Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 389
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Ок, прави Дюкан тогава. Честно казано мисля, че доста работи ти обяснихме и ако имаш желание да ги приложиш - насреща сме за допълнителни съвети по режима. Но ако смяташ, че не е това твоят режим - безмислено е да се мъчиш с неща, които очевидно не са твоите. Имаш пълното право да настъпваш една и съща мотика, очаквайки различен удар, колкото искаш и можеш. Не знам какво очакваш да ти кажем още? Може ориз? И лимец може. И по малко сладко. И по малко картофи. И като събереш всичкото малко и то станало за цял ден ядене. Но тялото е твое, решенията са твои, изборите са твои. Успех от мен!

Последен въпрос - фибри не се ли ядат или се ядат? Защото срещнах различни мнения в темата и в предишни.
Ако не се ядат, с какво си правите режимните сладкиши?

# 136
С бадемово и кокосово брашно.

# 137
  • в сърцата на децата <3
С каква цел се ядат фибри? За да може да ходиш до WC. Други "плюсове" просто нямат. При вм-нвх такива проблеми няма. Ама при ПРАВИЛНО нв-вмх, не волни интерпретации по картинка и ЕЖК. Ако не си сигурна какво да ядеш - яж естествени, цели храни. Яж месо и салата или яйца и салата. Това никога не е грешен избор, дори месото да е бройлерна пържола, а салатата да е турски домат - пак е по-добре от локумка с кока-кола. Запомни: при вм-нвх зърнени НЯМА. НЯ-МА! Никаква вариация на зърно няма - ни зърно, ни брашно, ни трици, ни зародиши. Нищо.

# 138
  • Paris, France
Аз ям много фибри и сурови зеленчуци. Е, не всеки ден, защото не винаги мога да си ги набавя, но гледам да ги ям. Изобщо не броя калории от целина, зелени чушки, зелени листа. Важни са, защото листата доставят вит К1, а горчивият вкус лекува черен дроб. Фибрите пречат на ВХ и мазнина да нахлуват бързо в кръвта и държат стабилна КЗ. Яденето на много мазнина повишава риска от рак на дебелото черво, а яденето на фибри го намалява. Като ям мазно без фибри се посирам, буквално. А мислех, че е обратното.

Гледам да си набавям листа, някакви, всеки ден.

Трици гледам да не ям, защото не носят витамини, а дърпат полезности.

Първо се спира алкохол, безалкохолни, полуфабрикати, сладко, намалява се хляб и други ВХ и така.

Дюкан е ефективна за ИР по прочетено.

Офф - гледам 48 нови отговора и си викам:" Lachesis е писала".

# 139
Яденето на много мазнина повишава риска от рак на дебелото черво, а яденето на фибри го намалява.
Това не е вярно. Справка книгата Fiber menace. Там много подробно и добре е описан вероятния механизъм, по който се получават раковите образувания в дебелото черво, а също и всякакви фисури, хемороиди и там други заболявания.

# 140
Аз намерих цаката на магданоза 🙄
Смилам в нутрибулет, смесвам с домашно крема сирене. Понеже не намерих тензух у нас, правих по една рецепта от нета- 95 гр.меко масло, 200 гр. Заквасена сметана, 300 гр извара и с пасатора.
Опитвам да си набавя тези зелении, а хич не обичам ☹

# 141
На песто го правят доста хора, вместо с босилек да е с магданоз. Сигурно ще е хубаво, а тая рецепта също не звучи зле макар че си плаче за препечена филийка това нещо Joy
Чушки така и не проядох, ама се радвам че от нещата дето им се мръщех като дете, поне проядох магданоз, копър и прочие зелении и гъби. Иначе щеше да ми е скучно менюто, както и риба не можах да се науча да ям.

# 142
Не знам за мазнините.
Някои пречат, други не.
Примерно аз ако ям 3 дни кашкавал. И то дори не много се запичам зверски.
Маскарпонето също ми се е случвало да ме запича.
Виж масло и зехтин не го правят.
Мазнините са полезни, ама все пак не значи, че трябва да ядем с лъжица.

# 143
По въпроса с глюкомера- в началото сменях ланцетите, после спрях да го правя. Сменям само ако ще бода друг човек. Не виждам разлики в отчетените стойности. Аз си приготвям лентичка и глюкомера, боцкам се и бързо слагам лентичката в глюкомера и после в капката кръв (като се старая лентичката да не е на повърхността на капката, а по-навътре). Специално глюкомерът на Байер доста бързо се включва. Имам и друг, OneTouch UltraEasy- той е с кодиране и при него трябва първо да изчакам да се махне кодът който се изписва и да се появи мигащата капчица (няколко лентички изхабих заради това кодиране, обикновено когато се разсея).
Относно Дюкан- не, ВМ-НВХ не е Дюкан. При Дюкан се яде високопротеиново, с малко мазнини, плюс овесени трици (ха, познайте защо са те...при силно намалени мазнини? 😉). ВМ-НВХ е "високомазнинен" режим, с умерен прием на белтъчини, отделно плюс зеленчуци. Общото между Дюкан и ВМ-НВХ е само в това, че се избягват вгх. Дотам.
Блясък, що така се прецака с натоварване без трикратен инсулин?! 🙂 Хубаво ще е да смъкнеш КЗ, и заради теб, и заради бебето. Но по време на бременност не трябва и напълно да се ограничават въглехидратите, Невена беше писала защо (нещо с това как ще реагира на и обработва глюкозата в бъдеще бебето беше). Аз когато бях бременна не знаех, че съществува ИР 🙂, но се хранех умерено нисковъглехидратно- нещо средно между нвх и балансирано хранене. Доста добре ми се отразяваше. Сладкият вкус ми идваше предимно от разумно количество плодове, ядях достатъчно зеленчуци. Най-важното, не ядях "за двама". 😉 Макс 200-300 калории повече, отколкото преди да забременея и те не ми идваха от вафли (както и се ръководех от чувството ми за ситост, не съм яла насила само за да стигна някаква цифра от зададени калории). 🙂 По някое време от бременността се прави изследване за гестационен диабет- мисля, че ако КЗ е 5 или над  5 се диагностицира гестационен диабет. Хубаво е да не стигаш дотам, това е постижимо с разумно хранене (е, чак 100% гаранция никога няма, но поне можеш да си увеличиш значително шансовете да избегнеш ГД).
Ирен, много добре се "движиш". 🙂 Аз "оставих" в родилното точно 6 кг, като бебето се роди 3,400 кг, а теглото ми в деня преди раждането беше с около 3 кг повече от кг на които забременях (първите месеци ми се гадеше много).

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 08:49 от dolce miele

# 144
Хора, почнах да качвам килограми 😢, а не ям повече, даже се опитвам да намаля мазнините по модела на Невена. Сега се чудя какво друго може да не ми е наред или е защото приключих с кърменето. Мисля си за щитовидната, ама колко време й е нужно, за да се пренастрои след кърменето, някой знае ли?

# 145
Alivi, погледни как е щитовидната...преразгледай менюто, часовете на храненията...Но да ти кажа, аз точно от кърменето не видях грам ефект за отслабване или поддържане на кг- а кърмих към 3г и 8 месеца. 😃 Нито от "тичането покрай бебето". Възможно ли е да задържаш вода, а не да качваш кг? При мен този ефект го има покрай ЩЗ, когато не са близо до оптималното хормоните...

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 10:33 от dolce miele

# 146
Здравейте! Със сигурност сте ме забравили, защото не съм писала от доооста, доста време. Накратко за мен… откриха ми ИР преди няколко месеца. Едни доктори бяха на мнение, че стойностите са добре, слаба съм и т.н, нямам ИР, други и вие казахте, че имам. Аз естествено послушах вас и четох много, за което съм благодарна! Започнах строг режим и за около месец от 10,59 инсулин на гладно, стигнах до около 6. Нещата продължиха да се развиват много добре, юли месец изследвах отново инсулина и беше стигнал до 4,10… много съм доволна от резултата, а и като цяло, защото осъзнах много неща относно храненето ми. Едно голямо гуш и благодаря на всички тук, които помагат! Hug

Та, с мен до тук… но сега имам друг въпрос. На моя братовчедка, която е дете на 14г. също се откри ИР, съвсем случайно, от профилактично направени изследвания. Не е правила ОГТТ (инсулин 0м - 10,90; глюкоза 0м - 5,30; ХОМА - 2,57), при тези резултати аз не виждам смисъл да се прави ОГТТ, състоянието се забелязва и така… Високо, слабо момиченце, но явно и тя като мен е с поликистоза и ИР, защото понякога има и проблеми с цикъла.
Въпросът ми е, след като е дете и тя ли трябва да се храни по нашите строги режими? Аз ги посъветвах поне месец-два да са на кето хранене, за да видим как вървят нещата, но се допитвам и до вас.

Естествено е, че ще посетят ендокринолог, но като знам как казват, че при тези стойности няма страшно и да си ям и картофи, и ориз и хляб, просто да намаля сладкото… очаквам и на нея да кажат същото, а за мен не е правилно…

# 147
Аз те помня. 🙂 Мисля, че на 14 г би имала полза и от по-либерално ВМ-НВХ. Естествено, не чак толкова либерално хранене както обикновено препоръчват лекарите...😃 Явно няма излишни кг, но като казваш, че е висока, може би расте активно. А инсулинът е свързан с растежа. Не пречи да пробва с режим, ако има желание. Но е по-важно да е режим който може да спазва без да се чувства силно ограничена. Има ли хипогликемии?

Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 10:32 от dolce miele

# 148
Alivi, погледни как е щитовидната...преразгледай менюто, часовете на храненията...Но да ти кажа, аз точно от кърменето не видях грам ефект за отслабване или поддържане на кг- а кърмих към 3г и 8 месеца. 😃 Нито от "тичането покрай бебето". Възможно ли е да задържат вида, а не да качваш кг? При мен този ефект го има покрай ЩЗ, когато не са близо до оптималното хормоните...
Сигурно може да е вода, знам ли... не мога да определя. Ще трябва явно пак да се пускат изследвания 🙁

# 149
Височината не я отдавам на това, защото и родителите и са високи, по скоро ген. Ами аз си мислех либералното да идва от там, че един-два пъти в седмицата за закуска да може да си позволи един сандвич с пълнозърнест хляб, друг ден кисело мляко с чия, грах/боб/леща веднъж седмично, зелена ябълка понякога… нещо такова, но не и например картофки ежедневно 🙄

Общи условия

Активация на акаунт