Гестационен диабет - тема 4

• 53 552
  • 846
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Благодаря!

# 166
Здравейте,

до миналата седмица захарта ми беше 4,5 - 4,7 при висок инсулин на гладно.
Тази сутрин измерих захар на гладно 5,3, а 60 минути по-късно - 5,2. Очаквах да е малко по-висока след час, въпреки че ядох 2 яйца с домати, шепа салата от леща и една пълнозърнеста оризовка.

Възможно ли е инсулинът да е вече толкова висок, че постоянно да смъква захарта...И все пак захарта на гладно сутрин излиза извън контрол вече...

Отложихме взимането на Метформин, защото се надявахме с режим да се овладее, ама май не се получава.
20 г.с. съм
Какво мислите?

# 167
5.3, ако е на глюкомера не е проблем

# 168
На глюкомер, да, очаква се, че ще е по-ниска в лабораторията вероятно?

# 169
В капилярната кръв може да е малко по-висока КЗ от венозната.

# 170
  • София
Сверете си конкретно вашия глюкомер с лабораторните резултати - сядате в лабораторията, давате венозна кръв за изследване на кръвна захар и веднага след това, без въобще да ставате от стола, мерите кръвната захар от пръст с вашия глюкомер - така ще имате някаква яснота как се съотнасят в един и същи момент венозната кръвна захар, замерена в лаборатория, и капилярната кръвна захар, която вашият глюкомер отчита, т.е. на 5,3, измерено конкретно с вашия глюкомер, дали съответства примерно 4,9 или 5,5 венозна кръвна захар, измерена в лаборатория.

# 171
Благодаря много, чудесна идея!
Сверете си конкретно вашия глюкомер с лабораторните резултати - сядате в лабораторията, давате венозна кръв за изследване на кръвна захар и веднага след това, без въобще да ставате от стола, мерите кръвната захар от пръст с вашия глюкомер - така ще имате някаква яснота как се съотнасят в един и същи момент венозната кръвна захар, замерена в лаборатория, и капилярната кръвна захар, която вашият глюкомер отчита, т.е. на 5,3, измерено конкретно с вашия глюкомер, дали съответства примерно 4,9 или 5,5 венозна кръвна захар, измерена в лаборатория.

# 172
Ако мога да попитам за родилите наскоро - колко време след раждането правихте ново обременяване, ако правихте?

Аз бях изоставила глюкомера около раждането, защото уж се нормализираха малко стойностите и знаех какво ме товари. А и признавам си, след раждането пък исках да си отпусна малко душата. Скоро ще станат точно 2м от раждането и на 60 мин от десерт имам 8.2 на глюкомера. 😬

Говорили ли сте с вашите ендокринолози какви стойности (на 1 и 2ч след храна) да гоните скоро след раждането?

Предстои ми среща с ендокринолога, но първо реших да видя как се движа със стойностите в домашни условия.

# 173
Ако мога да попитам за родилите наскоро - колко време след раждането правихте ново обременяване, ако правихте?

Дии, аз си имах проблем преди бременноста
бях с ИР и взимах метфогамма. По тази причина веднага питах какво да правя и ендото каза 3 месеца след раждането натоварване с глюкоза и консултация, но пак  казвам това е при мен. Надяавам се другата седмица да направя изследването, че взех да качвам кг. Глюкомер не ползвам в момента.

# 174
Момичета миналага седмица,правих изследване за гликиран хемоглобин и излезе 4.89%. АГ и Ендото казаха,че е много добре. В интирнет четох,че ако приемам фолиева киселина е възможно да ми отчете "фалшиво нисък резултат", аз не съм я спирала и приемам по 5мг, по препоръка на АГ.Бебчо се развива добре от самото начало си върви с 5 дена напред. Но аз се притеснявам, тъй като малко се отпуснах по отношение на въглехидратите. Дали е възможно резултата да ми е грешен

# 175
Резултатът според мен не е грешен, но гликираният хемоглобин не е много точен показател за актуалното състояние на въглехидратната обмяна. [/b]
Момичета миналага седмица,правих изследване за гликиран хемоглобин и излезе 4.89%. АГ и Ендото казаха,че е много добре. В интирнет четох,че ако приемам фолиева киселина е възможно да ми отчете "фалшиво нисък резултат", аз не съм я спирала и приемам по 5мг, по препоръка на АГ.Бебчо се развива добре от самото начало си върви с 5 дена напред. Но аз се притеснявам, тъй като малко се отпуснах по отношение на въглехидратите. Дали е възможно резултата да ми е грешен

# 176
  • гр.Пловдив
Момичета, в коя седмица се прави обременяването с глюкоза по време на бременността. В 19 г.с. Съм и още не са ми пуснали. По принцип съм с преддиабет диагностициран преди да забременея.

На мен ми препоръчват обременяване заради високите кг след 6-я месец ,но аз до момента никога не съм имала оплаквания,ИР,преддиабетно състояние и пр... Бихте ли ме насочили за какви индикации да следя,понеже освен захар на гладно при ПКК ,която варира 3,5-4,5 досега друго не ми е изследвано? Thinking

# 177
Мили дами,

Потвърдено. С ГД съм. Засега казаха строга диета.
Знам какво да не консумирам. Въпросът е от позволените храни колко и в какво съотношение да ям. В този ред на мисли се обръщам към тези от вас,които са на диета: направихте ли консултация с специалист по диетично хранене, с който съвместно за изготвихте режим? Ако "да" - при кого? Особено важи за гр. София.
Благодаря!

# 178
Хриси, не, ориентирах се с четене и с глюкомера. Но аз имах проблем от преди това, ако никога не си ограничавала въглехидратите, не е лесно.

# 179
А, кога си мерите кръвната захар? Аз съм в 15 г.с и реших да се следя, но нямам спомен от първата бременност. Първо, сутрин на гладно и след това 2 часа след ядене ли?

Общи условия

Активация на акаунт