Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 41

• 24 468
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
Елора, при другите сметани са в Кф, в студеното каре при пакетирани сирена, кашкавал, яйца. Там има едно цяло със сметани, ядкови млека... Търсиш логото на Кф и тя е .

В момента на масата разговор между свеки, медицинска сестра, и ММ - средно интелигентен вишист.
Свеки, работеща над 30 години по специалността си: захар 6-6.4 не е нещо особено, то си е нормално. Ако ТОЛКОВА пък вече те притеснява направи си гликиран, ама то и там вече все излизат високи.
ММ се оплаква, че му се схваща врата (това е откакто вдига КЗ) тя го съветва да пие... Съдоразширяващи и АСПИРИН 🤦🤦🤦  
Няма да казвам нищо. Мълча си. Всеки има право да се самоубива колкото бавно и мъчително си избере.

Сноу, четейки тук си задавам следните въпроси:
По мнение на лекари, "за здрави хора (без диабет или предиабет) нормалната кръвна захар „на гладно“ / преди хранене е 3.8-6.0" от тук: https://drkehayov.com/diabet/kravna-zahar-normalna-visoka-hranene-diabet
Сега, някой назад писа, че при кръвна захар над 6 започва увреда на кръвоносните съдове. От друга страна, здравословната кръвна захар, която е цел на диабетиците, е 7.2, от същата статия. Та въпросът е, ако е вярно, че над 6 започват увреди на кръвоносните съдове, как така лекарите по света казват, че таргетната кръвна захар за диабетици е 7.2?
И още един въпрос. Съгласно научни изследвания, хора, които имат ИР могат да се разболеят от диабет тип 2 както следва (данните са от същата статия):
Според проучване на Българското дружество по Ендокринология:
При лица с предиабет (кръвна захар на гладно ≥ 6.1 mmol/l) – след 5 год. 50% развиват диабет, 31% остават с предиабет и 19% показват нормален глюкозен толеранс.
При лица с кръвна захар на гладно 5.6 – 6.0 mmol/l – 24.7% развиват диабет, 34.6% развиват предиабет и 40% показват нормален глюкозен толеранс.
При това положение се вижда, че не всички хора развиват диабет. Защо трябва до такава степен да се плашим?
Все пак, добре е да не изпадаме в паника, защото паниката увеличава стресът, което увеличава риска от заболяване. Не е ли по-добре да сме спокойни и да се опитваме да променим стилът си на живот, без това да бъде придружено от голяма драма?
Аз познавам хора с диабет тип 2 дори и с инсулиова терапия, които са си доста закръгленки и които си доживяват до дълбока старост.
Много моля да не ме нападате, просто се опитвам да разсъждавам логично и да не изпадам в паника, четейки тук как ще умрем в мъчения...

# 346
  • в сърцата на децата <3
Лахезис, майка ми е диабетичка. Сутрин има КЗ 11-12. За нея 4.5 ще е тежка хипогликемия и ще припадне много преди тази стойност. Аз ако вдигна 12 ще започна да повръщам още на 9. Диабетиците не са се събудили един ден с КЗ 10-12 и нагоре.
Относно изследванията: сигурно в живота е само това, че няма да се измъкнем живи от него. Всичко друго е въпрос на толкова много фактори, че на практика е невъзможно да се изчисли. Аз лично предпочитам да взема мерки ПРЕДИ да се разболея, а не да се лекувам. Относно дебелите диабетици - мисля, че тук вече доволно много пъти написахме черно на бяло - дебелее се от висок инсулин, а диабетиците си го доставят с инжекция. Техният панкреас вече е изтощен до невъзможност да изпълнява функциите си. При консумация на въглехидрати организма няма друг избор, освен да вдигне нивата на КЗ. Ролята на инсулина е да я свали. Когато години наред се поддържа непрекъснато висока захар, жлезата се изтощава и накрая отказва (или поне започва да работи на много малко проценти от капацитета си). Потърси изследвания на лекари от пациентите с рак какъв процент са диабетици. Мога да ти спестя част от четенето - над 80%. Общ брой пациенти с висока КЗ (плюс недиагностицирани диабетици) - над 90%.

# 347
Той диабетът не е единствената болест която може да те застигне.

# 348
Сладкарски сметани ползвах едно  време и то рядко. Но и за торти ми бяха неприятни.
Други кремове правех.
Примерно последния път в т маркета търсех готварска, но на кутията пишеше 100% веге нещо си. И я оставих. Ама то тмаркета магазин ли е?
Ще разгледам кауфланд и фф.
Иначе дано има малка опаковка. А като го правя 1 шоколад ли да ползвам или 2?
А дали ще ок и малко какао да прибавя за да стане по -шоколадово?

# 349
Той диабетът не е единствената болест която може да те застигне.

Така е. Е, значи ли това, че поради възможността да ми падне саксия на главата, да не излизам навън?
Все пак, животът ни е един и не бива да живеем в страх, че ще умрем един ден...

Сноу, рискът за пушачи да се разболеят от рак на белия дроб е по-висок. Не виждам това да ги плаши особено?

Всичко, което казвам е, че не е ли по-разумно да не се изпада в някаква истерия за това, че имаме ИР и някак да живеем по-спокойно и да не сме чак такива по-католици и от папата? Питам, защото днес, въпреки усилията ми да ям здравословно и да гледам всяка калорийка и въглехидрат, които поглъщам, сутрешната ми кръвна захар пак беше 6.5 както винаги и сега почвам да треперя, че кръвоносните ми съдове вече се разрушават. От друга страна така като чета, май не е толкова фатално положението.

# 350
  • в сърцата на децата <3
Лахезис, всеки има пълното право да живее както пожелае в рамките на законното Simple Smile Тук сме се събрали хора с определен избор относно начина си на живот и хранене. Подчертавам много дебело отново - ИЗБОР. Няма нищо задължително. Ако аз пиша тука и твърдя, че се храня по Х начин, а всъщност вкъщи гъча кекс, локум и баклава, то не някой друг, а аз ще съм болна. И това отново ще е моят избор, защото не съм на 2 да ми бутат в устата.

# 351
Лахезис, всеки има пълното право да живее както пожелае в рамките на законното Simple Smile Тук сме се събрали хора с определен избор относно начина си на живот и хранене. Подчертавам много дебело отново - ИЗБОР. Няма нищо задължително. Ако аз пиша тука и твърдя, че се храня по Х начин, а всъщност вкъщи гъча кекс, локум и баклава, то не някой друг, а аз ще съм болна. И това отново ще е моят избор, защото не съм на 2 да ми бутат в устата.

Така е. Но пък и това не означава, че хората, които явно не могат да се оправят само с хранителна диета и пият лекарства, трябва да бъдат охулвани, както се случи с мен в темата. Сега се питам при положение, че диетата ми не помага, въпреки, че спадам на килограми, но не спадам на кръвна захар, дали пак да не започна да си взимам Глюкофаж, но по 500 като за начало или да изчакам още? Явно докторката ми е прозряла тези неща далеч преди мен и за това ми го е изписала? Е да де, ама ако вече ми се разрушават кръвоносните съдове, какво? Няма да вярвам на това за кръвоносните съдове и ще продължа още малко да пробвам да сваля КЗ без лекарство, или?

# 352
Иначе дано има малка опаковка. А като го правя 1 шоколад ли да ползвам или 2?
А дали ще ок и малко какао да прибавя за да стане по -шоколадово?
На Кауфланд е пак 200мл опаковката, говоря за тяхната марка.
Вече бях пускала таблицата по повод трюфелите, но пак я пускам:

# 353
  • София
Lach, искаш да кажеш, че си спазвала диетата ли? Аз не останах с такова впечатление.

# 354
Lach, искаш да кажеш, че си спазвала диетата ли? Аз не останах с такова впечатление.

Спазвам си диетата и даже се похвалих, че свалих 1 кг. Обаче КЗ още ми е 6.5, за няколко седмици вече.

# 355
Аз се включвам, макар и не толкова запозната, защото сега тепърва започвам своето приключение. Моята КЗ на гладно на първи час е 5.00, в същото време инсулинът, разбира се, е в небесата. КЗ ми е все още окей, предполагам начален стадий на ИР, макар че колко да е начален, като си имам стабилно шкембе и трупам само и единствено там. И аз, на 28г. с КЗ 5.00 имам възпаление на кръвоносните съдове на стъпалата и нодозна еритема. Лекарите твърдят, че обяснение нямат и че двете неща са от автоимунен характер. Сега, благодарение на дамите от темата, си давам обяснение за някои работи. Давам пример със себе си, защото не знам дали при другите дами има подобни отклонения.

Лахезис, обръщам се към теб, защото просто откакто съм в тая тема, ми бодеш очите. Ако искаш да си завираш главата в земята, прави го. Но не говори глупости в темата, които могат да объркат хора, тепърва навлизащи в тая материя. Иииии не може да очакваш промяна с два дена хранене, нещо трупано с години не се променя с магическа пръчка. Иска се търпение и постоянство. Ако смяташ, че не е твоето нещо, просто не променяй нищп и си живей така. Но не давай подвеждаща информация. То ендотата и на мен ми казват, че ТСХ 4 е супер и всички симптоми на Хашимотото ми са само в главата ми и съм невротичка. Обаче като си наместя сама дозата и сваля до 2, всичко си идва на мястото. Аз лично вяра на ендокринолози в България нямам, защото масово са застинали в миналия век и са си останали с наученото в университета. Не се гради след това, не се четат съвременни клинични проучвания, не се прилага алтернативен подход. И това е, защото никой не лекува първопричина, всеки от тях лекува симптоми. Отново, ако искаш, продължавй да се залъгваш по тоя начин, но не поствай глупости, объркващи непърва прохождащите в тая борба.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 10:36 от Misery.

# 356
  • в сърцата на децата <3
Лахезис, първо спазваш режим от съвсем скоро. Второ изобщо не е стриктно кето, че да очакваш бързи резултати. Трето дори при кето КЗ се регулира след МИНИМУМ 3-4 СЕДМИЦИ адаптация. Не си се събудила един ден с КЗ 6, а предната сутрин да е била 4.3, няма как да очакваш обратното също.

# 357
Лахезис, първо спазваш режим от съвсем скоро. Второ изобщо не е стриктно кето, че да очакваш бързи резултати. Трето дори при кето КЗ се регулира след МИНИМУМ 3-4 СЕДМИЦИ адаптация. Не си се събудила един ден с КЗ 6, а предната сутрин да е била 4.3, няма как да очакваш обратното също.

Сноу, точно поради това, което си написала въпросът ми е да продължавам ли нищо да не правя за КЗ 6.5, в смисъл да не взимам Глюкофаж, а само на диета да карам и до кога така? Явно съм така от доста време и това не ми ли вреди вече, въпреки, че нямам оплаквания?

# 358
  • в сърцата на децата <3
Една хубава статия да оставя:
https://mywholesome.life/keto-friendly-vegetables/

Лахезис, вреди ти, но не го усещаш. Гадното в диабета е, че руши без да боли. Организма реагира най-адекватно на болка, но тук болка няма докато не стане твърде късно.
Според мен, продължавай. Не пречи да си пиеш хапчетата ако не спортуваш. При хапчета и спорт се обезмисля спорта, но предвид, че вече много пъти казваш, че не искаш да си даваш зор, а да се наслаждаваш на живота - аз бих си карала на диетата плюс хапчета докато сутрешната КЗ не падне под 4.5. После махаш хапчетата и продължаваш само на режим. КЗ ще се качи малко, но не и над 6, което всъщност е дългосрачната ти цел. Основният момент, който май пропускаме в последните постове, е фактът, че вм-нвх е режим за оздравяване първо и чак след това за отслабване като следствие от оздравяването. Също както натрупаните мазнини са следствие от висок инсулин, а не причината за него.

# 359

Сноу, точно поради това, което си написала въпросът ми е да продължавам ли нищо да не правя за КЗ 6.5, в смисъл да не взимам Глюкофаж, а само на диета да карам и до кога така? Явно съм така от доста време и това не ми ли вреди вече, въпреки, че нямам оплаквания?
Ох, най- малко аз съм някой, който да дава акъл в темата, ще ти отговорят момичетата , но ако искаш, опитай за проба поне един месец само с разрешени храни. Нищичко друго, ама нищичко.
Аз само мога да ти дам пример с моите резултати- имах 6, 40 в началото на юни.
След две седмици само на яйца, мръвки и позволени зеленчуци и с ограничения да ям обяд около 14 / аз по принцип около тогава до 15, 16 ч се храня за първи път/ и вечеря най- късно в 20 часа, когато отидох за трикратните изсл. на кръв и гликиран, сутрешната ми кз беше под 5.
Но- продължих 4 месеца така, не толкова строго, но без теста, захарни медове, стевии, нищо хлебно, картофено, оризово и захарно. Е, позволявам си крем супа от червена леща един- два пъти в месеца, боб със свинско в другия месец, на морето трудно ми беше, муах кюфтаци и пържоли, но и някое пане кашкавал съм си позволявала, чушки бюрек - също. Но това са изключения !
За твое добро, спри се и ще свикнеш. При теб бунтът е още в главата.
Виждам тук момичетата след една - две години си позволяват някои сладки неща, за нас с тебе е забранено . И сме на години вече, все по-зле ще става. И обмяна и други дегенеративни процеси. Защо да ги ускоряваме умишлено.
Имаш глюкомер, мери веднъж в седмицата и не се подвеждай. При мен - 6, 40, след две седмици строг режим- 4, 97.
Хич не се спрях и да прекратя начина си на живот. Ей го, онзи ден след 6 сливи ударих пак 6, 1. Само от 6 сливи!

Меря аз през ден и си кютам на режим, беше 5,3, после 5,6  / ама правих вечерта крем супа със зеленчуци и две парчета тиква и веднага се вдигна показателят/, днес е 5, 2.
След 4 месеца! Не става лесно и няма как да е.
Бъди упорита, или наистина си яж и си пий лекарството, съвсем съм добронамерена. Ако не спазваш този режим, наистина темата не е за теб. Съветвам те да не четеш нищо извън тук приложените линкове, съфорумките тук и с личен опит , и знания, са направили чудеса за себе си.
Нека ги уважаваме.

Общи условия

Активация на акаунт