За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 656
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 370
Картофи сварени в мляко, ако не се посолят, ще са по-скоро сладки.

Обаче сравнението на ориза с картофи е неуместно. Да, и двете имат нишесте, но картофите не поемат течност, за разлика от ориза. По-близка до ориза в този смисъл би била всяка паста/макарони.

# 496
  • Мнения: 5 408
Свари картофите в мляко, пасирай ,добави захар ,  ванилия и ни информирай става ли за нещо😄😄😄

# 497
  • Мнения: 24 547
Търсех такава рецепта в Гугъл , която включва варене на картофи в мляко ама така и не намерих, но виждам, че няколко човека тук одобриха идеята ми Grinning Ама сериозно дали ще се получи , защото няколко познати ми казаха, че било безсмислено , щяла съм да изхвърля млякото така, но защо, то идеята ми е после да ги приготвя в това мляко и да се сгъсти и получи крем или пюре ?Тъй като варене на ориз в мляко ми се получи от там ми хрумна тази щура идея но дали някой го е правел изобщо, ако така рискувам някой продукт да иде в кофата няма да рискувам, просто следвам пътя на логиката - картофа съдържа нишесте, а нишестето сгъстява млякото до получаване на вкусен крем/каша/пюре, а дали се вари във вода или мляко не знам дали има проблем.
Като знам колко лесно загаря млякото на котлона, а после се сетя как мирише загоряло мляко... мерак за такъв експеримент да ми е минал от раз Grinning А аз обичам да пробвам разни неща.
Ако целта е картофено пюре без картофите да поемат от водата за варенето - вариш необелени задължително, а още по-добре да ги свариш на пара. Пък после ги намачкай, слагай там мляко колкото ти е на сърце. То пак всичкото им е там, само галимацията по-голяма ако ги вариш заедно.
В мляко или разредена с вода сметана съм яла на гости но на фурна - първо под фолио и после запечени. Бяха с розмарин и бяха много вкусни наистина, щом разпитвах домакинята как са приготвени. Това ми се вижда по-удачно за експеримент и дори неопитен готвач не би имал затруднения.

# 498
  • Мнения: 15 044
Слагала съм и аз прясно мляко на картофи на фурна. Става по-вкусно, да. Но да варя картофи с мляко не ми е хрумвало. Само да не вземе да ги пасира, че тогава става интересно.

# 499
  • Sofia
  • Мнения: 22 556
След цялата дискусия за млякото и картофите, аз ако съм начинаеща, бих се отказала... то на мен не би ми хрумнало де.
И изобщо май го казвах и преди... един начинаещ първо следва рецептите (или учи в кулинарно у-ще), за да натрупа опит и знания и тогава започва да заменя, прибавя... С експерименти не се започва, то все едно един първолак да го хвърлим направо в дълбокото къмто някой горен клас... на каква основа?!
Та така...

# 500
  • Мнения: 2 815
Аз разбирам, че идеята е да се направи крем с картофи и захар, както млякото с ориз, но може и да бъркам Simple Smile
И аз натам отивам, но понеже ми звучи силно извратено вкусово ☺️... се надявам да става дума за пюре.

# 501
  • София
  • Мнения: 12 216
Показаха ми рецепта за дюлев пай, в който освен  обичайните продукти, 400 г брашно се смесват с 1/2 пакетче суха мая Thinking т.е. - не е бакпулвер, както е обичайно. Мисля да го пробвам довечера, та се чудя Rolling Eyes възможно ли е?

От къде е тази рецепта?
Можеш ли да пуснеш рецептата, не ми звучи добре, така на пръв поглед това е кейк с дюли и аз ще добавя бакпулвер, но не и мая, не виждам смисъл от тази мая.

Търсех такава рецепта в Гугъл , която включва варене на картофи в мляко ама така и не намерих, но виждам, че няколко човека тук одобриха идеята ми Grinning Ама сериозно дали ще се получи , защото няколко познати ми казаха, че било безсмислено , щяла съм да изхвърля млякото така, но защо, то идеята ми е после да ги приготвя в това мляко и да се сгъсти и получи крем или пюре ?Тъй като варене на ориз в мляко ми се получи от там ми хрумна тази щура идея но дали някой го е правел изобщо, ако така рискувам някой продукт да иде в кофата няма да рискувам, просто следвам пътя на логиката - картофа съдържа нишесте, а нишестето сгъстява млякото до получаване на вкусен крем/каша/пюре, а дали се вари във вода или мляко не знам дали има проблем.
Няма смисъл да се варят в мляко, нищо няма да стане, освен да загори млякото жестоко и хвърляш всичко. Прясно мляко може да се прибавя към картофи, но сама ако се приготвя пай, суфле и подобни на фурна, но също така има и още неща, не е само картофи. Трябва да следиш добрите кулинари, те се знаят, и оттам да черпиш идеи и да следваш безрезервно всяка една рецепта, така да се опитва нещо на прама виста не мисля, че ще бъде с добър резултат.

# 502
  • Мнения: X
Като свариш картофите и тръгнеш да ги пасираш се добавя мляко и ето ти крема-картофено пюре.
Ако вариш картофи в мляко няма да стане крем както очакваш.

# 503
  • Мнения: 476
Ще споделя резултата, благодаря ви за насоките.И с тиква забравих да питам дали ще се получи (без да добавям нишесте , дали ще се сгъсти само с тиква млекцето, май 700 кг тиква върви на половин литър) спомням си навремето баба ми как правеше млечно кремче точно с тиква и ако не се залъгвам май в мляко я е варяла и май с тиква още повече върви, дали е добавяла и нишесте нямам спомен.Единствено да питам проблем ли е да не й режа нищо а просто да я измия, нарежа на парченца и директно с коричката да я варя в млякото?И има ли значение дали е цигулка или от по големия сорт?
Кремчета с нишесте и всякакви щури комбинации с нишесте и ориз едновременно, жълтъци и ориз едновременно ми се получиха божествено вкусни, та от там ми идват идеите да експеримемнирам и с други неща, за тези, които ми се чудят, щом съм стигнала до такива въпроси и идеи, значи класическите кремчета вече се научих да правя и съм много доволна от резултите  Simple Smile

# 504
  • Мнения: 11 093
Голям фен си на кремчетата явно.. Simple Smile аз досега не съм чувала тиква да се яде с кората, ама кой знае..

# 505
  • софия
  • Мнения: 30 239
Защо ще вариш тиква с кора в млякото?
Щом наистина си решила да пробваш тази техника, избели кората и вари на ниски градуси, за да не загори, изкипи.

# 506
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 672




Ето го прословутия дюлев пай. Правен е от дъщеря ми, изпрати снимки, че аз не спрях да ѝ казвам че се съмнявам в рецептата. От думите ѝ - дюлите не са потънали, защото тестото е гъсто и леко са се препекли/не са изгорели/ На вкус - маслено тесто. Правен е във формата за торта.

mooniver - споделям снимките.

Марчева - рецептата е в пост 478

Dara, i-peych - няма втасване, както при работене с мая.

Vanja - както вчера писах, рецептата е от някакво списание/колежката ѝ си го купувала - не знам какво е, но май не е кулинарно...няма да питам/
natka - не зная дали случайно е станал, но ще го изядат.

Аз обаче няма да го пробвам - не харесваме сухи неща Rolling Eyes
Освен печени дюли, ще търся и в какво друго да ги използвам Thinking Имам 4-5 рецепти за сладкиши от форума с пресни плодове отгоре. Ще стане ли с дюли, които са леко сварени преди това, за да омекнат? Не ми се хаби масло, че го купуваме едва ли не повече от месото...

# 507
  • Мнения: 24 547
На детска/бебешка кухня отива работата явно Grinning Няма лошо, аз така и не заобичах кремчета, грис, кисел и прочие, но имам приятели по-възрастни от мен дето примират за такива неща, от малки са ги заобичали.
Тиква с мляко се сещам единствено че правеха моите хора в тава във фурната. И то не беше само мляко ами по-скоро смес като за крем карамел, с яйца там. На мен ми е странна тая комбинация но много хора я харесват. Има със сигурност рецепти за това, сравнително популярно е. Не се прави както е с кората, разбира се. С кора се пече ако си е само тиквата.
За варенето в мляко доводът ми е като при картофите - голяма вероятност да го загориш, а това пак не е ориз да ти сгъсти млякото. Свари си я отделно (на пара също става много добре) и пасирай там с мляко или каквото щеш. Пак ще го докараш тип мус но ще се разправяш и чудиш по-малко. Хем ще си добавяш докато ти хареса на вид и вкус.

# 508
  • Мнения: 10 642
Голям фен си на кремчетата явно.. Simple Smile аз досега не съм чувала тиква да се яде с кората, ама кой знае..

Яде се. Особено позапечена на фурна е много вкусна.

# 509
  • Мнения: 11 093
Мама Яси, просто така да попитам случайно да не е рецептата от испанско списание, защото видях, че на испански думите за бакпулвер и мая са супер близки и оттам да е станало някакво объркване? Simple Smile

Тиквата освен, че не сгъстява, мисля, че и пуска мъничко вода.. на крема може да му се сложи маскарпоне или крема сирене.

Общи условия

Активация на акаунт