За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 071
  • 772
  •   1
Отговори
# 135
Пейчев ,това е старо ядене, баба го правеше, но  и име си има, може да се сетя какво беше.
Като студена супа "Бисмарк" съм срещала описаното.

# 136
  • Русе
Скрит текст:
Пейчев ,това е старо ядене, баба го правеше, но  и име си има, може да се сетя какво беше.Скоро  мислех да опитам .Някога не са имали нашето разнообразие от храни  и с това са минавали  като основно хранене.Добре ми напомни съставките, да не забравя нещо.Даже чушката ще мина леко да смеля, те накъсваха на едро.

Сухата чушка се препича на слаб огън. Студена армеева чорба

# 137
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Пейчев ,това е старо ядене, баба го правеше, но  и име си има, може да се сетя какво беше.Скоро  мислех да опитам .Някога не са имали нашето разнообразие от храни  и с това са минавали  като основно хранене.Добре ми напомни съставките, да не забравя нещо.Даже чушката ще мина леко да смеля, те накъсваха на едро.

Сухата чушка се препича на слаб огън. Студена армеева чорба

Бульон "Трезве", с ударение на второто "е" Wink

# 138
Имате ли представа от цените на зелето в София? Но от хубавото бяло зеле, което втасва добре.
Казаха ми и за някаква промоция в Кауфанд, там как е?

Едит
Попаднах на това
Цитат
Сортовете зеле като браво, пруктор и чиърс са изключително неподходящи. Тези видове имат свойството да си остават „ пресни” дори след заливането със саламура и престояването му дори и половин година.

Единственото, което се променя при тях, е ароматът - от неприятен към хипер неприятен. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и от две години в България се отглежда сръбският сорт сармалин.

Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация на салатка, приготвяне на вкусно прясно зеле, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро.
https://gotvach.bg/tips/a-4308-%D0%9A%D0%BE%D0%B8_%D1%81%D0%BE%D … D0%B5%D0%BB%D0%B5

Последна редакция: нд, 28 ное 2021, 14:45 от Diorela

# 139
Имате ли представа от цените на зелето в София? Но от хубавото бяло зеле, което втасва добре.
Казаха ми и за някаква промоция в Кауфанд, там как е?

Едит
Попаднах на това
Цитат
Сортовете зеле като браво, пруктор и чиърс са изключително неподходящи. Тези видове имат свойството да си остават „ пресни” дори след заливането със саламура и престояването му дори и половин година.

Единственото, което се променя при тях, е ароматът - от неприятен към хипер неприятен. Единствените сортове, които стават за кисело зеле са кьосе, балкан и от две години в България се отглежда сръбският сорт сармалин.

Тези три сорта са единствените, които са подходящи както за прясна консумация на салатка, приготвяне на вкусно прясно зеле, така и за кисело зеле. Кьосето и сармалинът са дребни зелки, а балкан е значително по-едро.
https://gotvach.bg/tips/a-4308-%D0%9A%D0%BE%D0%B8_%D1%81%D0%BE%D … D0%B5%D0%BB%D0%B5
В повечето случаи не е хубаво.Виждам много бусове по пазарите продават зеле.Иначе 1.30лв 1.50лв за кг върви цената.

# 140
  • В градината...
Миналата седмица от Шабла си взех кьосе по 1лв. На Кауфланд досега не съм засичала, то е по-нетрайно и неподходящо за магазини. И е много рошаво.

# 141
Аз зеле сложих в няколко бидончета от по 5 литра, рязано. Взех го от Фантастико за 49 ст. за кг. Хванах някаква промоция. Бидонче и половина изядохме вече, хубаво е.

# 142
Сега ми казаха, че в Кауфланд имало зеле за 0,75. Дали е хубаво и дали става за кисело? Някой купувал ли е от него?

ПС Току що съседка ми каза, че било от това, което не втасва.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 13:32 от Diorela

# 143
  • София
И да е купувал някой - кауфланди много, партиди различни. На едно място може да са огромни завехнали  зелки, на друго - малки, стегнати, бели. Как да ти кажа, че е хубаво напр. в Ст. град, ако ти ще пазаруваш на другия край на София.
Иначе ММ ако слага зеле купува винаги около пазара в Младост 1. Та. м продават от бусове, може да избирашДали ще струва 0.75 или 1.50 лв. - все тая, 10 малки зелчици са, ядат се поне 2 г.  Не купувам 2 тира стока, че да и търся цена.

# 144
Всяко зеле втасва.
Балкан е меко, тънки  и рехави са листата, външните са супер за сърми.Кьосе е малко по плътно навити листа.Гледай да е свежо,  и наистина за 10 зелки не си струва разход транспорт .Българското зеле е най-доброто, вносните са твърди сортове да траят по пазарите, но сега има  нашенско.
Ние преполовихме нашето.
30 кг зеле, 60 л вода, 2 кг морска соли  нищо друго, претакване 2 седмици всеки ден и  после през ден и вече не.Когато е вече готово, или поне полуготово спираш.
Не го мисли толкова.

# 145
Чета в нета, че ферментацията на туршия в бидон(зеле, карфиол, моркови,вода и сол)  се пресича с лимон, хрян, джинджифил. Но никъде не намирам колко трябва да се сложи. Направихме за първи път малко бидонче,но не е на хладно и според мен ще се развали преди да я изядем,ако не се пресече ферментацията. Моля за пропорции. Благодаря!

# 146
Чета в нета, че ферментацията на туршия в бидон(зеле, карфиол, моркови,вода и сол)  се пресича с лимон, хрян, джинджифил. Но никъде не намирам колко трябва да се сложи. Направихме за първи път малко бидонче,но не е на хладно и според мен ще се развали.преди да я изядем,ако не се пресече ферментацията. Моля за пропорции. Благодаря!
Слагайте на тераса или в мазе.Може да,пресечете с аспирин.Или синапено семе.3 4корена хрян ги цепвате и пускате в сместа но трябва да не е напълно втасала туршията.

# 147
  • Русе
Скрит текст:
Чета в нета, че ферментацията на туршия в бидон(зеле, карфиол, моркови,вода и сол)  се пресича с лимон, хрян, джинджифил. Но никъде не намирам колко трябва да се сложи. Направихме за първи път малко бидонче,но не е на хладно и според мен ще се развали преди да я изядем,ако не се пресече ферментацията. Моля за пропорции. Благодаря!

Използвай за консервация

# 148
Аз от няколко години не съм слагала зеле. Имам 100 литров бидон, който поема 4 чувала цели и на парчета. Тази година мисля да не го пълня до горе, както друг път.
Много голямо значение има подходящия сорт - Балкан, например. Преди години ми се беше случило да купя някакво зеле, което така и не пожела да втаса - отвътре си остана невтасало месеци наред, с неприятен вкус. Така, че не всеки сорт е подходящ.
Слагам и хрян, дюля, ябълка, малко моркови, царевица и малко ориз за газиране на сока. Една година бях сложила и праз лук, стана доста добре и той.
Казвали са ми, че с лимон се пресича ферментацията и не хващало сага. Опитах, пак хваща. Пресичах го с аспирин, но сега не мога да си позволя, защото пия антикоагуланти и аспиринът ми е забранен.

# 149
  • В градината...
Аз миналата година сложих хрян и синап от самото начало, май затова втаса много бавно.
Тази година за червен сок сложих червено цвекло, за вкус - ябълка, лук, глава целина, някои слагат гулия, но мен ме домързя да извадя от градината.

Общи условия

Активация на акаунт