За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 106
  • 772
  •   1
Отговори
# 435
А рецепти за лютеница? Пробвах да правя печена една година, но не ми хареса. За жалост никой не пази рецептата на баба.
Може би не ти е харесала не защото е печена, а заради съотношението в зеленчуците, което винаги можеш да промениш.
Аз правя апартаментска, мързеливата лютеница. Тя е с пипер, доматено пюре, малко моркови. Но водещо ми е количеството пипер, към него добавям и опитвам пюрето (моля свекървата да ми направи, когато е пикът на доматите, с хубав, чист вкус) и накрая сварени в мв моркови, малко по малко, с опитване, че не е хубава, ако се усещат. Тези които останат не ги слагам, пюрето също слагам докато ми хареса. Слагам доста олио, но трябва да е гореща, за да попие и мед, купешки, че ми е жал да хабя истинския, сол и чесън, който ще си промени вкуса след заваряването на бурканчетата. Също, трябва да се предвиди, че когато е току- що смесена и топла, е по-киселка отколкото после от буркана.

# 436
  • в сърцата на децата <3
От книгата на баба ми рецептата е 2:1 чушки:домати. Нататък е ясно: печене на чушките, мелене, домати - мелене и чистене на семки и люспи (в старата лютеница едно време си имаше семки от доматите, люспите сваляхме на ръка), изваряване до желаната гъстота, олио, сол и по избор подправки. При нас се харесва с чесън и черен пипер.

# 437
# 438
https://lubopitko-bg.com/marzelivalutenica.html?fbclid=IwAR3m44h … NBtbmEBe0Rdncg_PQ
и такава съм правила, пък и  е удобна за апартамент. Сурова в печката  и пасирана, за който може да понесе малко люспички и  семки ,съвсем малко са.

# 439
Аз не обичам люспи,та правя такава във фурна но ползвам печени белени чушки и смлени домати в машинка която отделя люспите. Една година за доматите ползвах и сокоизтисквачката,с нея става супер бързо, но пък после повече време се чака да се изпари течността.

# 440
https://lubopitko-bg.com/marzelivalutenica.html?fbclid=IwAR3m44h … NBtbmEBe0Rdncg_PQ
и такава съм правила, пък и  е удобна за апартамент. Сурова в печката  и пасирана, за който може да понесе малко люспички и  семки ,съвсем малко са.
Аз правя подобна
Пека зеленчуците преди да сложа във фурната.
По рецепта на мила приятелка!

# 441
Аз пека доматите и махам люспите им. Син домат - също. За чушките - те са последните и крехки , та почти няма люспи, ситно някакво тук-там.

# 442
За първи път днес затворих в буркани горещите,печени чушки с аспирин.Гледам на дъното не се е разтворил аспирина.Стои като бяло петно.Ако няма някакви признаци на разваляне в буркана,нека си стои,пък ще видим резултат след няколко месеца.

# 443
За първи път днес затворих в буркани горещите,печени чушки с аспирин.Гледам на дъното не се е разтворил аспирина.Стои като бяло петно.Ако няма някакви признаци на разваляне в буркана,нека си стои,пък ще видим резултат след няколко месеца.
Понякога не се разтваря аспирина, седи си цял, не сме имали проблем.

# 444
Момичета и момчета, загледах се в това видео и питанката ми е:
не се слага аспирин, не се вари, колко време ще изтрае?
Става въпрос за 2-3 буркана /случайни/. Благодаря предварително!

# 445
Не ми се гледа цял клип, но аспирин си слагам за сигурност, рецептите понякога са без него. Често в миналото.
 Та трая  си колкото и  със , но от опит знам ,че вкусът е различен, по-остър,  дето ние  не харесваме особено и  действам  с аспирин ,да потисне ферментацията. Това е  някогашната обща туршия, в каци са я  правили,  а виждам гореща вода, марината, тя спомага при запечатване да не влиза въздух (много) и плътното запечатване, затваряне не позволява  пълна ферментация и онзи неприятен ми вкус.  Единственото лошо  е ,че навън е още доста горещо и  всичко ферментира въпреки  мерки.

# 446
Момичета и момчета, загледах се в това видео и питанката ми е:
не се слага аспирин, не се вари, колко време ще изтрае?
Става въпрос за 2-3 буркана /случайни/. Благодаря

Правих нещо подобно. До към Нова Година бяха ОК. След това вкусът се развали. Нямаха вкус на развалено, но се появи една горчива жилка и ги изхвърлих.

# 447
Буркани с винтови капачки,ако са затворени добре при натиск на капачката пукат ли?
Преди стерилизация.Имам сега 6 буркана.4 като им натисна капачките с пръст ми пукат,а 2 не.

# 448
  • Русе
Скрит текст:
Буркани с винтови капачки,ако са затворени добре при натиск на капачката пукат ли?
Преди стерилизация.Имам сега 6 буркана.4 като им натисна капачките с пръст ми пукат,а 2 не.

Обърни бурканите, ако не потече течност значи всичко е наред. Някои по тънки капачки на бутилки с винт също пукат при мен, но са си наред.

# 449
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пеич, не знам с какво ни съблазняваш, но неустоимо ме привлича. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт