Подготовка за малкия човек - тема 15

• 34 963
  • 773
  •   1
Отговори
# 165
Скрит текст:
Тинки уинки, на мен също ми предстои секцио следващата седмица и съм с ръчна помпа на Авент. Може ли да споделиш малко повече как си практикувала ти - още на същия ден след секциото ли започна да опитваш с помпата, кога бебето засука и след като засука ползваше ли помпата и кога? Първа бременност ми е и всеки ми казва колко е трудно да се получат нещата с кърменето при секцио 😏
Първо, не се настройвай, че ще е трудно. Не при всички е така.
При мен беше зор, но това не означава, че и при теб ще е така. На мен в деня на секциото не ми дадоха да кърмя бебето, видях го само за 15 Мин и изобщо не ми беше до цедене през този ден - пълен е с всякакви емоции и честно казано почти не се замислих за това дали имам или нямам кърма - нямах дори коластра тогава. Следващия ден за мен беше супер шокиращ - оставиха бебето при мен от сутринта, то се скъса да реве цял ден, не искаше да засуче, не искаше да яде от шише, никой не ми обърна внимание, абе за човек с първо дете - абсолютен ад. Съответно в края на деня нямах сили за нищо, пък камо ли за предстоящата нощ с бебето. Предложиха ми да го вземат да го гледат в детска стая и аз се съгласих. Все още кърма нямах, а много исках да кърмя, нямаше и бебе, което да слагам на гърда за стимулация.. Затова започнах на 2 часа да стимулирам на сухо с помпата по 10 Мин на гърда - цяла нощ така и на следващия ден като ми донесоха бебето, станах да го взема и като шурна тая кърма - буквално до коленете бях мокра. 🤣🤣 Все пак не успя да засуче и изцеждах и давах от шише още от болницата (за целта е хубаво да си имаш малко бебешко веро и гъба, защото не искаха на всеки 3 часа да ми стерилизират помпата и шишето). От втория ден пиех и чай за кърмачки (взех си на Хип, понеже е гранулиран и за болничните условия е идеален). Малката успя да засуче чак след около две седмици, до тогава цедях за едно хранене напред и държах в хладилник. Откакто суче, цедя само вечер към 12, защото тя яде чак сутринта и става много голяма пауза, което не е добре.
Успех на теб, леко раждане и не се притеснявай, ако имаш желание и си спокойна, нещата ще се получат! 🥰

Момичета, веро и гъба не са ли недостатъчни за стерилизиране на помпа и шишета в родилното?

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 11:44 от AnMary

# 166
Веро и гъба са за измиване, не за стерилизиране. Препоръчва се да се изваряват/стерилизират шишета, биберони, части за помпа.

# 167
Ами да ама не ми се мъкнат електрически кани в родилното...

# 168
Аз ви казвам кое е стерилизиране, като не ви се мъкнат, мийте ги с веро и гъба, но това не убива всички бактерии. Има таблетки за студено стерилизиране, погледнете ги, ако искате.

# 169
  • Германия
Имате ли впечатление от бебешките дрешки на Reserved? Гледам някой много симпатични десени, но като качество как са?

2-3 пъти съм поръчвала, предимно бодита, бельо за децата, и съм доста доволна от качеството. Поръчах ги все на разпродажби и излязоха за без пари в общи линии

# 170
Ами да ама не ми се мъкнат електрически кани в родилното...
Проучи дали имат опция в родилното да ти стерилизират помпата и шишетата. На мен ми ги стерилизираха веднъж-два пъти на ден, през останалото време миех с веро. Попринцип не е задължителна стерилизацията след всяко ползване, дори и вкъщи така процедирам.

# 171
Момичета, от вчера разглеждам леглата некст ту ми, не всички от предложените марки в горните постове ги има тук. В голяма дилема попаднах. Някоя от вас ползвала ли е babybay легло и могат ли да му се монтират колелца, за да се мести през деня в различни стаи? Останахте ли доволни? То като ще се купува такова легло май наистина по-добре да е некст ту ми, защото имат по-добри матраци. Това на чико, което показах по-горе, не знам дали изобщо включва матрак, а като бебето ще дремва голяма част от времето през деня в него, поне да е качествено легло.

# 172
Да, в пластмасова купа и таблетки също е вариант за стерилизация. Но тогава в куфара трябва да сложиш купа Simple Smile))

А в една друга стара тема вижте какво намерих по въпроса: " защо ти е стерилна помпа? Дори и да се изцеждаш, така или иначе няма къде да съхраняваш кърмата, така че упражнението се обезмисля. Ако се изцеждаш после хвърляй кърмата и просто измивай помпата. Аз така правех."

и

"В болницата цедях ,хвърлях и само миех помпата.
Първо нямаш толкова кърма че да я съхраняваш, второ няма къде и трето не ти е нужна кърмата, защото те няма да му я дядят така или иначе, поне при мен така беше. Дохранваха с ад. мляко."

Явно всеки се оправя както прецени...

# 173
Кърмата може да стои до 6часа на стайна температура, няма защо да я съхранявате, просто я дайте на бебето.

Моето никой не ми го е взимал, беше си при мен през цялото време, не съм чакала някой друг да го храни.

Да, вие си преценете какво ще правите, но в коластрата първите дни има много ценни неща, жалко е да отиват в мивката 🙂

Аз бих изчакала да видя как ще тръгнат нещата, дали ще засуче бебето и бих помолила таткото да ми донесе стерилизатор, няма да натежи чак толкова, но не е и нужно да се тръгне с помпата и стерилизатора за болницата.

Само да споделя, че и аз бях тази, която цедеше и хвърляше, защото бях неподготвена, шокирана и след тежко раждане... И давах АМ. Ако мога да върна времето, не бих хвърляла, но това го казвам вече от позицията на опита.
Другата майка в стаята пък даже не си миеше помпата, цедеше и даваше на бебето, нищо му нямаше.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 18:02 от Pistachio

# 174
Благодаря за отзива, ТеоМ, направих една поръчка Blush

Snowwhite, ние взехме легло на Tutti Bambini - то става и на люлка, може да се вдига от едната страна при рефлукс и като цяло е лесно за местене и сгъване (че даже и за път). За момента доста ми допада, дано и на бебето да му е добре. Скъпичко е, но пък леглото си е от значение. А и ми допада идеята през нощта хем да е до нас, хем да си има свое място. Погледни ги и тях.

# 175
  • София
Съветвам ви да изслушате поне един уебинар на тема начало на кърменето. Има сигурно стотици в нета. Не се подвеждайте по приказки на роднини и приятели. Появата на кърмата има общо с падането на плацентата и това е знак за жлезите, а не вида родоразрешение. На детето на едно хранене му трябват първите няколко дни по 5-10 мл. коластра - не се подвеждайте по съвети да се изхвърля толкова ценна течност, за да може после да му купувате имуностимулатори с коластра.
Стерилизирането е важно защото микробиомът в корема на бебето не е развит. Ако нямате стерилизатор, и каната с гореща вода е опция.

# 176
Добро утро.
Според вас това може ли да замести стандартния космонавт? Или имате ли препоръки за космонавт тип чувалче - без ръкави и крачоли?
Аз за помпата за кърма продължавам да се чудя и чудя. Хем ми се иска да купя и да съм подсигурена, хем даже и да не я ползвам, не виждам как бих я продала на същата цена. Аз не бих си купила нещо, което в магазина струва 250 лева за 250 от непознат човек, при положение, че промоции има постоянно.

# 177
Е, няма как да е на същата цена. Просто не знаеш предварително дали ще ти трябва и си "купуваш" спокойствие, че ако потрябва, е в теб. Аз така го гледам и си взех, понеже не обичам в последния момент да се тича за нещо. Но си е до нагласа Simple Smile

За тези космонавти и на мен ми е чудно - тези, които не са като яке, а изцяло ватиран в какви случаи се ползват? За бебеносене или при не много студено?

# 178
Да, там в работата, че и аз обичам да ми е нагласено всичко, но си е и инвестция, та ми е трудно да реша.
Относно космонавтите: четох, че е по-добре да е тип чувалче за по-голям комфорт. Аз си мисля, че и само ватиран ще е ок, отдолу ще е облечено детето нормално като за зимата, отгоре има покривало. Пък и аз се познавам - ако скове някой кучи студ и двуцифрени минусови температури, едва ли ще тръгнем по разходки освен ако някой не намери космонавт в размер като за мен. Даже в тази тема четох, че някои семейства космонавти въобще не ползват.

# 179
Здравейте, на мен това HuggieBear ми изглежда, че има много голямо разстояние около главата и ако си изкарва ръчичките, не знам дали няма да влиза студен въздух оттам.
П.С. Аз нямам никакъв опит, така че това е мнение, единствено на база пръв поглед. Нека някой вече с бебок, да се изкаже Simple Smile
Иначе за помпата - такова колебание беше и при мен, доста дълго време. Явно повечето минаваме през тази дилема. Всеки те съветва различно: "ооо, ама как, вземи електрическа!". Други: "ооо, изобщо не ми е трябвало помпа" .
Аз приех, ситуацията такава каквато е - че не мога да съм подготвена на 100% за нещо, което не зависи от мен към днешна дата. Купих ръчна на Медела, 60лв също не са никак малко. Ако се наложи - ще се купува електрическа.
Бтв, в Амазон има електрически помпи на разни непознати брандове, за около 30-40-50 паунда, което може да е компромисен вариант за някой.

Общи условия

Активация на акаунт