Гестационен диабет - тема 4

• 52 518
  • 846
  •   1
Отговори
# 735
В темата за електронни книги на бг мама многократно е споделян линк за нея. Можете да потърсите

# 736
Бих препоръчала д-р Йонкова от Майчин дом. Налага режим на хранене, но без крайни ограничения като например да не се ядат никакви плодове.

# 737
Здравейте,

бях на преглед днес и поради съмнения за избързването на бебчето в седмиците, лекарката препоръча натоварване с глюкоза, което направих резултатите са както следва :

на гладно 0 мин - 5.4
60та минута - 8.7
120 минута- 7.4

според референтните граници на клиниката - влизам в тях и до колкото разбирам е малко вероятно да имам гестационен диабет. Така ли е?

Предполагам ще се наложи диета - въпреки че аз доста внимавам какво ям , тъй като преди забременяването имах открита ИР , в следствие на която свалих 26 27 килограма. Сега съм +8 килограма от началото на бременността - скоро влизам в 7ми месец ако има значение.

Препоръчайте ми ендокринолог или нутриционист за гр София където мога да се консултирам по начина си на хранене и къде бъркам, тъй като въглехидрати не ям, бяло брашно, картофи и ориз не помня какво са отпреди 2 години?
Аз ходя при Начев в Майчин дом. Следя се с глкомер и по тези стойности ми каза, че е сигурно, че съм с гест. диабет. Каза ми как да се храня и следя. Ако изляза извън норми, ще ми назначи доп. изследвания , за да решат дали да изпишат инсулин.
Виж в интернет за диета и книгата глюкозната революция. Там има съчетаване на храни и тн. При мен действа. Отделно си мериш захарта с глюкомрр да видиш коя храна как ти действа. Овесените ядки вдигат на мнг хора захарта, въпреки че са полезни. Примерно - кисело мляко и овес. ядки ми вдига захарта, на обяд пиле със салата и дори малко сладолед - захарта е ок. Не че е хубаво сладко да се яде …
Аз не бих отишла при нутриционист за това, може би диетолог Ригов или друг ..

С какви резултати ти е казал, че със сигурност си с ГД?

# 738
Вероятно вече си видяла, че референтните стойности за бременни са малкто занижени, а именно:
на гладно 0 мин - 5.1
60та минута - 7,8
120 минута- 6,7

Щях да кажа, че за мен твоите не са притеснителни и с режим ще ги вкараш в норми, но ти щом си на такъв, може би е добре да посетиш ендокринолог или нутриционист .... но за конкретни специалисти не мога да ти дам съвет.

Моите паказатели след обременяването бяха подобни и съм на хранителен режим по съвет на АГ без бяло брашно и бяла захар, меря си чат пат захарта с глюкомер вкъщи....уж е добре ...
Скоро ще отида отново на обременяване с глюкоза да видим...

Здравейте!
Не са това референтните стойности за бременни след натоварване с глюкоза.
Написвам ги отдолу:
На гладно- < 5.1
60 мин- < 10
120 мин- < 8.5

Това, което сте написали Вие са най-вероятно реф.стойности след хранене.

# 739
Вероятно вече си видяла, че референтните стойности за бременни са малкто занижени, а именно:
на гладно 0 мин - 5.1
60та минута - 7,8
120 минута- 6,7

Щях да кажа, че за мен твоите не са притеснителни и с режим ще ги вкараш в норми, но ти щом си на такъв, може би е добре да посетиш ендокринолог или нутриционист .... но за конкретни специалисти не мога да ти дам съвет.

Моите паказатели след обременяването бяха подобни и съм на хранителен режим по съвет на АГ без бяло брашно и бяла захар, меря си чат пат захарта с глюкомер вкъщи....уж е добре ...
Скоро ще отида отново на обременяване с глюкоза да видим...

Здравейте!
Не са това референтните стойности за бременни след натоварване с глюкоза.
Написвам ги отдолу:
На гладно- < 5.1
60 мин- < 10
120 мин- < 8.5

Това, което сте написали Вие са най-вероятно реф.стойности след хранене.

Не споря, защото вече десет различни стойности ми се казват ...само 5.1 на гладно съвпада....
Ако референтните стойности са тези, много неща се променят ....хахха

# 740
По-ниските са за нормално хранене, а не след прием на глюкоза, това са стойностите които трябвя да се гонят с глюкомера след хранене

# 741
Цветкова, аз също не споря, само Ви поправих, тъй като ми е обяснено от ендото, че са тези.
Както казах другите са при хранене.
Да, променят се определено нещата, аз затова и не съм на строга диета, само ми се каза да не ям много сладко, сама си изключих и въглехидрат-тесто, сладко. Мазно не ям по принцип.
Друго нещо, което ми обясни специалиста по ФМ, че когато обиколката на коремчето на бебето е по-голяма, веднага се разбирало и вижда, затова и се назначава натоварване с глюкоза.
Аз бях писала по-назад, че си го назначих сама, следящото ми АГ и спец по ФМ, казаха, че според тях нямам нужда от това изследване.
Преди бременността също не съм имала проблеми с ИР, диабет.
Самоназначих си го за собствено спокойствие.

# 742
Много благодаря  за отговорите. И според клиниката, в която ги пусках, референтните стойности са както следва:

На гладно- < 5.1
60 мин- < 10
120 мин- < 8.5

Иначе ще проверя имената на специалистите, които ми дадохте. Сега получих препоръка и за Екатерина Тодорова- някой ходил ли е при нея?
За "Глюкозната революция" - вече ми е настолна книга, купувам и подарявам на познати дори, от около 3 седмици се храня по книгата с комбинациите дадени в нея- много добре се чувствам и затова се изненадох когато днес лекарката поиска обременяване.
Истината е, че коремчето му си отговаряше на седмицата (аз съм 25 +4 , а коремчето отговаряше на 26 +1 - което не е фрапантна разлика, при все че мъничето си расте по-голямко от съвсем малко), единствено бедрото и главата на бебчето бяха на 80-ти персентил и затова веднага се пуснаха изследванията. Водите бяха в норма, нито бяха увеличени, нито нищо. Гликирания ми хемоглобин е 4.3%, който ми се струва добре. Иначе имах скъсяване на шийката, което се повлия от терапии и лежане, но така не се ли изпада в параграф 22:
лежиш, за да пазиш шийката, но си влошаваш захарта - къде е баланса ? Grinning

# 743
Някой пита за Начев как ми е определил гест. диабет без натоварване. Имах 5,2 сутрин на гладно от лаборатория. После мерих 5-6 дни с глюкомер , преди да отида при него. Стойностите ми сутрин бяха 5-5.6 след хранене до 7.2-7.4. Каза ми да следя и да не са сутрин над 6 и 1ч след храна над 8 , което 2 седмици по-късно почна да се случва. Но още нацелвам какво да ям. Като  с глюкомер се мери преди храна - да се яде 15 мин максимум и 1 час от началото на хранене да се мети пак. Според него и 1-2 пъти седмично мерене било достатъчно. Аз си меря често сегс, за да видя и коя храна как ми влияе.
На мен проблем ми е сутришната захар. Според Начев да правя 10-12 ч фастинг вечер , аз правя и повече. Да ям по-рано и разходка след вечеря. Но онлайн четох препоръки за глад вечер макс 8-10 ч и вечерна закуска( зависи кога е вечерята) и сутришна основно протеини - за мен май действа това.

# 744
Момичета кога вечеряте ориентировъчно ?
Вечерята ми е към 19:30 - 20:00ч.
Сутрин ставам към 08:00 и докато си приготвя закуската съм озверяла от глад и трудно се засищам, съответно хапвам добре уж само позволени храни обаче на 60мин. КЗ е към 7 и нещо в норми е но се вдига най - много на закуска. Кажете някой трик да о надявам нещата дали да не вечерям по - късно .... ?
След това през деня я държа в норма.

# 745
Аз вчера бях на ендокринолог и от днес се боцкам 6 пъти на ден.
Попитах я изрично кога се вечеря и тя беше категорична , че до 18:00ч вече трябва да сме приключили с тази работа.
Разбира се, каза че не винаги е възможно, но ядене след 19:00 прави възможно сутрешното мерене с малко по-високи стойности.
Попитах ако озверея след вечерята какво да правя - позволи една шепа ядки.

# 746
За съжаление аз вечерям към 21 ч заради работата ми, сутрин на гладно ми е 4.5-4.8 и ме е страх да не стигна до 5,3, но през деня нямам проблеми и не скача кз така. Явно наистина трябва да се хапва по- рано…

# 747
Аз имам чувството, че ако вечерям до 19:00ч. сутрин ще е още по зле от към глад. Моята КЗ на гладно също е в добри норми 4,4 - 4,8
Мисля си да си вкарам някакво малко хапване преди да си легна както препоръчват в зоната като снак ...

# 748
Аз вечерям и в 21 , но си лягам в 24 . А сутрин закусвам към 9 . Моят лекар казва лека вечеря или с повече протеини да е и разходка/движение след това.

# 749
Момичета, на обременяването след раждането, което се прави искам този път да си пусна и изследване на инсулин. Първия път беше само глюкозата. Има ли нещо друго освен инсулин (предполагам на гладно ще вземат и после или на 60 мин или на 120 нали?), което трябва да пусна, за да е пълна картинката какво е положението щом ида на ендокринолог?

Общи условия

Активация на акаунт