За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 082
  • 772
  •   1
Отговори
# 480
А може ли технологията как го правите?

# 481
  • Русе
Скрит текст:
Ще правя мармалад от ябълки, круши и сливи на във фурната. Чудя се колко минимално захар може да се сложи на 5 кг. плодове например.

Това е нормалното количество захар за плодовете. Ако са много сладки, може да се намали количеството захар.
За мармалад не е нужно да се слага мед и пектин.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_5.html

# 482
  • София /Абсурдистан
Аз с фикса на Йоткер слагам на 1 кг плод 500 грама захар. Иначе сладко, ако не е сладко, какво е Simple Smile А медът от топлинната обработка му се разрушават полезните съставки и не трябва да се вари, за да ги има.

# 483
А може ли технологията как го правите?
Плодовете изчистени и нарязани(сините сливи само на половинка) ги слагам или в тенджера на котлона със съвсем малко вода, колкото да тръгнат да врят, или във фурната, без вода. Варя или пека докато ми харесат, после като позастинат малко, слагам в буркани (може и да престои сместа в хладилника един ден, и след това да напълня бурканите) и стерилизирам 10 минути.
Гъстота си определяш в зависимост от продължителността на варенето/печенето.Не става толкова гъсто колкото със захар, малко по-рядко стои, но за нас не е проблем.
Тази година правих череши, вишни, круши, сливи, и круши със сливи.
Понякога слагам накрая и малко лимонтозу накрая, понеже четох, че така трябвало, но на по-киселите плодове не слагам.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 13:40 от Lemy

# 484
Аз с фикса на Йоткер слагам на 1 кг плод 500 грама захар. Иначе сладко, ако не е сладко, какво е Simple Smile
О, пак е сладичко. Втора година правя заради внучето с 2 лъжици захар на кило плод. Като се изваряват така или иначе водата се изпарява и захарността от самия  плод се увеличава. Мед ако сложа да варя, милото ще  ме убие 😆 като знае/пък и аз колко труд е да гледа пчели и прибира. Меда -само натюр, или в топъл чай/вода

# 485
Чета, не върви без захар у нас. Правих, стои. Особено ме  е яд за ябълковия  натурален сок, има и с моркови ,той леко сладни от тях. Миналата година имаше много ябълки, но не достатъчно да ги занесем  някъде да ги направят на сок, та въртях колкото си искам около сокоизстисквачка и стоят. Смесвам с компот понякога.
 Пък и  си мисля, че ако няма здравословни причини да се избягва си е естествен продукт и по-добър от химиите ,дето се наливаме с тях. Компотите - само като сок ползвам с разреждане понякога.
 За тази година мина, ще опитам сини сливи  със мъничко захар, дано се хареса.

# 486

не намирам на български, но не ми се вярва съставките за България да са много по-различни.
Sad не е ли по-добре само плод и захар?
Много вредни неща поемаме без да знаем, та няма нужда сами да си ги слагаме.
Според познат химик, това са големи и вредни боклуци, извинявайте за израза.

# 487
  • в сърцата на децата <3
Без да ангажирам когото и да е с мнението си - вкъщи се правят домашни консерви за да знаем какво има в тях. Същото важи и за колбасите, мезетата... Да, захарта също е вредна. Но зависи от количеството. Химиите нямат не-вредна дозировка...

# 488
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не разбрах защо ми е цитиран поста. на практика казваме едно  и също. по-малко химии = по-добре.
вече няколко пъти се опитвам деликатно да подскажа, че тези фиксове и бързи и лесни начини не са най-доброто.

понякога си е до предпочитания, понякога е само от незнание, но
всеки трябва сам да си реши.

# 489
  • София /Абсурдистан
Фиксът за сладка съдържа пектин и лимонтозу, кое му е вредното?

# 490
  • в сърцата на децата <3
Фиксът за сладка съдържа пектин и лимонтозу, кое му е вредното?
Съдържа и D-глюкоза, приемът на концетнрирани количества от която в новите изследвания се свързва пряко с развиване на Алцхаймер. Освен това съдържа и сорбинова киселина, която е консервант и се произвежда чрез кондензация на кротоналдехид и кетен с помощта на киселинни катализатори. Формулата му напомня аскорбиновата киселина (вит. С), но по същност няма нищо общо. Реално не допринася с нищо добро за организма, а както всеки консервант - в дългосрочен аспект вредите от него са обект на изследване.

Последна редакция: нд, 04 сеп 2022, 21:55 от snow_angel

# 491
Аз слагам по 500-700гр захар на 3 кг плод. Вкъщи харесваме сладката "асорти". По-точно правя мармалад (смилам 3 кг плод - сливи, ябълки, круши в различни съотношения, според наличностите), единственото сладко, което правя е от ягоди, но понякога и него минавам с пасатора преди да сваля от огъня.

Вчера правих пукани люти рибки по рецепта на Пепчо. Опукахме с пърлачката, но обърках рецептата. Не бях приготвила буркани да слагам горещите чушки, после се замотах да пека пипер, да правя домати. С една дума, чушките изстинаха. Направих ги по рецептата нататък, заварих бурканчетата 10 минути за капачката. Надявам се, че няма проблем.

# 492
Вчера правих пукани люти рибки по рецепта на Пепчо.
Kъде мога да я видя тази рецепта? Педи 2 дни направих 100тина грама за проба. Сложих топлите чушки в бурканче, малко на око сол, захар, оцет и олио. Две скилидки чесън, долях с вода и затворих. Съгхранявам в хладилник. Вчера ги опитахме, бяха много хубави макар и много люти (за мен) и сега искам да направя килограм. Но ако може без да заварявам бурканчетата и без аспирин.

# 493
Вчера правих пукани люти рибки по рецепта на Пепчо.
С една дума, чушките изстинаха. Направих ги по рецептата нататък, заварих бурканчетата 10 минути за капачката. Надявам се, че няма проблем.
Точно така ги направих, станаха разкошни.

# 494
Вижте в Гугъл пуканите чушлета на Катето Евро, много са вкусни и лесни.

Общи условия

Активация на акаунт