За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 645
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз за това питам от къде е рецептата, защото най-вероятно преводът е сгрешен - трябвало е да бъде бакпулвер.

# 511
Скрит текст:
Не знам колко по темата мога да допринеса, защото като natka не обичам ни кремове, ни нишестета, ни нищо, само точно крем карамел с тиква  ям, защото обожавам тиква Grinning И мама го прави мнооого гъст, иначе обикновения с тая водичка отдолу... ама как да е, всекиму своето.
Тиква не бих варила в мляко, честно казано, собено с кората. Кората, за да се яде, трябва печене. Тя ще пусне вода, ще стане кашеста странна работа... абе не бих. Най-близкото до това, което правя е тиквата на големи парчета в слоукукъра до омекване, изгребване с лъжица и после пасиране в смутито Simple Smile

Но това ме подсеща - някой с безотказно-елементарна рецепта за панакота? Принципно нито бих яла, нито бих готвила, но ММ е фен на такива неща и ми се ще да го изненадам Simple Smile Имам такъв листов желатин от Амазон, но мога да купя и друг от магазина.

# 512
мама Яси, в темата със снимките Лабрекс беше пуснала сладкиш с наредени отгоре дюли.
Аз съм правила мъфини с настъргани дюли, трябва само да се сетя откъде гледах рецептата.

# 513
  • там където има винаги вятър
мама Яси, в темата със снимките Лабрекс беше пуснала сладкиш с наредени отгоре дюли.
Аз съм правила мъфини с настъргани дюли, трябва само да се сетя откъде гледах рецептата.

Ще потърся сладкиша на Лабрекс, как съм го пропуснала Thinking Ще ми се да не са мъфини/имам такава рецепта с настъргани ябълки/

Момичета, наистина не знам какво е това списание, за какво е - за мода ли,  кулинарно ли... на колежката ѝ е.
Редактирам се за сладкиша на Лабрекс - не съм го отразила заради кокосовата захар и бадемовото брашно.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 11:15 от mama iasi

# 514
Хих познахте, кремчетата са ми слабост Joy Даже по цяла тенджера крем от литър мляко ми е цялата вечеря /без захар/ и така си преяждам с любими неща без да ми се отразява на фигурата всеки луд с идеята и вкуса си хахах.За тиквата се сетих че се получава крем май и само ако директно опечеш първо тиквата във фурната и после я залееш със смес от мляко и яйца /а може и само с мляко може би/ и  отново на фурната обратно ама мляко на фурна не загаря ли по лесно  хах , последните иначе не са ми загаряли при варене на умерен огън,а  иначе като търся класическите рецепти  в интернет за млечен тиквен крем то повечето са на фурна има ли разлика дали е с варене или печене не знам хах по опитните да кажат че се чудя кое по напред да опитам чудя се има ли значение и сорта на тиквата.

# 515
  • Sofia
ако директно опечеш първо тиквата във фурната и после я залееш със смес от мляко и яйца  и  отново на фурната обратно ...
https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_12.html

# 516
Добре де, като пробваш варена тиква и печена тиква има ли разлика? Simple Smile има, разбира се. Печената става по-сухичка и карамелена. Варената е... варена. Не е съвсем разлика като печено месо и варено месо, но определено има. Просто аз съм безумно мързелива и я слагам в слоукукъра за моите смути цели. Примерно за ризото я пека, защото му се старая доста повече. Слагам черно пиперче отгоре, едно-друго.
Аз позлвам само цигулка, защото такава има във фантастико, ако на село има някоя и нея бих ползвала.

# 517
  • Русе
Скрит текст:
Хих познахте, кремчетата са ми слабост Joy Даже по цяла тенджера крем от литър мляко ми е цялата вечеря /без захар/ и така си преяждам с любими неща без да ми се отразява на фигурата всеки луд с идеята и вкуса си хахах.За тиквата се сетих че се получава крем май и само ако директно опечеш първо тиквата във фурната и после я залееш със смес от мляко и яйца /а може и само с мляко може би/ и  отново на фурната обратно ама мляко на фурна не загаря ли по лесно  хах , последните иначе не са ми загаряли при варене на умерен огън,а  иначе като търся класическите рецепти  в интернет за млечен тиквен крем то повечето са на фурна има ли разлика дали е с варене или печене не знам хах по опитните да кажат че се чудя кое по напред да опитам чудя се има ли значение и сорта на тиквата.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_7357.html

# 518
Аз настъргвам тиква да покрие поне 2 пръста тавата , ръся захар, канела , заливам с прясно мляко и пека във фурната.
mama iasi с настъргана дюля правя сладкиш, но мога по - късно да дам рецепта.
Преди години експериментирах със приготвянето на сладкиши без захар и не знам защо , но най- добре ми се получаваше един ябълков добавяйки малко жива мая освен продуктите по рецептата.

# 519
Скрит текст:

Ще потърся сладкиша на Лабрекс, как съм го пропуснала Thinking Ще ми се да не са мъфини/имам такава рецепта с настъргани ябълки/

Момичета, наистина не знам какво е това списание, за какво е - за мода ли,  кулинарно ли... на колежката ѝ е.

Редактирам се за сладкиша на Лабрекс - не съм го отразила заради кокосовата захар и бадемовото брашно.

mama iasi, сложих обикновена захар, даже кафявата ми се беше привършила, само на дъното на съдчето имаше. И в сладкиша, и за карамела ползвах обикновена кристална захар. Правих го с бадемово брашно, защото ми стоеше едно пликче в шкафа и след не много време му изтича срока на годност. Иначе, авторката пише: "Сладкиша съм правила с бяло и пълнозърнесто брашно, с брашно от лимец, скоро ще пробвам с брашно от елда. Винаги резултата е изкусителен, а става за минути. Може да се импровизира и с различни плодове според сезона - кайсии, сини сливи, круши, ябълки, различни компоти, замразени плодове или изостанали такива".

С бадемово брашно и орехи е разкошен. Следващият вероятно ще е със смесено - бяло + останалото бадемово, малко ми остана, не стига за цял сладкиш. Не знам с другите брашна как е, но в първия вариант всички вкъщи се влюбиха в сладкиша. Със сигурност и само с обикновено бяло ще го направя. Simple Smile

# 520
  • Русе
Сладкишът може да се направи само с настъргани ябълки или само с настъргани дюли.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_16.html

# 521
Благодаря ви за рецептичките за тиквата!Нямам фолио обаче,ще я пека без фолио на тава след което ще й долея млечно-яйчената смес, едва ли е проблем.А другата част от тиквата ще опитам на котлона като кремче ей това (с разликата,че преди това самостоятелно ще я опека а после ще пасирам, защото разбрах от вас, че няма смисъл да се вари в мляко както е написано в този сайт)
https://recepti.gotvach.bg/r-107498-%D0%9F%D1%83%D1%85%D0%BA%D0% … %D0%BC?l=3,4#prep
Има ли значение сорта,бяла, червена? Казвали са ми че тия огромните по 7 кила били по хубави, но са ми трудни за мъкнене.Взех мускатна.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 12:56 от annabelle_the_doll

# 522
Има ли значение сорта,бяла, червена?
От това което аз съм опитвала, сивите тикви са били най-вкусни за десерти, може и бяла тиква но май не всички. На второ място са оранжевите дето се дълбаят за хелоуин, ММ няма търпение да мине празника и да се изядат Sweat SmileТези цигулките не харесвам за десерти, само за готвене в манджа стават за моя вкус.

# 523
А онова мазното червеното дето обвива семките яде ли се или се маха при готвене?Просто за първи път режа и ми е чудно и бая мъка докато махна тая кора ама се справих хах

# 524
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Скрит текст:
Ще споделя резултата, благодаря ви за насоките.И с тиква забравих да питам дали ще се получи (без да добавям нишесте , дали ще се сгъсти само с тиква млекцето, май 700 кг тиква върви на половин литър) спомням си навремето баба ми как правеше млечно кремче точно с тиква и ако не се залъгвам май в мляко я е варяла и май с тиква още повече върви, дали е добавяла и нишесте нямам спомен.Единствено да питам проблем ли е да не й режа нищо а просто да я измия, нарежа на парченца и директно с коричката да я варя в млякото?И има ли значение дали е цигулка или от по големия сорт?
Кремчета с нишесте и всякакви щури комбинации с нишесте и ориз едновременно, жълтъци и ориз едновременно ми се получиха божествено вкусни, та от там ми идват идеите да експеримемнирам и с други неща, за тези, които ми се чудят, щом съм стигнала до такива въпроси и идеи, значи класическите кремчета вече се научих да правя и съм много доволна от резултите  Simple Smile
annabelle , "....дали ще се сгъсти само с тиква млекцето, май 700 кг тиква върви на половин литър..."
 Няма ли да е много това количество тиква.....Blush

По-добрият вариант е предложението на Morena запишете
един кулинарен курс и тогава започнете с експериментите.
Много от въпросите, които Ви измъчват ще отпаднат след
натрупаните знания и опит.
Гарантирам Ви.

Общи условия

Активация на акаунт