Клиника Афродита - доволни настоящи и бъдещи майки (3)

• 54 852
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
Мъжът ми е правил няколко спермограми и излизат почти идентични в даден период от време в различни клиники. Преди 2 години пусна една в Адела и една в Щерев с месец разлика и излезнаха еднакви с минимална разлика в количеството. След 9 месеца, спиране на цигарите и преминаване към здравословно хранене + добавки, пусна пак в две клиники, този път в Токуда и след месец в клиниката на Владимиров и пак излезнаха еднакви, само че с огромно подобрение отпреди това. Сега пусна пак една в Адела и пак беше супер реалистична. Така че съмненията, че някои клиники преправяли спермограмите са само психологически отказ от приемане на лошите резултати от някои мъже. Съвсем наред са си клиниките.
И моят първия път твърдеше, че не може да е реален резултата и имало конспирация, за да се правели повече инвитро процедури, но беше чисто и просто паника и отричане на проблема от негова страна. После сам се убеди, а и свикна с мисълта и го прие.

пп. Препоръчвам Токуда като едни от най-евтините и в същото време добри спермограми.

# 436
Аз препоръчвам "Надежда" за втора спермограма.

# 437
Привет прекрасни момичета,
За първи път се появявам в темата и искам да благодаря, че споделята опита и впечатленията си за клиника Афродита.
Накратко за моя случай - насочила съм се към инвитро, защото имам ендометриозна киста и шансът да ми се получат по естествен път нещата са много малки. Добрите новини са, че цикълът ми е нормален, както и овулацията, а и основните хормони и АМХ са доста прилични.
Вчера за първи път посетих клиниката, имах час при д-р Баев. Това ми беше първата консултация за инвитро по същество. Не знам аз ли не питах достатъчно или съм имала грешни очаквания, но някак си не уестих особена заинтересованост от негова страна или пък конкретен план как ще действаме. Общо взето беше: "изследванията са ти добре, вариантите са 2 - или оперираш кистата и действаш оттам нататък, или ако не искаш операция -  идваш края на другата седмица и започваме да те подготвяме за стимулация."
Това хубаво - ама не е ли редно да имам по-подробен и ясен план кога какво се прави, какви изследвания предстоят и т.н....
Та сега съм още по-объркана отпреди да отида. Не ми се иска да се отказвам от самата клиника, тъй като имат добра успеваемост. От друга страна не знам дали това е което трябва да очаквам - идваш, правим ти едни неща, пиеш едни лекарства, даваш едни пари и се надяваме на най-доброто, без много да го мислим.
А дали някоя от вас е ходила както при д-р Баев, така и при д-р Станулов? Simple Smile

# 438
Аз съм при Станулов от съвсем скор. Първичния мо преглед беше доста обстоен и с разговора продължи около 45мин. Аз нямах много въпроси, защото вече съм минала по този път, но всичко което попитах ми беше разяснено обстойно. Все пак не мисля , че има лекар, които да се впусне в обяснения ако не питате нещо.

# 439
Ще ви напиша нещо много подробно, понеже пишете, че ви е първа консултация с репродуктивен лекар за ин витро.
Има много жени с ендометриозна киста, които си забременяват лесно естествено. От колко време правите опити и как е спермограмата на мъжа ви? Изследване за ДНК фрагментации на сперматозоидите правили ли сте?

Не е задължително ендометриозата да доведе до проблеми със забременяването, но когато ги има, то тя е пречка, ако:
- прави сраствания и запушва тръбите евентуално (моите например са си проходими), за това се прави цветна снимка.
- създава имунологични отклонения (НК клетки, антифосфолипидни антитела, ембриотоксини). За това ви съветвам да направите една консултация с доц.Русев, който е имунолог, защото много репродуктивни лекари неглижират имунологията, а доц.Русев си е репродуктивен имунолог и хематолог. Обиколила съм няколко клиники и никой не ме е насочвал към тези изследвания, затова сама реших да се консултирам с доцента.
- влошава качеството на яйцеклетките евентуално. Това няма как да го разберете с никакво изследване, така че вариантът си е ин витро.

Може да се направи и биопсия от ендометриума за 2 неща - микробиология, ако имате ендометрит и имунологична, ако имате повишени НК клетки.

Ние с мъжа ми подходихме така:  (в друга клиника) Започнахме с хормони и преглед при мен. Последва цветна снимка - нормални тръби. После операция на ендометриозата, която беше тотално ненужна и голяма грешка, защото АМХ ми падна от 5 на 2,4 след нея, а ендометриозата се завърна с пълна сила след това. Така че сега ендометриозата ми е по-зле, но и съм с по-нисък АМХ.
Мъжът ми си направи разширена спермограма и тест за ДНК фрагментации и резултатите и при двете бяха плачевни, така че се водим с мъжки фактор. При мен реално не се вижда никакъв проблем, освен ендометриозата, а тя се преодолява с ин витро.
Последва ин витро в същата клиника (не Афродита), но беше тотална пародия от стимулацията, до трансфера. Напълно неподходяща за мен стимулация направи така че да съм с ужасна хиперстимулация, а реално извлякохме само 4 яйцеклетки. Последваха и неуспешни трансфери с много лоша подготовка и безумни хормони.

После направих на своя глава консултация с доц.Русев и ми назначи няколко изследвания, при които излезе, че съм с тромбофилия, при това висок риск + високи НК клетки. Назначи ми терапия и за двете състояния. Съветвам ви да ги направите и вие.

Смених клиниката (отново не с Афродита) и опитах с ин витро на естествен цикъл, защото не можех да мина отново през този ужас на хиперстимулацията, а с толкова малко яйцеклетки накрая. Отново тотална пародия - новият ми лекар не можа да улови нито една овулация за половин година. После попаднах на една статия на д-р Баев, която много ми допадна и някъде там прочетох, че "дългият протокол е златен стандарт при ендометриоза". Хванах се за това изречение и започнах да чета в pubmed изследвания, които ставняват протоколите за стимулация при жени с ендометриоза и установих, че никъде не се прави къс протокол, а дълъг или ултрадълъг и процентът успеваемост е значително по-висок. Понеже мъжът ми говори няколко езика, се разрови в няколко чуждестранни статии от репродуктивни клиники и всички пишат все това - дълъг протокол при ендометриоза повишава значително процента успешни бременности.

И така се насочих към Афродита. Чакам да започнем с дълъг протокол сега и да видим какво ще стане този път. За мъжкия фактор ще приложим допълнителен метод за подбор PICSI. Имам много големи надежди за това ин витро.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 16:22 от Kris_ti

# 440
После попаднах на една статия на д-р Баев, която много ми допадна и някъде там прочетох, че "дългият протокол е златен стандарт при ендометриоза". Хванах се за това изречение и започнах да чета в pubmed изследвания, които ставняват протоколите за стимулация при жени с ендометриоза и установих, че никъде не се прави къс протокол, а дълъг или ултрадълъг и процентът успеваемост е значително по-висок. Понеже мъжът ми говори няколко езика, се разрови в няколко чуждестранни статии от репродуктивни клиники и всички пишат все това - дълъг протокол при ендометриоза повишава значително процента успешни бременности.

Това не го бях чувала и ми стана интересно. Би ли споделила по какъв начин увеличава процента на успех дългият протокол при жени с ендометриоза?

Аз съм при Станулов, писала съм в темата, че ми откриха ендометриоза преди няколко месеца и стимулацията която правихме след това беше на къс протокол, заради високо АМХ. Извадиха много яйцеклетки и от тях станаха 10 ембриона. Сега ми предстои ЗЕТ, свеж трансфер  не правихме, защото бях тръгнала да правя хиперстимулация.

# 441
Никъде не пишеше защо, само сравняват резултати при групи жени с различна стимулация и публикуват резултати. Уточнявам, че в изследването в pubmed сравняваха последвали бременности при различна стимулация за свеж трансфер. Нямаше за ЗЕТ при нито една група.

В статия от турската Бахчеджи четох, че замразеният трансфер има с 5-10% по-висока успеваемост по принцип (не конкретно при ендо, а изобщо), стига замразяването и размразяването да са направени добре. Д-р Станулов, пък, ми обясни, че има значение какво е качеството на ембрионите и не всеки ембрион е окей да се замразява, защото някои не преживяват размразяването, явно и това се преценява, според ембрионите и според състоянието на жената след стимулацията.

# 442
Разбирам, вероятно е заради хормоните. При къс протокол по-трудно се контролира реакцията на жената към медикаментите, а ендото допълнително усложнява нещата. Например аз в началото много слабо реагирах и като качиха дозата направо "избухнаха" хормоните.

За ембрионите и аз така знам.

# 443
Kris_ti Много съм благодарна за подробната информация.
При мен маточните тръби ги провери д-р Калчев - дясната е супер ОК, а лявата пропусна малко по-трудно. Според д-р Баев обаче лявата най-вероятно е проблемна и е пропуснала само заради налягането. С други думи хубав ляв яйчник със съмнителна тръба и десен яйчник с ендометриоза, но с хубава тръба...
Освен това съм изследвала тромбофилии - придобити нямам, но имам вродени.
Положението при мъжа ми е - разширена спермограма малко след Ковид - да кажем средна хубост. След питите добавки според д-р Баев сега най-вероятно ще даде добър резултат. Ще го пратя пак към края на месеца да проверим положението там. Simple Smile
Относно за т.нар. дълъг протокол - предполагам, че това имаше предвид д-р Баев като каза, че при жени с ендометриоза подготовката за стимулацията се започва по-рано. Simple Smile
За останалите изследвания - ще последвам съвета ви да ги направя, за да имам възможно най-пълна и ясна картина.

P.S. Стискам здраво палци за трансфера. Simple Smile

# 444
Tessaria, да, има и нещо друго обаче, за качеството на яйцеклетките. В една от статиите, които чете мъжа ми, пишеше, че при дълъг протокол растат по-равномерно при нас. А ако са неравномерни и се изчакват по-малките, защото са повече и някоя или няколко от големите лутеинизират, скапват качеството и на останалите. При мен точно така стана - 2 огромни фоликула и няколко малки, които изчаквахме. Имаше и още сложни обяснения, но вече не ги помня, беше преди повече от година.

Късият протокол е по-щадящ и лек за жената, затова и се предпочита за начало. При мен, обаче, нито беше лек, нито беше резултатен. И ако не се получи добре, лично според мен, трябва да се смени подхода.

# 445
А всъщност каква е разликата между късия и дългия протокол? В медикаментите, които се ползват или времето, за което се провежда?

# 446
При дълъг протокол от предния цикъл се бие инжекция, която блокира хипофизата и така в стимулацията нашите хормони са изключени от картинката и стимулират само хормоните от инжекциите.
При къс протокол нашите хормони са в играта, а инжекциите са допълнение към тях. Тоест в късия имаме и нашите си хормони, които всеки месец си работят за създаването на 1 яйцеклетка + хормоните от инжекциите.

При дългия протокол, лекарят контролира всичко, а при късия има опции за изненади, защото някои жени сме с трудно предвидими хормони и се получава хиперстимулация или неравномерен растеж. Късият протокол е по-лек от дългия, обаче.

# 447
Kris_ti, права си за смяната на подхода, аз затова смених клиниката.

Моята първа стимулация беше по дълъг протокол и излязоха само около 8я, въпреки че моя АМХ беше много висок. Сега по къс излязоха двойно повече, но неравномерни и не всичките ставаха за оплождане. И двата пъти направих хиперстимулация.

Благодаря за споделената информация, много е полезна и ще се разтърся да почета повече Simple Smile

# 448
  • София
Аз също съм с ендометриоза и също бях чела, че в дългия протокол е най-подходящ.
Факт е, че при 3 стимулации по къс протокол при  мен резултатът е 0, а сега по дълъг, хем имам днес тренсфер на 1 добър емб. , че има и възможност да замразим 2.

# 449
Здравейте, дами!
От 2019г съм при д-р Баев с вече родено дете на 1г8м (свеж трансфер) и в момента бременна в 36г.с. (ЗЕТ от същата стимулация).
Аз съм с ендометриоза и аденомиоза, след лапароскопия, 2 месеца неуспешни опити за естествена бременност и 1 неуспешна инсеминация, решихме да не губим повече време преди ендометриозата да се върне и пак да ми блокира всичко и преминахме към самофинансирано  инвитро. Минах през дълъг протокол, който започна с ежедневни инжекции Декапептил около 2 седмици преди стимулацията (те блокират хипофизата и докторът сам контролира нивата на хормоните след това, за да има равномерно нарастващи яйцеклетки). По време на същинската стимулация продължих и с Декапептил. Имах 15 Я, всички се оплодиха, но реално останаха 2 за свеж трансфер на 6ти ден + 2 за замразяване (от които само 1 оцеля след размразяването и сега ми расте в корема). Дългият протокол наистина се оказа правилният подход в моя случай, въпреки че в последствие направих вторична хиперстимулация след положителния резултат с близнаци (от които само синът ми стигна до щастлив финал).
Дългият протокол излиза по-скъпо заради по-голямото количество хормони, които се бият (започва се от нулата и се гради изцяло от инжекциите, защото Декапептилът не позволява на тялото да произвежда свои хормони). Шансът за хиперстимулация е по-малък, защото всичко е доста по-контролирано, но си зависи и от организма.
Аз имах много предварително направени изследвания преди да открия д-р Баев + година и половина опити (като по учебник) за естествена бременност - резултат нулев.
Винаги си задавам всички въпроси, даже си ги нося записани на лист, за да не забравя нещо. Докторът винаги ми отговаря изчерпателно на въпросите, но ако не ги задам, той няма да тръгне да ми обяснява защо правим така, а не онака.... Нормално е, а и не за всяка пациентка е полезно да знае всичко стъпка по стъпка. Аз просто имам нужда да знам стъпките и причините за тях, за да съм спокойна.
Д-р Баев се оказа точният лекар за мен, надявам се за всички негови пациенти се окаже същото. За д-р Станулов също съм чувала страхотни отзиви!
Успех на всички ни!

Общи условия

Активация на акаунт