За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 135
  • 772
  •   1
Отговори
# 210
Не знам, аз само за подправка го ползвам. Една част отставям на шайбички и слагам в пликове, друга смилам в кафемелачка, за да заема по-малко място, и пресипвам в буркани.

# 211
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,знаете ли рецепти за консервиране на тиквички?

Ще ти напиша рецепта, но никога не съм я правил. Така, че риска си е твой.
Консервирани тиквички
Състав: (за 4 бр. буркани от 1л) :
- 3 кг тиквички
-2л вода
-1 чаша (200 мл) захар
-3 супени лъжици с връх сол
- 250 мл 9% оцет
- зеленина (копър, корени от хрян)
-8 скилидки чесън
-1 ч.л черен пипер на зърна
- дафинов лист 6-8 бр.

Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките, нарежете на филийки.
Измийте копъра и корените от хрян, обелете чесъна и подредете в стерилни буркани.
Нека приготвим марината:
Налейте вода в голяма тенджера, добавете солта, захарта, дафиновите листа, черения пипер и сварете;
налива се оцета и кипва.
Потопете тиквичките във врящата марината, покрийте с капак, оставете на огъня 5-7 минути (аз държа 5 минути) Разбърквайте периодично с лъжица, така че всички тиквички да се „къпят” в нея. Изключвате.
Разпределете горещи тиквички в готови буркани.
Оставете да заври маринатата, залейте тиквичките и запечатайте.
Бурканите  се обръщат, докато се охладят напълно.

# 212
Някой има ли личен опит с компот от череши,примерно,но със заместител на захарта?В нета има рецепти със стевия,но и отзиви,че нагарча или вкуса е гаден.Имам някакъв течен подсладител,може с него да пробвам.Нещо друго добавя ли се?Понеже нямам абсолютно никакъв опит с компоти,приемам всякакви препоръки или идеи от опитни хора.

# 213
Пробвайте 1-2 без захар и без подсладител, може пък да ви допаднат. Гледайте сортът да е подходящ за компоти, черешите да са добре узрели, за да са по-сладки.

# 214
А защо подсладител, а не малко захар? Повечето подсладители изобщо не са полезни. Отделно при инсулинова резистентност не малко от тях предизвикват много голямо отделяне на инсулин, което изобщо не е полезно.
Или наистина без нищо подслаждащо, това май е най-приемливия вариант при здравословни проблеми.

# 215
Правих сок от череши без нищо подслаждащо ,не върви. Освен да е забранена напълно захарта и да няма как.

# 216
Цитат
А защо подсладител, а не малко захар?
На човека му е забранена  захар.Може би наистина малко е някакъв вариянт.С риск да съм досадна,ще попитам.На бурканче 300-350гр.колко малко захар да сложа?Няма да правя големи количества.Нещо пробно.

# 217
Аз съм приготвяла - без нищо и след това добавен някакъв подсладител не се хареса, приготвен  с таблетки захарин горчи, стевията променя вкуса,  с течен подсладител Суитли или Хуксол се харесва. Слагам по 1 ч.л. на компотен буркан.

# 218
ccvet много благодаря!

# 219
Дами,компота ми се получи.Направих и от малини,повече ни допада.Подсладителят е някакъв течен с трудно име от ДМ.
Капвах  капки в един буркан с плод  и вода,докато се одобри вкуса.После по 6-7 капки и вече са сварени и изстинали.

# 220
То няма начин да не се получи , но дали ще се одобри наесен е въпроса😉

# 221
Одобри се.Часове по-късно отворихме по едно бурканче за проба.Както споменах преди,малиновият в пъти по-добре от черешовият компот.Сега се чудя дали с подсладител ще се получи сироп от вишни?Ако някой има мнение,дори без личен опит ще ми бъде интересно.Аз др.седмица съм решила при всички положения да пробвам.
Купих още едно шише от немският подсладител да има.Българският два пъти по-скъп.

# 222
  • Pazardjik
Сега се чудя дали с подсладител ще се получи сироп от вишни?Ако някой има мнение,дори без личен опит ще ми бъде интересно.Аз др.седмица съм решила при всички положения да пробвам.
Днес правих сок от вишни - череши , плод вода 1 към 1 варих половин час и после прецедих през тензух . Стана много вкусен без захар

# 223
Благодаря roza7111 за споделеното.Добре,че и за тензух ме подсети.Трябва да купя.Всъщност ти си правила сок за директна консумация?Какво количество стана готовият продукт,50% или по-малко?Аз мислех да правя сироп за разреждане,защото точно сега му е времето в тези жеги.В крайна сметка,каквото стане.

# 224
А гриловани тиквички в буркани могат ли да се съхранят и колко се варят за капачка?

Общи условия

Активация на акаунт