За четенето

• 43 068
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
  • Mediterraneo
Тчно такава мисъл ме мъчеше и мен- че зарязвам нещо недовършено. Но вече преодолявам себе си и спирам да губя времето си да чета неща, които не харесвам. С малки стъпки. Има прекалено много книги, животът няма да ми стигне да ги прочета, та да губя време.

# 571
Когато нещо е написано зле като език, няма какво да ме накара да чета повече от такава книга. Ценя си времето вече много повече.
Е, имало е и обратния случай, книга написана с красиви фрази, изключително богата като лексика, но в момента в който стигнах до няколко изречения, които не носеха абсолютно никакъв смисъл, в резултат на напъните да се сътвори нещо лексикално богато- прелистих набързо и видях колко пък слаба книга откъм сюжет се оказа.
В някои случаи пък преводът “помага” и допринася за съсипването на впечатления от даден автор, който ако бъде прочетен в оригинал при възможност, може да бъде възприет доста по-положително.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 18:25 от fenyx

# 572
Случва се да зарежа книги, които съм избрала да чета за лично удоволствие. Най-често е може би заради сюжета и по-рядко заради стила. Зарязвала съм различни жанрове. Не чувствам угризение. Има много неща, които правим по задължение. Книгите за забавление не трябва да са едно от тях.

Зависи от настроението и какво друго се случва около мен, разбира се. Но ако зарежа една книга, рядко се връщам към нея.

# 573
Филм мога да зарежа още на 5тата минута. Книга - още на 20тата страница, даже и по-рано. И поредици зарязвам. Нека натам става интересна, колкото иска. Интересни книги - бол, държа да ми е приятно докато ги чета Simple Smile Слагайки на кантар нещо недовършено (което не ми носи нищо така или иначе освен досада) и времето, което мога да прекарам в нещо приятно... Simple Smile
Но примерно се е случвало и да дочета серия заради конкретен герой, защото му стискам палци Joy Хрониките на Железния друид накрая ме изкарваха извън нерви с политическите простотии на Кевин Херн, но заради говорещото куче стиснах зъби и игнорирах около 2/5 от последните няколко книги Joy

# 574
Като стана дума пак за филми- някой хареса ли “Войната на буквите”? Книгата нямам и намерение да чета, но и филма със сигурност не ме впечатли изобщо.

# 575
  • София
Горе-долу биваше. Деян Донков не мога да го приема за Симеон. Grinning
Людмила Филипова и аз не я чета вече. Една книга ми стигаше...

# 576
Ако правя избор за четене сред български автори, сравнително съвременни, то моят ще е Лиляна Михайлова, а не някои “модни” творци. Има и филми по нейни сценарии, но  не съм ги гледала, не съм проверявала дали някой от тях може да се намери сега. Но романът ѝ “Грехът на Малтица“ също е филмиран.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 15:41 от fenyx

# 577
# 578
Да споделя за една инициатива на Манол Пейков, подкрепена от Читалнята в София - до 9 февруари в Читалнята се приемат книги на български език за дарение на библиотеката на бесарабските българи в Болград - търсят се нови заглавия, книги на историческа тематика и подходящи за тийнейджъри в отлично и много добро състояние.

# 579
Пренасям тук развилата се в другата тема дискусия за подарък - книга. Според мнозинството изказали се книга е лош и нежелан подарък... Разбирам аргументите, но ме учудва тази позиция и не я споделям.

# 580
Като цяло, разбира се че не е лош подарък!
 Но със сигурност е по-добре директно да се попита каква книга би желал да получи а ако "нахвърли" 2-3 заглавия още по-добре,така има избор от желаещия да подари и все пак остава елемента на изненада!
Наскоро получих подарък карти в кутия тип личностно развитие и то от близък човек,който знае че чета 🙄. Ами останах доста разочарована!
Подарявала съм книги и обикновено питам директно коя иска. Имам и случай в , които с внимателно слушане, какво иска човека съм взимала и отсрещната страна е оставала много доволна! Но това за непознат човек няма как да се случи, затова ваучер е най-доброто решение.

# 581
  • София
Не обичам да ми подаряват книги без да са ме питали за заглавието. Чета много, но не харесвам всички модерни автори. Любимите ми пък поръчвам още на преордър.
Дори и с приятелка да сме говорили за някоя книга, която се харесва и на двете, това съвсем не значи, че ще нацели предпочитанията ми. От непитане съм се озовала с подарени Тери Пратчет, Алиеде и Бакман, които ми се е искало да изхвърля. Разочарованието е още по-голямо като напипаш подарък книга, разопаковаш и видиш каква е тъпня. За висша форма на нахалство приемам да ми подарят заглавие считано за световна класика, което се знае, че не харесвам. Подариха ми "На изток от рая", защото трябвало да я прочета едва ли не по задължение. Предпочитам ваучер за книжарница или да дам 5 заглавия и да ме изненадат с едно от тях.

# 582
  • Mars Hotel
Книги никога не отказвам. Винаги съм готова да дам шанс на непознат за мен автор или на известен такъв, който по някаква причина не съм чела досега. Не винаги харесвам книгите, които получавам, но оценявам опита. После или ще я подаря на библиотека, или ще я дам на близък да я чете. В повечето случаи обаче близките ми хора знаят към какво бих проявила интерес и повечето подарени книги са добро попадение.

# 583
И мен ме изненада преобладаващото мнение. Винаги се радвам супер много на книги, но много рядко някой ми подарява.

# 584
И аз съм озадачена…

Общи условия

Активация на акаунт