Сто и първа есенна плетаческа тема

• 46 563
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Какво е " пуфито" , шапка ли?
Една дебела прежда като кадифе/букле

Аз завърших одеалото си, от акрил антипилинг е, но ако правя друго няма да бъде само акрил.
https://www.instagram.com/p/CVvr7V5srkt5mOQJoWKj3HEgdgNkvErrsTwy3w0/

# 106
Да ви кажа, аз почнах за онова бебе мерино, ама...по-скъпо, по-бавно, и най-вече модерно е и се търси полиестер. Меко, лесно за пране. Ми в крайна сметка и лесно се плете. Та защо аз да съм против...

# 107
Да ви кажа, аз почнах за онова бебе мерино, ама...по-скъпо, по-бавно, и най-вече модерно е и се търси полиестер. Меко, лесно за пране. Ми в крайна сметка и лесно се плете. Та защо аз да съм против...
Не бих казала"модерно". По-скоро практично. Два пъти седмично ще се пере, ако е мерино ще падне едно пране и сушене...

# 108
  • София
Вижте, не сме светци, ясно е. Но поне доколкото можем да се въздържаме от изкуственяци.
Примерно аз хич не обичам акрил - много скърца и при носене не ми е комфортен. В началото когато започнах и аз не съм се интересувала от състава, доколко е ок. Сега се хващам, че все повече избягвам синтетиката. Което не означава непременно, да купуваш скъпа прежда. Има и на приемливи цени. Освен това аз не купувам количества; без друго времето ми е кът, а и толкова труд отива - нека поне да е с приятна и сравнително качествена прежда.
Колкото до бебешките неща - бих оплела още едно одеяло от памук, вълна / на пазара вече има достатъчно избор / за смяна.
Но това си е лично мое мнение. И темата е обширна, но няма да я засягам повече.

# 109
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
някак ми е трудно да приема размахването на пръсти, та даже с добро намерение да е.
и намеците кой колко разбира от плетки и бебета.

подкрепям казаното от анджи, почти всеки носи полар или има поне един за студено време, но за преждата трябва да се изкаже нАучно. Cry

и само като материал за размисъл. имам три деца, и при трите имаше алергии с неустановени дразнители  още от бебета. за номер три нещата бяха драстични и стъигахме до клиники и повече изследвания, отколкото за другите и се разбра. умерена към силно изразена алергия към традиционните - къщна и библиотечна прах и хлор, но и към вълна, и пера.
и чисто технически - едно акрилно одеало за бебе се "израства" до към края на първата-половината на втората година. няма време да остарее материала и да започне да се разпарашава.

# 110
  • София
st. Dobri Съжалявам, ако си се почувствала лично засегната. Нищо лично не влагам към никого. НАучно още по-малко - просто исках да се аргументирам. Споделям лично виждане. Колкото до одеялото - винаги можем да разплетем и да преизползваме преждата или да предадем нататък към друго бебе ... Начини много, желание да има. И понеже явно се възприема написаното от мен като назидание, мисля да не се включвам повече ...

# 111
Здравейте Simple Smile не знам дали това е темата, в която бих могла да задам няколко плетачески въпроса. Общо взето мога да плета, но засега съм плела само прости неща - шалове, одеяла, шапки и чорапи и то по видео тюториъли. Сега ми се иска да изплета пуловер. Опитах се да намеря възможно най-лесната схема като за начало, но за съжаление и нея не я разбирам Grinning Ако може да ми помогнете с разчитането ще съм много  благодарна. Например мисля да почна от гърба

Скрит текст:

Какво означава 'Knit decreasing 4 stiches evenly across' (последната част преди Armhole shaping)? Не мога да разбера къде точно се намалява, в началото на реда ли, къде ли... Също не схващам и от Armhole shaping 'Decrease 1 stitch each side every other row' - намалява се един бод в началото на реда и един в края, или само в началото?
Благодаря предварително за помощта Simple Smile

# 112
Какво означава 'Knit decreasing 4 stiches evenly across' (последната част преди Armhole shaping)? Не мога да разбера къде точно се намалява, в началото на реда ли, къде ли... Също не схващам и от Armhole shaping 'Decrease 1 stitch each side every other row' - намалява се един бод в началото на реда и един в края, или само в началото?
Благодаря предварително за помощта Simple Smile

Knit decreasing 4 stiches evenly across означава да свиете 4 бримки, като местата на свивките са равномерно разпределени в реда. Например, ако сте най-малкия размер и сте набрали 66 бримки, може да свиете в 13, 26, 39, 52 бримка.
Decrease 1 stitch each side every other row означава да свивате по една бримка от всяка страна (в началото на реда), през ред необходимия брой пъти.

# 113
Благодаря много! Значи относно първото - свивам общо 4 бримки, по 1 на 4 различни места на реда, като това не трябва да са първа и последна бримка?
За второто -значи свивам, изплитам реда, обръщам, пак свивам и изплитам реда и чак тогава пропускам ред, така ли?

# 114
Бихте ли ми припомнили чорапки  N  20  за коя възраст бяха?

# 115
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Благодаря много! Значи относно първото - свивам общо 4 бримки, по 1 на 4 различни места на реда, като това не трябва да са първа и последна бримка?
За второто -значи свивам, изплитам реда, обръщам, пак свивам и изплитам реда и чак тогава пропускам ред, така ли?

на един и същи ред свиваш веднъж в началото и веднъж в края. на следващия ред нищо не свиваш.

не можах да намеря табличката за размера на чорапите (мисля че Диорела я пусна преди време), но намерих това. надявам се да помага.

# 116
Мисля, че не е така. Точно както е превода - Намалете по 1 бримка от всяка страна на всеки втори ред
Свиваш в началото и в края на лицевите редове, опаковите си изплиташ без свивки.

Ползвам за чорапи тази таблица, това е според дължината на стъпалото, защото при бебета са различни, едни бебета са по-едри, други по-дребни.

# 117
За акрилите бях много впечатлена да прочета следното обявление в една голяма международна knit група:

Накратко в превод: няма да се толерират каквито и да било негативни коментари по отношение на популярната верига ХобиЛоби, както и на използващите акрилни прежди, защото, при все доказаното неблагоприятно въздействие върху околната среда, групата включва хора откъде ли не с какви ли не виждания и възможности, и някои просто не могат да си позволят друго. Има и още подробности в този смисъл, разбира се. Наказанието е най-висок брой дни ограничаване и при втори път - изтриване от групата.
Крайно за мен, но съзнавам, че си има пътници за всеки влак.

# 118
Момичета, имате ли схема за подобна шапка?

# 119
Благодаря на всички, които се включиха по моя казус Simple Smile много неразбираемо са го написали. Да бяха писали да се свие в началото и края на реда, че това "страна" аз мога да го тълкувам по много начини Grinning сега пък имам проблеми и с преждата, тъй като поръчвам по интернет. В списанието пише, че преждата е с дебелина 5. Само дето никъде не виждам по онлайн магазините да е посочена дебелината Sad сигурно ще трябва да ида някъде на място в магазин иначе не мога да се ориентирам. Виждам на места само посочен gauge-a, но не намерих такъв, които да съвпада точно с този в списанието Confounded въобще ужас, това плетене е rocket science..

Общи условия

Активация на акаунт