Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 205
  • 939
  •   1
Отговори
# 270
Таксата нашата е 3*9лв ( защото сме трима човека ) +9лв = общо 36лв на месец

# 271
  • Пловдив
20 лв. на човек за вход без асансьор е направо безумно.

Тези пари освен ток за стълбището и почистване какво друго включват?

Ние плащаме 17 лв. за 4 човека общо във вход с асансьор.

# 272
20 лв. на човек за вход без асансьор е направо безумно.

Тези пари освен ток за стълбището и почистване какво друго включват?

Ние плащаме 17 лв. за 4 човека общо във вход с асансьор.
И аз мисля, че е много, затова попитах вие колко плащате. Но какво мога да направя?!
Мога ли да откажа да ги плащам?

# 273
  • Сф
Всеки месец ли събирате по 9 лв на човек за ремонти? Много ми се струва по 18-20лв месечно на човек, но не знам какво мога да направя в случая
Много , малко. Погледнете закона за ЕС.Не навсякъде е така и се спазва , но е ориентир какво трябва да се плаща и по колко. Едното е режийни разходи на човек- влизат ток, чистач, асансьор( ако ползвате, вкл. абонамента му за поддръжка) Примерно това са по 7 лв на човек , зависи какви са месечните разходи на конкретния вход, хората колко са. И се разпределят на човек , за да се покриват текущите сметки( разходи) . Другото е фонд ремонт. Това е такса на база квадратура на апартамент , не на човек. Като е обвързано с Мин раб заплата. Например гарсониерите по 7 лв, двустайните 9, тристайните 11. Този фонд се събира и не се пипа Отива за ремонти. Примерно ключар за вх врата ако се налага, ремонт по асансьора , покрива и тнт. Всичко каквото се наложи за ремонт, обикновено се и досъбира за по- голям ремонт.
Отделно ако се плаща на касиер, домоуправител идва от режийните, забравих да напиша, за куче също има такса.
Та това е положението общо взето.
Към всеки вход има районен техник зачислен от Топлофикация. Нашият идва да провери нещо в абонатната , че се оплакваха в нашето крило че не е ок топлата вода. Губеше се на моменти. Той не е взел пари,каза че проблема е вероятно от забравен у някой спирателен кран на бойлер и се смесва водата. Ако мм не беше домоуправител и за късмет ВИК ( заедно мислеха какво що) трябваше да викаме човек да ходи и да го пускат по апартаментите. Оказа се на 2 ри етаж една женица , объркала нещо и проблема се реши безплатно, бързо и безпроблемно. Но като цяло е проблем когато се налага да се отстрани проблем, особено ако струва пари. Мм сто неща е оправил по входа ,щото разбира и безплатно, никой не му пука че е занимавка и пак мрънкат някои. Та решил е да се маха , сега му изтича 2 годишния мандат. Също и касиер никой не иска да бъде , дори с пари. Голям вход сме, млади, стари, всеки бяга . Това е неблагодарна работа, преди си плащахме и не ни бъркаше.Сега предстои ремонт голям на асансьора. Сигурно по 200 лв на апартамент и пак ще мрънкат, ама я ела да видиш автопарка пред блока...но щом е за общото- нямат пари все.
Та, поставяйте се и от двете страни ,когато казвате " много ми е". Или поне пробвайте да вършите тая работа. Изключвам случаите, когато се злоупотребява с общи пари,че и това го има. Странно ми е, че няма разбирателство обикновено. Каквото и да е по ЕС касае всички нас.
Та проверявайте, губете време да проучвате,кое ,как ,що, закон има също. Така на думи " много плащам" , е несериозно. Зависи какво се случва във вашия конкретен вход . Моя поглед е,че масово хората им се струва ,че нещо е много, а то всъщност е точно толкова колкото струва.

# 274
Къде ви е протокола на общото събрание, в което е вписано, че е взето това решение ?
Решенията на ОС са задължителни и да, подлежат на изпълнение от всички. Ако са взети при спазване на законовата процедурата.
Имате ли взето такова решение...

# 275
Мхм, почнете от там, че всичко се обсъжда и приема на законосъобразно проведено събрание.
Тоя решил, оня дал - тц, не става така.
Обяснава се с аргументи - от ЗУЕС, бавно и напоително с равен тон и усмивка. Работи в дългосрочен план.

# 276
Ние плащаме по 12 лв. на човек месечно /почистване, осветление, подръжка асансьор, управление на ЕС, консумативи/ и още по 11 лв. на апартамент за ремонти дейности месечно. Та едно семейство с 2 деца над 6 години общо месечно е 59 лв. За сам е 23 лв.
Плащаме, но получаваме. Всичко ни е в топ форма.

# 277
Благодаря много за споделеното. Убедих се, че таксата ни е много висока и ще поискам обяснение, защо се вдига със 150%.

# 278
Здравейте, ремонт на асансьор какъв се води, полезен ли, и с какво мнозинство трябва да се вземе решение за скъп ремонт, също така, по кой член 1 и 2 етаж могат да бъдат освободени, по члена който предвижда опростяване, или по някой друг. Благодаря.

# 279
  • Сф
Здравейте, ремонт на асансьор какъв се води, полезен ли, и с какво мнозинство трябва да се вземе решение за скъп ремонт, също така, по кой член 1 и 2 етаж могат да бъдат освободени, по члена който предвижда опростяване, или по някой друг. Благодаря.
Няма освободени за ремонт собственици в ЕС. Асансьора е обща част, като покрива например . Ако откажете, може да ви заведат дело и да платите и разноските, освен вноската за ремонта.
Може да не плащате режийни за асансьор, ако не ползвате (1,2 етаж например) но за ремонта плащат всички. Разбрахте ли?

# 280
Ремонта на асансьор обикновено е крайно наложителен/спешен, често се ходи пеша не малко време Simple Smile Обикновено фирмата по поддръжката трябва да изпрати писмо до ЕС какво е за ремонт, защо и оферта с цена разбира се. Ако не се сещат, си ги искате тези неща в писмен вид.
Решение взема Общото събрание, освен в случаи на неотложност - спират асансьора, защото е опасен.
Както вече са написали преди мен - за ремонта плащат всички собственици, защото това е обща част - като входна врата, фасада, покрив и т.н.
П.П. Всяко стъпало е още една секунда живот и здраве, както ни каза майстора като спря асансьора преди 3 г. за ремонт Simple Smile На втората седмица свикваш да мъкнеш торбите и да не се задъхваш.
След два месеца го оправихме и бяхме събрали парите Simple Smile

# 281
Няма освободени за ремонт собственици в ЕС. Асансьора е обща част, като покрива например . Ако откажете, може да ви заведат дело и да платите и разноските, освен вноската за ремонта.
Може да не плащате режийни за асансьор, ако не ползвате (1,2 етаж например) но за ремонта плащат всички. Разбрахте ли?

Отговорете ми, ама честно, с ръка на сърцето и с чиста съвест, ако жиеехте на първия етаж, щяхте ли да се съгласите да дадете 300 лева за ремонт на нещо което никога не сте ползвали, няма и да ползвате?!?

Аз живея в друг вход, там сме освободили 1 и 2 етаж от разходи по ремонт на асансьора, не знам дали е законно, но мисля че е морално.

А питам дали е полезен, или наложителен, защото мнозинството за решение за ремонт е различно.

П.п. На първи етаж, ремонт на асансьор не ми е нито наложителен, нито и какъвто и да е бил ремонт. И ще има съпротива и жалби до последно, то още със започването на събранието мнозинството го смятаха като брой присъстващи, а не по идеални части.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 21:36 от Ивайло Петров 684444

# 282
Живота в ЕС върви заедно с живеенето в блок. По тази логика и живеещите на първи етаж напр. в 16-етажен блок няма да плащат за ремонт на покрив, зашото евентуален теч трудно би стигнал до ет. 1.

# 283
По принцип, по закон, всеки месец трябва да давате вноска за ремонт на всички общи части. Събраната сума, защото се събра всеки месец като всички дават, се разходва за какво - за какъвто ремонт ОС реши, че е нужен.
И така няма да ви се "свиди" толкова.
А вие явно не събирате месечно за фонд ремонт, а чак като се счупи нещото, тогава се бъркате..така е по-трудно и болезнено.
Хем трудно накуп се вадят пари, хем все си мислиш, че не е нужен ремонта.
Но това се решава от мнозинството...дали да има ремонт.
Единицата, тоест ти, си изпълнител на това решение. Grinning

# 284
Живота в ЕС върви заедно с живеенето в блок. По тази логика и живеещите на първи етаж напр. в 16-етажен блок няма да плащат за ремонт на покрив, зашото евентуален теч трудно би стигнал до ет. 1.

Не става въпрос за това.

А Вие, честно, съвестно и с ръка на сърцето ми отговорете, ако живеете на първи етаж съгласна ли сте да плащате за скъп ремонт на асансьора?

Фонд Ремонт имаме, аз живея в друг вход, събираме всеки месец, но когато стане въпрос за ремонт на асансьора, приспадаме сумата така че, 1 и 2 етаж да не плащат за ремонта му. Във въпросния вход наистина нямат, и май по добре, че и управлението, и отношението им куца много.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 21:45 от Ивайло Петров 684444

Общи условия

Активация на акаунт