За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 095
  • 772
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 4 983
Много благодаря на включилите се! Цялата работа дойде от опит да предпазя фурната от карамелизирана захар.

Търсих в някилко хипермаркета гелфикс (на д-р Йоткер), не намерих и сгъстих с обикновен желатин. Разтворих пакетче в 100 мл. студена вода. След половин час залях със сок от сладкото (горещ). Разтвори се напълно. Излях в тавата и бърках енергично. Разлях по бурканчетата. В момента изстива.

Ако стане, ще е най-мързеливият начин за приготвяне на сладко/конфитюр.

Дописвам - бях нарязала прасковите първо на резенчета,  след това на триъгълничета - малки парченца. Очаквах при варенето да се смият. Останаха цели - приятно и за окото, и на вкус.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 13:21 от Шарлот

# 466
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Не са ми твърде читави снимките, но другите бурканчета са в казана в момента 🤣 Нито кипи, нито има нужда от чистене фурната след него.





И смокините така направих, но ги обръщах, да не се запекат и да станат жилави. Доволна съм, не се разкъсаха, а бяха огромни и много крехки.

# 467
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Скрит текст:
с желатин ли са?
имайте предвид, че желатина се разпада от висока температура.
върнах се назад. друга съфорумка е писала за желатина, извинявам се за непоискания съвет.

# 468
  • Мнения: 4 983
Желатин прибавих след сваляне от огъня. Не изчаках да изстине съвсем, за да херметизира при обръщане. Грешка ли е? Исках и да стерилизирам. Благодаря за съвета. Ако капачките хлътнат, няма да клоквам бурканчетата.

# 469
  • София
  • Мнения: 355
Здравейте,
Търся рецепта за домати в буркани, но за салата и да са без оцет. В момента има страхотни розови домати и ми се ще да затворя без дълго консервиране, но и без оцет и аспирин. Някой има ли изпробвана рецепта или такова животно нЕма?Wink

# 470
  • Мнения: 5 653
Здравейте,
Търся рецепта за домати в буркани, но за салата и да са без оцет. В момента има страхотни розови домати и ми се ще да затворя без дълго консервиране, но и без оцет и аспирин. Някой има ли изпробвана рецепта или такова животно нЕма?Wink

По ето тази рецепта на Звездев правих, станаха страхотни.
https://www.youtube.com/watch?v=iaXp2rsVP4E

# 471
  • Мнения: 461
Здравейте,
Търся рецепта за домати в буркани, но за салата и да са без оцет. В момента има страхотни розови домати и ми се ще да затворя без дълго консервиране, но и без оцет и аспирин. Някой има ли изпробвана рецепта или такова животно нЕма?Wink

Предполагам, че много хора го правят, но все пак - родителите ми заваряват буркани с домати и доматен сок в буркани. Слагат само сол. Става за готвене и както ми викат в нашия край “Офицерска салата” (доматите, печени чушки, зелен лук и магданоз).

# 472
  • Мнения: 16 247
Аз просто беля, режа на кубчета, слагам малко сол и затваряне. Става за салата и готвене. Варят се 20-25 минути.

# 473
  • Мнения: 9 485
Салата, но зимна салата от домати. Няма общо със салатата от пресни домати,
И ние ги правим така откакто се помня https://pep-4o.blogspot.com/2015/09/blog-post_22.html?m=0 белени, стерилизирани домати. Дори замразените, вакумирани във фризера като се размразят са по-близки до пресните. Или онези със салицила, въпреки лекия привкус на салицил.

# 474
  • Мнения: 7 856
Е, зимна салата. Аз ги обичам с праз и зехтин, или с пресен лук и зехтин. Вече по всяко време на годината има пресни домати, но през зимата предпочитам туршии и други зимни неща.

# 475
  • Мнения: 23 890
Както да са консервирани ,летните слънчеви и  особено домашни домати са  непостижими на вкус спрямо зимните вносни

# 476
  • Мнения: 9 485
Вече по всяко време на годината има пресни домати, но през зимата предпочитам туршии и други зимни неща.
Мда и аз така. Като отворя 1 буркан с мъж ми си споделяме с праз, или лук, зехтин, маслини, сирене и от салата си става вечеря Simple Smile

# 477
  • София
  • Мнения: 355
Наистина целогодишно има и домати и всичко, но вкуса е друг.  Редовно купуваме домати зимата, но рядко попадаме на нещо читаво.
Рецептата на Звездев ми се вижда отлична, само десет минути се изваряват. Събота отваряме консервната фабрика, дано само времето е хубаво. Благодаря на всички!

# 478
  • Мнения: 653
Ще правя мармалад от ябълки, круши и сливи на във фурната. Чудя се колко минимално захар може да се сложи на 5 кг. плодове например.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 15:58 от Zizini

# 479
  • Мнения: 20 940
Аз не слагам изобщо захар.

Общи условия

Активация на акаунт