Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 539
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
poppy-fairy,
честито.
И аз не свалям много, само едно кило от два месеца, но се успокоявам, че щом не свалям, значи съм на път да се оправят нещата Joy

Да питам нещо, вчера взех от лидл ряпа дайкон. Това как се съвместява с режима ? Смятам да задушавам и да го ям на салата с връзка магданоз, която ме гледа от хладилника укорително  вече трети ден.
Трудно ми е да свикна със зеленчуци и зелении, и това е то. Вчера си минах с 300 грама сьомга на два приема и 200 гр. сметана.
Насилвам се буквално да ям някакви зеленчуци. Сега пак яйца варя. Следя кз покрай многото тестчета, всеки ден. Знам, че е прекалено, но ми е любопитно. Е, 5, 3, 5, 2  и не мърда надолу и това си е.
На вас колко време след режима ви падна под 5 Rolling Eyes
Ряпа Дайкон съм слагала заедно с други зеленчуци като правя късчета месо със зеленчуци на тиган. Беше на пръчици, половинката не разбра какво е докато не му казах Grinning
На салата я харесвам настъргана, смесена с морков и овкусена с оцет и зехтин, от зелениите според мен им отиват листа целина, но пък с магданоз може също да е добро, не съм пробвала. И двата зеленчука не са точно първи избор за нас, но пък няма с кофите да я ядеш тая салата я, не е такава драма. За мен това е салата за зимата, когато няма много голям избор на сезонни зеленчуци а пък аз обичам да имам по нещо свежо на всяко хранене.
Захар и аз не следя и там не мога да коментирам. Но тя и моята не е била никога висока, по-скоро след хранене както ми падаха батериите преди от раз, ще да е падала много ниско даже.

# 466
Tays аз изобщо не съм си мерила кръвната захар. Нали се чувствам добре, нали катарът тръгна надолу, апетитът ми намаля и мога да го контролирам /че преди той контролираше мен/. Нямам замайване и умора след хранене. Хич не ме интересува колко точно ми е кръвната захар, знам че ми е в норма, защото се чувствам страхотно. Все че се регулира някога, търпение му е майката.

Ммм, не е точно така. Аз също си се чувствам отлично, а кръвната ми захар все още е над 6 и въпреки режима, който спазвам, в момента взимам и Глюкофаж 500.
Аз и с КЗ над 7 се чувствах добре, случайно открих, че е над 7 преди година, покрай други изследвания.

# 467
Lachesis, аз пък усещам когато кръвната захар ми играе. За мен постоянната проверка няма смисъл. Моята никога не е била 7.

# 468
Тays, освен на салати и печен/готвен със зеленчуци, аз съм замествала картофи с дайкон. 🙂 В мусака, в някаква супа. Никой дори не разбира какво точно слагам в готвената манджа, ако не му кажа. Е, понякога е имало и 1 малко картофче, но рядко. Аз дори зеле и червено зеле съм кълцала в чопъра и съм добавяла към супи...😅
Lachesis, вероятно си мислиш, че се чувстваш чудесно, защото нямаш база на сравнение с по-ниска КЗ. Аз първия път когато измерих КЗ под 5 беше една сутрин, бях завела детето на училище и се връщах. Ей, кълна се, че направо ми се струваше, че виждам цветовете по-добре! Чувах дори звуците по-добре! Бях невероятно бодра, енергична, чувствах една неописуема лекота...в онзи момент си помислих, че КЗ не може да е много над 5. Вкъщи- 4,8 или 4,9. 🙂 От години не бях измервала КЗ под 5. Иначе аз и на КЗ 5,5 съм се чувствала добре, но не по онзи начин...
Освен това, имай предвид, че ако дълго време си с такава КЗ, привикнала си на нея. Ще усетиш примерно ако ти падне рязко много надолу, по неприятен начин. Евентуално, ако ти се вдигне много по-рязко и повече от обичайното...Но ако редовно започнеш да имаш КЗ около или под 5, ще забележиш, че се чувстваш "по-чудесно", отколкото сега...

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 15:50 от dolce miele

# 469
Долче, мерси за идеята за мусаката. Аз само с тиквички я правя, ще ходя да набримча още ряпа.
У нас съм го обърнала на лаборатория с тези тест ленти, онзи ден разправям на сестра ми да мине през нас, да я пробвам Joy. Боцнах и мм и се оказа с 5, 8.  Поне имам пет ланцети с различен цвят, та засега имам за  пет броя "пациенти"
Спрях му всички екстри. Имам вече и причина Blush

Той си яде мъжки всичко, в това число и баници, кексове, сезонни плодове с кила.

# 470
  • София
По едно време наистина се хранех с много малко въглехидрати...
Ами нощем се събуждах изпотена, с внезапен пристъп на топлина. Не зная писали ли сте по-назад, но ЩЖ май има нужда от някакви въглехидрати за нормална работа. Сега тези нощни изпотявания престанаха, ям по малко хляб. Мислех, че е от кортизола, обаче ето - вече ги няма тези пристъпи.

# 471
Аз имах период до 6-тия месец накъде, когато по 2-3 пъти през нощта ставах да пикам.
Беше ужасно. Но това за 10 дни за щастие и спря.

# 472
Скрит текст:
poppy-fairy,
честито.
И аз не свалям много, само едно кило от два месеца, но се успокоявам, че щом не свалям, значи съм на път да се оправят нещата Joy

Да питам нещо, вчера взех от лидл ряпа дайкон. Това как се съвместява с режима ? Смятам да задушавам и да го ям на салата с връзка магданоз, която ме гледа от хладилника укорително  вече трети ден.
Трудно ми е да свикна със зеленчуци и зелении, и това е то. Вчера си минах с 300 грама сьомга на два приема и 200 гр. сметана.
Насилвам се буквално да ям някакви зеленчуци. Сега пак яйца варя. Следя кз покрай многото тестчета, всеки ден. Знам, че е прекалено, но ми е любопитно. Е, 5, 3, 5, 2  и не мърда надолу и това си е.
На вас колко време след режима ви падна под 5 Rolling Eyes

Тайс, искам специално да ти благодаря за бадемовото хлебче. С едно карам и за вечеря и за закуска, добавям му малко сиренце и зехтинче, обаче. Много е хубаво. После с малко пастет намазан на филийка от него е върха, или с масълце и шунка. Салати задължително и така. Отвреме навреме хапвам и истински въглехидрат под формата на грозде, едно кубче черен шоколад, но не чак толкова висок процент, защото хич не ми харесва да ми прилошава.

# 473
Куку, според мен, тези нощни изпотявания са по-скоро от вариации в КЗ. При мен се получаваха когато нощем черният ми дроб бълваше глюкоза...а не вярвам чак толкова да ми е падала КЗ. Вероятно обаче се е покачвала заради глюконеогенезата, после отделеният инсулин я е понижавал и така...вероятно тогава е имало повече от една такава "въртележка" нощем...Будех се редовно с КЗ 6. Аз тогава не бях чак на супер ниски вгх (35-50 гр най-често), а и ЩЗ беше добре. Но предполагам черният ми дроб е бил на друго мнение и все се е опитвал да ме "спаси" от хипогликемия... 😄 Според мен, можем да си набавяме вгх и от далеч по-хубави източници, отколкото от хляб. В самия хляб не виждам нищо чак толкова полезно за ЩЗ. Т. е. малко повече вгх могат да се набавят и от други източници. И не на последно място, не е нужно да ядеш повече вгх "заради ЩЗ". Може просто ти да се чувстваш по-добре когато не си на много ниски вгх. Няма лошо в това, всеки се чувства оптимално и толерира различно ниво въглехидрати. Но е добре да се наблегне на качеството на тези вгх, не само да се стараем да се вписваме в някакво дневно количество вгх (принципно говоря).

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 15:57 от dolce miele

# 474
  • Paris, France
Инозитол + метилфолат са винаги по-добрия вариант, не само при бременност. Зная, че Метформинът е мутаген
Скрит текст:
и се изписва само в краен случай по време на бременност и ако нищо друго не помага. Инозитолът е нужен и потребен на всяко тяло, не само при ИР. С молекулата на Метформина не е така.

Аз се оправих и без инозитол. Беше ми неприятно да седя по 8 часа дневно без кафе и затова го спрях. Ако бях бременна, обаче, щях да намаля или спра кафето и да си го пия като поп.

Метформин бременна не бих пила, но бих си оправила диетата  така че да няма скоци на КЗ, да няма висока, но и много ниска КЗ. Ако не успея бих пила инозитол + омега 3, магнезий, всички В витамини и каквото трябва.  Гореизброените, приемани заедно са по-ефективни от Метформин.

За всичко това питайте  все пак гинеколозите, които ви следят!

Аз, сега като прочетох, че Метформинът е мутаген се порових и се оказва, че това не е така, точно напротив, изследванията показват добър потенциал той да е антиканцерогенен.
Ето го изследването, което прочетох: https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/5/4/503.full

И като е антиканцерогенен, как точно това го прави не мутагенен за ембриони и фетус? Ембрионалните клетки се делят бързо, точно като раковите.

Писах за бременност.

"Резултатите in vitro показват, че хроничното излагане на метформин може да бъде потенциално генотоксично. По този начин бременната жена, подложена на лечение с метформин, трябва предварително да бъде правилно оценена по отношение на уязвимостта към увреждане на ДНК" - това от:

https://www.scielo.br/j/gmb/a/rNKPjZmZmXBMGbLJqrdSKZL/?lang=en

Тук има за ниско тестикулярно тегло и увредена сперматогенеза при мъжки бозайници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4200661/

Болежките, заради които се изписва Метформин също са мутагени и вредят на плода и затова понякога се налага прием. Метформин по време на бременност ако е силно наложително, да. Метформин по време на бременност все едно са безвредни бонбонки не.

# 475
Момичета, да ви се похваля. Днес КЗ ми е 3.5! Продължавам с режима, но се чудя дали да спра Глюкофажа 500? Може би още някой и друг ден, за затвърждаване на резултата...и после ще го спра.

# 476
Браво, Лахезис! Радвам се, че успяваш, въпреки първоначалния си скептицизъм! Добре ли се чувстваш?
Нека друг сподели  за хапчетата, аз нямам опит.

# 477
  • в сърцата на децата <3
Браво, но това е нисичко Simple Smile Не спирай хапчетата, поне докато стабилизираш ниската стойност

# 478
  • София
Куку, според мен, тези нощни изпотявания са по-скоро от вариации в КЗ.
Да, разбира се, че В може да са от други неща, напр. обичам бобови, те поне са бавни В. А киноа може ли за закуска?
Имах предвид, че когато се стремях към В максимум 20 г дневно, имах такива проблеми.
Не се справям с планирането на яденето и макросите и не зная доколко съм го спазвала.
Аз съм с хипофункция на ЩЖ, но само една лекарка ми изписа Еутирокс (и за мой срам изгубих рецептата).
Другите - нищо ви няма + стандартното "диета и спорт", при положение, че сладкото не ми е приоритет, плодовете също. Ти му обясняваш, че не ядеш сладко, то си кара рецитацията...

# 479
  • София
Да споделя и да попитам имате ли впечатления. Приятелка ми даде идеята да пия цикория, вместо кафе, защото започнах да прекалявам с кафето. То това се оказа познатата ни от едно време Инка.
Та купих си, направих си, не е зле. Сега чета из нета за цикорията, те я изкарват някаква магична билка за нас, намалява захарта, подобрява метаболизма на въглехидратите и липидите, намалява апетита, намалява стреса ... направо чудо.
Пили ли сте цикория, аз чак взех да се чудя от толкова хвалби, да няма някаква скрита бомба?
Една статия:
https://www.puls.bg/bilki-c-19/s-kakvo-e-polezna-tsikoriiata-kat … na-kafeto-n-30291

Общи условия

Активация на акаунт