За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 54 033
  • 772
  •   1
Отговори
# 510
  • Русе
  • Мнения: 6 293
Скрит текст:
На нашият пазар бамята днес беше 10 лв., изплаши ми се окото от тая цена и се отказах да купувам.

При нас е 4.50 лв., цветната 5.60лв.

# 511
  • Мнения: 7 856
Бамята, както и всички останали зеленчуци, трябва да се бланшират, преди да се заразят.
За бамята - в кипяща вода за минута до две, след това ударно охлаждане под течаща вода, добро отцедяване и след това във фризера.
Дано не е поскъпнаха толкова много, че трябва да се завлека до пазара да купя повече за фризера.
Но при цени 4 лева да кило домати не се учудвам, ако бамята вече е 10...
Бамята трябва да се бере всеки ден или през ден. И не е едно и също да откъсне три домата, които са килограм, или да отрежеш трицифрено количество бами за същото тегло, при това трябва да се подбират станалите за бране.никога не е била евтина, но е невероятно вкусна.
Да тези, които не са виждали растение бамя - тя е вид хибискус, от едни много едри за зеленчуци цветове излиза миниатюрно нещо за ядене.

# 512
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
не, не знам. и защо да трябва?
 никога не съм бланширала бамя. тя е толкова нежна, че ако се бланшира после ще я вадиш от фризера на каша.

цената няма да коментирам. тук е евтина. аз си купувам направо почистена и замразена, плик от 700 грама за 80 стотинки.

# 513
  • Мнения: 7 856
Къде е това място, където замразена бамя е малко над лев?
Нищо не вадя на каша от фризера, а и всички зеленчуци за готвене се слагат току-що извадени от фризера в тенджерата. Ако се размразят преди термообработката не знам на какво ще приличат. Изключение са печените чушки, защото не отиват в тенджерата.
А бланширането е за да се унищожат евентуални патогени по зеленчука, които спокойно си живеят във фризера. Фризерът  в къщи е на около 30 години, тогава купих книга, в която имаше и информация кое за колко време се бланшира.
Но всеки сам си "преценя".

# 514
  • Русе
  • Мнения: 6 293
https://bgkids.hallowedgaming.com/experts/kak-da-zamrazi-bamja.html
Да допълня. Когато замразявате бамята във фризера, не трябва да има въздух в найлоновите торбички.

# 515
  • Мнения: 1 860
Здравейте,да се запиша и отчета и тук. От известно време ви чета и се подсещам за някои хитринки от вас,за което съм ви благодарна.Много сте отзивчиви един към друг, което в днешно време е много ценно.
Доста от консервите у дома са готови,но предстоят лютеницата,печени червени чушки за фризера и домати в буркани.
В неделя вечер приготвих камби с моркови и чесън на фурна


Ползваме ги за бърза вкусна гарнитура към печено или пържено месо, кюфтета или наденица.
Стават и за самостоятелно ястие с домашно хлебче и сирене





От снощи съм започнала сладко от сини сливи на фурна



Вкусни консерви на всички!

# 516
  • Мнения: 4 426
Може ли рецепта за камбите?
И пак да кажа благодаря за чушчиците. Бях измила 5 бурканчета различни размери - такива имах налични. Събраха се в три и се наложи малко да варирам в грамажите на сол/захар и пр.

Скрит текст:
Преди година изхвърлих всичките си стъклени буркани, защото бях сигурна че съм приключила с приготвянето на каквато и да е било зимнина. Сега се ядосвам, но надявам се скоро да възстановя загубата.

# 517
  • Мнения: 20 940
Преди година изхвърлих всичките си стъклени буркани, защото бях сигурна че съм приключила с приготвянето на каквато и да е било зимнина. Сега се ядосвам, но надявам се скоро да възстановя загубата.
Същата работа, само дето не се справям с възстановяването. Купих няколко пъти от магазините, но не стигат до никъде.

# 518
  • Мнения: 8 494
Магни, браво, изглеждат чудесно.

Аз не съм хвърлила и един буркан, купувах преди две-три години, все не стигат.

# 519
  • Мнения: 1 860
Магни,
Изчистените камби редя в тавата на фурната.Във всяка слагам по една скилидка чесън,шест, седем тънки резенчета морков,кафена равна лъжичка сол и захар. Сипвам по една супена лъжица оцет и олио.
Пека на силна фурна на средно ниво. Подготвям чисти сухи буркани на винт и в тях редя готовите горещи камби. Отгоре слагам по една таблетка аспирин и обръщам върху капака до пълното им изстиване.
Ще се радвам да ти харесат

# 520
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 724
Аз да попитам колко време се бланшира зелен фасул за фризер? И трябва ли веднага да се охлади? Някъде бях записала, но не го намирам.

# 521
  • Мнения: 1 860
Лейди,аз бланширам фасула на малки порции за три, четири минути във вряща подсолена вода.
Вадя и веднага охлаждам със студена. След отцеждане замразявам

# 522
  • Мнения: 4 426
Благодаря за рецептата за камби. Още тази седмица ще опитам да ги направя. Heart

# 523
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 013
Някой ме попита за бамята



Етикетчето сочи - 400 грама за 1.10 лева. Това е в скъпия магазин. Не ми се ходеше до пазара да снимам свежата бамя за около лев на килограм.

# 524
  • Мнения: 4 702
Вчера в селския магазин - 10 + лв…

Общи условия

Активация на акаунт