Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 304
  • 939
  •   1
Отговори
# 825
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135633478

Цитат
Глава четвърта.
Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване

Чл. 11. (1) На територията на СО се забранява:

23. отвеждането на големи количества дим и газове от отоплителни и вентилационни системи през прозорци, врати и отвори в стени, непредвидени за целта в техническата характеристика на сградите.

24. ...

25. изтупване, изтърсване, изхвърляне на отпадъци, вещи и предмети от балкони и прозорци, както и изливане на вода и други течности на места, извън определените от етажната собственост.

заплата на касиера може да се плаща, ако така реши събранието. не е нито задължително, нито е записано да е равно на вноската за фонд ремонт и в никаъв случай не е записано, че управител/касиер е "освободен от таксата" както го формулира ти.

намирам за гадничко да подвеждаш.

# 826
Всички ме разбраха, освен теб.

Вместо да се гласува дебела заплата, защото и такива се плащат, ще се гласува годишна заплата 12× месечната вноска/вноски.

Точно същото е, като да не плаща лицето вноска.
Като прибавим и че им мия на още 2 етажа безплатно, даже мисля че е малко.

Писала съм че има ОПЦИЯ за заплата, така че никого не съм подвела. Просто ти не си разбрала...

# 827
Най-добре се разбери да ти плащат фиксирана сума, например 50 лв, защото вноската беше някакъв процент от МРЗ.

# 828
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135633478
Цитат
Глава четвърта.
Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване
Чл. 11. (1) На територията на СО се забранява:
23. отвеждането на големи количества дим и газове от отоплителни и вентилационни системи през прозорци, врати и отвори в стени, непредвидени за целта в техническата характеристика на сградите.
24. ...
25. изтупване, изтърсване, изхвърляне на отпадъци, вещи и предмети от балкони и прозорци, както и изливане на вода и други течности на места, извън определените от етажната собственост.

Тука не виждам забрана да се простират дрехи над нивото на парапета на терасата, значи не е забранено, нали?

# 829
онзи съсед иска да се приеме във вътрешния правилник. Ако се приеме(както е примерно в някои затворени комплекси), вече следва да е забранено.

# 830
Според ЗУЕС Ос е длъжно да приеме П-к за вътрешния ред.
ОС може да опрощава финансови задължения (обикновено режийните). Но не може да отказва ремонт на общи части, за които задължително се събира фонд Ремонт. Че и законоустановен размер си има.
С две думи най-чисто да се гласува възнаграждение отделно от освобождаване/прихващане и други схеми.

# 831
То за друго не е и ставало дума. Ще се гласува възнаграждение и това е. Вноската ще се плаща.
На практика пак ще се прихване, така че  опираме до същото.

# 832
...
Пюр, точно така...трудът следва да се уважава на хората. Аз също мисля да поискам освобождаване от таксата за ФР.

...

навремето си играх да разбера от кой нормативен документ идва всяка точка от примерния Правилник за вътрешния ред. нямаше нещо, което да е сложено там за красота.
жалко, че не са посочили кое от къде идва, защото се съмнявам да са отчетени измененията им от 2009 насам, а изобщо не ме напъва да търся пак.

тинтин, опитвам се да разбера позицията ти, но ми е трудно.
чисто естетически, на теб харесва ли ти да виждаш размятани гащи на лицевите страни на блоковете?
от хигиенна точка също не го разбирам. със всичкия смог и мръсотия във въздуха не ми се вярва прането да е чисто и ароматно след като се е сушено навън.
да не говорим каква гледка са метнатите "за проветряване" одеяла, юргани и ковертюри.

# 833
Прихващане и опростяване или освобождаване са три различни неща.

# 834
Прихващане и опростяване или освобождаване са три различни неща.

Дали? Формално да, на практика - не са.
Като платя 10 лева, и ми платят 10 лева заплата за месеца, дали не съм освободена, опростена на практика?
Формално съм платила. Формално съм получила възнаграждение.
На практика съм извършила прихващане...

Та ненужно заяждане в случая, или неразбиране и формализиране...на кого е нужно, не знам.

Кой как и къде да си простира гащите, си решава отделната етажна собственост. Въпросът беше за правилника, съвет дамата не помня да е искала за друго. Даде простирането за пример и яснота на казуса само.

# 835
...
Пюр, точно така...трудът следва да се уважава на хората. Аз също мисля да поискам освобождаване от таксата за ФР.

...

навремето си играх да разбера от кой нормативен документ идва всяка точка от примерния Правилник за вътрешния ред. нямаше нещо, което да е сложено там за красота.
жалко, че не са посочили кое от къде идва, защото се съмнявам да са отчетени измененията им от 2009 насам, а изобщо не ме напъва да търся пак.

тинтин, опитвам се да разбера позицията ти, но ми е трудно.
чисто естетически, на теб харесва ли ти да виждаш размятани гащи на лицевите страни на блоковете?
от хигиенна точка също не го разбирам. със всичкия смог и мръсотия във въздуха не ми се вярва прането да е чисто и ароматно след като се е сушено навън.
да не говорим каква гледка са метнатите "за проветряване" одеяла, юргани и ковертюри.

въобще не разглеждам нещата естетически, имайки предвид общия вид на града, в който живея(София). В краен квартал и гащи по всички съседни кооперации не виждам защо в тази да не се веят гащи. А чисто практически, не виждам къде може да се простира, освен на балкона, независимо от качеството на въздуха. Човек сам може да помисли дали да простира в мъгла или да изчака с прането друг ден. Ако става въпрос за центъра на града(както е в нормалните европейски градове) - бих приела подобни ограничения. Там дори се раздават еднотипни цветя от общината за балконите. В краен квартал в София...

# 836
С тези ограничения, които им налагат в западна Европа по повод отопление и къпане, нищо чудно и да започнат и гащите им да се веят на природно сушене.

# 837
проблемът на законите и наредбите е, че няма отделни за центъра и покрайнините, за София и извън София, за голям или малък град...
не е естетично да се веят гащи - написали са го.
а ако се простират до нивото на парапета? малко по-скрита картинка да са?

бих разбрала всеки опит да се реши проблем.
но да се действа само на инат не е добре. независимо от коя страна идва.

# 838
Добри, тази наредба която си цитирала, сигурна ли си, че е действаща? Мисля тия измишльотини с гащите отдавна не занимавам обществото, съответно са отпаднали и останали в миналото....и в соца и другарския съд и т.н.

Аз намирам тази наредба на сайта на софийска община, и в нея за гащи нищо не се споменава....
https://sofia.obshtini.bg/doc/3792691

Въпросът ще си го решат ТЕ, като всяка страна ще се аргументира какво що. Няма да питат външен човек харесва ли му, не му ли харесва..това си е тяхно решение и тяхна работа.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 16:13 от teta75

# 839
много си бърза да даваш мнение и заключения. нещо лично ли е? Simple Smile

във Варна са го приели тази година. там сигурно е соц и имат другарски съд.
https://namoreto.bg/vav-varna-zabraniha-da-se-prostira-prane-na-terasite/

същото ми попадна и за Пловдив.

разбира се, може от носталгия да те тегли натам. не ми пречи, простирай си.

Общи условия

Активация на акаунт