Подготовка за малкия човек - тема 15

• 36 225
  • 773
  •   1
Отговори
# 225
А дали размерите са универсални? Че ми е трудно да се ориентирам, или ми се виждат големи, или малки...
Мисля, че са универсални. Освен ако на самата количка не пише, че е с уголемен кош.

# 226
Не съм купувала чаршаф за количката, слагах пелена отдолу.

# 227
И аз слагах пелена 🙂

# 228
В началото слагах пешена, но започнах да излизам за по-дълго и по-често и взех комплект на намаление на лорели. Сега се чудя как е по-добре? Дебело облечено с нормален чувал за количка или по леко облечен с агнешки? Май накой беше казал че е взимал? През зимата ще излизаме доста. Преди най-късо ми беше 45 минути на -17 градуса, но нямах бебе? Вие какво мислите?

# 229
Не бих изкарала бебе на - 17 градуса, честно казано.

# 230
Аз бих излезнала на -17 градуса с бебе, ако и подчертавам ,,ако" :
-бебето е излизало вече на студ и е приспособено постепенно към него, а не му е първото излизане, т.е. на около 0-та или поне на -5, -10, -15 нещо от сорта. Първо излизане на -17 ми се струва агресивно и глупаво начинание.

- също бебето трябва да е облечено адекватно. Не бих го изкарала с дрешки и някакво нормално одеало, задължително в чувал, най-добре агнешки и в него също бих го облякла здраво-може би с нормални дрехи до ромпъра и отгоре по-лек флийс оувърал и чак отгоре агнешкия. Все пак този чувал не е магически и след определена температура и в него трябва бебето да е добре облечено.

- и последното условие е да не е дълго време навън, ако е за първи път на минус 17.

Иначе мъгла и т.н. не ме притеснява, понеже живеем на място, на което целогодишно (за мое щастие, аз обожавам :Д )има мъгла. Ето днес например чак сега почна да се разрежда малко мъглата, но ще си стои до вечерта общо взето. Също мисля, че не е здравословно бебетата да се пазят прекалено много от студ, а че е по-добре да се изкарват колкото може по-рано на разходки, АКО са облечени правилно с подходящо оборудване и не се прекалява. 30на минути със сигурност е ок, повече зависи от обстоятелствата. Също е фактор дали държите бебето по цял ден в претоплено жилище с много сух въздух. От рязката промяна в температурата и влажността на въздуха се получават повече проблеми отколкото от самия студ. Ние държим температура под 20 градуса и не обичаме силно парно, защото пресушава.

# 231
В мъгла знам, че е добре да не се извеждат…

Може ли пак да споделите линкове към тези агнешки чували, от които сте доволнк, момичета?

# 232
  • Пловдив
Isi Andi, не знам къде живеете, но в Пловдив миналата зима не падна май под минус 5. Излизахме и тогава, слагах я в космонавт и в зимния чувал на количката. Шапка също слагах.
В момента е 15 градуса и е топло, чувал е излишен за мен.

Агнешки не съм взимала, според мен, където живеем климата не го изисква. Имаме зимен чувал за количката, който върши чудесна работа. 

Съгласна съм с мнението по- горе, че ако е адекватно облечено защо да не го изведеш й при много студено време. 👍🏻

# 233
  • Beyond the stars
По нашите ширини - 17 не е нормална температура и обикновено е в рамките на дни и предимно в сутрешните часове. Не бих извела ни себе си, ни бебе на - 17 доброволно.

# 234
При нас също не е особено студено зимата, но последната зима си стигна и до -15 без проблем и едва ли бих се лишавала и бебето от разходки и тази зима. Аз си тичам с часове и на такова време от години-с правилната екипировка (термо дрехи по тялото и леко яке) дори ми е жега след 15-20 км дълъг джог на -10 или по-студено и естествено в мъгла, защото сме до вода, при все, че вкъщи съм зиморничава. Абсолютно си е до навик и кондиция.
Зимата и като цяло целогодишно сутрин рано градчето ни е предимно кръстосвано от майки с колички, някои от които дори тичат с бебетата си в тях. Не мисля, че мъглата е проблем иначе места като това биха били необитаеми. :Д

Спомням си като бях ученичка (в София) и ни караха да излизаме в междучасието и на -28 градуса и заключваха класната стая за 15 мин. (7 клас). :Д Тогава много мразих директора, но сега подкрепям такава настройка.

# 235
Доколкото знам, новородено не бива да се изкарва на температури под 10градуса, силен вятър, мъгла.
При - 17 бих изкарала новородено само до колата, ако трябва да ходим някъде.
Мъглата е противопоказна не само заради високата влага, а и защото задържа всичката мръсотия, изгорели газове, възможно най-мръсни въздух. Така че не бих изкарвала бебе на разходка в мъгла.
Трябва да се направи разлика между възрастен и новородено.

# 236
Ехеее под 10 градуса, демек цяла зима, локдаун за зимните бебета :Д. Абсолютно прекалено и нереалистично, но всеки си знае. Очевидно лекарските препоръки са различни по различните ширини. Тук майките си извеждат новородените и в студено време, т.е. и при минусови температури задължително. А ако не трябваше да се извеждат в мъгла, по някои места на света нямаше да има население.

# 237
Е, в България последната зима беше много хубава и бяхме постоянно на разходки, изобщо не сме си стояли у дома. Но не сме и излизали на минусови температури. Всеки си решава 🙂
Трябва да се вземе предвид, че новородените не терморегулират като възрастните, затова трябва да се избягва прекалено горещо/студено време. Нямат и мазнини, имат увеличен риск от хипотермия, не се движат, за да се стоплят.
Ако говорим за няколко минути е едно, но за дълги разходки - съвсем друго.
Междудругото не мога да търся статии на немски, но съм убедена, че и там препоръките са подобни за минусовите температури.

Последна редакция: нд, 17 окт 2021, 14:46 от Pistachio

# 238
И ние така миналата зима малката беше на 5 месеца, и когато го позволяваше времето бяхме на вън. Стига да няма мъгла, да не духа  не мисля че подходящо облечено и  с човалче на количката
не е проблем ниските температури. Дори спеше по хубаво на вън

# 239
Честно казано под -10 градуса дори аз не бих излязла ако не ми се налага. 😁 Също не бих извеждала бебе при силен вятър и мъгла, особено мъглата е доста вредна за тях.
Синът ми се роди в началото на октомври, есента беше топла и започнахме с излизането още в деня след изписването, имаше достатъчно време да се адаптира към промяната във времето. Когато дойде най-студеното време той вече беше на 3-4 месеца и съм го извеждала до -5 -10 градуса.
Сега очаквам дете през декември и в зависимост от времето със сигурност бих започнала по-плавно извеждането - първо до отворена врата, после на терасата за малко и при подходящо време (над +5/+10 градуса и без мъгла) бих извела на разходка навън.

Общи условия

Активация на акаунт