За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 005
  • 772
  •   1
Отговори
# 90
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
И аз влизам в темата с въпрос.
Направих туршия, по рецепта на майка ми. Обаче обърках количеството захар с количеството сол. (350 гр. захар със 150 гр. сол.) А вече залях зеленчуците със сварената грешна марината.
Как да поправя грешката?

Източи обратно "грешната марината" и направи правилната. С нея залей отново зеленчуците.

# 91
  • Мнения: 7 699
Благодаря, дано не е поела много от солта!
Отивам да прецедя марината. И да купя още оцет, захар и сол Smile
И още: подправките, бахар, дафинив лист, черен пипер оставяте ли ги в туршията или след като са врели в маринатата ги махате?

# 92
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
...
И още: подправките, бахар, дафинив лист, черен пипер оставяте ли ги в туршията или след като са врели в маринатата ги махате?

Подправките след варенето - при зеленчуците в бурканите. Не се притеснявай, няма да сладни зеленчука. Просто нормалната марината ще си свърши работата.

# 93
  • Мнения: 5 423
Сложи листа целина при зеленчуците🙂

# 94
  • Мнения: 7 699
Сложи листа целина при зеленчуците🙂
Сложих листа, стъбла и глава от целина.

# 95
  • Мнения: 5 539
Искам и аз да си направя трушийка в саламура.Питах баща ми той си правеше такава,но в голям бидон,аз искам малко.Той ми вика,че и оцет слагал,а и всичко на око и не ми помогна особено 😄.Миналата година правих една по рецепта на Звездев махнах половината продукти ,че обичам само моркови,зеле и карфиол марината нямах с какво да я претегляне и малко на око и нищо не се получи😭😀.Та за да не хабя само продукти и тази година ще питам и тук.Да слагам ли оцет и колко и ще се получи ли само карфиол, зеле и моркови.Ще действам по дадената тук рецепта литър вода с 3 суп. лъжици морска сол.

# 96
  • Мнения: 7 414
Сложихме зелето,кога трябва да започнем да го проточваме?

# 97
  • Мнения: 23 885
Утре.И всеки ден , поне 2 седмици, после прескачаш .
Моето е  готово ,поне чорбата става вече.

# 98
  • Мнения: 3 654
Сложихме зелето,кога трябва да започнем да го проточваме?
Може от утре да започнете.Аз правя сурова трушия по рецепта за кис зеле на 1л вода 30гр сол.Едно време моя дядо правеше в качета трушия и динчета слагаха сега май се връщаме към старото което ще бъде отново модерно.

# 99
  • Мнения: 1 931
Миналата година случайно видях динчета и добавихме към смесената туршия. Изпадам в екстаз като ги поглъщам. Тази година целенасочено търси мъжът ми и намери, но ги сложи в отделно бидонче, уж пак с целината и другите аромати, ама по- хубави са в смесената туршия.

# 100
  • Мнения: 5 423
На мен така ми е с вкуса на краставиците, както на теб дините- поемат ароматите на останалите зеленчуци и вкусът е уау 🙂

# 101
  • Мнения: 23 885
Освен вкуса от другите зеленчуци се попълват празнините за другия вкус - на сол примерно,да се регулира течността, иначе поглъща повече марината и повече сол..

# 102
  • BG
  • Мнения: 4 493
Здравейте. Въпросът ми е малко след дъжд качулка, но поне за следващата доза туршия да знам-аспиринът задължителен ли е да се слага? Питах две приятелки за рецепта, на буркан с винтова капачка сложих 1ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин, оцет един пръст, даже малко по-малко и вряла вода. Принципно не харесвам аспирин в зимнина, но те твърдяха, че така се запазвала туршията. Чудя се, ака го пропусна в следващата доза дали ще е проблем?

# 103
  • София
  • Мнения: 18 476
Ако не слагаш аспирин ще трябва бързо да изядеш трушията.
Или трябва да я заваряваш, но тогава зеленчуците може да омекнат и да не са хрупкави и вкусни.

# 104
  • Мнения: 7 856
Здравейте. Въпросът ми е малко след дъжд качулка, но поне за следващата доза туршия да знам-аспиринът задължителен ли е да се слага? Питах две приятелки за рецепта, на буркан с винтова капачка сложих 1ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин, оцет един пръст, даже малко по-малко и вряла вода. Принципно не харесвам аспирин в зимнина, но те твърдяха, че така се запазвала туршията. Чудя се, ака го пропусна в следващата доза дали ще е проблем?
За каква туршия питате? В класическата с дива ферментация, като кисело зеле или смесена, не се слага захар, да не говорим за аспирин.
И какво значи нетрайна туршия, която трябва бързо да се изяде - не мисля, че някой след март ще има желание да яде туршия.
Точно тази ферментирала туршия са правили векове и тя е много полезна.
И за пореден път ще напиша изпитаната от много години рецепта за сурова смесена туршия - 17 части вода, 1 част истински винен оцет, 1 част морска сол. Пример - на 1.7 литра вода 100 мили литра оцет, 100 грама сол.
Нареждат се зеленчуците в буркани, кипва се марината та и веднага се заливат бурканите до горния ръб на буркан. Затварят се веднага и чакат да ферментират. Трайност - до пролетта, стига да не са на много топло.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 21:07 от Недоволна

Общи условия

Активация на акаунт