Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 404
  • 939
  •   1
Отговори
# 705
Тета, да не вземам пари е мое решение, за което всичките ми дават акъл, че не било редно, но аз смятам, че е по-полезно тези пари да остават в касата, тъй като не са ми критични за личния бюджет. Предишният домоуправител и касиер са получавали по 40 лв. на месец, чистачката 60, от Нова година - 80. Съберете се и го гласувайте.

# 706
Става дума за 10 лв месечна такса.
Изкарвам си годината и връщам тефтера.
Както преди писах, изморих ке не от друго, а от безхаберието.
Ще продължа да си чистя етажа, и надолу понякога....

# 707
  • София
Винаги има недоволни. Само да не трябва те да свършат нещо. При нас пък "адвокат" звучи като човек, който ще реши проблемите на ЕС. Подкрепям, че ако ние не си решим проблемите, няма кой да ги реши. Аз се включих в цялото нещо, защото живея доста години в този блок и ми се стори редно да направя нещо за общото благо и то без заплащане. Не че не ми стъжниха живота Wink

# 708
И аз не разбирам - всички искат нещо си, обичайно от домоуправителя, но нищо не правят лично.
И ако се объркат да започнат с лична инициатива, бързо разбират каква л@йнана работа е.

За мен за тази дейност задължително трябва да се заплаща от всички собственици на имоти, а не както е по ЗЕУС само от ползвателите.

teta75, а след теб кой ще поеме?

# 709
Ами който иска .... да си зададат въпроса защо всеки захванал се, се отказва и връща тефтера. Няма да е лошо да се замислят, особено половината, за поведението си...

Аз смятам че трябва да вдигнем и таксата, тези 10 лева са нищо вече..а ние събираме за покрив.
Смятам и че трябва да вземем чистачка на която да заплащаме - за нея отделно да събираме извън таксата за фонд ремонт-покрив.
Обаче смятам че пенсионерите ще ги натоварим с много разходи, и това ме спира. Работещите хич не ги мисля.

Но това ще се изговори на събрание. Каквото решат...

# 710
Всичко,  което казвате, е много хубаво, но все пак се намираме в Бг, краен квартал, хора събрани от кол и въже, как да има единомислие....То не може да се изкаже грамотно, ще искаш от него да спазва правилата...

# 711
Сарита, сигурно не е лесен вариант, но може би е добре да се замислите за продажбата на този имот.

teta75, успех! Дано да има и други като теб съвестни, и да продължат делото велико. Всички пенсионери, които познавам са по-коректни платци от останалите съседи - млади, образовани, умни и красиви....

# 712
  • Пловдив
teta75, ние това лято правихме покрив. Нашият е 220 кв.м. някъде. Сумата беше малко над 11 000 лв. Миналата година щяхме да го направим за около 7000, но не им се даваха. Положението с покрива се влоши и стана спешно. Като видяха, че цените не спират да се вдигат и се съгласиха да съберем парите ударно. С 10 лв. Фонд ремонт не знам колко години ще са нужни да се съберат. А така събрахме по 200/250 лв. в зависимост от идеалните части и успяхме да го направим. (Имахме събрани част от сумата)
В съседния вход "фонд ремонт" им е по 2 лв. Повече не искали да дават. 😂

# 713
И ние правихме ремонт на покрива, спешно. Ревнаха що миналата година офертата била 2000 лв., тая година 5700. Събирахме ги извънредно, нямаше как да чакам на касата, а и имаме още много други неща да правим. При нас е 5 лв. усреднено фонд ремонти. Събирам всичко на едно, режийни и ФР и плащам наред.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 18:45 от Melusine

# 714
Имаме събрани към 6-7 хиляди.
Според мен, ако искат наистина да се прави, вноската следва да вдигнем плюс по още една сума на апартамент трябва всеки да извади.
Не е спешно уж. Но ще е добре да се смени така или иначе.

# 715
Нашите така сме ги "омаяли" аз и домоуправителя (хваля се Simple Smile ), че  даже сме взели решение да си имаме едни 5000 лв в касата постоянен резерв винаги за зор-заман, че понякога канализации избиват, покриви ги отнасят ветрове и трябва да има налични пари.
Омайването се състоеше в следното : след опарването с професионален домоуправител (всички видяха, че плащат за нищо), взехме нещата безплатно в свои ръце. Хората взеха да дават пари и видяха, че работа се върши и не се краде.  Имаме 2-3 апартамента по-чешит, ама и те дават в края на краищата.
Ама пък им е хубаво на чисто и подредено. 
З а някои ремонти, не сме плащали на фирма, а си направихме ден,в който всеки апартамент да има представител и да помогне с труд и държахме и децата да се включат. На малките каплазанчета им беше връчена по една шпакличка да си изчегъртат дъвките от стъпалата Simple Smile  нали, щото не баба им дъвче дъвка.
 После имаше барбекю за сплотяване на колектива.
Абе като се потрудиш за нещо сам, после го цениш.

# 716
При нас, докато сменим домоуправителя мина половин година и свикахме три събрания. Но, старият, освен, че нищо не правеше не искаше да сдава властта и беше "наговорил" старите комшии, да не идват и да ги представлява той. В крайна сметка, властта я взехме, но събраните пари, така и не бяха отчетени. И в Общината пусках жалби и в полицията и в прокуратурата.....да не казвам, че освен писане на обяснения и  формални отговори, нищо друго не се случи...Той, пък пусна насрещна жалба, срещу новият домоуправител, че уж му е увредил колата- не е вярно, но го направи така- да му е гадно и да го разкарва да пише обяснения.
Тета, за мозайката- ще светне с кислол. Аз, даже с една гръцка киселина я чистя- в червени шишета, с череп с кости е.

# 717
Пете, много добре сте го направили. Хора като вас са ми вдъхновение Heart Eyes

Не смея с кислол да не разяде мозайката. И с оранжевото не смея, че то ви изяде фугите в тоалетната. До преди малко четох из нета за чистене на мозайка Bowtie

Ей сега забърсах с белина до първия етаж...малко да отнеме мръсотията.

Разбрах че имало и недоволни от миенето ми...мокро било, някой ако се хлъзнел Joy

# 718
Ами и обратното е вярно, незаинтересовани съседи и накрая домоуправителя е и сам воинът е сам, ако иска да свърши нещо.

Аз говоря за професионалните домоуправители, на които въобще не им пука какво му е на входа, от какво имат нужда живущите, важното е да си вземат таксите и да крадат от общата каса

# 719
Sweat Smile
Пете, много добре сте го направили. Хора като вас са ми вдъхновение Heart Eyes

Не смея с кислол да не разяде мозайката. И с оранжевото не смея, че то ви изяде фугите в тоалетната. До преди малко четох из нета за чистене на мозайка Bowtie

Ей сега забърсах с белина до първия етаж...малко да отнеме мръсотията.

Разбрах че имало и недоволни от миенето ми...мокро било, някой ако се хлъзнел Joy
Тия вашите големи изедници бе! Белина! Я им сипвай повече сапун, че добре да се пързалят Simple Smile Sweat Крив народ, ей!

Общи условия

Активация на акаунт