За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 611
  • 741
  •   2
Отговори
# 600
Аз го кисна в прясно мляко, а други го овалват и в сода. Така става крехък.

# 601
  • София
Исках да направя пържен свински дроб.
Нищо не стана, за това искам да ми кажете къде бъркам. Ето как го направих:
Сварих дроба за 15 минути, нарязах го на парчета, оставих го да се оцеди 1 час и овалях с брашно и изпържих.
Стана сух.

Станал е сух, защото е варен преди пърженето. Няма нужда да се прави. Ето една рецепта, която може да се приготви и със свински дроб: Паниран телешки дроб.

# 602
  • Русе
Скрит текст:
Сварих дроба за 15 минути, нарязах го на парчета, оставих го да се оцеди 1 час и овалях с брашно и изпържих.
Стана сух.

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/06/blog-post_14.html

# 603
  • Далечният изток
Нарязвам дроба на парчета, дебели най-малко 1 пръст. Поръсвам обилно с хлебна сода и оставям за половин - един час.
След това измивам от содата. Изцеждам добре, овалвам в брашно и пържа. Изваждам пържения дроб и го слагам в съд с капак, посолявам и държа захлупен съда докато сервирам.
Тънкостта на крехкия дроб е да не се соли предварително.

# 604
ядох торта ,комбинирана от блатове и бисквити:
отдолу нагоре- бисквити,сметанов крем,шоколадов блат, сметанов крем, бисквити(вероятно натопени в кафе),крем,обикновен блат..
говори ли ви нещо?

# 605
  • Велико Търново
ММ е купил свинска плешка без кост (от Лидл). Утре трябва да го сготвя това нещо. Чудя се да го дам ли на майка ми (у тях се яде такова), а аз да опека едни Кюфтета... или да се мъча да го правя нещо. Имате ли лесни предложения?

# 606
  • Далечният изток
Всичко, което се готви със свинско месо, можеш да направиш, включително шишчета, пържоли, а можеш и да я смелиш на кайма, щом предпочиташ кюфтета.

# 607
  • софия
Плешката става чудна шпикована. Надупчваш с нож на места месото и в дупките слагаш парченце морков, целина, чесън и черен пипер на зърна. Месото го посоляваш, може да се намаже с горчица. Слагаш в йена с капак или дълбока тава с фолио. Доливаш малко бира или вода, захлупваш, първо на по-висок градус да се затопли месото и после намаляваш на 180. Забравяш го във фурната за 2-3 часа. Става мозък.

# 608
  • София
.............................
Как се правят тези ефектни сладки с бутер тесто, ябълки и канела?
Правилно е както е показал Пейч, оформяш си тестото на квадрат/ правоъгълник, от едната страна правиш разрези и навиваш кифличката къв разрезите, докрай навиваш, ще ти покажа нагледно, представи си това тестото разделено на две, от есната страна е цяло парче тесто, а от другата са разрезите, навиваш
Скрит текст:
ето още едни такива с готово бутер тесто са  -
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_821.html
Стана сух.
Никога не го варя предварително, не е необходимо, даже ако го сваря означава да съм го прецакала окончателно, ще бъде сух и твърд, както са ти казали останалите колеги по кулинария. Така го приготвям -
ПЪРЖЕН ЧЕРЕН ДРОБ СЪС ЗЛАТЕН ЧИПС
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_818.html
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 23:21 от marchеva14

# 609
  • Велико Търново
Zvanche, спечели ме! Само да ми кажеш колко време да го оставя на високи градуси и какви да са те?
Не запечатвам нищо, нали само го поставям в йенския съд с капак Simple Smile

# 610
  • софия
ММ е купил свинска плешка без кост (от Лидл). Утре трябва да го сготвя това нещо. Чудя се да го дам ли на майка ми (у тях се яде такова), а аз да опека едни Кюфтета... или да се мъча да го правя нещо. Имате ли лесни предложения?
лесна гозба аламинут ми е друсан кебап. слагаш месото на хапки с 1-2 пръста вода в касерола, посоляваш и капваш малко олио - подваряваш без капак за 20-ина минути, докато водата изври и месото почне да се пържи. през това време обелваш и нарязваш на едро 1-2 големи глави лук. щом започне да се пържи, поръсваш чер пипер, захлупваш капака и пораздрусваш касеролата през минута-две или разбъркваш, докато се позапържи месото. добавяш лука и  друсаш няколко пъти касеролата. добре е лука да хрупа, а не да стане прозрачен. става за половин час и е много вкусно.

# 611
  • Sofia
Zvanche, спечели ме! Само да ми кажеш колко време да го оставя на високи градуси и какви да са те?
Не запечатваш, защото се предполага, че е голямо парче месото. Първо включваш на 200 градуса и предвид, че ще ползваш йена,  след 45 мин. намаляш на 160 и забравяш за 2-3 часа (зависи колко е голяма плешката). Накрая може да отвориш за 15ина мин. да придобие хубав цвят, ако има нужда.

# 612
Правилно е  .........
защо да е правилно така, Марчева? Фабрично кой мислиш ще си играе да ги завива нарязани една по една? По-лесно е да се нарежат замръзнали - имам си едно макетно ножче в кухнята и с него става супер бързо, не си играя да кълцам тестото. А манифактурно  ги правят  на лентата с падащи остри резци, които нарязват навитите рулца и срязват на определени размери.

Много харесваме всяко по-голямо парче месо само амазано с "адската замазка" , престояло така да поеме миризмите и после изпечено цяло. https://pep-4o.blogspot.com/2014/05/blog-post_20.html

# 613
  • София
Правилно е  .........
защо да е правилно така, Марчева? Фабрично кой мислиш ще си играе да ги завива нарязани една по една? По-лесно е да се нарежат замръзнали - имам си едно макетно ножче в кухнята и с него става супер бързо, не си играя да кълцам тестото. А манифактурно  ги правят  на лентата с падащи остри резци, които нарязват навитите рулца и срязват на определени размери.
.......................
Защото така само съм ги срещала обясненията, а фабрично може всякак, там си е манифактура, кой ще ги реже на квадратчета, правоъгълници...така е.

# 614
  • софия
Не запечатваш, защото се предполага, че е голямо парче месото. Първо включваш на 200 градуса и предвид, че ще ползваш йена,  след 45 мин. намаляш на 160 и забравяш за 2-3 часа (зависи колко е голяма плешката). Накрая може да отвориш за 15ина мин. да придобие хубав цвят, ако има нужда.
Точно. Аз слагам на малко по-високи градуси - 210 първоначално и после 170 - 180.
Ако правиш в йена, слагаш съда в незатоплена фурна, за да няма инциденти 🙂

ПС Ако ще мажеш с горчица, внимаваш със солта. Слагам много малко течност (вода/бира) (2-3 с. л.), защото месото си пуска негови сокове.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 06:22 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт