Гестационен диабет - тема 4

• 52 566
  • 846
  •   1
Отговори
# 690
Момичета здравейте, днес бях на ендокринолог за да обсъдим резултатите от обременяването. За сега съм само на диета и поиска допълнителни изследвания да направя за щитовидна, гликиран хемоглобин и кръвно захарен профил. Даде ми насоки относно храненето и как да се справям с хипогликемиите ще споделя може да е от полза за някого.
На практика ми обясни, че трябва да имам по 4,5 хранения на ден с добре структуриран режим на храните, като ми разясни да не консумирам плодове след основните хранения а тях ( плодовете )да оставя за междинка  съчетани с протеин или мазнина например: боровинки със сирене или  праскова с тахан. Така каза, че няма да ми се събират много часове без храна и същевременно ще държа захарта в норма а аз до сега обратното гледах да ям рядко за да не я вдигам и накрая не мога да сваря и ми ставаше зле, това при мен де.
Общо взето другите неща стандартни да се набляга на комплексни въгх. и то в малко количество, никакво бяло брашно, никаква захар. И да движението каза, че разходките влияели супер благоприятно.

# 691
Здравейте, мами.. имам малко по - странен въпрос. Към тези от вас, които са или са били в увеличени околоплодни води.. По - късно ли се завъртя бебето? Аз съм в 36 седмица, все още е седалищно.

# 692
Момичета здравейте, днес бях на ендокринолог за да обсъдим резултатите от обременяването. За сега съм само на диета и поиска допълнителни изследвания да направя за щитовидна, гликиран хемоглобин и кръвно захарен профил. Даде ми насоки относно храненето и как да се справям с хипогликемиите ще споделя може да е от полза за някого.
На практика ми обясни, че трябва да имам по 4,5 хранения на ден с добре структуриран режим на храните, като ми разясни да не консумирам плодове след основните хранения а тях ( плодовете )да оставя за междинка  съчетани с протеин или мазнина например: боровинки със сирене или  праскова с тахан. Така каза, че няма да ми се събират много часове без храна и същевременно ще държа захарта в норма а аз до сега обратното гледах да ям рядко за да не я вдигам и накрая не мога да сваря и ми ставаше зле, това при мен де.
Общо взето другите неща стандартни да се набляга на комплексни въгх. и то в малко количество, никакво бяло брашно, никаква захар. И да движението каза, че разходките влияели супер благоприятно.
При кой лекар бяхте ? Под кръвно-захарен профил - натоварване с глюкоза ли има предвид? Вие правихте ли преди това проследяване с глюкомер? Аз се следих с глюкомер и за сега не ми казаха да правя натоварване с глюкоза. Следя стойностите с глюкомера , за да са под контрол. На мен ми казаха без захар, бяло брашно и без много мазнини.

# 693
От Стара Загора съм, ендокринолога се каз а Мариана Илиева. Да аз имах вече направено обременяване по - на горе в темата съм писала и стойности. Сега иска да пусна Кръвно захарен профил с вземане на капилярна кръв на гладно, след закуска и след обяд но в лаборатория. Иначе и аз се следя с глюкомер всичко е в норма за сега имам изключения защото още разучавам коя храна как ми влияе.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 19:37 от Bybs

# 694
  • Бургас
Профилът не е обременяване, а е взимане трикратно на кръв преди закуска, преди обяд и следобед

# 695
Профилът не е обременяване, а е взимане трикратно на кръв преди закуска, преди обяд и следобед
Но вашият лекар в лаборатория ли иска да се направи или с глюкомер вкъщи?

# 696
Здравейте!
Пише ви едно много притеснено бъдещо мамче в 24 гс., преди 1 месец пуснах изледвания назначени от АГ, като там Глюкоза серум излезе 5.2 (като най-вероятно миналия ден съм яла сладко и въглехидрат) на прегледа АГ каза, че всичко е наред и няма повод за притеснение.
Вчера бях на ендокринолог, тъй като следя стойности на TSH, не съм с болна жлеза и не съм била, тя ме попита дали съм пускала захар, аз бях забравила, че съм и и казах не, назначи ми глюкоза и TSH.
Като се прибрах реших да се разровя, за да видя защо ми пуска захар и видях, че за бременни в моята седмица е нормално да се изследва, но и че стойността е висока защото си погледах и старото изсл от преди месец и се шашнах здраво. В понеделник направо ще си пускам обременяване с глюкоза, но все пак дали някоя от Вас може да се включи с положителна новина или съвет, или просто да ме успокои, защото от това, което прочетох шанса да съм с ГД е 99%.

За справка- последното изследване на Глюкоза беше 2022 декември месец, там е 4.7. Ако има някакво значение това.

# 697
Здравей Pisito.

Има доста изписано по темата можеш да прочетеш назад опита и на другите момичета.
Направи ОГТТ не бързай да се притесняваш излишно. Аз също съм с гестационен диабет и нещата за сега се контролират само с диета. По принцип ендокринолога ми обясни, че в повечето случаи се повлиява благоприятно при диета и движение. Изчакай си изследването и се опитай да не се притесняваш.

# 698
Здравейте!
Пише ви едно много притеснено бъдещо мамче в 24 гс., преди 1 месец пуснах изледвания назначени от АГ, като там Глюкоза серум излезе 5.2 (като най-вероятно миналия ден съм яла сладко и въглехидрат) на прегледа АГ каза, че всичко е наред и няма повод за притеснение.
Вчера бях на ендокринолог, тъй като следя стойности на TSH, не съм с болна жлеза и не съм била, тя ме попита дали съм пускала захар, аз бях забравила, че съм и и казах не, назначи ми глюкоза и TSH.
Като се прибрах реших да се разровя, за да видя защо ми пуска захар и видях, че за бременни в моята седмица е нормално да се изследва, но и че стойността е висока защото си погледах и старото изсл от преди месец и се шашнах здраво. В понеделник направо ще си пускам обременяване с глюкоза, но все пак дали някоя от Вас може да се включи с положителна новина или съвет, или просто да ме успокои, защото от това, което прочетох шанса да съм с ГД е 99%.

За справка- последното изследване на Глюкоза беше 2022 декември месец, там е 4.7. Ако има някакво значение това.
Здравей. Аз като бременна бях със захар 5.2 и моята еднокриноложка ме постави на режим на нисковъглехидратна диета. Не се притеснявай ,с хранене нещата бая се подобряват. Инсушин се изписва в случаи когато захарта не може да се контролира. Има и нещо хубаво на всичко ,че не раждаш като кит 😄 ,а като принцеса. Мисли положително.

# 699
Здравейте!

Здравей. Аз като бременна бях със захар 5.2 и моята еднокриноложка ме постави на режим на нисковъглехидратна диета. Не се притеснявай ,с хранене нещата бая се подобряват. Инсушин се изписва в случаи когато захарта не може да се контролира. Има и нещо хубаво на всичко ,че не раждаш като кит 😄 ,а като принцеса. Мисли положително.

Туй за раждане като принцеса, а не като кит не е задължително. Аз бях на диета до края и пак си качих 20кг. В началото свалих 2кг и после въпреки движение и ниско въглехидратен режим пак тръгнах нагоре, а имам турбо тодлър дето нон-стоп съм го гонила. Качването е от гени по-скоро. И майка ми е качвала много КГ през бременността си с мен. Тя е била 30кг отгоре, обаче грам стрия не е получила от това. Аз също стрии от нито една от бременностите си нямам, а съм се мазала 10 пъти общо за 2 бременностти. И аз с двете по 20кг горе долу качих (първата 18, втората 20кг) като първия път нямах гестационен диабет.  Гените контролират нещата, това е.

# 700
Здравейте, Гергана!

А всеки ден ли, след всяко хранене ли се боцкахте с глюкомер? Аз при наличието на кръв, било то моята, съм склонна да припадна, изпитвам страхотен ужас...
Най-вече ме панира това, че щом има ГД, значи все някога после през живота си, ще се сблъскам с него....
ендото ли Ви направи режима или Вие сама?
иначе относно раждането като принцеса и килограмите, към момента съм с 3 кг отгоре, което смятам за нормално.

# 701
Така. Моята захар беше висока само сутрин ,но от любопитство ,коя храна точно ми вдига захарта си я мерех и час след хранене. Но основно сутрин. Аз бях с ужасни гадене и чат пат повръщане и да ти кажа освен таратор,салати и скара друго много не ми се хапваше. В строг режим не съм била. Консумирах нисковъглехидратен хляб (отзад на опаковката пише въглехидратите на всеки,просто влизам в магазина и гледам),позволявах си много малко и рядко картофи и бял ориз. Всичко друго като млечни,месо,салати,от плодовете без грозде и диня хапвах. Ако ми се допие газирано ,което се случваше си взимах газирана вода тя няма никакви захари. Яйца също е хубаво да се ядат. Зелето е много добра храна също. Това беше моя режим ,без сладко естествено ,ако пък толкова много ти се прияде имах приятелки ,които си взимаха вафли с подсладители ама аз предпочитах да хапна плод. Убождането с глюкомер не е нищо страшно отделя се само 1 капка кръв. Можеш да помолиш за съдействие от близките хора. Аз забременях 99 кг ,влезнах да раждам 99 кг. Родих дете 3.700 кг излезнах от родилното 90 кг. Желая ти успех ,не се притеснявай не е нищо кой знае какво. След като родиш е хубаво да пуснеш един инсулин и кр.захар след 6-тия месец. Аз се оказах с малко завишен инсулин ,който следя. Качих след раждането 7 кг сега свалих 4 кг и продължавам да водя що-годе някакъв режим.

# 702
Дали са ти добър съвет да прочетеш темата назад. Аз бях с предпоставка за развитие на ГД, но не развих, защото си спазвах предписанията на ендокриноложката. Много, много лишения. При мен бяха противопоказни дългите разходки и не съм разчитала на тях. Но ти, ако нямаш проблеми, може да си ги правиш.
Аз се бодях по 3 пъти при трите основни хранения. В началото през ден, а после 2 пъти в седмицата, защото свикнах какво може да ми вдигне кръвната захар. Един път в месеца пусках изследвания в лаборатория. Минали са 2г.3м. от раждането на детето ми. Продължавам да ограничавам въглехидратите, но не толкова стриктно. В рода ни има диабетици и имам всички предпоставки да го развия и аз, но не го мисля. Сега мога да си правя дълги разходки и се възползвам.
Изчакай да ти излязат резултатите и ти желая успех!

# 703
Благодаря ви, момичета!
Може би и грешката ми е била в това, че ядох сладко миналия ден, както и въглехидрат.
АГ каза, че всичко е наред, но аз на своя глава искам да си направя изследването, защото забелязвам, че масово не се пуска.
Иначе в рода няма диабетици, както казах преди бременността съм била с нормални стойности, искам просто да съм спокойна и информирана...

# 704
Благодаря ви, момичета!
Може би и грешката ми е била в това, че ядох сладко миналия ден, както и въглехидрат.
АГ каза, че всичко е наред, но аз на своя глава искам да си направя изследването, защото забелязвам, че масово не се пуска.
Иначе в рода няма диабетици, както казах преди бременността съм била с нормални стойности, искам просто да съм спокойна и информирана...
Малко вероятно е да е от сладкото от предишният ден. Аз бях д такива стойности. Докато чакам за лекар мерих по 6 пъти на ден захарта с глюкомер и според доктора съм с ГД под контрол и така и не поиска да правя натоварване с глюкоза. Според Начев меря преди храна , яде се 15 мин и след 45 мин мериш пак. На мен ми каза преди храна до 6 , след до 8 захарта, ако не ми звъня и трябва да се мине на инсулин. Диетата е както са писали, като аз си позволявам по 1-2 хапки сладко понякога след основно ядене. Но с времето нещата явно се влошават и трябва да съм по стриктна. Аз съм с повече кг и си седя на -1-2 кг , а съм в 6-ти месец.
След прегледа даже ми каза да изследвам 1 път седмично захар, но аз искам да проследя кои храни как ми влияят.

Общи условия

Активация на акаунт