Гестационен диабет - тема 4

• 52 564
  • 846
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
Профилът не е обременяване, а е взимане трикратно на кръв преди закуска, преди обяд и следобед
Но вашият лекар в лаборатория ли иска да се направи или с глюкомер вкъщи?
Профил се прави в лаборатория, обременяване с глюкоза също. Аз си се боцкам ежедневно по 6 или по 9 пъти на ден за да си следя захарта и да си регулирам инсулина иначе.

# 706
Благодаря ви, момичета!
Може би и грешката ми е била в това, че ядох сладко миналия ден, както и въглехидрат.
АГ каза, че всичко е наред, но аз на своя глава искам да си направя изследването, защото забелязвам, че масово не се пуска.
Иначе в рода няма диабетици, както казах преди бременността съм била с нормални стойности, искам просто да съм спокойна и информирана...
Малко вероятно е да е от сладкото от предишният ден. Аз бях д такива стойности. Докато чакам за лекар мерих по 6 пъти на ден захарта с глюкомер и според доктора съм с ГД под контрол и така и не поиска да правя натоварване с глюкоза. Според Начев меря преди храна , яде се 15 мин и след 45 мин мериш пак. На мен ми каза преди храна до 6 , след до 8 захарта, ако не ми звъня и трябва да се мине на инсулин. Диетата е както са писали, като аз си позволявам по 1-2 хапки сладко понякога след основно ядене. Но с времето нещата явно се влошават и трябва да съм по стриктна. Аз съм с повече кг и си седя на -1-2 кг , а съм в 6-ти месец.
След прегледа даже ми каза да изследвам 1 път седмично захар, но аз искам да проследя кои храни как ми влияят.

Не знам, може и да сте права, не споря, защото наистина не разбирам. Просто не ми се е налагало...
Говорих с доста медицински лица, вкл и следящият ме АГ, но за него вече казах, за тях няма проблем и не виждат защо искам да правя това обременяване с глюкоза, за тях стойността ми е ок, но аз съм си го наумила.
Ей така си стоя, стоя, прищраква ми нещо, решавам, че трябва да си пусна дадено изследване и отивам и го пускам.
Даже вече съм минала и на диета от днес.

# 707
Аз ви подкрепям. До колкото четох в другите страни е задължително изследване независимо от стойностите на гладно. Щом ви притеснява го направете и аз така бих направила. Моята глюкоза на гладно е повече от перфектна но си го направих и аз на своя глава според АГ нямаше нужда ама ей го на на 60 мин. 11.96 и ГД ....

# 708
Аз мислех, че и тук е задължително, но явно по каса е само, ако е оценено, че има риск.

Pisito, еднократно 5.2 не е нещо супер притеснително, не си слагай диагнози отсега.

# 709
Не, момичета, не е задължително. Попитах 5 родили приятелки, нито една от тях не е правила, нито и е казвано. Едната от тях роди живо и здраво бебенце почти 4.500 гр, друга 4.100. Всичко си е наред сега.
Разбира се, не съм дълбала сега да ги разпитвам ама колко ви беше глюкозата, ама какво ама що, ма как може да не пускате.
Единствено една позната беше около 5.9, ако не и повече, оказа се, че е с ГД и мина на диета. Тя роди преди 9-10 мес., та от нея бях чула, че съществува такова нещо и тези дни си се присетих, като коментирахме захар с ендото.
Не казвам, че не вярвам на АГ си или на другите медицински лица, просто съм на мнение, че ако мога да си направя изследване, свързано изцяло с даване на малко кръв, не ми е проблем. Освен, че ще е моята кръв, но това е друга паника.
Аз също много се чудя и за други изследвания защо в БГ не се назначават, но това вече е друга тема.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 21:18 от Pisito

# 710
Натоварването с глюкоза не е само взимане на кръв. Мен лично малко ме е страх да го правя. Даже се учудих , че не ми го искаха, но при мен с глюкомер вкъщи често стойностите ми са 5-5.5 и направо ми сложиха диагнозата. В чужбина масово се прави , защото понякога с ниски стойности сутрин, после излиза пак ГД.

# 711
Образно го написах така, искам да кажа, че поне за мен не е нещо кой знае какво. Като знам за кого и защо ще го правя...
Не виждам причина да се страхувате да го правите, особено ако сте бременна в момента, най-важното е да сте здрава и със здраво бебче!

# 712
За мен също не е кой знае какво. Стана ми сладко при пиенето, но нищо повече. Нито боли, нито е чак толкова неприятно. Почиваш си и ти вземат кръв в определените часове.

# 713
Обременяване правих преди бременността и по време на бременността. Аз бях с гадене и не ми беше много приятно ,но го направих. Това е 75 гр глюкоза на прах ,която се разрежда във вода и се изпива за макс 5 мин. Равнява се на 1 изяден шоколад. При мен сутрин стойностите бяха 5.2 другите в норма.

# 714
Относно обременяването с глюкоза, колко често не е проблем да се прави? Защото някъде бях чела, че не е много ок и натоварва организма, а АГ предложи да напривм отново за мое лично успокоение след около 6-7 седмици от първото... хм

# 715
Здравейте, Tsvetkova17.
От това, което съм чела трябва да са минали най-малко 6 месеца след първото натоварване.

# 716
Аз да попитам някоя от вас приема ли протеин на прах, който да не е подсладен може ли да споделите. Имам Прегна Ко уж не овкусен но съдържа стевия и се оказа, че при мен вдига захарта .... а ми се иска в моментите когато не ми се яде месо да замествам с него та се чудя какъв да взема.

# 717
Фрезубин на прах суроватъчен, без захар, без подсладители, като се добави в к. мляко не се усеща.

Натоварване аз правих в 10та гс, 22ра гс и после 3 месеца след раждането.

# 718
Благодаря за отговорите, момичета! А относно стевията, тя нали е с гликемичен индекс 0 как е възможно да вдига захарта?

# 719
Някой чел ли е за причина за висока глюкоза само сутрин . Или лекарите да са ви казвали какво да правите? Сега следя с глюкомер и са ми казали до 6 сутрин, до 8 след хранене. Сутрин само ми е по-висока често, днес почти 6 . През деня захарта ми пада преди хранене, а след храна е рядко до 7,2 , обикновено до 6,5.
Спя лошо и малко вечер по 4-5 часа, просто не ми се спи…понякога спя през деня.  Не знам доколко и това оказва влияние. Сега съм почти 7 ми месец.
Кога мерите сутринта захарта? Аз ставам в 6-7 и я меря и закусвам в 9 . Събират ми се около 10-12 ч без храна от вечер до сутринта.

Общи условия

Активация на акаунт