За четенето

• 42 530
  • 757
  •   1
Отговори
# 705
Попаднах на статия (на английски е), която може да е любопитна за тези от вас, които проявяват интерес към лингвистиката и в частност - каква би била евентуалната езикова комуникация между човечеството и извънземни цивилизации. Такава тема съм срещала в няколко научно-фантастични книги, засегната е и в разказ на Тед Чанг, а статията касае и конкретна книга на Анди Уеър, затова останалото е в скрит текст:

Скрит текст:

- в “Проектът “Аве Мария” Грейс и Роки (Камен) сравнително бързо постигат ефективна комуникация.
Разбирането на извънземен език, пък и не само такъв - на комуникацията на друг вид същества се засяга и в трилогията “Земното минало” на Лиу Цъсин (там между другото е разгледана, макар и бегло, и еволюцията на земния език и вариантите за оставяне на дълготрайни писмени знаци) или в “Мравките” на Бернар Вербер, където се изучава пък езика на вид населяващ нашата планета, но различен от човешкия. Интересна е и гледната точна на Тед Чанг в “Историята на твоя живот”. Има вероятно и още много примери, но в момента тези са първите, за които се сетих.
А ето я и самата статия, може за някой да е интересна:

https://arstechnica.com/gaming/2021/05/andy-weirs-project-hail-m … -of-language/amp/

# 706
Голяма тема! И много важна! Може и да съм се изказвал вече по тези поводи, но малко обобщаващи насоки - не се целете във някакви задължителни обеми и жанрове, това отблъсква и стресира, същото ще стане и със децата, а и хората около вас, ако постоянно го изисквате.
Някои книги могат да се четат постоянно - дали на един дъх, дали разни любими пасажи, и прескачайки напред - назад из тях,  ограничения няма.
С течение на времето, а и във връзка със случващото се около нас вкусовете се изменят, и за литература, и за изкуство, и за сума ти други неща. Не се терзайте от мисълта, че вие или ваши близки, не се вълнуват, не ги привлича, даже не ги интересува нищо от литература или някакво изкуство да речем / но  Smirk може да им го поднасяте небрежно и между другото, не пречи  Simple Smile / .
За четенето докрай - имаше едни моменти приличащи ми на наркомания - докато не завършвах нещо беше страшно, някак трябваше да е на всяка цена. Сега разбирам че не е толкова важно. Хубавото на разните програми за четене е че всяко нещо което съм започнал да чета при отварянето му ме поставя на страницата на която съм спрял...и си го продължавам, защото чета успоредно много неща, които ме вълнуват в момента.
Накрая искам да се извиня за логореята, дано успеете да прочетете докрай и да ви бъде полезно.

# 707
След като обсъдихме как да кажем на човек, че книгата, която ни е подарил, не ни харесва, искам да ви кажа, че има и по-лошо - този човек да е авторът на тази книга и при всяка случайна среща да пита "Почна ли вече книгата ми, прочете ли книгата ми, искам да ми кажеш какво мислиш, ама честно". Прочетох 70 страници от едно ужасно недоразумение, защото ми е подарък от авторката с най-сърдечни чувства и понеже все ми беше неудобно да казвам, че още не съм почнала нейната книга, взех да я чета и ужас, ужас... Следващия път просто не знам какво ще й кажа, ама не мога да се измъчвам с това!

# 708
След като обсъдихме как да кажем на човек, че книгата, която ни е подарил, не ни харесва, искам да ви кажа, че има и по-лошо - този човек да е авторът на тази книга и при всяка случайна среща да пита "Почна ли вече книгата ми, прочете ли книгата ми, искам да ми кажеш какво мислиш, ама честно". Прочетох 70 страници от едно ужасно недоразумение, защото ми е подарък от авторката с най-сърдечни чувства и понеже все ми беше неудобно да казвам, че още не съм почнала нейната книга, взех да я чета и ужас, ужас... Следващия път просто не знам какво ще й кажа, ама не мога да се измъчвам с това!

Имах такъв опит... Признавам, че се измъкнах с половината истина - все пак опитах да кажа какво най-вече  ме е отблъснало (разбира се, не с тази дума), както и да дам добронамерено съвет (плюс предложение за помощ дори;), но си е кофти преживяване. Ако ми е близък, не бих спестила до някаква степен истината, поднесена по щадящ начин, разбира се (ако има такъв;)))

# 709
Здравейте, момичета! Имам един малко... глупав въпрос, а и най-вероятно са водени дискусии назад във времето, но нямам възможност да ровя сега. Според вас книгите на Хорхе Букай за глупави хора ли са? Наскоро важен човек за мен ми даде негова книга и със сигурност ще трябва да я прочета. Аз самата имах някакви предразсъдъци, но понеже неговото мнение е много важно за мен, това ми помогна да подходя с по-чисто съзнание, но пък онзи ден един познат изказа мнение, че Букай и Коелю са авторите на "манекенките" и че не струват. Вие какво мислите конкретно за Букай? Благодаря ви!

# 710
Уединението с книги е по-добро от общуването с глупаци.

# 711
Здравейте, момичета! Имам един малко... глупав въпрос, а и най-вероятно са водени дискусии назад във времето, но нямам възможност да ровя сега. Според вас книгите на Хорхе Букай за глупави хора ли са? Наскоро важен човек за мен ми даде негова книга и със сигурност ще трябва да я прочета. Аз самата имах някакви предразсъдъци, но понеже неговото мнение е много важно за мен, това ми помогна да подходя с по-чисто съзнание, но пък онзи ден един познат изказа мнение, че Букай и Коелю са авторите на "манекенките" и че не струват. Вие какво мислите конкретно за Букай? Благодаря ви!

Няма такова нещо" книги за глупави хора".
Тези двамина автора ги обявиха за "манекенски" преди години след едно изказване на наша миска в национален ефир, че чела Коелю.
И оттам тръгна тая безумна мода.
Такива мнения се насаждат точно в групи като прословутата "Какво четеш", където уж интелигентни и четящи хора постоянно се надсмиват и подиграват на другите кой какво чете.
Там във всеки втори пост такива комерсиални и модерни автори се осмиват. То ако са само те. Всяка нова, нашумяла книга се напада-Стопанка, книгите на Бакман, Човек на име Уве и още куп примери мога да ти дам.
А не се мисли, че тези автори са такива, защото са харесвани и четени и това е, защото вероятно пишат добре 🙂
Така, че подобни квалификации въобще да не те смущават.
Те се правят от имащите се за много извисени по групите.
Въпросните автори не съм ги чела.
Просто, защото не са ми на дневен ред.
Такива изказвания не отиват на четящи хора.
Спокойно си ги чети. Ти сама ще прецениш харесват ли ти или не, и ще си съставиш мнение.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 08:46 от Caroline_Bingley

# 712
  • София
Коелю не съм го чела, на Хорхе Букай само една книга бях чела и помня, че не ми хареса, но тогава бях доста млада и може би това е била причината.

# 713
Без да искам да засегна някого, но и Коелю, и Букай са едни посредствени компилатори , които предават в семпъл вид идеите на други преди тях.
Преди доста години много активно четях езотерични автори и когато посегнах към Коелю и Букай /аз много бързо и приключих с тях/ нямаше мисъл, нямаше идея , която да не бях я чела и преди.
Гурмето и звездите Мишлен са другаде, Букай и Коелю могат да предложат само фастфууд.

# 714
На Коелю съм чела 2-3 книги още в студентските години докато пътувах по градския транспорт. Никакъв спомен нямам от нито една.
А пък се замислих "манекенките" дали могат да му напишат правилно името? Букай не знам кой е, само че ги спрягат заедно.

# 715
Каквато и да е книгата всеки може да открие нещо за себе си.
Преди 10г прочетох няколко книги на Коелю,като само "Алхимика " и "Захир" помня ,че ми харесаха.  На Букай една колежка пак преди около 10г  ми даде негова книга била й най-любимата но аз не харесах и не съм чела друго от автора.
Четеш и преценяваш,но не съди предварително по корицата. За всяка една книга се отнася... те и много класици не са долюбвани от всички.

# 716
На някои популярни български автори съм попадала на цитирания и са ми били достатъчни да преценя дали искам да ги чета. За чуждестранните актуални мога да кажа, че подходът е сходен - четете откъси и преценете дали това е книгата, която ви се чете.

Понеже напоследък съм на тема Хари Потър бързам да споделя, че подтикната от една реплика на Темз в един от епизодите на “Първа страница” реших да потърся тестовете на “Разпределителната шапка”. Има различни из нета, но опитах два, които не искат регистрации и мейли (за любопитните слагам линкове към сайтовете в скрит текст), според единия съм с право на избор, с лек превес на Рейвънклоу, вторият потвърди този дом.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 07:28 от fenyx

# 717
Според вас книгите на Хорхе Букай за глупави хора ли са?
А според вас бобът ястие за бедняци ли е?
Колкото по-малко обобщава човек, толкова по-малко ще греши. Книгите на Коелю могат да бъдат много интересни за хора с малък житейски или пък читателски опит, защото имаш чувството, че ти се съобщават важни житейски истини, едва ли не мъдрости, до които не си имал времето да достигнеш.
Когато бях на 20, ги четях с интерес и нетърпение, после ми станаха скучни и към днешна дата ми се струват като перверзните брътвежи на един стар мръсник, който силно ми противее.
От Хорхе Букай съм чела само една, написана в съавторство с негова колежка и ми беше безинтересна, нищо не помня от нея, освен че бяха някакви писма.
Струва ми се, че когато оценяваме една книга любителски, а не като критици, го правим пристрастно и повече със сърце, отколкото с ум и повече е до натура, а не до интелект дали ще се почувстваш приятно с един писател и неговото творчество или не.
Познавам много умни хора, които четат и харесват книги, които на мен доста ми тъпеят и то е, защото виждат парченца от собствения си живот в съдбата на някои от героите, а не защото са глупави и затова си избират глупави (според мен) книги.

# 718
В днешно време вече важното е само, че някой чете, няма значение какво. Най-малкото ще е за обогатяване на правописа 🤨

# 719
  • София
В днешно време вече важното е само, че някой чете, няма значение какво. Най-малкото ще е за обогатяване на правописа 🤨
  За съжаление има четящи хора, допускащи фрапиращи грешки.

Общи условия

Активация на акаунт