как е, от март месец съм с ГД

# 593
А за колко време се отразяват кетоните в изследванията? Юни са последните по НЗОК,на които АГ ме праща. Дали ако пусна на своя глава ще е рано за 2 седмици диета да се отразят?

Много ме стресираха и АГ и ендокриноложката повече да не качвам и от там явно. И единия казва грам въглехидрати да нямам в диетата, другия казва може, но колкото дланта ми. Иначе се опитвам да балансирам до колкото мога и да не се стресирам. Не ми се иска и да стигам до лекарства...

Minty, много строга е тази диета, ще си докарате кетони, а и не само. Аз съм 1+ в урината (а си позволявам малко въглехидрати) и ендото каза да увелича въглехидратите.
Хапвам разлипни видове месо, дори картофи в супа, мусака или т.н., черен хляб, млечни продукти.. като цяло си позволявам тези неща. Разбира се
следейки с глюкомера, кое как ми се отразява.
Не виждам нищо лошо 1ч. след хранене стойността ви да е 7, дори малко над 7. Все пак границите които са позволени са 1ч. след хранене - 7.8 и т.н. другите са го написали вече.
Понякога съгрешавам, тялото ми го иска 😃 Вчера бях на бирария и ядох паниран шницел с картофи и о чудо захарта ми 1ч. след хранене беше 6.6.
Стойностти под 4 са твърде ниски.
Мой приятел, диабетик, смята че и тези стойностти на гладно от 4 и нещо също са ниски.
Моят съвет е да хапвате повече неща и просто да се следите, кое как ви се отразява. Така и така се бодете. Разбирам много добре как е, от март месец съм с ГД

# 594
Не знам за 2 седмици. Пускам всеки месец и разликата с април беше, че тогава нямах, а сега имам кетони.
Опитайте да не се притеснявате толкова.
Ендото и приятеля ми диабетик казаха месо и зеленчуци колкото искаш. Въглехидрати да не са много. Това аз го възприех като да изям 1 картоф, или малка порция мусака примерно. Сутрин си хапвам филийки черен хляб (Вита фитнес ми е супер). Като цяло гледам въглехидратите да ги приемам по обяд и вечер - пържола със салата само.
Обясниха ми, че плодовете без да се прекалява в количествата да са между храненията. И най-вече следя след всяко хапване захарта и така се ориентирам, кое как ми влияе.
Има дни, в които ок хапване ми повишава повече захарта, но тя се влияе и от други неща + емоционални състояния, повече вълнение примерно.
Най-зле ми е сутрешната захар в последния месец - по-често 5.4-5.5, което е малко, но все пак над нормата. Ендото каза, че дори така би ме оставила на диета, при положение, че бебето и водите са ок.
Заради вливане на кортикисрероид, който повишава захарта, се наложи да ми включат инсулин. Не му се искаше хич на ендото, но достигнах стойностти от 10 след една супа. И това не е толкова страшно.

# 595
Да питам, мами раждали с гестационен диабет. Моята кръвна захар прави жестоки лупинги. Като на увеселително влакче направо. И сега се притесних, като си спомних с първото раждане как по 4-6ч на система окситоцин и без вода ме държаха. Даваха ми само една напоена марличка и то с такива молби... Какво става ако падне кръвната захар много в такава ситуация? Вливат глюкоза или дават да се изпие глюкоза? Някоя мама ако може да ме светне дето се вика, че сега освен, че се притеснявам от секцио се чудя ако ми стане зле от ниска кръвна захар и както вода не може, едва ли ще дадат храна да поема.... и ако сте имали и астма, как е минало раждането с астма +гестационен?

# 596
Здравейте,
С диагностициран ГД съм от 24гс. От тогава съм на хранителен режим, следя се с глюкомер, пускаме и допълнителни изследвания веднъж месечно, като те обикновено са ми в долни граници. Глюкомера винаги показа 4,2-4,6 на гладно. Рядко имам над 7 един час след хранене.

Обаче от 24гс до сега само свалям килограми. Сега съм 33гс. Вече даже съм килограм по-малко от теглото ми преди да забременея. Бебето си качва, от 2 седмици насам малко намали темпа на наддаване, но според АГ е в норми. Принципно съм дребна и слаба.

Има ли някоя друга мама(-to-be), която само сваля? Много ми е странно това. Ям въглехидрат на закуска и обяд, рядко на вечеря. Всеки ден ям и плодове.

# 597
в калориен дефицит сте, увеличете малко храната

# 598
Примерно, ако обичаш ядки хапвай повечко, те са калорични.

# 599
Здравейте, много моля за мнение.. чакам си часа за ендокринолог и се притеснявам. Бременна съм в 22 седмица. Правих обременяване с глюкоза поради околоплодни води на горна граница.

Имам ли гестационен диабет?

Общи условия

Активация на акаунт