За четенето

• 43 064
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
Писах в другата тема, и тук ще кажа- предпочитам да получа за подарък книга, дори и да не ми допада толкова - винаги има полза да пречупим поне малко светогледа си. А да получа вместо книга непотребна вещ намирам за безсмислено. Един от любимите ми получени подаръци е една трилогия.
Подарявам книги - на близки, които знам какво биха харесали, а ако не съм напълно сигурна винаги може да се намери неутрална като тематика книга, която да е “достойна” за подарък.

# 586
  • Пловдив
Аз предпочитам някалко заглавия да предложа и подаряващия да избере някое от тях. Определено ще остана разочарована, ако получа книга, която ну желая да чета.

# 587
За мен книгата е един от малкото смислени подаръци, които може да направи човек. Ако помните, преди години Георги Господинов поде инициативата "Подари книга за Коледа" и  точно от едноименното му есе ще сложа един цитат, с който напълно се изчерпва и даже се допълва личното ми усещане по въпроса.
"Защото подаряването на книга е хубав жест. В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не е като да подариш дезодорант или автомобил. Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея, комуто я подаряваш. Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае."
Книгата, от която преписах този текст, също ми е подарък. С любим човек имаме традиция от всеки град, в който сме отишли заедно, да ми купува по една книга за спомен.
Дори книгата да не ми е точно по вкуса, тя ми говори за човека, който я е избрал за мен, за неговите вкусове и предпочитания, за мисленето му.
Да не говорим колко много обичам и как се радвам, когато вие ми подарявате книги 💛💚💙

# 588
Получавала съм такива книги, които не са точно в кръга на интересите ми. Стоят и чакат времето си, самата аз се променям като читател и все някой ден и до тях ще стигна. Просто преди това имам други налични и набелязани.

# 589
  • Mediterraneo
Да, това, че ние се променяме като читатели, че се променя мирогледът ни, помага. Имам подарени книги отпреди десетина години, които още не съм прочела. Сигурна съм, че ще им дойде редът. Стига да са от предпочитаните от мен жанрове( някои не са).

# 590
Има един писател (за мен неизвестен до тази му публикация) в групата във фейса "Книгите", Добри Божилов. Ето какво е написал, кажете какво мислите, моля:
"Гротеската на книгоиздаването: "Едва 5% от книгите са прочитани докрай от над 75% от читателите си..."
---
Преди време направих анализ, че 99% от книгите на пазара са пълен боклук, и това е причината да загиват и книжарници, и издателства.
Сега това се доказа дори от научно изследване. Публикувано е в сайта "Лира", а заглавието е "Захвърляме все повече книги недочетени". Самото изследване е направено със специализиран софтуер, който следи поведението на читателите, на които пък са дадени безплатни книги, включително нови издания, неналично на пазара.
Данните са умопомрачаващи:
-Едва 5% от книгите са прочитани докрай от над 75% от читателите си...
-Ключови за прочитането на една книга са първите 100 страници.
-Ако книгата е неуспешна, тези страници са много по-малко...
---
Т.е. накратко, читателят дава оценка на наличното на пазара, и казва, същото което и аз.
И ще повторя причината - това на пазара не са книги, а са някакви опаковки, чиято цел е да приберат парите ви. В книги никой не инвестира. Авторите са забити в "10-та глуха", за тях пари не се предвиждат. Дори когато имат продажби, биват ограбвани, и им се дават смешни хонорари (от типа на 40 стотинки на книга, която струва 20 лв. Да, за стотинки говоря, не е грешка...). Парите в книгоиздаването (т.е. Вашите пари) са разпределени между търговци, посредници и издатели, а авторът е "чуждо тяло". Някакъв нахалник, дето "и пари иска"...
Така имаме 40% за книжарницата, 30% за издателството, 25% за печатницата, и 5% - за всичко останало. Вътре на края на "всичко останало" е и авторът... 🙂 Това е реалността, когато дадете левчетата си в книжарница...
Е, резултатът - автори няма. Не бъркайте името върху книга, с автор. Графомани никога не липсват. Но автор е онзи, който живее с книгата, с мислите на читателя, и се вълнува какво самият той ще изпита. Е, тези автори вече ги няма. Единици са, и стават по-малко.
Вместо тях идва безсмислена продукция, която залива щандовете и ви внушават, че това са "книги"...
Накрая всичко ще изчезне. Няма как да имаш книги без автор, както няма как да имаш бензин без петрол, или самолет без пилот...
Е, това се опитва да създаде "книгоиздаването" - книги без автор..."

# 591
Ау, много малки тези цифри за авторите, по света е пет пъти повече Open Mouth Да не е само предплатата за първия тираж? Като гледам що народ се бута да пише и издава все си мислех че има някаква файда. Но наистина се издава какво ли не, летвата е много ниска, а после тези дето пишат рецензии възваляват всичко все едно всички творци са клонинги поне на Хемингуей.
За непрочетените книги е полу-вярно 😁 Както са хвръкнали цените вече не купувам неща които нямада потребя, включително книги, вземам само тези които наистина искам да прочета, любими автори, големи имена и т.н. На статийки и реклама не се хващам вече, точно покупки от такива ми остават недочетени.

# 592
Същата съм и аз. Натрупах много по време на ковид и сега трябва да намеря кога да чета... Крастичка си ми е де, дебна по някое и друго заглавийце ново. Но мнооого селективно. Този пост в коментарите под него някои потребители са го разНИЩили, та май е ясно, че е доста краен. Явно има и някои  истини в него обаче.

# 593
Не съм съгласна с Добри Божилов, защото в основата на тезата му стои грешното предположение, че щом книгата остава недочетена, значи е ниско качество литература (което предполага високо качество читател) и обратно, което не е вярно, защото доста тъпи книги се радват на голям читателски интерес и точно заради този интерес се издават, а не защото ще пребъдат през вековете. Сигурна съм, че моите недочетени книги съвсем не са недочетените книги на някой друг. Да не говорим че има гениални автори, които не допадат на всеки и това, че някой няма да успее да ги дочете, не прави книги им празни опаковки.

# 594
  • София
Това изследване с процента недочетени в България ли е правено? Много ми е съмнително. 5% е ужасно малък процент, за да е така. В Бг книгите са скъпи и хората купуват това, което със сигурност биха прочели и им е интересно. Такъв процент предполага яко купуване без четене, нещо като бързата мода.

# 595
Едва в последната година се научих да зарязвам книги.
Преди не можех, трябваше да я завърша на всяка цена. И аз не мога да обясня защо, но не ми даваше мира.
Сега позарязвам вече, не мога да се мъча. Има толкова много избор и толкова много книги, които искам да прочета, не мога да си губя времето и да се мъча с нещо, което не ми харесва.
Единстввната книга, която съм препрочиатала съвсем очаквано (8 пъти) е любимата ми "Гордост и Предразсъдъци"
Каня се тази година да препрочитам "Отнесени от вихъра", "Мускетарите", "Кралица Марго", "Война и мир"
Интересно ми е как ще ги възприема на една вече по-зряла възраст.
Това са едни от любимите ми книги изобщо, но са четени отдавна.
Спира ме само дългият списък, многото нови и интересни четива, които съм си набелязала и липсата на време да ги чета пак.
Много рядко са ми подарявали книги. Само съпругът ми и много близки приятелки, които знаят какво харесвам.
Преди известно време ММ ми подари "В името на Розата".
Аз се бях опитвала да я чета като студентка и не ми с получи.
Казах му, че тази книга не ми харесва, не можах да прикрия мнението си, той даже се поразсърди доста и оттогава не се зарече, че книги повече няма да ми купува😂
Тъкмо онзи ден ми го припомни, спазва си го човека обещанието.
Малко странно поведение, крайно даже, но се обиди доста-купил ми е книга, пък съм казала, че не я харесвам.
Еми не мога да си кривя душата.
Дали имаше 20 страници прочетени от нея.
Така съм и с Виктор Юго.
Не мога да се разбра с този автор и това е. Мъка, мъка.
Отдавна не бях надничала в темата.
Трябва по-често дая преглеждам.
Интересна е.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 23:24 от Caroline_Bingley

# 596
Тези дни ми върви на предизвикване на дискусии тук Simple Smile
Какво мислите? Различават ли се хората, които (обичат да) четат, от тези, които - не и дали помежду си се разбират по-добре (за странични неща, не литература)?
Затвърдила съм си мнението "да". Чакам вашите Simple Smile

# 597
  • Пловдив
Покрай мен никой не чете. Нямам проблем с комуникацията от това или взаимоотношенията ми с тези хора.

# 598
Не четат много хората около мен.
Две-три приятелки четат доста, повечето не.
Добре си се разбирам с тях. Даже много добре. Макар да не разбирам как може да има човек, който не чете.
ММ е такъв. Той не чете.
 Едва от скоро започна с някави фантастики то с някаква грамадна тухла "Дюн"(По-назад една от дамите казваше, че я е чела).
Преди това препрочете всички части на Троновете. А сега чете отначало Хари Потър. И ро бързо ги изчита.
Чак аз се изненадвам от него.
Не мисля, че има значение това за разбирателството между хората и техните отношения.
Просто намирам за странно хората да не четат. Но това не ми пречи да се рабирам с тях и да си общуваме чудесно.
Иначе за различаване се различават със сигурност. Аз съм забелязала, че нечетящите са малко по-джаста праста, по - нечувствителни, не толкова склонни към мислене и анализ, не толкова с широк мироглед.
Но то това си зависи много и от характер и темперамент.

# 599
И покрай мен никой не чете за съжаление. Сравнявайки ги със себе си, аз съм по- идеалистка, повече съм непрактична и доста мечтателка. Незнам дали е от четенето, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт