Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Неща,които да обясняваме на децата

 • 2 715
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 776
Здравейте на всички майки..
Целта на темата е:
Да си помогнем със съвети за теми,които децата ни разпитват.
Неща,които да им обясним.
И какво трябва и не трябва да споделяме с тях?

Имам дъщеря на 8г,която почти всеки ден ми задава въпроси и съответно почват обяснения от моя страна.
Тя разсъждава като по-голяма за възрастта си.Досетлива е много,не може да се скрие нищо от нея.
Сестра ми няколко пъти ми направи забележка,че аз със моите обяснения съм я направила така "възрастна".Аз пък съм на мнение,че трябва да се обяснява за да бъдат по-разбрани.
Правилно ли е според вас..?

# 1
 • Мнения: 849
Моето дете не е толкова голямо, но също обясняваме вкъщи до откат и съм твърдо убедена, че за нея това е правилното.
Предпочитам да чуе от нас обяснения за това какво е гей, стриптизьорка и откъде идват бебетата, отколкото да вярва на децата в градината или нещо попаднало ѝ от медиите.
За протокола - не гледа телевизия, освен детски по Нетфликс сутрин уикендите. Тръшка се за таблет, защото по-големите ѝ братовчеди имат и я оставят да играе игри, но няма да получи.

# 2
 • Мнения: 776
За гейове не,но пък за лесбийки ме беше попитала.. 😁
Какво значило,ако две момичета се хванат за ръце..? Първо се зачудих,после и отговорих,че или са приятелки или сестри.След,което последва "а нещо друго" и аз в тъча..Казах и,че някои хора се харесват дори и да са от един и същи пол,но това не е правилно.За това има мъже и жени.
Но повечето и въпроси по-скоро са други.
За ситуации,държание,качества..

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 11:34 от *ĤĚŇĂ*

# 3
 • Мнения: 849
Аз имам колега гей, който ни е горе-долу и съсед, редовно идва вкъщи, водил е и приятеля си. Не съм ѝ обяснявала какво е правилно и какво не, а че се случва и това не пречи на мен да ми е приятел.
Честно казано се надявам да ѝ задоволяваме любопитството, че с някои теми усещам, че съм в края на капацитета си😄

# 4
 • Мнения: 776
Не сте само вие..!  😁

# 5
 • Мнения: 5 097
Казах и,че някои хора се харесват дори и да са от един и същи пол,но това не е правилно.За това има мъже и жени.
не и казвайте кое е правилно, то е правилно, но според вас. Попитайте я, тя какъв приятел би искала да има -мъж или жена, тя ще ви каже (предполагам) мъж, обикновено децата гледат модела на родителите. Но ще си мисли, че тя е избрала, а не, че вие сте и наложили.

# 6
 • Мнения: 776
Казах и,че някои хора се харесват дори и да са от един и същи пол,но това не е правилно.За това има мъже и жени.
не и казвайте кое е правилно, то е правилно, но според вас. Попитайте я, тя какъв приятел би искала да има -мъж или жена, тя ще ви каже (предполагам) мъж, обикновено децата гледат модела на родителите. Но ще си мисли, че тя е избрала, а не, че вие сте и наложили.
Ето,за това пуснах темата Благодаря за съвета 🌹 Не бях се замислила да я питам тогава за това..

# 7
 • Мнения: 2 721
Предстои ми да мина по този път, но съм на мнение, че на децата не трябва да им се спестява нищо. Да, трябва да се даде информация по начин, подходящ за възрастта им, но все пак ако питат нещо трябва да им се каже истината. Това, че са малки, не ги прави глупави, напротив.

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 1 443
С мъжа ми сме на едно мнение-детето ни,трябва да знае.Когато,каквото попита,му се отговаря много подробно.Естествено съобразено с възрастта.На почти 10 години е.От много малък задава въпроси,на които се отговаря веднага.Ако аз не знам отговора,изчакваме баща му от работа и той отговаря.Задава много медицински въпроси,а баща му е лекар и знае нещата повече от мен.Децата са по принцип любопитни,защото това им е в природата.Ако не питат,няма да знаят.За да научат всичко за света,трябва да питат.Предпочитам от нас да знае истината,отколкото да слуша измислиците на децата от класа му.Миналата седмица учили за прилепите и един съученик се изцепил,че се хранели с кръв.Моя син веднага го контрирал,че в България нямаме такъв вид прилепи,и че нашите се хранят с насекоми.Този пример смятам,че е достатъчно показателен защо трябва да се обяснява на децата,когато попитат(дори и да не питат).Мисля,че е добре всяко семейство да отделя на детето/децата си време в което да говорят за всичко,дори и да не са задали въпрос за това.На малка възраст могат да запомнят доста информация и затова сме на мнение,че това трябва да се използва от родителите да научат децата на много неща от обща култура.

# 9
 • Мнения: 5 097
Много подробно не трябва да се отговаря. Според възрастта е. Отговаряте с две думи, не лъжете, и гледате детето дали е задоволило любопитството. Ако не е, детето задава още уточняващи въпроси.

# 10
 • Мнения: 3
И мен 7 годишната ми дъщеря ме е питала дали две момичета или две момчета могат да се оженят. Опитвам се да я уча на толерантност. Отговорих й, че могат и в това няма нищо лошо, само, че са съжаление няма да могат да имат общи деца, чисто биологично. Питала ме е защо някои деца са с тъмна кожа, обяснявам за расите и континентите и, че това не ги прави с нищо различни от нас, че в Африка също има бели хора и няма да им е приятно да ги считат за различни.  Питала ме е и за смъртта. Какво става, когато някой умре. Това е най-сложният за мен въпрос. Обяснявам й аз в какво вярвам и, че починалите ни близки живеят в спомените ни. На неудобни въпроси от типа защо пуша също отговарям откровено. За дядо Коледа още не съм разкрила истината, но ако ме попита тази година, ще й обясня. Смятам, че децата трябва да порастват постепенно.

# 11
 • Мнения: 6 981
Аз пък отговарях на въпроса, какво прави баба, като е умряла и може ли да лети. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 5 097
Аз пък отговарях на въпроса, какво прави баба, като е умряла и може ли да лети. Simple Smile
един възможен отг:  "една част от нея може да лети". Детето явно е чувало нещо в тази посока и чака потвърждение. Това е неговото си обяснение за смъртта  и чака да види дали е право.

# 13
 • Мнения: 6 981
Ее, аз казах, че не може да лети и изобщо нищо не прави по цял ден. От това той си направи извода, че не е хубаво да си умрял. Simple Smile Което е съвсем вярно, и на мен не ми харесва.

# 14
 • Мнения: 4 845
Аз за смъртта чистосърдечно си признах, че не знам какво се случва. Разказах също за вярванията на хората, простичко, без много детайли.
Сега има дете със синдром на Даун в училище и задава много въпроси. Но вижда, че децата го намират за странно, отбягват го или го съжаляват, а някои даже го имитират и дразнят,
 и въобще това с толерантността в училище не знам дали е възможно и дали наистина училището помага за интегрирането на такива дечица.

Общи условия

Активация на акаунт