Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32

• 36 012
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, при мен проблема е следващия - малката е на 10 дни, кърмим се на около 3 часа със силиконови протектори, защото имам плоски зърна, спокойна е, имам достатъчно кърма, като приключа си е видимо доволна и нахранена. Проблема е че вдигам температура, имам рани на зърната и болката е почти непоносима. Пробвах с различни пози, мажа се с крем Lansinoh, но не виждам никакво подобрение. И за 10 дни не е наддала нито грам. Какво да правя?

# 676
  • София
Здравейте
Лекарката ми изписа този сироп
Сиропа ГрийтТус ми изписа ЛЛ точно, защото кърмя, когато бебето беше на 2,5 месеца. Изпих две шишета.

# 677
Здравейте, при мен проблема е следващия - малката е на 10 дни, кърмим се на около 3 часа със силиконови протектори, защото имам плоски зърна, спокойна е, имам достатъчно кърма, като приключа си е видимо доволна и нахранена. Проблема е че вдигам температура, имам рани на зърната и болката е почти непоносима. Пробвах с различни пози, мажа се с крем Lansinoh, но не виждам никакво подобрение. И за 10 дни не е наддала нито грам. Какво да правя?

Кърмете я на по- малък интервал. Три часа е много дълъг период за новородено. Общо взето за това време трябва да е яла два пъти. На час и половина, два предлагайте.
На зърната им трябва повече време да минат. Ще се оправят нещата.
Свържете се с консултант за да погледне засукването и да не би там да има проблем.

Относно температурата е добре да се свържете с лекаря, при който сте раждала и да коментирате с него. Или директно отидете на преглед.

# 678
Здравейте! Имам нужда от съвет. Ще е малко дълго.

С малчо никога не сме имали проблеми с кърменето, освен в първите дни, когато беше свикнал от болницата на шише и трябваше да се цедя, за да давам, но бързо го разрешихме. Оттогава си суче от мен на поискване. Има достатъчно намокрени и наакани памперси. Спокоен, игрив. Роди се 3690, сега е на 3 месеца без 1 ден и е 6320. Около месец си бе спрял сам нощното хранене, лягаше в 23 и ставаше за ядене между 4 и 6, тези дни си го върна, започна да става и към 2, което не е проблем за мен. Все ще мине и този период на недоспиване.

Въпросът е, че последните дни сутрин при първо хранене и вечер след баня не иска да засуче. Почва да се дърпа сам, само като подуши гърда и почва да реве. Това никога не е било присъщо за него. През останалото време нямаме проблеми. Яде си. Не знам на какво се дължи това. Правя контакт кожа в кожа, успокоявам го, но просто не иска. На мен ми става нервно и притеснено, защото вече идва четвърти час от сутрешното хранене и той не иска да яде, а виждам как си лапа ръцете, засуква ми ръката, с която го държа, но не и гърдата. Нищо не съм променила в стойката, даже пробвах нови, права, легнала, над него, не иска. И щом го махна от гърда пак си се смее, гука, закача се.

В мен ли е проблема? Страх ме е от притеснение, че може да е гладен или да му има нещо, да не ми намалее кърмата. Да не би това да е тази кърмаческа стачка, за която се говори? Храня го на поискване, но въпреки това 4 часа интервал ми се струва твърде голям за бебе на 3 месеца. А и обикновено хапва на 2, 5 часа. Яде от една гърда на хранене още от новородено. Понякога яде и от двете, но не много често. Предлагам ги винаги и двете, но той не проявява желание.

Доколкото знам рефлукс няма, не се извива на дъга, връща мляко, ама не е нещо фрапантно, рядко се е случвало да е на фонтан и е обикновено след като е ял около 20 30 минути. Спокоен е, следвам интервалите на будуване и спи, играем, колики почти няма.
Ако детето е спокойно, през останалото време се храни, пишка и ака, то просто не е гладно в момента, в който се предложили. В един момент започват за издържат повече време, защото изсукват повече мляко, за по-кратко.
Изчакайте само да потърси да суче, около третия месец си променят ритъма на хранене, вече не са на ниво новородено.

# 679
Нормално ли е да имам болки само при допир на гърдите (предимно дясната) от време на време?
В смисъл не е постоянна болка, да кажем 2-3 дни, после минава, после пак. Имам чувството, че е от това, че спя често на гърдата и я притискам. Но нали вече не би трябвало да имам кърма?
Сега ще станат 5 месеца откакто не кърмя. Като спрях нямах нито болки, нито напрежение.
Отделно зърната ми се обелиха след баня, имах като срупчета на самите зърна, явно от кърменето и имам едно бяло точно като блистер. Може би е било отдолу, защото като спрях да кърмя не съм го забелязала.
Възможно ли е да е бил отдолу през цялото време след спирането на кърменето? Какво да правя? Взех да се притеснявам... Уж всичко си беше наред.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 23:38 от тинити

# 680
Нормално ли е да имам болки само при допир на гърдите (предимно дясната) от време на време?
В смисъл не е постоянна болка, да кажем 2-3 дни, после минава, после пак. Имам чувството, че е от това, че спя често на гърдата и я притискам. Но нали вече не би трябвало да имам кърма?
Сега ще станат 5 месеца откакто не кърмя. Като спрях нямах нито болки, нито напрежение.
Отделно зърната ми се обелиха след баня, имах като срупчета на самите зърна, явно от кърменето и имам едно бяло точно като блистер. Може би е било отдолу, защото като спрях да кърмя не съм го забелязала.
Възможно ли е да е бил отдолу през цялото време след спирането на кърменето? Какво да правя? Взех да се притеснявам... Уж всичко си беше наред.
Звучи като да е било блистер, малко седене в подсолена вода, разтриване с кърпа после, също зелев компрес, ако има пак болка.

Кърмете я на по- малък интервал. Три часа е много дълъг период за новородено. Общо взето за това време трябва да е яла два пъти. На час и половина, два предлагайте.
На зърната им трябва повече време да минат. Ще се оправят нещата.
Свържете се с консултант за да погледне засукването и да не би там да има проблем.

Относно температурата е добре да се свържете с лекаря, при който сте раждала и да коментирате с него. Или директно отидете на преглед.
Как е проверено наддаването? Ако за 10 дни и правилно мерене, бебето не е наддало нищо, трябва веднага да се започне дохранване и да се види как засуква. Липсата на наддаване, раните, всичко това говори, че бебето не засуква добре. Кърменето не бива да боли, има проблем и трябва да се види каква е причината за него, уви, това са от нещата, които се виждат на живо, така, че свържете се с консултант час по скоро.
3 часа е дълъг период за толкова малко бебе, това са 8 хранения, което е и минимумът за възрастта, задължително трябва да се зачетят храненията, примерно през 2 часа през деня, една 4 часова пауза през нощта и пак кърмене, но пак казвам, ако наддаването е това, трябва да се включи добавка или изцедена кърма или мляо за кърмачета и да се види засукването. Така, че обадете се на консултант днес. За раните по зърната си направете компреси - една чаша с две пакетчета черен чай и като изстине си топвате тампонче за грим или памук и после на зърната за 10 минути.

Дефинитивно има проблем със засукване и нещата няма да се оправят от само себе си.

Температура може да има, ако има запушване и неизпразване на млякото от гърдите, но е хубаво да идете на преглед, защото е минало само седмица след раждане и може да има друга причина за нея и  АГ трябва да види.

Здравейте,
Малкия е на 20-дни. От раждането си е на смесено хранене. Пия лактагенен чай, но повече от 40-50 не съм изцеждала и то еднократно. Масова е по 30-40
Последните дни е малко повече според мен като суче, но пак е неспокоен, ядящ си ръцете и гладен. Да преди да започнат коликите дохранвах с между 30 и 60мл АМ. Последните 3-4 дни е изключително нервен, не спи повече от час, два и плаче доста..явно в резултат на коликите. Понякога се успокоява на гърда, на повръща после и скаро пак е гладен. Въобще омагьосан кръг. Мислите ли, че е само разяде коликите или е от смесената хранене?
Каква е причината за смесеното хранене? 40-50мл не е малко изцедено количество, напротив. Цедите ли в момента, ако да, по каква схема? По колко хранения има детето за 24 часа? Колко кърмения и колко дохранвания, съответно с колко мл? В каква поза кърмите? И двете гърди ли давате на кърмене? Колко  рождено, изписано и настояще тегло? За неспането и коликите - пробвайте да бебеносите в слинг или хибридна носилка.

Има ли логична причина бебе на 7+++ месеца да изкарва цялата нощ на гърда с много малки паузи ? Вече повече от месец съм нощен заложник, растат зъби, ама чак пък всяка вечер и вече тоооолкова дълго време. Пробвам ли да се измъкна ще го чуете как пищи и през екраните си....

И при нас е същото положение... само че е на 7+ Буди се всяка нощ през 1-2 часа, най -дългата пауза, която понякога се случва, е от 3 часа. Иска си гърда, иначе няма успокояване, но не всеки път е от глад, понякога само суква малко и заспива пак. Вече ме хваща страх като наближи вечерта и знам, че пак няма да се спи Cry Та и аз се чудя защо така? Зъби? Или нещо друго?
Ако през деня яде повече твърда храна, съвсем нормално през нощта да компенсира с повече будения, имайки и предвид зъбоникненето - съвсем. Пробвайте съвместно спане или креватче, плътно до леглото и така ще можете да успокойте с погалване и гушкане преди кърмене.

Минти Мохито,
Направи компрес, на мен в подобна ситуация Кактус ми го препоръча. Но пак да каже дали и при теб е подходящо.
Иначе предлагай гърдата и ако те заболи много спирай. Иначе може би и по-кофти да стане.

Пробвам поне по малко да и давам да суче от нея, само гледам да захване повечко та да не се търка много зърното.  Обаче пак си боли Sad мазах с лансинох, за компрес не се сетих да направя, но ще го имам в предвид. Може и само да мине, не знам. Бебка май и тя не разбра какво е направила докато не подскочих 😅😬
Компресът е с черен чай, по-горе съм го написала в поста и тази гърда я давайте по-рядко, докато зарасне.

Някъде назад имаше една дама с 3месечно бебе, което се дърпа от гърда. Не намирам сега коя беше, да ме извини. Но към нея - не звучи като проблем, а по-скоро типичното поведение на бебето, открило, че светът е интересен, прочетете това http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html Пробвайте да кърмите на тихо, спокойно, затъмнено по възможност място. Слжете гердан за кърмене, шалче, нещо, което бебето да разглежда, да играе, докато яде и да не се разсейва. Проверете как върви наддаването все пак, но по описаното не смятам, че има проблем.

# 681
Мента, валериана или друго успокоително може ли да се приемат съвместно с кърмене?

# 682
Мента, валериана или друго успокоително може ли да се приемат съвместно с кърмене?

Мента, глог и валериана не може. Седатиф на Боарон знам, че може, но колко е ефективно не знам…
Аз си бях купила маточина, ето тази

# 683
Благодаря,  но ми трябва нещо силно.

# 684
Може ли да пия цинк и селен докато кърмя.
Какъв спрей за нос може?
Съжалявам много съм болна, всички сме и ми е трудно да чета, лекарката ни отряза.

# 685
Какъв спрей за нос може?
Съжалявам много съм болна, всички сме и ми е трудно да чета, лекарката ни отряза.

Селена не е препоръчителен при кърмене. Това ми го каза ендокринолога ми и наистина после проверих в e-lactancia, но нека Кактус се включи, може би за няколко дни прием няма да е проблем.

https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/selenium/product/

# 686
  • София
Какъв спрей за нос може?

Фитоназал спрей
Инфлуназал спрей

# 687
Какъв спрей за нос може?

Селена не е препоръчителен при кърмене. Това ми го каза ендокринолога ми и наистина после проверих в e-lactancia, но нека Кактус се включи, може би за няколко дни прием няма да е проблем.

https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/selenium/product/
Да, правилна информация си дала. Не е препоръчителен, а на своя глава без данни за дефицит...съвсем.

За пореден път моля да не се искат имена на лекарства и да не се дават такива. Консултация с лекар става и по телефон, по вайбър, има вече и приложения като healee, ако ви трябва консултация с лекар дистанционно. Лекарства се предписват спрямо симптоматика, изследвания и индивидуалното здравно състояние на човек от лекар или медицински специалист.

Обща информация за лекарства и кърмене
http://www.podkrepazakarmene.com/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bc%d0%b5% … b8%d0%bf-284.html

http://www.podkrepazakarmene.com/bf-lekarstva-345.html

http://www.podkrepazakarmene.com/breastfeeding-and-medication-ll-405.html

Не съм сигурна какво значи лекарката ни отряза. Ако сте с ковид, ще ви предпише по телефон поне спрямо симптомите лекарства. И трябва да ви даде код за безплатен пср в лаборатория.

# 688
Някое бебе с рефлукс да е кърмено и дохранвано с антирефлуксно ?
Ние ядем само цедено мляко от повече от 2 седмици , и понякога дояждаме с АМ ( обикновено ) така рефлукса е значително по малък. Имам силна струя и явно това може да е една от причините , ама знам ли. Пред дилема съм дали да спирам кърменето постепенно до 4 тия и месец ( ще има до 5 ти от замразената ) или да давам антирефлуксно и да мъча гърдите. Тя се мята като подивяла докато суче от гърда и явно нее кърмаческа стаяка защото това почна от 1 месец

# 689
  • до най-прекрасния мъж
Някое бебе с рефлукс да е кърмено и дохранвано с антирефлуксно ?
Ние ядем само цедено мляко от повече от 2 седмици , и понякога дояждаме с АМ ( обикновено ) така рефлукса е значително по малък. Имам силна струя и явно това може да е една от причините , ама знам ли. Пред дилема съм дали да спирам кърменето постепенно до 4 тия и месец ( ще има до 5 ти от замразената ) или да давам антирефлуксно и да мъча гърдите. Тя се мята като подивяла докато суче от гърда и явно нее кърмаческа стаяка защото това почна от 1 месец
Бочи, чета те и в ноемврийската тема. Ние сме изцяло на АМ. Моето момиченце също се мята, гърчи, напъва, докато се храни. Върти глава с биберон в уста, от това си предизвиква и повръщане, защото се задавя. Сякаш нещо я дразни в гърлото и тя се опитва да го изчисти, като хрипти и сумти. Вадим секрети от нослето всеки ден, но няма сополки, не е болна, явно от млякото отива и в нослето. От скоро връща по малко преработено мляко дори 2-3 часа след хранене. Най-много ме тормози това, че не спи спокойно, съответно и ние не спим. Така че АМ не е панацея. Ако можеш, кърми си я, не е по-лесно от шише, нито АМ ще спре рефлукса. Предстои ни посещение на гастро, да видим какво ще изпише. Много е гадно да гледаш как се гърчи детето в ръцете ти, докато се храни, а после плъхти и му е сякаш тежко. Ние сме на месец и половина, на 8 хранения и повече от 550 мл не изяжда. За 3 дни вдигна да 650-700 и изглежда й се обостри дискомфорта, спря да спи и сега си върна старите грамажи. Педиатърката иска да й давам по 100 мл 8 пъти в денонощие, но малката ги изяжда 2-3 пъти дневно. В останалото време яде 60-70-80, понякога и 40-50. Утре ще видим как наддава, на Аптамил Комфорт сме заради колики и запек. От кърмата по-добро няма, на мен ми е болно, че моята спря.

Общи условия

Активация на акаунт