Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 491
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
А защо не е добре обременяването да се прави често?
Аз четох, че е много гадно преди да го направя, но нямах никакви проблеми.
Глюкозения сироп имаше вкус на сладка лимонада, но без ароматите. Изпих го наведнъж без проблем, макар лаборантките да ме гледаха с ужас и едната даже каза "Аз ако го изпия така ще повърна.".
После нито ми стана лошо, нито нищо. Седях си в едно ъгълче два часа, после си тръгнах, нормално се чувствах.
Единственото гадно нещо беше трикратното бодене с иглата.

На панкреаса ли вреди, на черния дроб ли? Толкова ли е много тая глюкоза?
Питам, защото ако забременея и е опасно да се прави скоро след първото, ще трябва да имам едно наум, ако ми го предпишат.

# 586
  • Paris, France
Да, казах и че съм на нв режим, а тя ме погледна само и нищо не каза, изписа ми хапа и каза след 3 месеца пак обременяване но аз не мисля отново да си го причиня това на организма. Хапчето изведнъж ли да го спра или както започнах постепенно?

Метформин се спира както се почва- постепенно. Спира се на обратно. Щом сутрешното хапче ти е било последното въведено, първо махаш него.

Хипогликемията едва ли е от Метформин. По-скоро от липса на ВХ + Метформин. След като ядеш ВМ-НВХ, хапче не ти трябва. С талия 96 или даже 80 ОГТТ ще правиш, евентуално, чак след 2-3 години. Трябва да минат поне 6 месеца след сваляне на цялото излишно тегло, да успееш да се храниш високо ВХ известно време и чак тогава ОГТТ.

Охооо, ти си току що родила. Чака се година. Може по-рано, но не по-рано от 6 месеца.

Ох, много сте писали. Ще се върна назад ако съм пропуснала нещо.

Астра - Защо трябва да се внимава със сирене?

1. Съдържа наситени мазнини, които пречат вътрешните органи да се опразват от мазнина, което е всъщност целта на отслабването при ИР.

2. Омазнява излишно ако не се комбинира с добра доза омега 3.

3. Съдържа някакви амини, които забравих какво правят, но пречат при ИР.

4. Съдържа IGF-1, инсулинов фактор на разтежа. Той е пагубен при СПКЯ, примерно.

5. Много от сирената съдържат транс мазнини, някакво хидрогенирано палмово масло, което е смърт за всички хора и най-големият виновник за ИР.

6. Калорично е, а лесно се прекалява с него. Мога да изям 200 грама кашкавал на едно сядане. Това не ми се случва със сьомга  примерно.

tays, не се усеща висока или ниска КЗ. Усеща се рязкото падане на КЗ. Кафета и цигари цял ден, без вода и с диуретик си е рецепта за вдигане на КЗ. Ти си била обезводнена. С възрастта спираме да изпитваме жажда както като сме много млади. Кафето е диуретик и дърпа магнезий.

Мисля, че е грешка да нагъва мазно когато си с висока КЗ. В почивните дни, ако ти се ходи и имаш време и желание, можеш да ходиш бързо до КЗ под 5, тогава чак да ядеш, но протеин. Увеличи протеините, не мазнините. Те пречат да се поопразниш от глюкоза.

Пак,  имаш напредък, де.

Астра, обременяването с глюкоза се прави само когато се цели да се види има ли промяна, а тя не се случва за 3 или 6 месеца. Аз правих след 6 месеца, но бях приключила с отслабване и нямах мазен дроб. Нищо съществено на постигнах с ОГТТто. Инсулинът на 1 час беше 80. Е, беше 190 преди това, но се знаеше, че няма да е много под 95. И КЗ продължаваше да скача, макар и до прилично 8, а не 10 или 11, но и 8 е лош резултат.

Половин килограм и 1см от талия не оправят нещата.

# 587
Natka август месец правихме изследването тогава пуснах и резултатите това беше 3 месеца след раждане понеже бях с гестационен диабет. За тези 3 месеца бях свалила около 20кг след раждането, а на режима съм от както пуснах тук резултатите може би месец и нещо. От тогава съм свалила 1/2кг и 1см от талията, но незнам какво значение има талията след раждането. За обременяването, не искам отново да си го причиня това на организма и ще пусна само на гладно от любопитство.
Ох, ама ти си и прясно родила, то още колко има да ти се наместват и хормоните, и чакрите, и съня...

Астра, ами хич не е малко 75 грама чиста глюкоза, както и да го погледнеш. Толкова има в 150 грама чиста захар, примерно. Стрес си е за тялото, няма как да не се отрази хич.
Стойностите дето показа от това обременяване си бяха направо страшнички, изненадвам се че казваш че не си се почувствала зле при такива големи колебания.

# 588
Натка, ами...ако нормалният инсулин е към 30 на гладно, може и затова да не се е почувствал чак толкова зле. Той инсулинът вече е бил почти "готов" да обработва глюкозата...🙂 Аз също не мисля, че мога да
изпия глюкозата без да ми стане зле...със 75 гр глюкоза бая сладка трябва да е тази лимонада! А, и с отсъствие на лимоновия вкус...
Планирам за утре да си направя бадемово хлебче (с пропорциите които сподели Tays). Oбаче ще му сложа и малко песто, че имам отворено бурканче. Ще пека в тостера за сандвичи с триъгълни плочи...е, освен ако не ме домързи. 😁 Купих си вчера бадемово брашно.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 00:19 от dolce miele

# 589
  • Paris, France
Nevena, защо не е добре да се забременява 2 години след рязко отслабване?

Всяко рязко отслабване, дори без ИР е стрес за организма и води до драстични хормонални промени и липси на разни, важни за развитието на ембриона и фетуса, вещества. Диетите, с които отслабваме при ИР като кетогенна, ВМ-НВХ, веганска без мазнини, много ниско калорични, пълен глад итн имитират периоди на гладуване. Същото се получава след бариатрична хирургия. В същото време ИР не е напълно излекувана след отслабването, клетъчните нива на много витамини и минерали не са възстановени. Тялото има памет, като помни обичайното си тегло, ниво на КЗ, кръвно налягане към. По-голям тежест имат последните стойности, но то трябва да забрави, че е тежало 200, 150, 100 или даже 50 кила, трябва да се научи да живее с КЗ 4.5 или 4.8, а не 6 или 8, да възстанови нива на калий, цинк, Б12, Д3 или каквото му липсва. Известно време то си остава ИР и живее като ИР въпреки отслабването.

Бременността естествено увеличава ИР и от там се увеличават рискове от високо кръвно, гестационен диабет, мазен черен дроб итн. При жени след бариатрична хирургия рисковете пак ги има, но са колкото на нормалните жени. Без бариатрична хирургия, прясно отслабналата бързо може да се върне в по-лоши положение, отколкото е била.

До 24 месеца след рязко отслабване рисковете от преждевременно раждане, ниско тегло на плода и цезарово сечение са доста повишени. Майка съм на недоносено дете, родено със секцио 3 месеца преди термин с тегло 1110 грама и зная какви са рисковете от тежки увреждания при недоносени. Гледането им не искам да си спомням какво е. Второто ми дете е родено нормално и на термин и гледането им беше земята и небето. Благодарна съм, че синът ми е здрав, но това е по-скоро шестица от тотото.

2 години са време, в което жената може да си намери подходящ хранителен режим, подходящ двигателен режим, да си оправи минерали и витамини и да има нормална бременност без нито един от рисковете на обезитет, които са много повече от тези след рязкото отслабване, но без усложненията на липсите, причинени от диетата и свалянето на тегло.

Много от вече отслабналите си остават метаболно затлъстели, въпреки, че не са дебели. Някои от уврежданията от затлъстяването си остават и след отслабване.

Тук е обяснено за жени след бариатрична хирургия. Разликите с отслабване без хирургия са, че:

1. липсва бариерата за усвояване на калории, която я има при оперативно намаляване или прескачане на части от храносмилателната система. След като отслабнем с диета трябва да намерим начин да ядем по-малко или да се движим повече.

2. След хирургия някои витамини се усвояват по-трудно, а след диета се усвояват нормално, както сме ги усвоявали преди диетата.

При всички случаи е по-добре да се забременее с нормална инсулинова чувствителност. Естествено, че при по-напреднала възраст не може да се чака, защото рисковете се увеличават стремглаво от възрастта. За 24 годишна е в пъти по-добре да се стабилизира 2 години, но за 38 годишна е, хм, как да кажа, не точно безсмислено, но може да остане без дете или да има тежка бременност и да роди болно дете заради възрастта.

Тук е обяснено накратко:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/ex … pass/faq-20058409

# 590
Натка, ами...ако нормалният инсулин е към 30 на гладно, може и затова да не се е почувствал чак толкова зле. Той инсулинът вече е бил почти "готов" да обработва глюкозата...🙂 Аз също не мисля, че мога да
изпия глюкозата без да ми стане зле...със 75 гр глюкоза бая сладка трябва да е тази лимонада! А, и с отсъствие на лимоновия вкус...
Не беше 30, а 11 инсулинът на гладно. То и това е много, но все пак да си кажа.
Аз не обичам безалкохолни напитки, за мен всички са си точно подсладена вода и имат горе-долу еднакво неприятен вкус. Есенциите почти не подобряват вкуса, така че глюкозата си беше горе-долу като тях. Даже да ви кажа беше по-хубава от евтините безалкохолни, които се купуват масово. Не знам как ги пият в такива количества, просто са отвратителни.

# 591
Извинявам се, объркала съм се с друга потребителка. 🙂 Аз пък не знам не само как ги пият, ами и как ги мъкнат до вкъщи (често виждам да носят на ръка огромните бутилки)...🤪

# 592
По едно време много пиех студен чай с аромат на праскова, ама не на Нестле, а един друг (забравила съм как се казва). Едно лято изкарах на студен чай и слънчогледови семки. tooth

# 593
И аз карах едно лято на студен чай лимон, имаше нещо в състава му, което ми помагаше за отвратителните киселини от бременността. И ми се ядяха само картофи, хляб, ориз, пилешко, тиквички и таратор. Оказа се малко по-късно, че гестационния диабет и налице.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 07:45 от alivi

# 594
Здравейте!
Във вторник бях при ендокриноложката за разчитане на резултатите.Каза ми,че всичко ми е наред и няма нужда да пия нищо по време на бременността (2 месец).Единствено вечер да не хапвам тесто,ориз и картофи.
След нейните приказки така се успокои,че цяла седмица на обяд съм на пици с парче торта.....и да казвам,че съжалявам е все тая,защото съм за убиване!!!Сега ,като изчетох всичко от тази седмица се убеждавам за пореден път,че трябва вас да слушам !!!

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 10:44 от Blqsuk90

# 595
Б 12 и вит. Д са ти ниски. Доколкото се ориентирам в мерните единици. За пиците и тортите си знаеш...🙂 Не искам да те плаша, но с КЗ 5 на гладно в по-късните месеци на бременността май диагностицираха гестационен диабет...или поне искат ОГГТ, за да отхвърлят тази вероятност.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 14:21 от dolce miele

# 596
Скрит текст:
Планирам за утре да си направя бадемово хлебче (с пропорциите които сподели Tays). Oбаче ще му сложа и малко песто, че имам отворено бурканче. Ще пека в тостера за сандвичи с триъгълни плочи...е, освен ако не ме домързи. 😁 Купих си вчера бадемово брашно.

Не знам дали ще ти се получи в тостера, защото микрото някакси го пече цялото изведнъж, а ефектът на хлебчето на Тайс е да се надуе, за да стане като хляб, а не като палачинка.

П.С. Оживях след срещата на Джак с Глюкофажа. Имам приятелка, медик, която е на Глюкофаж 1000 и като й казах какво сте ми казали тук, умря да се хили. Тя си пие червено винце яко и си пие и Глюкофажа всеки ден и нищо й няма. Но аз ще си внимавам, защото така или иначе искам да отслабна, а алкохолът е много калории.
Днес КЗ ми беше 5.9 въпреки Глюкофажа, явно бая въглехидрати съм погълнала вчера, защото се изплаших от предишната КЗ 3, та...сега вече ще внимавам какви ги върша. Трябва да намеря златната среда за себе си.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 11:52 от Lachesis

# 597
Ами да си се хили и да си пие хапчетата и алкохола. Нека като излекува (вкара в ремисия) поне един пациент и му обърне диабета тип 2, да дойде и да се похвали, защото бас ловя, не е успяла да излекува ни един.

Blqsuk90, Долче ти е казала за витамините, хубаво е да ги вдигнеш и двата.

# 598
Ха, ха, била медик.
Гаранция за какво е? Освен за простотия.
Медик пиещ алкохол, пиещ хапове на  какво може да научи който и да било?
Все едно да отида при дебел ендокринолог да ме лекува.
И съм ходила. Не отидох там  повече.

# 599
Ха, ха, била медик.
Гаранция за какво е? Освен за простотия.
Медик пиещ алкохол, пиещ хапове на  какво може да научи който и да било?
Все едно да отида при дебел ендокринолог да ме лекува.
И съм ходила. Не отидох там  повече.

Явно не познаваш медици. Всичките пият и пушат яко, защото работата ги стресира. После умират млади.

Общи условия

Активация на акаунт