Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 402
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Долче , при обременяване с глюкоза всички лекари(може и да има изключения все пак ) искат само Кз , но не и инсулин, защото казват , че при бременни инсулинът не е обективен.Confused Ако правилно съм разбрала, по дефолт си е повишен.
Дарлинг, кето е различно от Вм-НВХ и не мисля, че е особено подходящо за тинейджър, особено ако няма някакви тежки здравословни проблеми, за чието лечение е предвиден режимът.

# 151
Да се отчета с първия си опит да се захаротествам.
На тема технически пособия, средства и дисплеи съм си пълно ренде още от първия ми компютър и телефон. Изпотява ми се гърбецът  от мигащи уреди, които искат нещо. За мен е висш пилотаж да ги разучавам, мозъкът ми се съпротивлява и вдигам на макс нивата на стрес. Та така- сутринта чинно и надлежно четене на книжки и разглеждане на картинки, то джаджи, то чудо Flushed
Изчетох, наредих, дезинфекцирах, само дето не си пуснах рейкимЮзик. Стигнах до бодилката, там вече нагласих на средна степен, щот си представих някакъв зверски изстрел. Пише - притисни натисни. Бам Ми то някаква точица кръвчица , мажа там, то отчита ,че е малко. Добре, че ми казахте ,  издоих още . И квооооо- 6, 1 . Браво на мен, никаква не съм я свършила за толкова време !
В интерес на истината, нощес нямахме ток и изядох 6 сливи, ако ме питате защо, еми щото съм дебил, затова. Нали ще се бода, викам при това многомесечно въздържание какво са 6 сливета.После ми беше лошо.
Но. За мен резултатът е лош, много се отчаях. Angry

# 152
Здравейте и от мен! Бих искала да се присъединя към групата, тъй като освен с Хашимото и хипофункция съм и с инсулинова резистентност. Нямам представа от кога съм така, но от близо 2 години започнах необяснимо да качвам килограми и нещата излязоха извън контрол в разгара на пандемията. Чак тази година посетих ендокринолог и от близо месец пия л-тироксин и метфогама. Също така съм на кето режим, но тук прочетох, че по-подходящ е НВ-ВМ и исках да попитам, с риск да ме смъмрите, че не съм чела достатъчно, дали разликата между двата режима е само в съотношението между протеините и мазнините или има и нещо друго съществено, което съм пропуснала? Напълно съм се отчаяла, защото за този 1 месец, в който спазвам режима съм свалила най-много 1 кг, а имам да свалям доста.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 13:23 от Elinor 5

# 153
Дарлинг, аз не казвам, че е висока заради инсулина 🙂 А че тинейджърите принципно (особено в период на усилен растеж) е възможно да имат по-висок инсулин на гладно.
Ирена, знам, но мисля, че тя пишеше в темата преди да прави натоварване и е можела все пак да пусне и инсулин. Поне да има някаква база за сравнение.
Tays, това стресиране не помага 😉 Гледай как е КЗ и по друго време на деня, особено преди и час след хранене. Ако ще пробваш да ядеш тиква, то се боцни час след нея (мисля, че ти беше споменала за тиква).
Елинор, приоритетът ти сега е да свалиш инсулина, не килограмите. 🙂 Знам, че не ти харесва, и на мен не ми харесваше, но това е положението с ИР. А и ЩЗ оказва влияние. Разликата е, че кетото е ВМ-НВХ, но с до 20 грама вгх дневно. Но ВМ-НВХ не е задължително да е кето. Според мен, чак от кето нямаш нужда, но трябва да нацелиш колко грама вгх дневно са оптимални за теб. Изследвания имаш ли?

# 154
dolce miele, благодаря за отговора! Най-трудно ми е да изчислявам въглехидратите, но със сигурност са силно ограничени. Това, че няма резултат е силно демотивиращо, но явно ще трябва да проявя търпение и първо да нормализирам хормона и инсулина. Последно преди месец съм си правила изследвания - инсулинът на гладно беше 23, а КЗ - 5.85. Лятото КЗ беше със сходни стойности, но при обременяване на 60 мин беше 9.58, а на 120 мин - 8.11, гликираният хемоглобин 5,2% (при реф. стойности 4-6). След 2 седмици ще си правя контролни изследвания и се надявам показателите да са се подобрили поне малко. Също така витамин Д ми е под нормата - 28.1 (при реф. стойности 32-80), а вит. Б е 371, което уж е в норма (145 - 569).

# 155
За 14 годишната девойка, аз бих препоръчала да се махнат всякакви джънк, пици, макарони/спагети, сокове, фрешове, безалкохолни, всичко с добавена захар и хляб.
Картофи, ориз, бобови - рядко, но не да ги изключва напълно. Примерно 3 пъти седмично някое от изброените. Да хапва зеленчуци, месо, млечни, яйца - това да ѝ е основното, другото за гарнитура. Сладкиши режимни, плодове също от време на време, но да не са банани и грозде. Да пробва нещо такова за няколко месеца и според резултатите, да се донастройва - ако трябва да се добави нещо, ако трябва да се махне, но никакво гладуване и ограничение на количествата от неограничените неща.

За дамата с натоварването без инсулин, пропуснала съм че е бременна, бременните и тинейджърите са леко инсулиново резистентни, заради усиления разтеж.  Това натоварване е било излишно според мен. Само се е нагълтала с гадост.

Elinor 5, кетото е по-строго от НВВМХ, там целта е да си в кетоза, докато при НВВМХ не си постоянно в такава. Твърдо кето според мен е за хора със сериозни заболявания и много излишни килограми. Ако си била известно време на кето, може да минеш на малко по-либералното НВВМХ. При кетото освен много високи мазнини се държат и сравнително ниски протеини (не ниски, но се внимава с тях) и освен ВХ се контролират и те.

# 156
Скрит текст:
Да се отчета с първия си опит да се захаротествам.
На тема технически пособия, средства и дисплеи съм си пълно ренде още от първия ми компютър и телефон. Изпотява ми се гърбецът  от мигащи уреди, които искат нещо. За мен е висш пилотаж да ги разучавам, мозъкът ми се съпротивлява и вдигам на макс нивата на стрес. Та така- сутринта чинно и надлежно четене на книжки и разглеждане на картинки, то джаджи, то чудо Flushed
Изчетох, наредих, дезинфекцирах, само дето не си пуснах рейкимЮзик. Стигнах до бодилката, там вече нагласих на средна степен, щот си представих някакъв зверски изстрел. Пише - притисни натисни. Бам Ми то някаква точица кръвчица , мажа там, то отчита ,че е малко. Добре, че ми казахте ,  издоих още . И квооооо- 6, 1 . Браво на мен, никаква не съм я свършила за толкова време !
В интерес на истината, нощес нямахме ток и изядох 6 сливи, ако ме питате защо, еми щото съм дебил, затова. Нали ще се бода, викам при това многомесечно въздържание какво са 6 сливета
.После ми беше лошо.
Но. За мен резултатът е лош, много се отчаях. Angry

Надушвам, че сме от една порода. Тъй като аз отдавна практикувам да не ям много, сладкото го бях ограничила до една две локумки, които спрях последните 10 дена, хляб не ям, картофи рядко, ориз не обичам, дори последните дни си спрях и едната чаша на ден бяло винце и пак 6.8. Май ще излезе права ендокриноложката ми, че без Глюкофаж няма да се размина. За сега задържам, все пак, ще продължа да пробвам с хранене да оправя нещата, но тъй като и аз, както много други потребители тук чета по въпроса доста, навсякъде чета, че хранителният режим е хубаво нещо, но това не изключва медикаменти назначени от ендокринолог в случаите, когато това се налага.

# 157
Все пак зависи доста и от хранителния режим. Завишена сутрешната КЗ означава и, че тялото има откъде да я "бълва", а при мен наблюдавам такова явление и когато отслабвам (примерно в част от деня когато правя фаст). И да ви успокоя 🙂, при мен и досега нерядко сутрешните стойности са сред най-високите които измервам. Гледам повече останалите стойности, щом се чувствам добре.
Елора, за какво ти е този монк фрут? 😃 Щом ще е веднъж месечно? Шоко лави, ганашче...за какво ти е и отделно подслаждане? 🙂 Вкъщи не влиза бяла захар (е, купуват си сладкиши, но не и бяла захар), правя сладкиши само с намалени количества кафява захар или някакви режимни и полурежимни. Което е рядко. Свикнаха. Лошото е, че купешките сладкиши са твърде сладки (освен другите гадости в тях), но поне вкъщи не търсят много сладък вкус.

# 158
Lachesis,
Ами аз се ограничих от всичко през юни. Никакви плодове цяло лято, никакви нарушения.
Това нощес си беше пълна лудост със сливите, но си викам, за 4 месеца да видя какво става.
На мен първите ми кръвни бяха 6, 4 на гладно.
Две седмици по-късно на пълни рестрикции при трикратното вземане на кръв в 8 сутринта беше 4,97.

Днес си изкърках кафето преди да се заема да разучавам уреда, та все си мисля, че сливаците добре ме наредиха.
От днес почвам да паса повече зелено и ще следя. Друго какво да направя, ще почна и спорт, освен разходките, ще ходя да си видя гликирания и да ми се покаже и инсулина и чак тогава на доктор.
За мен от първите ми изследвания досега има три плюса : че разбрах, че имам проблем, че намерих тези прекрасни съфорумки и темата и че вярвам, че нещата са обратими без лекарства.
Та  така .
Долче, тиква ми се отяде , честно .

# 159
Долче, може би неправилно съм се изразила от бързане.
Не ми се връща да се чета.
Питането ми беше основно за инулина, но толкова за монка.
Няма да го търся това.
Иначе да,  ще спретна от лавите или някакъв кето кекс.
Нещо формички не намерих.

# 160
Тайс, от притеснение е възможно да ти се вдигне захарта. Не се хващай за това едно тествате, виж как ще е в следващите дни. Сливите може и да са оказали влияние също.

# 161
Аз за бърза консултация. За вечеря направих Баба Гануш по моя подобрена рецепта с допълнително включени червена чушка и червен домат и телешко с грах. Добре ли е или нещо греша?

# 162
Относно Баба Гануш- с патладжани се правеше, нали? Значи става, но зависи какво количество се изяде. Червените чушки са сладки и на някои хора им вдигат захарта, особено печени...Телешкото с грах не е особено добре, освен ако не е нещо което ще се яде рядко и в малко количество. Ако има брашно/нишесте съвсем не е ок. Френският зелен боб (с тънките шушулки) е по-добра алтернатива от грах.

# 163
Относно Баба Гануш- с патладжани се правеше, нали? Значи става, но зависи какво количество се изяде. Червените чушки са сладки и на някои хора им вдигат захарта, особено печени...Телешкото с грах не е особено добре, освен ако не е нещо което ще се яде рядко и в малко количество. Ако има брашно/нишесте съвсем не е ок. Френският зелен боб (с тънките шушулки) е по-добра алтернатива от грах.

Благодаря за отговора. Сега, 2 ч. след вечеря си направих кръвна захар и е 6.4.
Чета, че това е нормална стойност за здрави хора след хранене и..пак се обърках, защото бая похапнах на вечеря, та затова реших да се изследвам. Пък то се оказва, че ми е нормална, съгласно долната статия.

https://drkehayov.com/diabet/kravna-zahar-normalna-visoka-hranene-diabet

# 164
2 часа след хранене е висока. За това време, трябва да се е върнала около 5. Да не говорим, че КЗ може да ти е перфектна за сметка на инсулин в небесата.

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 20:50 от Миоки

Общи условия

Активация на акаунт